Šis ir publisks dabas vērotāju forums, ne slēgta ornitologu/psihologu/zinātnieku vietne ar savu stingri konkrētu pētniecisku uzdevumu. Man liekas, ir labi, ja varam pieņemt un respektēt viens otra individuālās izpausmes forumos, ja vien tās nav pārspīlētas un kaut kā neaizskar pārējos. Vienam ir svarīgs emocionāls skatījums uz dabu/putniem, citam svarīgi izpētīt un piefiksēt putnu ēdienkartē lietoto barību, vēl citam – pakomunicēt ar citiem forumiešiem. Kā cilvēki mēs varam tikai iegūt, mēģinot te sadzīvot savā dažādībā, cenšoties paskatīties uz lietām caur citādu prizmu.
Man pašai arī gribas saukt putnus kādos vārdos, ne burtu/ciparu kombinācijās, jo es nevairos no emocionālas piesaistes, kas tādā veidā pastiprinās (ne velti konc.nometnēs katram cilvēkam piešķīra kārtas numuru...). Gluži otrādi - caur to vienu putnu pāri, ko vēroju tiešraidē, es mācos iemīlēt visus viņu sugas brāļus, kas taču arī to ir pelnījuši...
Mēs tik un tā, lai kā gribētu abstrahēties un skatīties uz dabas norisēm objektīvi, neizbēgami interpretējam pa savam dzīvās dabas/putnu/dzīvnieku izjusto – gan tie, kas it kā cilvēcisko viņu emocijas, gan tie, kas tās stipri vienkāršo. Ir taču labāk, ja cilvēki emocionāli izjūt apkārtējo dabu, nevis kā roboti nocietinās pret to, sakot – tas jau TIKAI suns/putns/zieds/koks... Ja vien tas netiek pārspīlēts un ja ar to netiek kādam uztiepts mūsu viedoklis.
Visam dabā ir sava dvēsele, sava val0da, pat akmenim. Esot pat pierādīts, ka akmeņi elpo, tikai viņu ieelpa/izelpa mērāma pavisam citās laika kategorijās.
Cita lieta, ka mēs vēl nemākam tās daudzās valodas, lai sazinātos. Bet tikai izpaužoties pašam un klausoties (forumā - lasot) otru, varam mācīties.