Video: https://www.youtube.com/watch?v=gI87tnFRW34
Esmu ievērojusi, ka putni sajūt krietni pirms mēs nojaušam, ka partneris atlidos. Kā to redzējām, kad pavasarī Zīle atgriezās no ziemošanas - Ozols viņu sajuta un jau priecīgs "runājās" ļoti ilgu laiku, pirms viņa parādījās kā mazs punktiņš debesīs... iespējams, viņi sadzird smalkāk, arī redzes leņķis noteikti ir citāds, nekā mēs to sagaidītu, salīdzinot ar cilvēka redzi. To esmu novērojusi pie igauņu jūras ērgļiem. Bet nu viņu acis arī ir citādi novietotas nekā cilvēkam, un arī to uzbūve ir cita.Simba wrote: Un atlidojušo putnu viņš dzirdēja (?) sajuta (?) vēl pirms tas parādījās redzamības zonā starp kokiem kā mazs punktiņš. Ornitologi iespējams arī teiks, ka redzēja, kam arī varu piekrist, bet pirms redzēšanas viņam bija jāzina, kurā brīdī galvu pagriezt, lai redzētu īstajā leņķī.
lianaliesma, man ir mazliet cita versija, kā vienmēr pilnīgi racionālalianaliesma wrote: Esmu ievērojusi, ka putni sajūt krietni pirms mēs nojaušam, ka partneris atlidos. Kā to redzējām, kad pavasarī Zīle atgriezās no ziemošanas - Ozols viņu sajuta un jau priecīgs "runājās" ļoti ilgu laiku, pirms viņa parādījās kā mazs punktiņš debesīs... iespējams, viņi sadzird smalkāk, arī redzes leņķis noteikti ir citāds, nekā mēs to sagaidītu, salīdzinot ar cilvēka redzi. To esmu novērojusi pie igauņu jūras ērgļiem. Bet nu viņu acis arī ir citādi novietotas nekā cilvēkam, un arī to uzbūve ir cita.
Bet vienalga nesaprotami, kā tas notiek putniem - sajust...
No pavasara Zīles ierašanās video atceros vienu ainu, kur pamanīju, ka Zīle lidinājās virs kokiem, bet nevis no sāna, kā tagad ielido, izlido barojoties, bet augšā, virs ligzdas. Vienu mirkli, starp kokiem varēja manīt. Tāpēc par pavasari, domāju, ka Ozols viņu pamanīja virs galvas. Šis saskan arī ar Vērotājas viedokli par novērošanu. Tikai tad novēroja no augšas lidojumā.Vērotāja wrote:lianaliesma, man ir mazliet cita versija, kā vienmēr pilnīgi racionālalianaliesma wrote: Esmu ievērojusi, ka putni sajūt krietni pirms mēs nojaušam, ka partneris atlidos. Kā to redzējām, kad pavasarī Zīle atgriezās no ziemošanas - Ozols viņu sajuta un jau priecīgs "runājās" ļoti ilgu laiku, pirms viņa parādījās kā mazs punktiņš debesīs... iespējams, viņi sadzird smalkāk, arī redzes leņķis noteikti ir citāds, nekā mēs to sagaidītu, salīdzinot ar cilvēka redzi. To esmu novērojusi pie igauņu jūras ērgļiem. Bet nu viņu acis arī ir citādi novietotas nekā cilvēkam, un arī to uzbūve ir cita.
Bet vienalga nesaprotami, kā tas notiek putniem - sajust...![]()
Cik tagad ārpilsētā dzīvojot esmu novērojusi, putni gandrīz nekad netuvojas ligzdai "pa taisno". Vienmēr kādu gabalu nostāk apsēžas uz kāda zara un monitorē apkārtni, ja viss droši, tad tuvojas ligzdai. Arī vecāki nesot ēdienu vispirms pasēž uz zara.
Iespējams, ka tāda uzvedība izstrādājusies, lai steigā neparādītu svešajiem kur ir ligzda. Vispirms jāpārliecinās, ka var tuvoties.
