Mēs dzīvojam un dzīvosim, bet padomāsim par to, kas paliek aiz mums.

Maz-ko-zinu, nepārmetīšu par cietsirdībuMaz-ko-zinu wrote:Paldies jums abām par skaidrojumu, Vērotāja un Made, lietošu.
Es vēl gribēju Emotion un Sandrai L pateikt, ka Uģis Bergmanis dzīvo meža vidū, veikala ap stūri nav. Ja medī, tad medī iztikai, ne izklaidei. Mežacūkas Latvijā ir savairojušās jau tik daudz, ka nopietni kaitē lauksaimniecībai, cilvēkiem ap laukiem ir žogi jābūvē, kas neko daudz nelīdz, naktīs jāvaktē, ja negrib, lai raža pa tīro būtu noēsta, bet dienā jāstrādā. Ja situācija ir - vai nu viņas no mana lauka būs paēdušas un vairosies,bet mans visas vasaras darbs būs kaķim zem astes, ziemā būs badā jāmirst, es nezinu, cik daudzi no mums būs tik saprotoši - nu, lai jau dzīvai radībai tiek. Nemaz jau nerunājot par ĀCM, ko tās izplata un kas nes milzīgus zaudējumus cilvēkiem. Arī vilki ir stipri savairojušies pēdējos gados. Ir kaut kur jābūt veselīgai robežai, lai rūpēs par dzīvo dabu mēs nesākam riktīgi kaitēt sev. Es saprotu, ka nav jāpiedraņķē daba ar visādām indēm, man arī nepatīk medības, kā izklaide. Bet pašlikvidēties un aizvākties es arī neesmu gatava. Jo, ja tā padomā, cilvēks tak stipri traucē ar savu klātbūtni uz zemes.
Tas man ienāca prātā. Esmu gatava uzklausīt pārmetumus par cietsirdību
Parasti mednieki mācās precīzi šaut mērķī. Tas vismaz ir drusku humānāk, nekā vajāt jau ievainotu un tad ar savām rokām brutāli nožmiegtMaz-ko-zinu wrote:Paldies jums abām par skaidrojumu, Vērotāja un Made, lietošu.
Es vēl gribēju Emotion un Sandrai L pateikt, ka Uģis Bergmanis dzīvo meža vidū, veikala ap stūri nav. Ja medī, tad medī iztikai, ne izklaidei. Mežacūkas Latvijā ir savairojušās jau tik daudz, ka nopietni kaitē lauksaimniecībai, cilvēkiem ap laukiem ir žogi jābūvē, kas neko daudz nelīdz, naktīs jāvaktē, ja negrib, lai raža pa tīro būtu noēsta, bet dienā jāstrādā. Ja situācija ir - vai nu viņas no mana lauka būs paēdušas un vairosies,bet mans visas vasaras darbs būs kaķim zem astes, ziemā būs badā jāmirst, es nezinu, cik daudzi no mums būs tik saprotoši - nu, lai jau dzīvai radībai tiek. Nemaz jau nerunājot par ĀCM, ko tās izplata un kas nes milzīgus zaudējumus cilvēkiem. Arī vilki ir stipri savairojušies pēdējos gados. Ir kaut kur jābūt veselīgai robežai, lai rūpēs par dzīvo dabu mēs nesākam riktīgi kaitēt sev. Es saprotu, ka nav jāpiedraņķē daba ar visādām indēm, man arī nepatīk medības, kā izklaide. Bet pašlikvidēties un aizvākties es arī neesmu gatava. Jo, ja tā padomā, cilvēks tak stipri traucē ar savu klātbūtni uz zemes.
Tas man ienāca prātā. Esmu gatava uzklausīt pārmetumus par cietsirdību
Emotion wrote:...
Parasti mednieki mācās precīzi šaut mērķī. Tas vismaz ir drusku humānāk, nekā vajāt jau ievainotu un tad ar savām rokām brutāli nožmiegtun lielīties TV. Tās ir neveiksmīgas medības nevis veiksmīgas.
bet tas nebij glītilianaliesma wrote:Emotion wrote:...
Parasti mednieki mācās precīzi šaut mērķī. Tas vismaz ir drusku humānāk, nekā vajāt jau ievainotu un tad ar savām rokām brutāli nožmiegtun lielīties TV. Tās ir neveiksmīgas medības nevis veiksmīgas.
Tomēr tas nav salīdzināms ar to, kā vispār tiek "ražota" gaļa lielveikaliem un mūsu dienišķajai desai.....
