Diskusijas

MĀRIS

Re: Diskusijas

Post by MĀRIS »

Mīlīši! Mēs visi dzīvojam uz šīs zemes - zemītes, gan zvēriņš, gan lopiņš, gan cilvēciņš. No laika gala viens no otra esam barojušies un barosimies, neskatoties uz to, dzīvojam pilsētā vai laukos! Jautājums ir samērīgumā, cenā. Zinu gadījumu, kad pilsētniece pēc redzētām "cūkas bērēm" uz gaļu ilgāku laiku nevarēja paskatīties, bet ...! :roll:
Mēs dzīvojam un dzīvosim, bet padomāsim par to, kas paliek aiz mums. :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Pavasarī, pievienojoties Durbes un Roberta ligzdas vērošanai, izlasīju forumā visu, kas līdz tam brīdim bija uzrakstīts. Šodien, pārlasot ligzdošanas sākumu, (uz to mani pamudināja mades Juras ērgļu ligzdas forumā ievietotās astes spalvas salīdzinājumā), ir sajūta, ka daudz ko no tā nemaz neesmu lasījusi. Bet patiesībā, nevis neesmu lasījusi, bet neesmu uztvērusi, jo redzēju tikai to, kas ir virskārtā. Nemaz negribu teikt, ka jau dziļi izprotu procesus, bet tādu mazu plānu kārtiņu varbūt esmu nolobījusi.
Esmu tikai 13. lapu piebeigusi.
Līdz vēlākajam!
Paldies par izpratni komentārus ierakstījušiem.
Arī es esmu stulba pilsētniece (trešajā vismaz paaudzē), kam dzīve ir dāvājusi iespēju jau padsmit gadus daudz laika pavadīt laukos. Man ir tikai nojausma par procesiem bez dziļām zināšanām. Un pārliecība, ka dzīve nebūt nav tik vienkārša, kā 2x2.
Sandra L.

Post by Sandra L. »

Maz-ko-zinu wrote:Paldies jums abām par skaidrojumu, Vērotāja un Made, lietošu.
Es vēl gribēju Emotion un Sandrai L pateikt, ka Uģis Bergmanis dzīvo meža vidū, veikala ap stūri nav. Ja medī, tad medī iztikai, ne izklaidei. Mežacūkas Latvijā ir savairojušās jau tik daudz, ka nopietni kaitē lauksaimniecībai, cilvēkiem ap laukiem ir žogi jābūvē, kas neko daudz nelīdz, naktīs jāvaktē, ja negrib, lai raža pa tīro būtu noēsta, bet dienā jāstrādā. Ja situācija ir - vai nu viņas no mana lauka būs paēdušas un vairosies,bet mans visas vasaras darbs būs kaķim zem astes, ziemā būs badā jāmirst, es nezinu, cik daudzi no mums būs tik saprotoši - nu, lai jau dzīvai radībai tiek. Nemaz jau nerunājot par ĀCM, ko tās izplata un kas nes milzīgus zaudējumus cilvēkiem. Arī vilki ir stipri savairojušies pēdējos gados. Ir kaut kur jābūt veselīgai robežai, lai rūpēs par dzīvo dabu mēs nesākam riktīgi kaitēt sev. Es saprotu, ka nav jāpiedraņķē daba ar visādām indēm, man arī nepatīk medības, kā izklaide. Bet pašlikvidēties un aizvākties es arī neesmu gatava. Jo, ja tā padomā, cilvēks tak stipri traucē ar savu klātbūtni uz zemes.
Tas man ienāca prātā. Esmu gatava uzklausīt pārmetumus par cietsirdību :D
Maz-ko-zinu, nepārmetīšu par cietsirdību :)
Zinu, ka tas ir divkosīgi, ka medības man nepatīk, bet gaļa garšo :(
Tikai man tai filmā tas drusku lielīgi izklausījās. Protams, varbūt pārpratu U.B. intonāciju un tas tā nemaz nebija domāts...
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Sandra, vienkārši Uģis ir vīrietis :) Bet vīrietis pēc dabas ir mednieks un lepns ar nomedīto. Vienalga vai tas ir vilks, zivs, smuks zaķis, ātra mašīna vai veiksmīga karjera :)
Emotion