Vērotāj, vai radās iespaids, ka saskatu putnu saskarsmē ko pilnīgi iracionālu? Citādu gan, nekā saskata/sadzird/sajūt cilvēki. Varbūt smalkāk, jo viņi taču dzīvo visu laiku savvaļā un ir no tās atkarīgi, ne tikai ārpilsētā...Vērotāja wrote: lianaliesma, man ir mazliet cita versija, kā vienmēr pilnīgi racionāla![]()
Vērotāja wrote: Cik tagad ārpilsētā dzīvojot esmu novērojusi, putni gandrīz nekad netuvojas ligzdai "pa taisno". Vienmēr kādu gabalu nostāk apsēžas uz kāda zara un monitorē apkārtni, ja viss droši, tad tuvojas ligzdai. Arī vecāki nesot ēdienu vispirms pasēž uz zara.
Iespējams, ka tāda uzvedība izstrādājusies, lai steigā neparādītu svešajiem kur ir ligzda. Vispirms jāpārliecinās, ka var tuvoties.
Simba wrote: No pavasara Zīles ierašanās video atceros vienu ainu, kur pamanīju, ka Zīle lidinājās virs kokiem, bet nevis no sāna, kā tagad ielido, izlido barojoties, bet augšā, virs ligzdas. Vienu mirkli, starp kokiem varēja manīt. Tāpēc par pavasari, domāju, ka Ozols viņu pamanīja virs galvas. Šis saskan arī ar Vērotājas viedokli par novērošanu. Tikai tad novēroja no augšas lidojumā.
Šodien gan Ozolam galva bija uz citu pusi un tikai tad, kad mēs jau zinājām, ka Zīle tūlīt būs, pagrieza galvu uz Zīles pusi vispirms un tikai tad mazu punktiņu varēja starp kokiem sākt pamanīt. Iespējams, dzirde. Vai arī čujs kopā ar dzirdi. Par šo patiesībā būtu ļoti interesanti izjautāt Māri Strazdu un dzirdēt viņa viedokli
Protams, mēs varam izteikt tikai spekulācijas, kaut tikai tāpēc, ka skatījāmies caur kameras aci, nevis dabā, 360 grādus visapkārt un ar visiem trokšņiem .Vērotāja wrote:07 Apr 2016 16:52
Māris Strazds video noskatījās un sniedz savu komentāru:
(tie skaitļi iekavās acīmredzot ir laiks no LG garā video)
...
Noskatījos konfliktu - ir tieši tā, kā domāju - kad T sāk svilpt (142819), viņš acīmredzot jau "redz" / dzird tuvojošos otru putnu gaisā ; uz zara stāvošā M iespējams, saprot, ka ir ziepes, jo ligzdā viņa nāk (2832), bet pārošanās nesākas, 2901 gaisā (debesīs) jau var redzēt tuvojošos ("Zīli16") un viņa lido pa ierastu maršrutu pa taisno uz ligzdu, uzreiz savāc svešinieci un izmet to ārā; tā gan ir spekulācija, bet es neizslēdzu, ka T viņai jau "atzinās un pateica, ka es tā negribēju, nezināju, ka Tu tomēr atgriezīsies" savā komunikācijā, jo putns uzvedās tā, it kā zinātu, kas viņai uzreiz būs jāizdara - jāizmet svešiniece; arī jaunā mamma nemaz pat nemēģināja cīnīties par savu vietu "zem saules"... 2920 otrais putns jau ir prom; konflikts, ja tā to var nosaukt, ilga dažas sekundes.
Tieši par to padomāju. Mēģināšu atrast tās reizes video, man šķiet, ka bija te ielikts, un vēlreiz papētīt.lianaliesma wrote:Simba, var jau patīt atpakaļ video (no pontu varbūt vai kādam no mūsu videoprofiem, vai kaut kur LK krājumos), varbūt tas Mārim Strazdam noderīgi.
Vērotāja wrote:Par citēto Māra Strazda rakstītā fragmentu - tūlīt pateikšu drausmīgu ģeķību, bet manai saprašanai Māris Strazds pārāk cilvēcisko savu mīļo melno stārķu uzvedību. Tiesa, viņš vienmēr pieraksta klāt/pasaka, ka tās ir spekulācijas, tomēr aizvien turpina piedēvēt putniem ekstrasensoras vai darbību pārstāstošas verbālas komunikācijas.
Putni nedarītu tik daudz lietu, ja spētu viens otram kaut ko pastāstīt vai pa gabalu just otra domas.