Melnie stārķi Zemgalē, 2016 (Zīle un Ozols)

Ciconia nigra - Black Stork
Feja

Re: Melnie stārķi Zemgalē, 2016 (Zīle un Ozols)

Post by Feja »

19.07 Rasa atkal norausās kaut kur uz zara zem ligzdas, vai blakus ligzdai. Izklausās, ka pucē spalvas, jo Raivis uz augšējā zara stāv mierīgi

Image

19.17 Ieplivinājās atpakaļ ligzdā
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Saņēmu ziņu no Māra Strazda - viņš no vienas ekspedīcijas tūlīt pat dosies nākošajā, uz Ukrainu pie Sarmas :!: :!: :!:
Cik viņam iznācis tagad paskatīties, viņš vairāk sliecas domāt, ka Rasa ir puika. Analīzes būs pēc ekspedīcijas, bet Movebankā vārdu viņš grib ielikt tūlīt, ar iespēju, ka varbūt vēlāk to nāksies labot. Tāpēc jābūt variantiem.

Meitenes vārds mums jau ir Rasa.

Feja, lūdzu izdomā variantu puikas vārdam, ja vēlies, var vairākus, lai MS izvēlas.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Feja

Post by Feja »

Ko nu! Viņi jau abi uzvedās kā puikas- grūstās, kaujas, izrāda dominanti viens pār otru. :D Kaut gan meitenes arī ir kauslīgas. :D Varbūt šoreiz var palīdzēt, piemēram, mega2, Simba., kuras vairāk stārķu tēmā ienāk. Tas tak nebūs liels pārkāpums. Mēs katra 1 vārdu, lai M.S izvēlas. Ja nevar, tad domāšu pati. Man jāpadomā, es jau uz tiem R burtiem sliecos.
Simba

Post by Simba »

19.57 - 19.58 nu tā gribas lidot, ka nezin kur likties :D

un 19.59 Rasa vai Rasēns to izdara!!! :D
Uzlido uz augšējā zara - malacīte :D

Image
Last edited by Simba on 23 Jul 2016 20:03, edited 1 time in total.
mega2

Post by mega2 »

19:59 Rasa saņēmās beidzot un uzlidoja augšējā zarā!!!!!! :lol:

Image

Image

20:02 Abi ar Raivi ņemās pa otro stāvu uz viena zara :P

Image
Last edited by mega2 on 23 Jul 2016 20:08, edited 1 time in total.
Feja

Post by Feja »

Redzēju. :D Pirms tam ļoti nemierīga.
Sandra L.

Post by Sandra L. »

19.59 Rasa uzlaidās uz augšējā zara :D
Image
Feja

Post by Feja »

19.59 Nu ir abi augšā uz zara

Image
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Vērotāja wrote:Saņēmu ziņu no Māra Strazda - viņš no vienas ekspedīcijas tūlīt pat dosies nākošajā, uz Ukrainu pie Sarmas :!: :!: :!:
Cik viņam iznācis tagad paskatīties, viņš vairāk sliecas domāt, ka Rasa ir puika. Analīzes būs pēc ekspedīcijas...
:lol: Nu tā jau liekas, pēc izturēšanās. Dikti šoreiz gaidu analīzes.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Liz01

Post by Liz01 »

Feja wrote:19.59 Nu ir abi augšā uz zara

Image
Feja, :D :D

Video: https://www.youtube.com/watch?v=m_Okevzybmc

Vērotāja

Post by Vērotāja »

Feja wrote:Ko nu! Viņi jau abi uzvedās kā puikas- grūstās, kaujas, izrāda dominanti viens pār otru. :D Kaut gan meitenes arī ir kauslīgas. :D Varbūt šoreiz var palīdzēt, piemēram, mega2, Simba., kuras vairāk stārķu tēmā ienāk. Tas tak nebūs liels pārkāpums. Mēs katra 1 vārdu, lai M.S izvēlas. Ja nevar, tad domāšu pati. Man jāpadomā, es jau uz tiem R burtiem sliecos.
Labi, Feja :D Lūdzu, meitenes, sūtiet vārdus :D Varbūt vēl kādam ir prātā kāds smuks, skanīgs, latvisks puikas vārds (bez garumzīmēm), Feja izvēlēsies.
Mums nav daudz laika, jo nedēļas sākumā MS brauc prom un līdz tam vārdiem jābūt.