Nu cerams, ka es pārpratu.Maz-ko-zinu wrote:Emotion, te mums absolūti atšķiras vērtējums. Nezinu, kāpēc tu to uztveri, kā lielīšanos. Cilvēki ar notikumiem dzīvē mēdz ne tikai lielīties, bet arī atzīt pieļautās kļūdas, arī nožēlot sastrādāto, arī stāstīt par neveiksmēm vai bailēm. Ne visi. Tikai stiprs cilvēks var publiski stāstīt arī par neveiksmēm. Liela daļa cilvēku tās neatzīst un cenšas pēc iespējas ātrāk aizmirst.
Es tur nesaredzēju lielīšanos, bet atklātību, uzticēšanos sarunu biedram, dalīšanos pieredzē. Arī negatīvajā pieredzē.
Un vēl - viņš necentās izskatīties labāks, gudrāks, cēlāks, kā ir. Viņš netēloja. Tas arī ir daudz.
Labi, ka mums bija iespēja pārrunāt redzēto un padomāt par dažādiem dzīves aspektiem.Emotion wrote:Nu cerams, ka es pārpratu.Maz-ko-zinu wrote:Emotion, te mums absolūti atšķiras vērtējums. Nezinu, kāpēc tu to uztveri, kā lielīšanos. Cilvēki ar notikumiem dzīvē mēdz ne tikai lielīties, bet arī atzīt pieļautās kļūdas, arī nožēlot sastrādāto, arī stāstīt par neveiksmēm vai bailēm. Ne visi. Tikai stiprs cilvēks var publiski stāstīt arī par neveiksmēm. Liela daļa cilvēku tās neatzīst un cenšas pēc iespējas ātrāk aizmirst.
Es tur nesaredzēju lielīšanos, bet atklātību, uzticēšanos sarunu biedram, dalīšanos pieredzē. Arī negatīvajā pieredzē.
Un vēl - viņš necentās izskatīties labāks, gudrāks, cēlāks, kā ir. Viņš netēloja. Tas arī ir daudz.
Tā nedaudz padomājot, tomēr medības tā globāli ir humānākas par fermās audzētu dzīvnieku ēšanu aiz diviem apsvērumiem -lianaliesma wrote: KĀDS varētu būt CILVĒKA cienīgs risinājums
3. pirms iespējamās nomedīšanas dzīvnieks savvaļā nodzīvo sev atvēlēto laiku pēc sava prāta un dieva dotajiem instinktiem, misijas; viņš var izbaudīt savu dzīvi - kāda nu katram dzīvniekam tā ir, savu pāri, savus mazuļus.Vērotāja wrote: Tā nedaudz padomājot, tomēr medības tā globāli ir humānākas par fermās audzētu dzīvnieku ēšanu aiz diviem apsvērumiem -
1. medījumam, ja viņš ir stiprs, veikls un gudrs, ir cerības izdzīvot. Fermas dzīvniekam cerību nav, iznākums ir 100% letāls.
2. medījumu cilvēks ēd tad, ja ir nomedījis, tātad pastāv iespēja, ka medījumam izglābjoties, cilvēkam nāksies grauzt kāpostu. Fermas dzīvnieks tiek nogalināts vienmēr, izmantojot viņa bezpalīdzīgo stāvokli.
Arī es prātoju - redz, kā manas domas par medībām (godīgām) ir mainījušās...Vērotāja wrote: p.s. uzrakstīju un sapratu, ka līdz šim biju diametrāli pretējās domās. Vai Maz-ko-zinu ierosinātā diskusija mainījusi viedokli?
Nu tas varēu būt apmēram, kā koncentrācijas nometnēs (par ko esmu lasījusi Viktora Frankla, psihoterapeita, kas izdzīvoja pēc konclāģera, darbos)- visi zin un JŪT, kas notiek, bet pats savu nāvi var arī nejust - ja gāzes deva ir pietiekama, vai elektrības lādiņš pietiekami stiprs.sanda wrote:Video noskatījos. Pirmskaušanas apdulināšanu rādīt kā kaut ko šausmīgu gan ir vismaz pastulbi - dzīvnieks momentā ir bezsamaņā, ja to veic normāls profesionālis normālā uzņēmumā. Tomēr - ja valstī ir spēkā dzīvnieku labturības prasības, tad daļa redzēto strādnieku gan bija jāatlaiž vai uzņēmumi jāslēdz. Nevis jāfilmē video, bet jāsauc policija... vai dzīvnieku aizstāvji, žurnālisti.
Dabā reti kurš nomirst no vecuma bezspēka... Nāve nav žēlīga.
Profesionāls kāvējs lopu var nokaut tā, ka tas to nepamana.