Melnie stārķi Zemgalē, 2016 (Zīle un Ozols)

Ciconia nigra - Black Stork
Locked
Liz01

Re: Melnie stārķi Zemgalē, 2016 (Zīle un Ozols)

Post by Liz01 »

Labrit :D krauklis apmeklējums Ozols/ a Raven visit Ozols

Video: https://www.youtube.com/watch?v=gI87tnFRW34

mega2

Post by mega2 »

8:34 Ausīte stipri kasās un arī bumbulīši jāapgroza :lol:

Image

Image
Liz01

Post by Liz01 »

10:17 someone disturbs. Ozols stands up and calls
I do not see what he sees
10:17 kāds traucē. Ozols pieceļas un aicina
Es neredzu, ko viņš redz

Image

Image

Video: https://www.youtube.com/watch?v=jno0zVkON8A

Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Paldies, Liz. :) Tagad atkal viss mierīgi.

11.13 Ozolam karsti
Image

11.16 Ozols pieceļas nokārtojas, un rūpīgi pagroza oliņas
Image

11.18
Image
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Ligzdas gariņš

Post by Ligzdas gariņš »

Liz01,milzīgs paldies par interesantiem video! :) tā tik turpināt ;)
Simba

Post by Simba »

17:36 sirsnīga sasveicināšanās un sardzes maiņa :P

Image

Interesanti, ka aizlidojušais putns nevis pa taisno izlidoja ārā no meža, bet uzlaidās zarā (netālu no saules paneļa).

Image

Un atlidojušo putnu viņš dzirdēja (?) sajuta (?) vēl pirms tas parādījās redzamības zonā starp kokiem kā mazs punktiņš. Ornitologi iespējams arī teiks, ka redzēja, kam arī varu piekrist, bet pirms redzēšanas viņam bija jāzina, kurā brīdī galvu pagriezt, lai redzētu īstajā leņķī.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Video no LK, - Zīle atgriežas ligzdā

17h36m melnais starkis a change Female came home Male flew away, liznm

Video: https://www.youtube.com/watch?v=IB8b5IORc34

Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Simba wrote: Un atlidojušo putnu viņš dzirdēja (?) sajuta (?) vēl pirms tas parādījās redzamības zonā starp kokiem kā mazs punktiņš. Ornitologi iespējams arī teiks, ka redzēja, kam arī varu piekrist, bet pirms redzēšanas viņam bija jāzina, kurā brīdī galvu pagriezt, lai redzētu īstajā leņķī.
Esmu ievērojusi, ka putni sajūt krietni pirms mēs nojaušam, ka partneris atlidos. Kā to redzējām, kad pavasarī Zīle atgriezās no ziemošanas - Ozols viņu sajuta un jau priecīgs "runājās" ļoti ilgu laiku, pirms viņa parādījās kā mazs punktiņš debesīs... iespējams, viņi sadzird smalkāk, arī redzes leņķis noteikti ir citāds, nekā mēs to sagaidītu, salīdzinot ar cilvēka redzi. To esmu novērojusi pie igauņu jūras ērgļiem. Bet nu viņu acis arī ir citādi novietotas nekā cilvēkam, un arī to uzbūve ir cita.
Bet vienalga nesaprotami, kā tas notiek putniem - sajust...
Vērotāja

Post by Vērotāja »

lianaliesma wrote: Esmu ievērojusi, ka putni sajūt krietni pirms mēs nojaušam, ka partneris atlidos. Kā to redzējām, kad pavasarī Zīle atgriezās no ziemošanas - Ozols viņu sajuta un jau priecīgs "runājās" ļoti ilgu laiku, pirms viņa parādījās kā mazs punktiņš debesīs... iespējams, viņi sadzird smalkāk, arī redzes leņķis noteikti ir citāds, nekā mēs to sagaidītu, salīdzinot ar cilvēka redzi. To esmu novērojusi pie igauņu jūras ērgļiem. Bet nu viņu acis arī ir citādi novietotas nekā cilvēkam, un arī to uzbūve ir cita.
lianaliesma, man ir mazliet cita versija, kā vienmēr pilnīgi racionāla ;)
Cik tagad ārpilsētā dzīvojot esmu novērojusi, putni gandrīz nekad netuvojas ligzdai "pa taisno". Vienmēr kādu gabalu nostāk apsēžas uz kāda zara un monitorē apkārtni, ja viss droši, tad tuvojas ligzdai. Arī vecāki nesot ēdienu vispirms pasēž uz zara.
Iespējams, ka tāda uzvedība izstrādājusies, lai steigā neparādītu svešajiem kur ir ligzda. Vispirms jāpārliecinās, ka var tuvoties.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Simba

Post by Simba »