p.s. pie viena rakstot, uzdevu MS jautājumu par "seksuālajām" izpausmēm stārķēnu starpā.
mega2

Post by mega2 »

20:13 Ļoti smuki ielēca atpakaļ ligzdā,it kā to būtu darījusi daudzas reizes :lol:

Image
Feja

Post by Feja »

No manis puikas vārds būs rīt - īss, latvisks, bez garumzīmēm, mīkstinājumiem. Simba, mega2, lūdzu savus priekšlikumus. :)

Kad Rasa ( līdz analīžu atbildei vēl tā saukšu) ieleca ligzdā, tad pati tā priecājās par to, ko paveikusi. :) Staigāja nemierīga pa ligzdu, lidinājās uz vecāku zara. Malacis!
mega2

Post by mega2 »

20:27 Arī Raivis ieleca atpakaļ ligzdā :P

Image
Simba

Post by Simba »

Feja wrote:No manis puikas vārds būs rīt - īss, latvisks, bez garumzīmēm, mīkstinājumiem. Simba, mega2, lūdzu savus priekšlikumus. :)
Feja, ja vien nebūtu opcija par variantiem, tad nu gan es nemaz nemēģinātu Tavā mājsaimniecībā jaukties :lol:
Man arī R burts šai gadījumā uzrunā un Rasa jau ir ļoti iegājies. Tāpēc piedāvāju no savas puses - Raimis. Līdzīgs Raivim, varbūt ka šogad tā pat ir labi :P
mega2

Post by mega2 »

Simba wrote:
Feja wrote:No manis puikas vārds būs rīt - īss, latvisks, bez garumzīmēm, mīkstinājumiem. Simba, mega2, lūdzu savus priekšlikumus. :)
Feja, ja vien nebūtu opcija par variantiem, tad nu gan es nemaz nemēģinātu Tavā mājsaimniecībā jaukties :lol:
Man arī R burts šai gadījumā uzrunā un Rasa jau ir ļoti iegājies. Tāpēc piedāvāju no savas puses - Raimis. Līdzīgs Raivim, varbūt ka šogad tā pat ir labi :P
Meitenes! Mana doma ir šāda-nav ko saspringt un izdomāt jaunu ''ķīnas ābeci''(it sevišķi,ja joprojām nav konkrēti zināms dzimums) :shock:
Atstājam to pašu Rasa,tikai mainām dzimti uz vīriešu Rass(ja nu tomēr būs meitene,pamainīsim galotni un viss,nekādu problēmu)!!! :P Raivis un Rass(Rasa jau bija stipri iegājusies,nevajag domāt jaunu) :P :lol:
Man jau teikšana maza,lai galvenais šefs izlemj :P
Vērotāja

Post by Vērotāja »

mega2 wrote: Atstājam to pašu Rasa,tikai mainām dzimti uz vīriešu Rass(ja nu tomēr būs meitene,pamainīsim galotni un viss,nekādu problēmu)!!! :P Raivis un Rass(Rasa jau bija stipri iegājusies,nevajag domāt jaunu) :P :lol:
Man jau teikšana maza,lai galvenais šefs izlemj :P
mega, forumā mēs varam Rasu turpināt saukt par Rasu :D
Pašlaik runa ir par vārdu, kurš tiks šim putnam ielikts Movebank datu bāzē. Un tur Māris lūdz puikas vārdu, jo 9 pret 1 viņš domā, ka Rasa ir puika. Tā kā pagāšgad mēs saucām Zīļuku par Zīļuku, bet Movebank viņa bija Upene.
Šoreiz mēs paši varam dot vārdiņu "mūsu" stārķēnam :D Manuprāt tas ir ļoti patīkami.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Informācija no Māra Strazda:

===
Rasa kā vārds būtu labs, ja izrādīsies, ka putns tomēr ir meitene, tad pie tā paliksim, bet šobrīd es dodu 9:1, ka tas ir puika.

