Melno stārķu migrācija 2015-2021

Made

Re: Melno stārķu migrācija

Post by Made »

Es vēl atradu tādu skatu uz ieleju ar zivju dīķiem (ja pareizi atceros, tad līdz kalniem ir kādi 3 km). Putnus neredz :?: :?: :?: Nu bet izskatās arī pēc pavasara tie lauki, ne? Putni uz mājām :P

Image
Sarmīte

Post by Sarmīte »

Milzīgs prieks par mūsu Zīļuku,īsts malacis meitenīte.
Nemierīgs prāts par Kati un Sarmu,nezin kāpēc visu laiku attālumi gandrīz nemainās.
Liels paldies Madei par mazajiem ērglēniem(nebūt ienācis prātā tā paskatīt) :)
Katru vakaru gaidu,kad Made vai Lianaliesma parādīs vietiņas,kur stārķu meitenes aizkļuvušas.Nu Upenīte pašlaik ir ļoti skaistā vietā,bet galvenais viņas puncim labvēlīgā. :)
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Prieks, ka Sīrija ar karu ir Zīļukai aiz muguras. Vakar, izlasot lidojuma virzienā Homsu, Allepo - pilsētu nosaukumus, dzirdētus pirms kāda laika ziņās, kļuva stipri neomulīgi.
Last edited by Maz-ko-zinu on 19 Oct 2015 21:04, edited 1 time in total.
Made

Post by Made »

Zīļukas šodienas pirmais punkts ir apmēram 400 km attālumā no aizvakardienas pēdējā, pieņemu, ka viņa tos nolidojusi vakar un varbūt vēl aizvakar vakarā pēc īsziņas nosūtīšanas (tas ceļš zilā krāsā).
Nu un šodien viņa ir atlidojusi pie Raivo - tajos slavenajos Izraēlas zivju dīķos Jordānas upes ielejā, ar ziemošanu kuros Raivo ir unikāls starp raidītājstārķiem. Viņš tur ziemo jau kopš 2010.gada (pirms tam kopš paša sākuma 2006.gada ziemoja citur, bet arī vienā vietā, to bildi es vēlāk ielikšu).
Detalizētās kartes viducītis ir no Birdmap ar Raivo šīgada zilo puķīti, bet pats kvadrātiņš ar baltajām maliņām ietver arī citu gadu teritoriju, tikai 2013.gadā viņš bija ļoti "skraidelīgs" un lidoja diezgan tālu ārpus šiem dīķiem, tostarp garām Zīļukas pašreizējai vietai

Zīļukai ir iespēja pārņemt Raivo pieredzi un tālāk nekur nelidot (man tikai šodien "pielēca", ka no Raivo tālākais ceļš nav jāgaida, jo viņš ir ziemošanas vietā)

Image
Last edited by Made on 20 Oct 2015 00:57, edited 1 time in total.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Made, es neatceros, kā beidzās Raivo ceļojums. Saprotu, ka bēdīgi, bet - kā?
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Maz-ko-zinu wrote:Made, es neatceros, kā beidzās Raivo ceļojums. Saprotu, ka bēdīgi, bet - kā?
Nē, nē, ar Raivo viss ir kārtībā. Raivo ir aprīkots ar raidītāju 2006.gadā un ir vienīgais, kuram igauņu ornitologi seko visus šos gadus.
Ceru, ka ar Raivo vēl ilgus, ilgus gadus viss būs kārtībā.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Made

Post by Made »

Sarma tāpat dzīvojas kā vakar.

Feja lidojusi uz priekšu pareizā virzienā :P tur tālāk aiz Sofijas būs Marmora jūra un visa Turcija. Pašreiz lido garām gleznainam Krajovac ezeram un tāda pat nosaukuma apgabals priekšā ar plašiem līdzenumiem un zaļiem kalniem.

