🔒Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Haliaeetus albicilla - White-tailed Eagle
MĀRIS

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by MĀRIS »

Skatoties Ames video, pēc Jāņa komentāra arī man ir pārliecība, ka ligzdā nebija Roberts, bet...! Pēc manām domām tas putns, kurš nosēdās ligzdas kokā, pēc Durbes ielaišanās ligzdā un svešā izdzīšanas, gan bija Roberts, lai gan viņš visu laiku paliek aizkadrā. Nez, vai ar svešu ērgli tik maiga saruna būtu, lai gan kas zin kas un kā notiek starp ligzdošanas reizēm! Varbūt ka uz katru sezonu ir sava vieta daļēji jāiekaro pa jaunu, kā mēs to redzējām Harietas ligzdā! :P
Durbē es neredzēju agresijas, t.i. ja tā bija Durbe! :P
Jūs redzēj! Jūs viss redzēj, ka višš bij manā ligzdā!!! :P

Image
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Liekas, ka mēs esam skatījušies dažādus video, jo šoreiz pat nevajadzēja pētīt svešo, Durbe uzskatāmi parādīja, ka tas nav Roberts. Skatījos šo video versiju:

Kad Durbe tuvojas, svešais bailēs pieliecas, ierauj galvu un aizbēg. Durbe ielec smagi, kā demonstrējot īpašumtiesības.
Pēc tam svešais aplido loku un atgriežas uz zara, Durbe sastingst un sāk īdēt - "lasies ar labu, kamēr neesi dabūjis pa purnu".
Vēlāk Durbe panāk tuvāk un ieslīpi iegriezusi galvu atkal īd.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Vai jums ir suņi?
Durbes uzvedība bija tāda, kā kad sunim ir gards kauls, bet cilvēks bāž roku, lai mēģinātu atņemt. Teksts apmēram tāds - "man ir nedaudz bail, bet tas ir MANS".
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Vērotāja, Hildiņa!
Es taču nesaku, ka tas bija Roberts. Es teicu, ka Durbe nebija agresīva un kategoriski noraidoša pret svešo putnu.
Māri!
Kas ielaidās kokā var tikai minēt.
Ja mēs atceramies ziemā svešs putns ielidoja un Durbe ar Robertu to dzina prom daudz agresīvāk, izteikti naidīgi. Aizdzina tālu no ligzdas.
Jā, toreiz ligzdā bija ola (šķiet Durberts vēl nebija izšķīlies).
Bet varbūt šobrīd sākas aplidošanas laiks un Durbe izvēlēsies, ar ko ligzdu dalīt?
Tā ir tikai versija, bet arī Jānis nenoliedza, ka tas ir iespējams.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Maz-ko-zinu, kad Durbe ar Robertu ir divatā, tad viņi var uzvesties trokšņaināk. Vai arī ja svešais ir tālāk no ligzdas.
Šodien svešais bija ļoti tuvu un Durbe bija viena. Bez tam, pašlaik ligzdā nav ne olu, ne mazuļa un Durbei nav nekādas vajadzības aizstāvēt ligzdu "līdz asinīm".
mega2

Post by mega2 »

Kad Durbe tuvojas, svešais bailēs pieliecas, ierauj galvu un aizbēg. Durbe ielec smagi, kā demonstrējot īpašumtiesības.
Pēc tam svešais aplido loku un atgriežas uz zara, Durbe sastingst un sāk īdēt - "lasies ar labu, kamēr neesi dabūjis pa purnu".
Vēlāk Durbe panāk tuvāk un ieslīpi iegriezusi galvu atkal īd.14:45 :roll: Kaut kur daļēji es piekrītu Tev,Vērotāj,bet mana doma tāda,kad svešais tiek padzīts,viņš tiešām izlaiž loku un piezemējas uz augšējā zara--Durbes reakcija--paskatījās un viss....Pēc tam bija koka trīce un pēc manām domām piezemējās Roberts,padzīdams svešo un tikai tad,redzot savu draudziņu Durbīte sāka čalot aiz laimes,jo viens ērglis tā satricināt to egli nevarēja.....Nu tās jau ir tikai versijas par tēmu,kas būtu,ja.......kas to lai zin,kas notiek aiz kameras acs????? :o
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Labi, Vērotāja.
Dzīvosim, redzēsim. Ir interesanti.
Man izklausās ļoti ticama mega2 versija.
P.S. Tu taču tikai pirms neilga laika stāstīji par savas teritorijas aizstāvēšanu.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Vērotāja wrote:Liekas, ka mēs esam skatījušies dažādus video
Vai tad šeit ir vēl kāds video kuru apspriest? Mēs vienkārši izsakām savu redzējumu, versiju, bet kura no viņām ir pareizā - to tikai Dievs zin. :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
mega2