Post by Emotion »

Maz-ko-zinu wrote:Paldies jums abām par skaidrojumu, Vērotāja un Made, lietošu.
Es vēl gribēju Emotion un Sandrai L pateikt, ka Uģis Bergmanis dzīvo meža vidū, veikala ap stūri nav. Ja medī, tad medī iztikai, ne izklaidei. Mežacūkas Latvijā ir savairojušās jau tik daudz, ka nopietni kaitē lauksaimniecībai, cilvēkiem ap laukiem ir žogi jābūvē, kas neko daudz nelīdz, naktīs jāvaktē, ja negrib, lai raža pa tīro būtu noēsta, bet dienā jāstrādā. Ja situācija ir - vai nu viņas no mana lauka būs paēdušas un vairosies,bet mans visas vasaras darbs būs kaķim zem astes, ziemā būs badā jāmirst, es nezinu, cik daudzi no mums būs tik saprotoši - nu, lai jau dzīvai radībai tiek. Nemaz jau nerunājot par ĀCM, ko tās izplata un kas nes milzīgus zaudējumus cilvēkiem. Arī vilki ir stipri savairojušies pēdējos gados. Ir kaut kur jābūt veselīgai robežai, lai rūpēs par dzīvo dabu mēs nesākam riktīgi kaitēt sev. Es saprotu, ka nav jāpiedraņķē daba ar visādām indēm, man arī nepatīk medības, kā izklaide. Bet pašlikvidēties un aizvākties es arī neesmu gatava. Jo, ja tā padomā, cilvēks tak stipri traucē ar savu klātbūtni uz zemes.
Tas man ienāca prātā. Esmu gatava uzklausīt pārmetumus par cietsirdību :D
Parasti mednieki mācās precīzi šaut mērķī. Tas vismaz ir drusku humānāk, nekā vajāt jau ievainotu un tad ar savām rokām brutāli nožmiegt :( un lielīties TV. Tās ir neveiksmīgas medības nevis veiksmīgas.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Emotion wrote:...

Parasti mednieki mācās precīzi šaut mērķī. Tas vismaz ir drusku humānāk, nekā vajāt jau ievainotu un tad ar savām rokām brutāli nožmiegt :( un lielīties TV. Tās ir neveiksmīgas medības nevis veiksmīgas.

Tomēr tas nav salīdzināms ar to, kā vispār tiek "ražota" gaļa lielveikaliem un mūsu dienišķajai desai.....

Video ir ļoti smagi skatīties, tāpēc pievienošu tikai saiti...
https://www.youtube.com/watch?v=5oTCA9V3eNs

KĀDS varētu būt CILVĒKA cienīgs risinājums :?:
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Emotion

Post by Emotion »

lianaliesma wrote:
Emotion wrote:...

Tomēr tas nav salīdzināms ar to, kā vispār tiek "ražota" gaļa lielveikaliem un mūsu dienišķajai desai.....
bet tas nebij glīti :( tas vienīgais fakts man, piemēram, sajauca visu iespaidu par... medniekiem, kuri nejēdz šaut mērķī :(
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Emotion, te mums absolūti atšķiras vērtējums. Nezinu, kāpēc tu to uztveri, kā lielīšanos. Cilvēki ar notikumiem dzīvē mēdz ne tikai lielīties, bet arī atzīt pieļautās kļūdas, arī nožēlot sastrādāto, arī stāstīt par neveiksmēm vai bailēm. Ne visi. Tikai stiprs cilvēks var publiski stāstīt arī par neveiksmēm. Liela daļa cilvēku tās neatzīst un cenšas pēc iespējas ātrāk aizmirst.
Es tur nesaredzēju lielīšanos, bet atklātību, uzticēšanos sarunu biedram, dalīšanos pieredzē. Arī negatīvajā pieredzē.
Un vēl - viņš necentās izskatīties labāks, gudrāks, cēlāks, kā ir. Viņš netēloja. Tas arī ir daudz.
sanda

Post by sanda »