Vērotāja wrote:
lianaliesma wrote: Esmu ievērojusi, ka putni sajūt krietni pirms mēs nojaušam, ka partneris atlidos. Kā to redzējām, kad pavasarī Zīle atgriezās no ziemošanas - Ozols viņu sajuta un jau priecīgs "runājās" ļoti ilgu laiku, pirms viņa parādījās kā mazs punktiņš debesīs... iespējams, viņi sadzird smalkāk, arī redzes leņķis noteikti ir citāds, nekā mēs to sagaidītu, salīdzinot ar cilvēka redzi. To esmu novērojusi pie igauņu jūras ērgļiem. Bet nu viņu acis arī ir citādi novietotas nekā cilvēkam, un arī to uzbūve ir cita.
lianaliesma, man ir mazliet cita versija, kā vienmēr pilnīgi racionāla ;)
Cik tagad ārpilsētā dzīvojot esmu novērojusi, putni gandrīz nekad netuvojas ligzdai "pa taisno". Vienmēr kādu gabalu nostāk apsēžas uz kāda zara un monitorē apkārtni, ja viss droši, tad tuvojas ligzdai. Arī vecāki nesot ēdienu vispirms pasēž uz zara.
Iespējams, ka tāda uzvedība izstrādājusies, lai steigā neparādītu svešajiem kur ir ligzda. Vispirms jāpārliecinās, ka var tuvoties.
No pavasara Zīles ierašanās video atceros vienu ainu, kur pamanīju, ka Zīle lidinājās virs kokiem, bet nevis no sāna, kā tagad ielido, izlido barojoties, bet augšā, virs ligzdas. Vienu mirkli, starp kokiem varēja manīt. Tāpēc par pavasari, domāju, ka Ozols viņu pamanīja virs galvas. Šis saskan arī ar Vērotājas viedokli par novērošanu. Tikai tad novēroja no augšas lidojumā.
Šodien gan Ozolam galva bija uz citu pusi un tikai tad, kad mēs jau zinājām, ka Zīle tūlīt būs, pagrieza galvu uz Zīles pusi vispirms un tikai tad mazu punktiņu varēja starp kokiem sākt pamanīt. Iespējams, dzirde. Vai arī čujs kopā ar dzirdi. Par šo patiesībā būtu ļoti interesanti izjautāt Māri Strazdu un dzirdēt viņa viedokli :)
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Vērotāja wrote: lianaliesma, man ir mazliet cita versija, kā vienmēr pilnīgi racionāla ;)
Vērotāj, vai radās iespaids, ka saskatu putnu saskarsmē ko pilnīgi iracionālu? Citādu gan, nekā saskata/sadzird/sajūt cilvēki. Varbūt smalkāk, jo viņi taču dzīvo visu laiku savvaļā un ir no tās atkarīgi, ne tikai ārpilsētā... ;)
Vērotāja wrote: Cik tagad ārpilsētā dzīvojot esmu novērojusi, putni gandrīz nekad netuvojas ligzdai "pa taisno". Vienmēr kādu gabalu nostāk apsēžas uz kāda zara un monitorē apkārtni, ja viss droši, tad tuvojas ligzdai. Arī vecāki nesot ēdienu vispirms pasēž uz zara.

To var labi novērot igauņu jūras ērgļu ligzdā - Uku bieži vien, atgriežoties no jūras ar zivi, met lokus, pirms nosēžas ligzdā.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Simba wrote: No pavasara Zīles ierašanās video atceros vienu ainu, kur pamanīju, ka Zīle lidinājās virs kokiem, bet nevis no sāna, kā tagad ielido, izlido barojoties, bet augšā, virs ligzdas. Vienu mirkli, starp kokiem varēja manīt. Tāpēc par pavasari, domāju, ka Ozols viņu pamanīja virs galvas. Šis saskan arī ar Vērotājas viedokli par novērošanu. Tikai tad novēroja no augšas lidojumā.
Šodien gan Ozolam galva bija uz citu pusi un tikai tad, kad mēs jau zinājām, ka Zīle tūlīt būs, pagrieza galvu uz Zīles pusi vispirms un tikai tad mazu punktiņu varēja starp kokiem sākt pamanīt. Iespējams, dzirde. Vai arī čujs kopā ar dzirdi. Par šo patiesībā būtu ļoti interesanti izjautāt Māri Strazdu un dzirdēt viņa viedokli :)
Vērotāja wrote:07 Apr 2016 16:52
Māris Strazds video noskatījās un sniedz savu komentāru:
(tie skaitļi iekavās acīmredzot ir laiks no LG garā video)

...
Noskatījos konfliktu - ir tieši tā, kā domāju - kad T sāk svilpt (142819), viņš acīmredzot jau "redz" / dzird tuvojošos otru putnu gaisā ; uz zara stāvošā M iespējams, saprot, ka ir ziepes, jo ligzdā viņa nāk (2832), bet pārošanās nesākas, 2901 gaisā (debesīs) jau var redzēt tuvojošos ("Zīli16") un viņa lido pa ierastu maršrutu pa taisno uz ligzdu, uzreiz savāc svešinieci un izmet to ārā; tā gan ir spekulācija, bet es neizslēdzu, ka T viņai jau "atzinās un pateica, ka es tā negribēju, nezināju, ka Tu tomēr atgriezīsies" savā komunikācijā, jo putns uzvedās tā, it kā zinātu, kas viņai uzreiz būs jāizdara - jāizmet svešiniece; arī jaunā mamma nemaz pat nemēģināja cīnīties par savu vietu "zem saules"... 2920 otrais putns jau ir prom; konflikts, ja tā to var nosaukt, ilga dažas sekundes.
Protams, mēs varam izteikt tikai spekulācijas, kaut tikai tāpēc, ka skatījāmies caur kameras aci, nevis dabā, 360 grādus visapkārt un ar visiem trokšņiem . :)
Simba