Post by mega2 »

Pārskatiet vēlreiz to video,kas ilgst 7:28 un 4:03 sāk pamatīgi kustēties egle,kaut arī svešais tur jau sēdēja----liekas,ka Robis izrāda īpašumtiesības gan uz ligzdu,gan uz Durbi :lol:
Vējš vītolos

Post by Vējš vītolos »

mega2 wrote:Kad Durbe tuvojas, svešais bailēs pieliecas, ierauj galvu un aizbēg. Durbe ielec smagi, kā demonstrējot īpašumtiesības.
Vēlāk Durbe panāk tuvāk un ieslīpi iegriezusi galvu atkal īd.14:45 :roll: Kaut kur daļēji es piekrītu Tev,Vērotāj,bet mana doma tāda,kad svešais tiek padzīts,viņš tiešām izlaiž loku un piezemējas uz augšējā zara--Durbes reakcija--paskatījās un viss....Pēc tam bija koka trīce un pēc manām domām piezemējās Roberts,padzīdams svešo un tikai tad,redzot savu draudziņu Durbīte sāka čalot aiz laimes,jo viens ērglis tā satricināt to egli nevarēja.....Nu tās jau ir tikai versijas par tēmu,kas būtu,ja.......kas to lai zin,kas notiek aiz kameras acs????? :o
Es arī sliecos vairāk domāt šādi. Jo mēs tā īsti neredzējām, kas ir aiz kadra. Svešais tika padzīts, Roberts atlidoja.Un Durbe diez vai tā uzreiz tik draudzīgi sarunātos ar svešu ērgli. :roll:
Vējš vītolos

Post by Vējš vītolos »

mega2 wrote:Pārskatiet vēlreiz to video,kas ilgst 7:28 un 4:03 sāk pamatīgi kustēties egle,kaut arī svešais tur jau sēdēja----liekas,ka Robis izrāda īpašumtiesības gan uz ligzdu,gan uz Durbi :lol:
Man arī tā šķita...
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

mega2 wrote:Pārskatiet vēlreiz to video,kas ilgst 7:28 un 4:03 sāk pamatīgi kustēties egle,kaut arī svešais tur jau sēdēja----liekas,ka Robis izrāda īpašumtiesības gan uz ligzdu,gan uz Durbi :lol:
Un vēl to pierāda Durbes acu skatiens un galvas grozīšana svešinieka padzīšanas brīdī - vienu brīdi viņa skatās augšā uz zaru, kas ir aiz ligzdas, kamerai priekšā, nākamajā jau uz citu zaru - no kameras pa labi.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Nu arī es noskatījos video - liekas, ka Durbe ar savu aso redzi pamanīja svešo un tikai tāpēc nāca uz ligzdu un "izšvilpa" to laukā no savas mājas...jo dienas laikā jau parasti viņi nenāca ligzdā. Kur ir Robis, var tikai minēt. Bet man liekas, ka viņi siro ne pārāk tālu viens no otra, un ka viņš kaut kur netālu arī bija. Varbūt arī kokā, abi ar svešo, un kad Robis ielido, svešais aizlido vai palido tālā... jo kad aizlaižas Durbe, visdrīzāk Robis laižas kopā ar viņu, ne jau svešais...
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
ame

Post by ame »

sveiki!
in my live recordings the sound is usually a little late from the picture. therefore i made a clip from the Pontu video when the stranger visits the nest. there the audio and video are synchronous. i see and hear only two eagles there, the stranger and Durbe. Durbe chased the stranger out, and it flew around the nest tree. then the stranger landed on the tree top and shook the tree strongly so that some branches were seen on both sides. /
manās dzīvu ierakstiem skaņa parasti ir mazliet par vēlu no attēla. Tāpēc es, klipu no Pontu video, kad svešinieks apmeklē ligzdu. tur audio un video ir sinhrono. es redzu un dzirdu tikai divi ērgļi tur, svešinieku un Durbē. Durbe chased svešinieku ārā, un tā lidoja ap ligzdu koku. tad svešinieks izkrauti uz koku augšā un satricināja koku stingri tā, ka daži zari bija redzams abās pusēs.
Image

