Baltgalvas ērgļi, DR Florida, ASV 2013-2016 (Harieta un M15)

Haliaeetus leucocephalus - Bald Eagle
Locked
MĀRIS

Re: Baltgalvas ērgļi, Florida, ASV 2013-2015

Post by MĀRIS »

Varētu būt Daiļā Harieta /pēc frizūras/! :P

Image

Mīlīši! Kaut kur jau kaut kas izteicās, un te es piekrītu - nepatīk man šie M15, FV...! Vai tad vārdi trūkst? Gan jau tur, viņiem, figurē kāds normāls vārds, un ja nē, tad nav ko taisīt problēmas - nosaucam paši, lai var saprasties, kaut resnais Džims. Vērotāja, LL, La Marie, Sunshine, es, vairāk jau neviens šo istabu neapmeklē, un tās mēbeles šeit neviens cits nekārtos, kā mēs paši. :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
La Marie

Post by La Marie »

MĀRIS wrote:
Mīlīši! Kaut kur jau kaut kas izteicās, un te es piekrītu - nepatīk man šie M15, FV...! Vai tad vārdi trūkst? Gan jau tur, viņiem, figurē kāds normāls vārds, un ja nē, tad nav ko taisīt problēmas - nosaucam paši, lai var saprasties, kaut resnais Džims. Vērotāja, LL, La Marie, Sunshine, es, vairāk jau neviens šo istabu neapmeklē, un tās mēbeles šeit neviens cits nekārtos, kā mēs paši. :P
Piekrītu, Māri! Manai ausij šie saīsinājumi atgādina kaut kādus bezpersonisku asteroīdu apzīmējumus :D
Viens/-a no tiem, kas sēž katru mīļu brīdi zem ligzdas, principiāli lieto PB, kas esot viens no pirmajiem M15 vārdiem "Pretty Boy" :)
Amerikāņiem ļoti patīk saīsinājumi. Visam kam. Bieži vien netieku gudra un nākas meklēt pie mammas Googles :D
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Man nav problēmu! Kaut vai Smukais! Romeo un Džuljeta! Indy un Frenks! Bija Harieta un Ozijs! Kāpēc tagad Harieta un FV? Nesaprotu. Es visu laiku nevaru saprast Austrāl. ērgļu Se15, Se16! :P
roosaluristaja

Post by roosaluristaja »

MĀRIS wrote:Man nav problēmu! Kaut vai Smukais! Romeo un Džuljeta! Indy un Frenks! Bija Harieta un Ozijs! Kāpēc tagad Harieta un FV? Nesaprotu. Es visu laiku nevaru saprast Austrāl. ērgļu Se15, Se16! :P
Tas manuprāt ir tāpēc, lai vērotaji nevajadzīgi nepieķertos putniem. Piemēram, šajā ligzdā jaunos nekad neapzīmē ar vārdiem, bet ir burts un cipars. Ja ligzdā aug E6, cilvēki viņu vēro, taisa snapšotus, raksta, ko viņš ēd utt., bet, kad viņš aizlido, īpaši par viņu vairs nedomā, kas arī ir pareizi. Savukārt, ja izaudzis ir kaut kāds "Brašais", vērotāji uztver to daudz personīgāk, sākās visādas diskusijas, par to, kā viņam dzīvē ies utt, kas būtībā ir visai bezjēdzīgas. Jo mazāk lieku jūtu izpausmju, jo labāk.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