Man nav lieku ilūziju par vispārējo mednieku šaušanas prasmi. Nācies personīgi redzēt gan aizšautus suņus (vienā gad. saimnieci ielika pansionātā un niknā sargsuņa problēmu risināja ar mednieku palīdzību), gan aizšautu lapsu. Mednieki nespēja vai nevēlējās noteikt, vai dzīvnieks tiešām beigts, kaut iespējas to konstatēt bija.
Emotion

Post by Emotion »

Maz-ko-zinu wrote:Emotion, te mums absolūti atšķiras vērtējums. Nezinu, kāpēc tu to uztveri, kā lielīšanos. Cilvēki ar notikumiem dzīvē mēdz ne tikai lielīties, bet arī atzīt pieļautās kļūdas, arī nožēlot sastrādāto, arī stāstīt par neveiksmēm vai bailēm. Ne visi. Tikai stiprs cilvēks var publiski stāstīt arī par neveiksmēm. Liela daļa cilvēku tās neatzīst un cenšas pēc iespējas ātrāk aizmirst.
Es tur nesaredzēju lielīšanos, bet atklātību, uzticēšanos sarunu biedram, dalīšanos pieredzē. Arī negatīvajā pieredzē.
Un vēl - viņš necentās izskatīties labāks, gudrāks, cēlāks, kā ir. Viņš netēloja. Tas arī ir daudz.
Nu cerams, ka es pārpratu.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Emotion wrote:
Maz-ko-zinu wrote:Emotion, te mums absolūti atšķiras vērtējums. Nezinu, kāpēc tu to uztveri, kā lielīšanos. Cilvēki ar notikumiem dzīvē mēdz ne tikai lielīties, bet arī atzīt pieļautās kļūdas, arī nožēlot sastrādāto, arī stāstīt par neveiksmēm vai bailēm. Ne visi. Tikai stiprs cilvēks var publiski stāstīt arī par neveiksmēm. Liela daļa cilvēku tās neatzīst un cenšas pēc iespējas ātrāk aizmirst.
Nu cerams, ka es pārpratu.
Labi, ka mums bija iespēja pārrunāt redzēto un padomāt par dažādiem dzīves aspektiem. :)
Vērotāja

Post by Vērotāja »

lianaliesma wrote: KĀDS varētu būt CILVĒKA cienīgs risinājums :?:
Tā nedaudz padomājot, tomēr medības tā globāli ir humānākas par fermās audzētu dzīvnieku ēšanu aiz diviem apsvērumiem -
1. medījumam, ja viņš ir stiprs, veikls un gudrs, ir cerības izdzīvot. Fermas dzīvniekam cerību nav, iznākums ir 100% letāls.
2. medījumu cilvēks ēd tad, ja ir nomedījis, tātad pastāv iespēja, ka medījumam izglābjoties, cilvēkam nāksies grauzt kāpostu. Fermas dzīvnieks tiek nogalināts vienmēr, izmantojot viņa bezpalīdzīgo stāvokli.

p.s. uzrakstīju un sapratu, ka līdz šim biju diametrāli pretējās domās. Vai Maz-ko-zinu ierosinātā diskusija mainījusi viedokli?
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Sandra L.

Post by Sandra L. »

Man tomēr filmas pēcsajūta atsauc atmiņā M.Strazda stāstīto par Meiju. Eiropā cilvēki nedzīvo badā, ir paēduši, tomēr medī stārķus :( , jo laikam medīšana kā tāda sagādā baudu.
sanda

Post by sanda »