Image

Zuze lidojusi sev raksturīgiem lieliem gabaliem (man vismaz tāds iespaids, ka mazā kad nu lido, tad lido), pie Kutahijas šķērsojusi Zīļukas maršrutu, tagad mazliet attālinājusies no tā un ir starp Koluhisu un Gözlü, bet tēmē uz to pašu Ereğli, kur Zīļukai bija nometne. Saulespuķu lauks bija 2011.gadā mazliet pirms Koluhisas :P

Image
Last edited by Made on 20 Oct 2015 12:09, edited 1 time in total.
Made

Post by Made »

No Kates bildītes nav, bet ir datu labojums. Izrādās, ka viņai nav patikusi manis apjūsmotā "zaļā pēda ar ūdenskritumu" un es vakar arī neieskatījos, ka viņa uzreiz ir aizlidojusi no tās vietas, kur es kartē ieraudzīju ūdeni un atgriezusies pie ceļa, kura vienā pusē kartē man rēgojas dziļa upes ieleja ar zaļumu - bet Kate tur nelido! bakstās pa "pilnīgi sausām upīšu gultnēm" :lol: Bet gan jau viņa zina, ko dara :P

Image

Par Eedi jaunu datu nav...
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Paldies, Vērotāja!
Pārpratu Mades rakstīto.
Made

Post by Made »

Atvaino, Maz-ko-zinu, par bēdīgiem brīžiem, es savukārt nesapratu, par kuru stārķi Tu uztraucies.. :oops:
es izlaboju:
Made wrote:Zīļukai ir iespēja pārņemt Raivo pieredzi un tālāk nekur nelidot (man tikai šodien "pielēca", ka no Raivo tālākais ceļš nav jāgaida, jo viņš ir ziemošanas vietā)
Made

Post by Made »

Lietuviešu melnajam stārķim 15011 jaunu datu nav kopš 11.oktobra, savukārt 15012 ir ar vakardienas datiem (kuru vakar nebija).
Tas nu gan ir liels meklētājs, interesanti pasekot viņa ceļam no Tābas tālāk :)
Viņš aplidoja Akabas līča galu un nonāca pie kalnu grēdām, kas viņam nepatika pietiekami stipri, lai pagrieztos prom no ceļa gar Sarkanās jūras nepareizo krastu Arābijas pussalā (attēlā izsaukuma zīme ! ).
Pēc kāda laika viņam likās gana lidot gar kalniem uz augšu, un viņš pārlidoja ieleju (t.i., šķērsoja Jordānijas un Izraēlas robežu) vietā, kur kartē ir burvīgs zaļš pleķis ar nosaukumu Timna parks, kam apkārtnē mirdz daži ezeriņi. Nu jā, nav jau mūsu ezeri - sarkanu klinšu iedobē pliks ūdens bez kāda zaļuma, bet tur, kur ir zaļumi, izskatās pēc kūrorta peldvietas (bildes neliku) :| Visgraujošākā vilšanās ir par vārdu "parks" - zaļā zvaigznīte rāda skatu uz to parku (bildē tās skudriņas ir tūristi) :?
Tālāk pa ieleju viņš kādu gabalu lidoja jau gar Izraēlas kalniem līdz Kturai, kur pagriezās atpakaļ uz Yotvatas zivju dīķiem (bildē tā zilā sašvīkotā pēda - skat, cik rātni viņš nemaz nevandās pa blakus esošajiem dārziem un laukiem).
Viņa ceļš pēc Yotvatas, manuprāt, diezgan būtiski mainās un es ar to nedomāju to, ka man par izbrīnu viņš apmeklējis Ovdas starptautisko lidostu. Viņa maršrutā parādās daudz vairāk punktiņu. Es nezinu, kā to izskaidrot - vai samazinājies lidošanas ātrums, vai varbūt iepriekš bija kādi datu iztrūkumi. :roll:
Pats galvenais - viņš aizlido kalnos :!: Virzienā uz savu jau noieto ceļu - tikai kādi 2 km šķir stārķi no viņa turpceļa maršruta. Ja noorientēsies situācijā, varēs vēlreiz mēģināt trāpīt Āfrikā :P

Image
Made

Post by Made »

Pašreiz viņš kaut ko meklē pie Nahal Lavan ("nahal" - tā sauc vai nu upes vai sausās upju gultnes, atceramies, ka Arābijas pussalā tās ir "wadi"), te var paskatīt bildes no tās vietas, kur 15012 ir, un arī uz augšu pa "upi".
http://www.panoramio.com/photo/80387704

Zem attēla ir bultiņas, var pabraukāt turpu šurpu pa to "nahal", te ir divi attēli uzskatei. Kartē upe saucas Lavan, attēlu piesaistē bultiņa rāda uz Lavan līčiem un krastu, kur atrodas stārķis 15012, bet nosaukumos pieminēta Nitzana, kas atrodas turpat 15 km attālumā. Nu ļoti gribas cerēt, ka ir nolijis pamatīgāks lietus, nekā tas nesenais un jau pazudušais, par kuru ir runa pirmā attēla aprakstā. Otrs man izskatās pēc izsīkuša avota.