Image

the voices which Durbe made sound to us only mild beeps, but in eagle language they are hostile. in eaglish she says: "go away!"
balsis, kas Durbe veikti skaņu pie mums tikai vieglas pīkstieni, bet ērglis valodā viņi ir naidīgi. viņa teica: "iet prom!"
Simba

Post by Simba »

Man Durbes uzvedība atgādināja to brīdi, kad pie Durberta reiz bija ielidies blakus zarā svešs ērglis. Toreiz Durberta uzvedība bija ļoti līdzīga šodienas Durbes uzvedībai - klusa īdēšana, tāda kā saraušanās. Līdz ar to salīdzinot divus dažādus notikumus un putnu uzvedību, reakciju, tā ir līdzīga, precīzi, kā Vērotāja teica: "Ej prom, man ir bail!"
Toreiz Durberts sauca palīgā un vecāki to sadzirdēja, šoreiz Durbe sauca palīgā, bet Robis nedzirdēja.
Sandra L.

Post by Sandra L. »

Sveiki! Kādi interesanti notikumi risinājušies!
Vakar jau šaubījos, vai tas maz Roberts. Izskatās, ka šis jaunais ērglis 'lenc' Durbīti? :D Varbūt varēsim vērot cīniņus par ērgļu dāmu... :lol:
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Ame, paldies Jums :P
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Gribētu atgādināt aizmirstu faktu - vēl pirms Durberts bija projektā un Durbe ar Robertu tikai gatavojās ligzdošanai, te apkārt klenderēja divu jaunu ērgļu pāris. Abi bija redzami kadrā 1.martā, kad viens no viņiem uzbruka Durbei.

Forumā pieraksti šeit http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... &start=300

Viens no viņiem ir ļoti jauns, vēl ar tumšu knābi un iespējams, ka viņš ir tas jaunulis ar netīrajiem gredzeniem. Bet pēdējo divu dienu ērglis ir tas otrais. Vai arī tikai viens no ērgļiem ir kāds no šiem diviem.
Protams, ka šis pieņēmums ir pilnīgi mākoņos pagrābts un bez jebkāda pamatojuma. Bet nevar jau arī izslēgt šo iespēju, ka kāds no pēdējo dienu viesiem ir kāds no šiem ērgļiem.
Ir skaidrs, ka citas ligzdas šim pārim nav, jo jaunības dēļ vismaz viens no viņiem vēl nespēj ligzdot. Taču Jāņa Ķuzes vārdiem sakot, skaidrs, ka šie ērgļi "spēlē ģimeni" un varbūt tagad ir ligzdas meklējumos.

p.s. pie mums forumā ir tikai aitas3331 video, kur viens no jaunajiem uzbrūk Durbei. Bet nav ames video, kur būtu redzama visa situācija. Jāiet būs pameklēt uz LK

Aitas3331 video
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Ames video par abiem svešajiem ērgļem 1.martā. Laikam tomēr neviens no viņiem nav šodienas ērglis, šie divi izskatās jaunāki.

Jānis Ķuze

Post by Jānis Ķuze »

Māris uzdeva jautājumu par putniem, kas ligzdā atrādījās 16. oktobra rītā. Lai gan tēviņu droši apskatīt nesanāca, domāju, ka tie tomēr ir abi šī pāra putni. Durbes gredzenus var saskatīt diezgan labi, par to šaubu nav. Pret otru putnu Durbe izturējās kā pret partneri, tur nebija nekā no agresijas, ko redzējām šodien no rīta.
Vēl - tās pašas dienas pēcpusdienā ligzdā viesojās nepieaudzis putns ar netīriem gredzeniem. Lai gan cipari nav salasāmi, krāsas ir redzamas, līdz ar to varam tikt skaidrībā ar izcelsmi - uz labās kājas ir Latvijas zili melnais gredzens. Šis putns ir vecāks par nesen vairākkārt redzēto pērno šīs teritorijas jaunuli - tas ir savā 3. kalendārajā dzīves gadā (šķīlies 2013. gadā) - knābis sāk palikt dzeltens, uz spārniem parādās pieaugušajiem putniem raksturīgās segspalvas.
Locked

Return to “Jūras ērglis”