roosaluristaja wrote:
MĀRIS wrote:Man nav problēmu! Kaut vai Smukais! Romeo un Džuljeta! Indy un Frenks! Bija Harieta un Ozijs! Kāpēc tagad Harieta un FV? Nesaprotu. Es visu laiku nevaru saprast Austrāl. ērgļu Se15, Se16! :P
Tas manuprāt ir tāpēc, lai vērotaji nevajadzīgi nepieķertos putniem. Piemēram, šajā ligzdā jaunos nekad neapzīmē ar vārdiem, bet ir burts un cipars. Ja ligzdā aug E6, cilvēki viņu vēro, taisa snapšotus, raksta, ko viņš ēd utt., bet, kad viņš aizlido, īpaši par viņu vairs nedomā, kas arī ir pareizi. Savukārt, ja izaudzis ir kaut kāds "Brašais", vērotāji uztver to daudz personīgāk, sākās visādas diskusijas, par to, kā viņam dzīvē ies utt, kas būtībā ir visai bezjēdzīgas. Jo mazāk lieku jūtu izpausmju, jo labāk.
Piedod, roosaluristaja! Es neesmu šeit lai bezkaislīgi uzskaitītu kāda apēstos kilogramus. Tas nav priekš manis - bezemociju uzskaitvedis. Gribu augt, salt, salīt, priecāties un arī skumt ar viņiem tur, maģiskajos apļos. Varbūt, ka vieglāk būtu, ja nomirtu 362, nevis Ozijs, varbūt. Bet es esmu šeit ar emocijām, un ļoti ceru, ka man būs atļauts viņas šeit paust, jo savādāk es sevi šeit neredzu. :P
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Amerikāņi taču pat savu prezidentu sauca saīsināti par JFK :D
Mana pārliecība, ka mums jārespektē vietējo putnu vērotāju tradīcijas.
Ja M15 kļūs par ligzdas tēviņu, gan jau amerikāņi dos arī viņam vārdu. Varbūt, ja nu pagaidām galīgi nerakstās M15, var kaut ko piekabināt klāt, piemēram, Jaunēklis M15 (apzināti ar garo ē, kā iesāka rakstīt La Marie) :P
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Sunshine

Post by Sunshine »

roosaluristaja wrote: Tas manuprāt ir tāpēc, lai vērotaji nevajadzīgi nepieķertos putniem. Piemēram, šajā ligzdā jaunos nekad neapzīmē ar vārdiem, bet ir burts un cipars. Ja ligzdā aug E6, cilvēki viņu vēro, taisa snapšotus, raksta, ko viņš ēd utt., bet, kad viņš aizlido, īpaši par viņu vairs nedomā, kas arī ir pareizi. Savukārt, ja izaudzis ir kaut kāds "Brašais", vērotāji uztver to daudz personīgāk, sākās visādas diskusijas, par to, kā viņam dzīvē ies utt, kas būtībā ir visai bezjēdzīgas. Jo mazāk lieku jūtu izpausmju, jo labāk.
Roosaluristaja, ļoti cienu Jūsu paskaidrojumus mums, amatieriem, taču šoreiz negribētos piekrist. Manuprāt, tieši šīs varbūt mazliet "bezjēdzīgās" diskusijas ir tās, kas forumā notur lielu vērotāju loku.

Domāju, putnu vērotāju forums var būt tik aktīvs tad, ja varam šeit paust arī emocijas un līdzpārdzīvojumu. Lielākā daļa putnu vērotāju patiešām te nenāktu, ja mēs tikai uzskaitītu atnesto zivju sugas..

Protams, ornitologiem tieši faktoloģiskais materiāls ir svarīgākais. Ja gribam tikai vērot putnu uzvedību un iegūt datus, tiešām jūtu izpausmes tikai traucē un ir liekas. Tomēr kameru izvietošanas mērķis ir arī veicināt "vienkāršo cilvēku" interesi par putniem, radīt viņos aizraušanos, mācīt uzmanīgu, saudzīgu attieksmi pret dabu, parādīt plašākai sabiedrībai tik unikālos kadrus no putnu dzīves..

Domāju, forums var būt patiesi dzīvs tikai, ja ieliekam te arī savu sirdi un jūtas.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Nez vai emocijas korelē ar vārdu. Drīzāk ar skatīšanās ilgumu, attieksmi un simts citiem personiskiem faktoriem. Bet iemīlēt var arī K9, BBKing, JFK vai M15.
Ja mēs gribam, lai citas valstis ciena mūsu dotos vārdus, mums jāciena viņu tradīcijas.