Post by Simba »

Viņa atlidoja pa ierasto maršrutu, bet pirms tam meta lokus debesīs, ja par to Tu, lianaliesma, biji domājusi.
Žēl, ka toreiz to nepieminēju, tā būtu laba tēma diskusijai visticamāk.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Simba, var jau patīt atpakaļ video (no pontu varbūt vai kādam no mūsu videoprofiem, vai kaut kur LK krājumos), varbūt tas Mārim Strazdam noderīgi.
Simba

Post by Simba »

lianaliesma wrote:Simba, var jau patīt atpakaļ video (no pontu varbūt vai kādam no mūsu videoprofiem, vai kaut kur LK krājumos), varbūt tas Mārim Strazdam noderīgi.
Tieši par to padomāju. Mēģināšu atrast tās reizes video, man šķiet, ka bija te ielikts, un vēlreiz papētīt.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Par citēto Māra Strazda rakstītā fragmentu - tūlīt pateikšu drausmīgu ģeķību, bet manai saprašanai Māris Strazds pārāk cilvēcisko savu mīļo melno stārķu uzvedību. Tiesa, viņš vienmēr pieraksta klāt/pasaka, ka tās ir spekulācijas, tomēr aizvien turpina piedēvēt putniem ekstrasensoras vai darbību pārstāstošas verbālas komunikācijas.
Putni nedarītu tik daudz lietu, ja spētu viens otram kaut ko pastāstīt vai pa gabalu just otra domas.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Simba

Post by Simba »

Nedaudz iz vēstures :P
Te ir video ar Zīles atgriešanos - https://www.youtube.com/watch?v=1oxHe2HngYY

14:28:59 debesīs pirmo reizi parādās Zīle, esmu apvilkusi viņas siluetu.

Image

Palēninājumā video var labi redzēt, kā viņa parādās manis atzīmētajā vietā, izmet nelielu līkumu tā kā uz leju (no mūsu skatu punkta) un tad jau caur kokiem pa ierasto maršrutu viņa zibens ātrā lidojumā atgriezās mājās.
Savukārt pirms Ozols un Baltgalve sāka dziedāt, varēja redzēt, ka abi ik pa laikam uzmet acis debesīm.
Sorry, man vajadzēja jau tolaik šo ziņu iemest, mans vienīgais attaisnojums, ka es nemācēju bildes tad ielikt :D Bet ceru, ka izdevās man parādīt, ko ar to biju gribējusi pateikt :)
Simba

Post by Simba »

Vērotāja wrote:Par citēto Māra Strazda rakstītā fragmentu - tūlīt pateikšu drausmīgu ģeķību, bet manai saprašanai Māris Strazds pārāk cilvēcisko savu mīļo melno stārķu uzvedību. Tiesa, viņš vienmēr pieraksta klāt/pasaka, ka tās ir spekulācijas, tomēr aizvien turpina piedēvēt putniem ekstrasensoras vai darbību pārstāstošas verbālas komunikācijas.
Putni nedarītu tik daudz lietu, ja spētu viens otram kaut ko pastāstīt vai pa gabalu just otra domas.
:D
Jā, es arī toreiz nobrīnījos par Māra "tulkojumu" Ozola grēksūdzei :)
Bet, no vienas puses, neviens no mums nezina, kā ir reālajā patiesībā, un ko patiešām putni jūt, domā, sajūt. No otras puses - patiesībā mani pat priecē šī viņa cilvēciskošana, jo tas jau vien parāda, cik ļoti viņš ir līdz ausīm šajā stārķu projektā, un cik tuvi tie viņam ir. Paldies Dievam, ka viņš cilvēcisko, nevis bārsta sausus ciparus un neko neizsakošus datus, bet palūkojas dziļāk (manuprāt). Un trešais - kurš tad no mums ir labāks? :D
Vērotāj, tā nav oponēšana Tev, es Tev lielā mērā piekrītu, tik apsmējos, kad kāds pirmais uzdrošinājās to skaļi pateikt :lol:
mega2

Post by mega2 »

2.MAIJS

5:00 Labrīt! Viens guļ ligzdā un cītīgi perē,otrs nav redzams tuvumā :shock:

Image
Feja

Post by Feja »

6.55.atlido Ozols, sapoš Zīli un 6.56 palaiž brīvsolī

Image

Image

7.10 Zīle atpakaļ ar sūnu un zaru knābī

Image
Locked

Return to “Melnais stārķis”