Video noskatījos. Pirmskaušanas apdulināšanu rādīt kā kaut ko šausmīgu gan ir vismaz pastulbi - dzīvnieks momentā ir bezsamaņā, ja to veic normāls profesionālis normālā uzņēmumā. Tomēr - ja valstī ir spēkā dzīvnieku labturības prasības, tad daļa redzēto strādnieku gan bija jāatlaiž vai uzņēmumi jāslēdz. Nevis jāfilmē video, bet jāsauc policija... vai dzīvnieku aizstāvji, žurnālisti.
Dabā reti kurš nomirst no vecuma bezspēka... Nāve nav žēlīga.
Profesionāls kāvējs lopu var nokaut tā, ka tas to nepamana.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Vērotāja wrote: Tā nedaudz padomājot, tomēr medības tā globāli ir humānākas par fermās audzētu dzīvnieku ēšanu aiz diviem apsvērumiem -
1. medījumam, ja viņš ir stiprs, veikls un gudrs, ir cerības izdzīvot. Fermas dzīvniekam cerību nav, iznākums ir 100% letāls.
2. medījumu cilvēks ēd tad, ja ir nomedījis, tātad pastāv iespēja, ka medījumam izglābjoties, cilvēkam nāksies grauzt kāpostu. Fermas dzīvnieks tiek nogalināts vienmēr, izmantojot viņa bezpalīdzīgo stāvokli.
3. pirms iespējamās nomedīšanas dzīvnieks savvaļā nodzīvo sev atvēlēto laiku pēc sava prāta un dieva dotajiem instinktiem, misijas; viņš var izbaudīt savu dzīvi - kāda nu katram dzīvniekam tā ir, savu pāri, savus mazuļus.
Vērotāja wrote: p.s. uzrakstīju un sapratu, ka līdz šim biju diametrāli pretējās domās. Vai Maz-ko-zinu ierosinātā diskusija mainījusi viedokli?
Arī es prātoju - redz, kā manas domas par medībām (godīgām) ir mainījušās...
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

sanda wrote:Video noskatījos. Pirmskaušanas apdulināšanu rādīt kā kaut ko šausmīgu gan ir vismaz pastulbi - dzīvnieks momentā ir bezsamaņā, ja to veic normāls profesionālis normālā uzņēmumā. Tomēr - ja valstī ir spēkā dzīvnieku labturības prasības, tad daļa redzēto strādnieku gan bija jāatlaiž vai uzņēmumi jāslēdz. Nevis jāfilmē video, bet jāsauc policija... vai dzīvnieku aizstāvji, žurnālisti.
Dabā reti kurš nomirst no vecuma bezspēka... Nāve nav žēlīga.
Profesionāls kāvējs lopu var nokaut tā, ka tas to nepamana.
Nu tas varēu būt apmēram, kā koncentrācijas nometnēs (par ko esmu lasījusi Viktora Frankla, psihoterapeita, kas izdzīvoja pēc konclāģera, darbos)- visi zin un JŪT, kas notiek, bet pats savu nāvi var arī nejust - ja gāzes deva ir pietiekama, vai elektrības lādiņš pietiekami stiprs.
sanda

Post by sanda »

Biju reiz sen Rīgas gaļas kombinātā - tas, ka visi kaut ko jūt, būtu ļoti pārspīlēti. Neviens spīdzināts netika, tāpēc šausmu atmosfēras tur nebija.
Teļa gaļu gan neēdu.
Cilvēku koncentrācijas nometnēs tomēr ir citi apstākļi, ilgstoši trūcīgs ēdiens un vēl daudz kas...
ari publiskas nāves soda izpildes iebiedēšanai.
Ja šādos apstākļos turētu lauksaimniecības dzīvniekus, tad gaļu neiegūtu.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Pieļauju, ka tos dzīvniekus gaļas kombinātā arī nebaro, tā ka salīdzināt varētu tikai to noslēguma posmu... un tas, ka dzīvniekam reakcija, pat ja viņš ko jūt, ir citāda kā cilvēkam, arī ir fakts. Bet nu, protams, es nevaru apgalvot ne par cilvēkiem, ne dzīvniekiem šādā situācijā...
sanda

Post by sanda »

Pirms kaušanas neēdina gan, tikai piešķir atpūtu.
Par to var strīdēties, vai lauksaimniecības dzīvniekiem maksa par aizsardzību pret plēsējiem un pieejamu pārtiku, ūdeni nav bijusi par augstu.
Cilvēki reizēm nepilda savus pienākumus - nebaro lopus, skandāli jau bijuši, arī krimināllietas.
Tomēr dabā izdzīvošanas procents daudzām sugām ir visai neliels un reti kurš nodzīvo līdz vecumam.
Made

Post by Made »

Šajās sešās minūtēs ir arī briesmīgas detaļas, bet visvairāk šokē "skats no augšas" uz šo automatizēto pārtikas līniju kā tādu. Turklāt galā tādi paši apaļi cilvēki kā es tik loka iekšā vairāk un vairāk. Dēļ kā tas viss..
http://complete-health-and-happiness.co ... peechless/
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”