Jūras ērgļi Igaunijā, 2016 (Anna un Uku)

Haliaeetus albicilla - White-tailed Eagle
Sandra L.

Re: Jūras ērgļi Igaunijā, 2016 (Anna un Uku)

Post by Sandra L. »

22.22 Tas bērns ir nepieēdināms! :lol:
Image
Last edited by Sandra L. on 08 Mar 2022 21:29, edited 1 time in total.
d.e.

Post by d.e. »

20:21 Anna gādīgi baro vienu, kam vēl ir apetīte :)
Image
Sarmīte

Post by Sarmīte »

22:21
Viens negausis tik ēd un ēd.Viņš taču pārplīsīs.

Image

Nordiņam arī sagribējās.

Image
Sandra L.

Post by Sandra L. »

22.27 Arī Nordam uzradusies apetīte :)
Image
Last edited by Sandra L. on 08 Mar 2022 21:30, edited 1 time in total.
d.e.

Post by d.e. »

22:27 Nordiņam "žaba" ierunājās :D
Image

22:31 Anna noēd zivs ķesku, Nordiņš škrobīgs noskatās, vēders pilns, vietas nav !
Bērni tiešām varēs mierīgi gulēt pārtikas komā :D un mēs arī varēsim mierīgi gulēt, zinot, ka viņi ir labi paēduši ! :lol:
Image
Last edited by d.e. on 27 May 2016 22:35, edited 1 time in total.
Sandra L.

Post by Sandra L. »

22.31 Annai vakariņām tikai zivs zarnas palika :P
Image
Last edited by Sandra L. on 08 Mar 2022 21:30, edited 1 time in total.
Sarmīte

Post by Sarmīte »

22:39
Brīnišķīgā ērgļu mamma.
Image
d.e.

Post by d.e. »

21:43 Ar labu nakti ! Kamera atslēdzas...Image
Image
Vērotāja

Post by Vērotāja »

d.e. wrote:
Murkjelis wrote:man gan šķiet, ka ērglēnu kauslīgums un nervozitāte ir saistīti vairāk ar pieaugšanu kā tādu ne gredzenošanu (kaut gan tas pieaugšanas procesu paātrina). Viņi ar katru dienu mācās izdzīvošanas mākslu, kļūst lielāki, vietas ligzdā mazāk - tas viss pieder pie pieaugšanas. Bet kas man ienāca prātā - nebūtu slikti, ja kādu sezonu varētu iekārtot tā, lai ir ko salīdzināt. Uzlikt tiešsaistes kameras pie divām ligzdām - vienā ērglēnus gredzenot, otrā - nē. Man šķiet, ka tas būtu vērtīgi - izvērtēt, ko izmaina (vai neizmaina) iejaukšanās fakts, gredzenojot cāļus. Līdzvērtīgas ligzdas, viena suga, divas dažādas izaugsmes ligzdās. Vai ir tik dažādas? Tā kaut kā.
Man arī liekas, ka tas ir saistīts ar pieaugšanu.
Viņiem tagad akurāt tāds lecīgais pusaudžu vecums un putnēni aug burtiski pa dienām, ja ne pa stundām... mazliet dabūja pabadoties un tad jau izsalkumā raksturiņi izpaužas demo režīmā ;)
Man liekas, ka gan ar pieaugšanu, gan izsalkumu. Sen novērots, ka pieēdušies viņi ir mierīgāki, bet izsalkuši kareivīgāki. Un izsalkums, kas šoreiz ir saistīts ar gredzenošanu, tīri teorētiski varēja būt arī blakus esot vecākiem, ja ir slikti laika apstākļi un nevedas zveja.
;
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Sandra L.