Re, Hankoka forumā ASV apspriež mūsu Mētru un Mačo, izmantojot mūsu dotos vārdus, neatkarīgi, ka varbūt viņiem ir grūti tos izrunāt un vispār mēs esam otrā zemeslodes pusē http://www.hancockwildlife.org/forum/vi ... pic=507672
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Mīlīši! Es jau rakstīju, ka "gan jau viņiem tur figurē kāds normāls vārds", ja nē, tad nekas jau vēl arī nedeg, līdz ligzdošanas laikam vēl viskautkas var notikt, personāži var mainīties. Bet pašā pamatā neticu, ka viņi nākamo ciltstēvu atstās M15, vai FV! Jo pieaugušajiem putniem visur, cik atceros, ir vārdi. Romeo, Ozijs, Frenklins. Šie saīsinājumi vairāk figurē pie jaunputniem. Man vairāk bail ir par to, ka tas vārds neatnāks līdz mums, jo piem. Austr. ligzdā tēva vārdu es joprojām nezinu. Neticu, ka vārds ir tikai mātei /Brella/! :P
Piekrītu jau, piekrītu, ka ir jāciena to cilvēku kultūru, pie kuriem mēs ejam ciemos. Bet es taču netaisos ārdīt viņu vērtības! Un JFK ir tikai vienam. Pārējie ir Linkolni, Obamas...! :P
Linda

Post by Linda »

MĀRIS wrote: Mīlīši! Kaut kur jau kaut kas izteicās, un te es piekrītu - nepatīk man šie M15, FV...! Vai tad vārdi trūkst? Gan jau tur, viņiem, figurē kāds normāls vārds, un ja nē, tad nav ko taisīt problēmas - nosaucam paši, lai var saprasties, kaut resnais Džims. Vērotāja, LL, La Marie, Sunshine, es, vairāk jau neviens šo istabu neapmeklē, un tās mēbeles šeit neviens cits nekārtos, kā mēs paši. :P
Neesat jūs vienīgie, es te karu dienu izlasu visu forumu, kas jauns! :lol: :P
Īstenībā domāju, ka ir vairāki tādi kā es, klusētāji! :P
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Šis ir publisks dabas vērotāju forums, ne slēgta ornitologu/psihologu/zinātnieku vietne ar savu stingri konkrētu pētniecisku uzdevumu. Man liekas, ir labi, ja varam pieņemt un respektēt viens otra individuālās izpausmes forumos, ja vien tās nav pārspīlētas un kaut kā neaizskar pārējos. Vienam ir svarīgs emocionāls skatījums uz dabu/putniem, citam svarīgi izpētīt un piefiksēt putnu ēdienkartē lietoto barību, vēl citam – pakomunicēt ar citiem forumiešiem. Kā cilvēki mēs varam tikai iegūt, mēģinot te sadzīvot savā dažādībā, cenšoties paskatīties uz lietām caur citādu prizmu.

Man pašai arī gribas saukt putnus kādos vārdos, ne burtu/ciparu kombinācijās, jo es nevairos no emocionālas piesaistes, kas tādā veidā pastiprinās (ne velti konc.nometnēs katram cilvēkam piešķīra kārtas numuru...). Gluži otrādi - caur to vienu putnu pāri, ko vēroju tiešraidē, es mācos iemīlēt visus viņu sugas brāļus, kas taču arī to ir pelnījuši... :)

Mēs tik un tā, lai kā gribētu abstrahēties un skatīties uz dabas norisēm objektīvi, neizbēgami interpretējam pa savam dzīvās dabas/putnu/dzīvnieku izjusto – gan tie, kas it kā cilvēcisko viņu emocijas, gan tie, kas tās stipri vienkāršo. Ir taču labāk, ja cilvēki emocionāli izjūt apkārtējo dabu, nevis kā roboti nocietinās pret to, sakot – tas jau TIKAI suns/putns/zieds/koks... Ja vien tas netiek pārspīlēts un ja ar to netiek kādam uztiepts mūsu viedoklis.

Visam dabā ir sava dvēsele, sava val0da, pat akmenim. Esot pat pierādīts, ka akmeņi elpo, tikai viņu ieelpa/izelpa mērāma pavisam citās laika kategorijās.
Cita lieta, ka mēs vēl nemākam tās daudzās valodas, lai sazinātos. Bet tikai izpaužoties pašam un klausoties (forumā - lasot) otru, varam mācīties.
Last edited by Lianaliesma on 09 Oct 2015 19:00, edited 1 time in total.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Linda wrote: Neesat jūs vienīgie, es te karu dienu izlasu visu forumu, kas jauns! :lol: :P
Bet tad nāc /nāciet/ pulciņā, un palīdzi mums tās mēbeles kārtot, lai mums visiem šajā istabā būtu ērti. Savādāk mēs nezinām, cik, un kurā vietā to ķeblīšu ir jānoliek! Kaut paretam, bet pabāžat tos degunteļus laukā! :P
La Marie