Image

Nitzana arī izskatās sausa, aiz pilsētas Kadesh Barnea, kas ir tuvākā lielākā pilsēta tieši pie Izraēlas robežas ar Ēģipti, sausā Lavan ietek sausajā Nitzanā un izsīkst pāri robežai Ēģiptes smiltīs (attēla apakšā). Bet interesanti ir jau pirms tam - vairākas ar zilu pārtrauktu (tātad izžūstošas) līniju iezīmētas "nahal", ar nelielu atstarpi "satek" fiziskajā kartē redzamā gultnē, bet kartes attēlā šī kopējā gultne nav redzama - tik spocīgi.. Google piedāvā tuksneša bildes visos brūnajos toņos, sabrukušu dzelzceļa tiltu pār upi, kurā nav ūdens, klintis zelta krāsā.. Ar tumšzilām svītriņām upes pagrieziens uz vietu, kur ir 15012.

Image
Made

Post by Made »

Un, lai piebeigtu lasītājus, vēl viens sausais attēls :P :lol:
Nu patīk man tā google kartes māksla - dabisko formu valdzinājums :P un drosmīga melnā stārķa ceļš :)

Image
Made

Post by Made »

Made wrote:man tikai šodien "pielēca", ka no Raivo tālākais ceļš nav jāgaida, jo viņš ir ziemošanas vietā
Tas tomēr ir neziņas vadīts "pielēciens" :P :oops:

Tiesa, es jau vasarā piefiksēju tieši tādus nostāstus, ka Raivo “ziemo Izraēlas zivju dīķos” un ir vienīgais ar to īpašs. Arī apskatot Birdmap kartes, nekur tālāk par Izraēlu viņa ceļš neveda, sākot no 2010.gada rudens (šogad jau sestais rudens), bet tajā pavasarī Raivo atgriezās no Kenijas un Tanzānijas robežas, kur viņa pēdas atrodamas katru iepriekšējo gadu, sākot jau no pirmā - 2006.gada rudens. Tas par to, kas redzams kartē. Aprakstā par Raivo ir vairāk nianšu, un man tagad skaidrs, ka es neesmu ņēmusi vērā datumus un faktu, ka ziemā raidītājs var apklust. Bet citādi jau viss saskanēja - kur rudenī ceļš beidzas (Kenijā vai Izraēlā), no turienes sākas pavasarī atceļš.
Bet viņš, redz, var laikam nogaidīt Izraēlā līdz pēdējam, kad baterija apklust, un tad doties tālāk pa kluso..
Melnais stārķis Raivo
Raivo (gredzens Nr. 7014) ir pirmais melnais stārķis Igaunijā, kas aprīkots ar GPS raidītāju, ko darbina saules baterija (2006. gadā). Vēl pirms tam divi citi melnie stārķi tika aprīkoti ar raidītājiem, ko darbināja parastās baterijas un par šiem putniem ziņas varēja ievākt periodā, kas bija īsāks par gadu, turklāt atrašanās vietu precizitāte bija ne visai augsta. Raivo ligzdo Lääne-Virumaa novadā un pēdējos vismaz četrus gadus ir ļoti produktīvs, katru gadu izaudzinot 3-4 mazuļus. Arī trīs no Raivo mazuļiem ir tikuši pie raidītājiem, tomēr neviens no tiem nav ticis līdz ziemošanas vietām, signāliem pazūdot vēl uz migrācijas trasēm. 2010. gadā Raivo ligzdošanas vietā atgriezās ļoti vēlu un ligzdu bija aizņēmis jau cits putns. Iespējams, tieši šī iemesla dēļ gadu vēlāk Raivo bija agrākais no visiem ar raidītājiem aprīkotajiem melnajiem stārķiem, kas atgriezās savās ligzdās no ziemošanas vietām.
Raivo migrācijas ceļi atšķiras no pārējo mums zināmo melno stārķu ceļošanas maršrutiem. Rudeņos Raivo aizlido līdz Izraēlai, pavada tur aptuveni četrus mēnešus un tikai īsi pirms jaunā gada iestāšanās lido tālāk vēl aptuveni 4000 kilometrus līdz Kenijas D daļai. Pavasarī, atceļā uz ligzdošanas rajonu, Raivo Izraēlā pavada tikai dažas dienas. 2010./2011. gada ziemā Raivo raidītājs pārstāja darboties un par tā pārvietošanos nebija nekādas informācijas aptuveni četrus mēnešus, varam tikai minēt, vai tas visu šo laiku pavadīja Izraēlas zivju dīķos, vai tomēr tālāk dienvidos Āfrikā. Pavasarī raidītājs tomēr „pamodās”, dodot mums iespēju turpināt sekot šī melnā stārķa migrācijas ceļiem. Izraēlas zivju dīķos Raivo ir fotografējis, kā arī par šī putna gaitām savā mājas lapā ir rakstījis mūsu vācu kolēģis Karstens Rode (Carsten Rohde).
http://schwarzstorchberingung.de/page14.php
Image
Made