Post by Sandra L. »

22.42 Anna nogurusi pā šīm abām dienām
Image
Last edited by Sandra L. on 08 Mar 2022 21:31, edited 1 time in total.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Murkjelis wrote:man gan šķiet, ka ērglēnu kauslīgums un nervozitāte ir saistīti vairāk ar pieaugšanu kā tādu ne gredzenošanu (kaut gan tas pieaugšanas procesu paātrina). Viņi ar katru dienu mācās izdzīvošanas mākslu, kļūst lielāki, vietas ligzdā mazāk - tas viss pieder pie pieaugšanas. Bet kas man ienāca prātā - nebūtu slikti, ja kādu sezonu varētu iekārtot tā, lai ir ko salīdzināt. Uzlikt tiešsaistes kameras pie divām ligzdām - vienā ērglēnus gredzenot, otrā - nē. Man šķiet, ka tas būtu vērtīgi - izvērtēt, ko izmaina (vai neizmaina) iejaukšanās fakts, gredzenojot cāļus. Līdzvērtīgas ligzdas, viena suga, divas dažādas izaugsmes ligzdās. Vai ir tik dažādas? Tā kaut kā.
Murkjeli, jauka doma. Pagājušajā gadā man arī tāds priekšlikums bija. Var arī pavērot un salīdzināt tās ligzdas, kurās nenotiek gredzenošana - ASV baltgalvas ērgļu ligzdas (DR un ZA Floridas, Minesotas, Vašingtonas, utt.), tajās mazuļus negredzeno bez īpaša projekta ar konkrētu mērķi. Protams, putni atšķiras individuāli, mazuļu agresijā ir svarīgs arī pieejamās barības daudzums, iedzimtība, pirmais vai otrais/trešais mazulis ligzdā, utt..

Piem., Minesotas ligzdā šosezon, līdzīgi kā Annas&Uku ligzdā, bija 3 mazuļi un barība pietiekamā daudzumā. Mazuļu attīstībā, tiem veidojoties par jauniem ērgļiem, nebija tādas krasas pārejas no miermīlīga sadzīves veida uz agresīvu, ērgļa kā plēsēja pieredze tiek apgūta pakāpeniski. Un mazuļi savu īso bērnību izdzīvo dabiski un pilnībā.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
d.e.

Post by d.e. »

Vērotāja wrote: Man liekas, ka gan ar pieaugšanu, gan izsalkumu. Sen novērots, ka pieēdušies viņi ir mierīgāki, bet izsalkuši kareivīgāki. Un izsalkums, kas šoreiz ir saistīts ar gredzenošanu, tīri teorētiski varēja būt arī blakus esot vecākiem, ja ir slikti laika apstākļi un nevedas zveja.
;
Piekrītu - tas ir loģiski !
Es arī esmu mierīgāka, kad esmu labi paēdusi ! Image
P.S. uiii...te laikam olas nedrīkstēja cept :lol:
Murkjelis

Post by Murkjelis »