Informācija, ko var "palaist pasaulē", kamēr man pašam nav laika neko rakstīt (jaunnedēļas sākumā taisos uz Ukrainu pie Sarmas), ir šāda - visi sekmīgie jaunie putni (kas sasnieguši vismaz 1 gada vecumu) ligzdu ir atstājuši vēlāk par 85 dienu vecumu - Mellene 2013.g. 92 dienu vecumā, Kate 2014.g. 85,4 dienu bet Sarma 2015.g. 85,3 dienu vecumā. Vidēji tās būtu 87,7 dienas. Attiecīgi, raidītāja putnam šogad, lai "ieliktos" šajā ainā, ligzdu vajadzētu pamest ne ātrāk par 8. augusta dienas vidu (Kate un Sarma), bet labāk vēlāk - 11. augustā (vidējā vērtība) vai līdz 15. augustam (Mellene). Visi pārējie putni kas, ligzdu ir atstājuši jaunāki, neviens nav sasniedzis gada vecumu. Atšķirība ir tik noteikta, ka tā diez vai ir nejauša sakritība, jo kopējais skaits ir jau diezgan liels. Skaidrībai - runa nav par pirmo lidojumu, bet par datumu, kad ligzdu atstāj uz neatgriešanos.

Māris
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Par pārošanās imitāciju. Manuprāt ļoti interesantas Māra Strazda pārdomas:

====
Par video epizodi neko komentēt nevaru, jo tas nav nekas tik ikdienišķs, lai būtu plaši zināms. Viena ligzda pērn un vēl pāris igauņu kopā ir tikai trīs un par kaut kādu normu vai fonu varētu runāt tad, ja teiksim 100 ligzdās nekas tāds nebūtu noticis un vienā pēkšņi notiktu. Mums ir dati / novērojumi no trim-četrām ligzdām, kas ir nulle, komats, štrunts. Mēs NEZINĀM, kas ir un kas nav uzvedības norma. To var ietekmēt brāļā / māsas dzimums, skaits ligzdā, n-tie (nezināmi) fona apstākļi (vecāku vai svešu putnu sniegtā informācija (atkal - mēs nezinām kā, iespējams, akustiski, bet tas ir minējums) utt. utjpr. Publicēto literatūru no pagātnes un zvērudārziem var izmest, jo tā ir fragmentāra un no zvēru dārziem. Piemēra pēc varu pateikt, ka jau šogad pie 20+ ligzdām pieliktās treilkameras dažos jautājumos uztaisīja "revolūciju", kas pareizi nosaukta ir tikai mūsu līdzšinējās nekompetences atklāšana. Pēc gada, kad/ja pie tām pašām ligzdām kameras varēs pielikt atkārtoti, noteikti zināšanas mainīsies vēl vairāk...

Pilnīgi no gaisa es saku, ka tā ir pārošānās imitācija / mācīšanās, kā tas jādara, jo kaut kad / kaut kā taču tas arī ir jāmācās! Zariņus taču arī viņi "krāmē" un par to neviens nebrīnās, ka ligzda viņiem būtu jāremontē, jo tā jau ir. Arī ligzdu "normāli" remontē tikai pieaugušie putni... Starp citu, arī cilvēku bērni - arī brāļi ar māsām, vai tikai brāļi un tikai māsas spēlējas tētos un mammās - varbūt ne gluži imitējot pārošanos, ko viņi var nebūt redzējuši, bet principā. Tas taču nevienu vecāku neizbrīna.

Piesaukt hormonus varētu tad, ja būtu dati par hormonu līmeni un tā izmaiņām šājā gadījumā. Tādu datu nav un bez datiem jebkāda apgalvošana par tēmu ir muldēšana. Viss ko mēs varam konstatēt, ir fakts, KA tā notiek tādā un tādā vecumā.

Pilnīgāks (vairākas epizodes ja tādas ir) video derētu, tad es varētu pārsūtīt saiti citu valstu kolēģiem, taču es ļoti šaubos, vai kāds varēs kaut ko sakarīgu pateikt. Bet varbūt es kļūdos un tādi novērojumi ir (iespējams, tādi ir par balto stārķi, kas ir daudz vairāk pētīts - un, lai gan atšķirīgs, tomēr arī ir stārķis).
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Par revolūciju pēdējā laikā tiek runāts bieži, šo vārdu minēja Dabasskaņas zaļo vārnu sakarā, tagad Māris Strazds par stārķiem.
Man vēl liekas, ka revolūcija priekšstatos ir šogad jūras ērgļu kamerā vērojamie notikumi.
Locked

Return to “Melnais stārķis”