Post by Made »

Mazliet attēlu no Raivo apkārtnes Āfrikā. Nez kāpēc man visiespaidīgākās likās divas vietas no Mambo Tanzānijas pusē (ar zilām zvaigznītēm skatu vietas un pati Mambo visur apvilkta pirmajā bildē un abi skati otrajā), kur Raivo nebija gan lidojis pāri, bet netālu laidies garām pašu pirmo Āfrikas rudeni 2006.gadā un arī pēdējo 2009.gadā (pēc Birdmap datiem).
Raivo iecienītākais kvadrāts, kuru iesvītrojuši reisi turpu šurpu, ir Kenijā starp Ramisi (esot slavena kā putnu un krokodilu upe) un Umbas upēm (pie robežas ar Tanzāniju). Uz Ramisi tiek rīkoti Tūrisma maršruti mangrovu audzes skatīties – re kā tas viens baltais putns pa to piekrasti brien.

Image

Image
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Paldies, Made, interesanti salīdzināt Raivo ikgadējos migrācijas ceļus. Vēl būtu jauki, ja varētu izvēlēties pietuvinājumu, t.i. karti pietuvināt un redzēt apkārtni no tāda augstuma, kā putns to redz.. :)
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Made :D
Es tikai nesapratu, kāpēc baterija, kas barojās no saules, izbeidz darboties rudenī Izraēlā? Laikam sākas lietus periods?
Ai, nē! Nevis rudenī, bet ziemā. Tad gan tur jābūt lietus periodam. Man tā šķiet.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Blandoties pa netu un meklējot vēl ko par Negevas tuksnesi, atradu latviešu piezīmes par to. Izrādās, bildēs par 15012 redzamā ala ir Lota ala, kur viņš ar meitām dzīvoja, un turpat kaut kur ir sāls stabs, par kuru pārvērsta Lota sieva.
http://kazhe.lv/Brasvdienas-Apsolastaja ... -tuksnesis
Madara_Ozola

Post by Madara_Ozola »

Made! ;) Ja es nebūtu Madara, bet Māris- tas, kurš Strazds- es ņemtu Tevi par savu labo roku un asistenti. Viens ir izsekot lidojumam- cits to visu vēl skaisti ietērpt vārdos un ilustrēt ar foto. Nebrīnīšos, ja masu mediji izmantos Tavus citātus savos sižetos un publikācijās. Paldies Tev, Stārķu sargenģeli- Made!
Made

Post by Made »

Paldies, Madara! Negaidīti un mīļi. :)
Tikai mani gan nedrīkst laist pie stārķiem - nolasītu visus raidītājus un paliktu bez darba :P :lol:
Man kā nu kuro reizi (redz, vakar uz šorītu tikai un bez garāka stāsta) izdodas "noapaļoties" pēc tam, kad esmu paceļojusi kartēs un internetā tā, ka laiku nemani un visa kā ir tik daudz un tad vajag izvēlēties (visgrūtāk man dzīvē ir izdarīt apzinātu izvēli).

Es negribētu šo tēmu pārvērst par monoizrādi ar aplausiem un klanīšanos (patīkami gan ir) :oops: :D turklāt "sugu daudzveidība veicina stabilitāti dabā" :D :P
Tāpēc es priecāšos un pievienošos, ja kāds būs kaut ko ierakstījis un man būs "papildus materiāls", jo nevaru garantēt, ka varēšu katru dienu kaut ko ziņot.

Pie viena (biju aizmirsusi pakomentēt, kā es domāju - viena "cauruma" divas nogāzes, uz iekšu un uz āru) - šajā lapā augstāk tās pēdējās bildes - vai nav asociācijas ar elli un paradīzi zemes virsū ? :P
Last edited by Made on 21 Oct 2015 10:23, edited 1 time in total.
Post Reply

Return to “Putnu migrācijas”