lianaliesma wrote:Var arī pavērot un salīdzināt tās ligzdas, kurās nenotiek gredzenošana - ASV baltgalvas ērgļu ligzdas (DR un ZA Floridas, Minesotas, Vašingtonas, utt.), tajās mazuļus negredzeno bez īpaša projekta ar konkrētu mērķi. Protams, putni atšķiras individuāli, mazuļu agresijā ir svarīgs arī pieejamās barības daudzums, iedzimtība, pirmais vai otrais/trešais mazulis ligzdā, utt..
Jā, tur, jā. Kaut gan, teiksim, tajā ligzdā, kur bija skaistuļi E7 un E8, viņiem nebūtu tāda stresa arī, ja gredzenotu, jo cilvēki ir turpat līdzās visu laiku. To jau Vērotāja šodien pieminēja - daudzviet ASV ligzdās ir pilnīgi cita situācija. Tur mēs varam vērot, tas tiesa. Bet es vairāk par to, lai tieši mūsējie varētu salīdzināt. Te, kur putns no cilvēka pēc iespējas izvairās un paldies Dieviņam pagaidām viņam ir tāda iespēja (godīgi - es ļoti negribu piedzīvot, ka mūsu ērgļi dzīvo tik tuvu cilvēkiem, bičo zivis supermārketos un ar tiem fočējas, kā ar tādiem Elvisiem Preslijiem). Vārdu sakot - igauņu, letiņu ligzdas... spečuki, lai var izvērtēt - savilkt plusiņus ar mīnusiņiem. Pagaidām mēs redzam tikai šo pieredzi - tādu kāda tā ir gredzenotajiem putniem. Varbūt tāda salīdzināšana varētu vērst uz to, ka atsakās no masveida gredzenošanas, atstājot to tikai kāda projekta ietvaros, kā Tu to jau pieminēji.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Murkjelis wrote: Bet es vairāk par to, lai tieši mūsējie varētu salīdzināt. Te, kur putns no cilvēka pēc iespējas izvairās un paldies Dieviņam pagaidām viņam ir tāda iespēja (godīgi - es ļoti negribu piedzīvot, ka mūsu ērgļi dzīvo tik tuvu cilvēkiem, bičo zivis supermārketos un ar tiem fočējas, kā ar tādiem Elvisiem Preslijiem). Vārdu sakot - igauņu, letiņu ligzdas... spečuki, lai var izvērtēt - savilkt plusiņus ar mīnusiņiem. Pagaidām mēs redzam tikai šo pieredzi - tādu kāda tā ir gredzenotajiem putniem. Varbūt tāda salīdzināšana varētu vērst uz to, ka atsakās no masveida gredzenošanas, atstājot to tikai kāda projekta ietvaros, kā Tu to jau pieminēji.
Protams, ka tas būtu svētīgi. Arī Jānis Ķ. minēja, ka faktiski jau viņiem par to pēcgredzenošanas periodu un vispār par dzīvi ligzdā pirms tiešraides kameru parādīšanās nav bijis infas, tagad ir, to var labi izmantot.
Piem., igauņu mazie ērgļi Eha un Koits (piedod, ja atkārtojos vai pati vēroji) ... pēc mazuļa gredzenošanas Eha nenāca uz ligzdu 6 dienas, Koits pēc dienas atnāca, bet tikai ieskrēja un nometa peli/kurmi turpmāk, bet nebaroja (kā jau mazo ērgļu tēviņš), un mazulis ne peli, ne kurmi vēl nespēja pats saplēst... mācījās rīt veselas :shock: un iemācījās ... citur varbūt tas arī neizdodas... nu jau 3.-o gadu viņi šajā ligzdā neligzdo, ne velti tak. Būtu interesanti redzēt tomēr viņus izaudzinām mazuli dabiski, bez traucējumiem un salīdzināt....
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

No LK - Anna atnes trešo zivi pl. 21.34
Prieks redzēt sīcīšus paēdušus un pamazām ieejam vecajās uzvedības sliedēs...

21 34 The third fish from Anna Merikotkas Estonia, Mutikluti
Video: https://www.youtube.com/watch?v=X7V-fT4CgGg

La Marie

Post by La Marie »

Lielā_skudra wrote:Jaunumi tepat Latvijā! Apgredzenoti 23.05. divi ērglēni.
http://www.mammadaba.lv/dabas-objektu-j ... ka-tervete
Ohoho - paldies, Lielā_Skudra, dikti feini, amizanti ērglēni Tervetē. Tā kā medus uz mēles kustu! :D
Prieks, ka mums Latvijā arī jaunā ērgļu paaudze aug. :)
Vērotāja

Post by Vērotāja »

lianaliesma wrote: Piem., Minesotas ligzdā šosezon, līdzīgi kā Annas&Uku ligzdā, bija 3 mazuļi un barība pietiekamā daudzumā. Mazuļu attīstībā, tiem veidojoties par jauniem ērgļiem, nebija tādas krasas pārejas no miermīlīga sadzīves veida uz agresīvu, ērgļa kā plēsēja pieredze tiek apgūta pakāpeniski. Un mazuļi savu īso bērnību izdzīvo dabiski un pilnībā.
Minesotā dabiski un pilnībā? :shock: Šodien tieši runājām, ka Minesotas gredzenošana tika pārvērsta par šovu. Atgādinājumam - te ir video no Minesotas https://www.facebook.com/MinnesotaDNR/v ... 795426188/
Tad jau Urmass uzvedās kokrektāk pret putnēniem, nekā Minesotas ērglēni tika samesti ceļamkrāna grozā :evil:
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
woods

Post by woods »