Post by La Marie »

Atgriežoties pie ērgļa kunga vārdu nominācijām, komentētāji un fani Floridā arī nemaz tik konsekventi nepieturās pie kāda viena vārda. Līdz šim esmu sastapusies ar variācijām par Pretty Boy: PB, Frequent Visitor: FV, Male 2015: M15; Mr. Persistent... un bija vēl viens pašā sākumā (ar "Pretty" saistīts), bet tas man jau piemirsies, jo reti tiek atkārtots. :)

Varbūt tiešām taisnība - ja šis ērgļa kungs kļūs par nākamo ligzdas ciltstēvu, tad viņš tiks pagodināts ar kādu tikpat daiļskanīgu vārdu kā Ozijs vai Romeo :twisted: Pagaidām M15 izvairās no tuvības, bet turpina izrādīt rūpes par ligzdas iekārtojumu un maigi iekļaujas duetu dziedājumos kopā ar Herietu...

Kas zina, kas zina... cenšos lietišķi vērot, bet cilvēciskās pārdomas un emocijas tāpat ir klātesošas. :) Visvairāk mani tomēr mulsina fakts, ka Herieta iedeva kurvīti Ozijam... Viņi kopā ir ligzdu vijuši, cik var saprast, no 1990-tiem gadiem. Un principā taču saka, ka ērgļi patur savu pāri uz mūžu, cik nu kurš dzīvo. Un te, pusgada laikā vecais zēns Ozijs tika norakstīts... :roll: Herieta metās Ozijam virsū praktiski uzreiz, kad viņš bija pirmo reizi M15 padzinis. Otrā Floridas ērgļu ligzdā mēs redzam, ka pretējās dzimtes pārstāvis netiek uzreiz dzīsts prom... Par to es netieku gudra, vai Herieta bija kreņķīga tieši uz Oziju, vai arī tā bija sakritība.
Linda

Post by Linda »

MĀRIS wrote:
Linda wrote: Neesat jūs vienīgie, es te karu dienu izlasu visu forumu, kas jauns! :lol: :P
Bet tad nāc /nāciet/ pulciņā, un palīdzi mums tās mēbeles kārtot, lai mums visiem šajā istabā būtu ērti. Savādāk mēs nezinām, cik, un kurā vietā to ķeblīšu ir jānoliek! Kaut paretam, bet pabāžat tos degunteļus laukā! :P
Labi, pabāzīsim! :lol:
Vērotāja

Post by Vērotāja »

10.oktobris

Ap 7.15 Abi par kaut ko satraucās un sāka klaigāt

Image

Image
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

6.40 Cik labi, ka Herietai tagad ir savs pāris :P , vai nu viņi šogad tiks pie mazuļiem, vai atliks uz nākamsezonu...
Image
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

7.05. A kāpēc LL tāds pesimisms! Būs, būs bērni šogad, tikai nezinu kā mēs viņus sauksim - sivēns 15 vai sušķis2! Viss šajā ligzdā notiks! Tagad jau jā! Ar Slaido gan nezin kā būtu gājis! :P

Image
Vērotāja

Post by Vērotāja »

7.15 Ik pa laikam Herieta pīkst vai spiedz, nezinu kā to nosaukt ;)

Image

7.35 Abi aizlido.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

MĀRIS wrote:7.05. A kāpēc LL tāds pesimisms! Būs, būs bērni šogad... :P
Māri, es vienkārši dodu brīvu lufti šiem abiem pašiem izfunktierēt :lol: jo visos forumos visi tā vien steidzina šos abus. Nekur jau mazie nepaliks, protams. :P
Last edited by Lianaliesma on 10 Oct 2015 22:44, edited 1 time in total.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

No FB
Kristi Cahoon Gentile foto, ‎Southwest Florida Eagle Cam:
Slim yonder pond 5pm 10-9-15 / Slaidais un Herieta ceļā uz dīķi
Attēlā redzams "jaunēkļa" astes tumšais krāsojums, salīdzinot ar pieaugušu putnu
Image

DR Floridas ērgļu ligzdas fani, foto Janis Steele Snyder
Image
Locked

Return to “Baltgalvas ērglis”