Man šķiet, ka pie Minesotas ligzdas 20 cilvēki sēž uz zemes pusaplī un skatās, fotografēšanās ar ērgļiem nenotika. Protams, tur fotogrāfe dokumentē, bet ērgļus rokās tur tikai tās firmas 2 pārstāvji, kas gredzenoja. Redz, kur Bjorns Helanders, kura iedibinātajai programmai Latvija seko, arī fotografējās ar ērgļiem : )
Image Ja reiz piesaucu BH, viņš konkrēto ērglēnu gredzenoja uz zemes, bet nezinu, kā viņš darīja vairākumā gadījumu. Ja esmu ko jau no bērnības iemācījusies par putniem, tad tas ir, ka nedrīkst krāmēties pa viņu ligzdām. Un, skatoties no tāda viedokļa, šķiet, ka nav tik traki ar to ceļamkrānu (ko cita firma šim projektam piegādā par velti) - ātri paņem un ātri ieliek atpakaļ, nevis piekrāmē ligzdu ar visādiem materiāliem un tad sāk ņemties ar putnēniem. Starp citu, Minesotā mamma jau tajā pat dienā atgriezās ligzdā un nesa ēdienu tā kā nekas nebūtu bijis.

Tāpēc man nebija iebildumu pret šo konkrēto procesu, ja nu vienīgi tie skatītāji?, bet tie ir cilvēki un viņu ģimenes, kam būs izglītotāka attieksme pret ērgļiem, un kas par to pastāstīs citiem, tā kā varbūt mērķis attaisno līdzekļus. Manas morāles normas, diemžēl, ir ļoti elastīgas. Bieži racionalizēju un attaisnoju to, ko citi ar augstākām normām nepieņemtu. Ja redzu, ka mērķis attaisno līdzekļus konkrētā projektā, tad to ir vieglāk pieņemt. Urmas rakstīja "Bet agrāk bija ļoti maz iespēju redzēt, kad pieaugušie atgriežas ligzdā pēc cilvēka apciemojuma tajā. Tagad mēs to varam saprast, un domāju, ka vairākums gredzenotāju negaidīja tik ilgu vecāku prombūtni". Ja īsti nav informācijas, kas pēc tam notiek ar putniem visās ligzdās, bet mērķis ir gredzenot visus pēc kārtas, tad man to ir grūtāk pieņemt. Šis, protams, nav pārmetums Jānim Ķ. un Urmas vai citiem ornitologiem, kas putnu labā ir paveikuši milzīgu darbu,.. ko nevarētu teikt par mani. Vienīgais, ko es esmu paveikusi (arī runājot par ASV un urbanizāciju & putniem), ir sarkankrūtītes dzīves respektēšana, kas pamanījusies uzbūvēt ligzdu ASV galvaspilsētas ārdurvju stūrī, kas sagadījusies būt mana māja. Katru reizi, kā attaisījām durvis, viņa aizspurdza prom. Lai nodrošinātu olu (4 mazas zilas oliņas) piemērotu inkubāciju, nevarējām viņu tā tramdīt, tāpēc ģimenei tika dots uzdevums pār slieksni rāpot - tad viņa mūs tādus zemus neuzskata par draudu. Piemēram, atbraucam no darba un zolīdos uzvalkos un svārkos metamies uz ceļiem un rāpojam iekšā mājā :D Varbūt man jāuzliek kamera un jātaisa savs realitātes šovs. :D

P.S. Vērotāja & Lianaliesma, ja ir ar garu un ne par tēmu, ludzu pārnesiet uz Diskusijām.
I possess a device which is capable of accessing the entirety of information known to man. I use it to look at pictures of cats and get into arguments with strangers.
Sarmīte

Post by Sarmīte »

28.maijs
Labrīt!
4:39
Ligzdā viss kā vakar vakarā,bērni vairs nav vieni. :)
Image
Sandra L.

Post by Sandra L. »

Labrīt! No 6.15 -6.20 vārnas apsēdušas ligzdas apkārtni, ķērc vienā ķērkšanā. Vecāks tuvumā uztraucas.
Locked

Return to “Jūras ērglis”