🔒Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Haliaeetus albicilla - White-tailed Eagle
Made

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by Made »

Murķjeli, bet mēs taču to spalvu nevaram dabūt.. :? turklāt, ir vispārējs ezotēriskais likums - ja Tu ko vēlies, tad neraudi spilvenā, bet noformulē savu vajadzību :) varbūt nemaz tik grūti nav to dabūt.

Un vispār es likos mierā visu laiku (reizes trīs tik ieminējos, ka man tā liekas meitene, vairāk man interesēja zivjērgļu dzimums, jo tur bija putra), bet tagad man interesē patiešām vienkāršs jautājums, kāpēc nevar?
Last edited by Made on 09 Sep 2015 17:04, edited 2 times in total.
Viky

Post by Viky »

Murkjelis wrote:
Ar suņiem un kaķiem ir mazliet savādāk. Ir lietas, kas jāievēro ņemot suņu vai kaķu puiku, vai meiteni. Nekas tur emocionāli neatšķiras, vienkārši ir lietas, kas jāievēro. Bērniem skaidrs, ka būtiski kaut vai, lai zinātu, kādas krāsas sedziņu uz raudzībām nest :D Saviem ģimenes locekļiem (ieskaitot dzīvniekus) viss ir būtiski - arī vārds. Bet mūsu putniem...nu, nemainīsies nekas no tā vai ir Durberts vai Durbertīne, vai Zīļuka vai S59. Tīri cilvēciskošana un ziņkāres apmierināšana, nekas vairāk. Ko es ar to gribēju teikt - viss, protams, ir jauki un nekas nav nosodāms, BET šis tomēr nav mūsu privātais kantoris, kur mēs varam regulēt satiksmi, pamatojoties uz - a es ziedoju tieši tam! Pieņemu, ka daudz kam citam daudz vairāk vajag līdzekļus. Piemēram, domājams, ka visiem būs pilnīgi vienalga kāda dzimuma putns ir atrasts ar lauztu spārnu. Svarīgi būs vai ir pieejams rehabilitācijas centrs un speciālisti, kas par to parūpēsies. Tāpēc nav korekti spiest uz to, kas maksā, tas pasūta mūziku.
Neviens jau nespiež. Mēs tikai piedāvājam savu palīdzību, ja problēma tik ilgā analīžu rezultātu sagatavošanā ir tīri finansiāla.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Sazvanījos ar J. Ķuzi. Tādas laboratorijas Latvijā, kur varētu noteikt Jūras ērgļu dzimumu Jānim nav zināmas. Ja gadījumā pa internetu rokoties kaut ko tādu atrodam, tad droši dodam Viņam ziņu. Tās ir specifiskas analīzes, kuras būtībā atšķiras pat katrai putnu sugai, un vienīgā vieta, kur tādas analīzes taisa, ir Tartu, Igaunijā. Pēdējās analīzes ir pasūtītas 2009. gadā, jo vienkārši nav finansējuma, tā kā šī problēma ir daudz smagāka, kā no malas izskatās. :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Made

Post by Made »

Tātad visas spalvas pēc 2009.gada nemaz nav aizsūtītas... :?:
Tad jau tikai Jānis var sazināties ar http://vetfonds.lv/lapa/7/Kontakti, vai tas testa kods 6000 atbilst vajadzībai. Viņi sūta arī uz citām valstīm. Un kādā apjomā ir tas "nav finansējuma"...
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Piedodiet, mīļie, man šķiet, ka man ir temperatūra tāpēc tas izklausījās pārāk asi :/ Bet es nudien tā arī nesapratu, kāpēc jums tas ir tik svarīgi... Pētniecībai acīmredzami nav. Kā jau teicu, ja būtu,tad būtu attiecīgs projekts, kas paredzētu šīs analīzes steidzamā kārtā, attiecīgi tam piesaistītu tūlītēju finansējumu.

Un man pilnīgi nemaz nav. Galvenais, lai viņi visi veseli. Tāpat pilnīgi iespējams, ka būs viena tāda diena, kad, piemēram, Durbertu redzēsim pēdējo reizi. Viņam viss būs lieliski, tikai iztiks bez kamerām un pazīmēšanās kādam cilvēkam ar binokli. Varbūt mēs jau vairs viņu neredzēsim. Tad, ko tieši tas izmainīs, ja mēs tūlīt pat uz karstām pēdām uzzināsim vai pēc dažiem gadiem viņš dēs olas vai pienesīs zivis savai ērglenei? Pārbaudīt savu un Jāņa Ķ. vērīgumu? Ok. Pārbaudījāt. Un? Tālāk atkal, ko ar šo informāciju iesākt? Ornitologs atzīmēs savās tabulās. Mēs?

Jāāā, es esmu kašķīga :D Iešu labāk sīpolus ar medu sataisīt.
Viky

Post by Viky »

Hmmm interesanti......tad es nesaprotu, kāpēc minēja, ka jauno putnu analīžu rezultāti būs zināmi rudenī :?: :roll:
Made

Post by Made »

Es nezinu, kāpēc man tas nav vienalga, neprotu paskaidrot, bet man nebūtu žēl tiešraides putnu analīzēm, kas ir svarīgi man, bet tāpat arī pārējām spalvām, ja tas ir svarīgi pētniekiem (ņēma taču..).

Mani stipri uzkacināja informācijas šķietamais neloģisms un neskaidrība.
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Made wrote:Es nezinu, kāpēc man tas nav vienalga, neprotu paskaidrot, bet man nebūtu žēl tiešraides putnu analīzēm, kas ir svarīgi man, bet tāpat arī pārējiem, ja tas ir svarīgi pētniekiem.
Lūk! Bet vai viņiem tas ir tik svarīgi? Ja atnāks kāds speciālists un pateiks,jā, mums tas ir ļoti būtiski, jo : tālāk paskaidrojums uz vairākiem punktiem (jo man kā nezinātniskam cilvēkam šobrīd nav nekādas piesaistes, kur pieturēties, kāpēc šī informācija būtu vitāli nepieciešama), tad es mainīšu savu attieksmi :)
Made

Post by Made »

Murkjeli, bet es jau cepos tikai par tiešraides putniem - tie ir tikai maza daļa no visiem... es jau teicu, ka tiešraide ir īpašs fenomens un nevajag teikt, ka atsaukšanās uz plašu sabiedrību, kas to izmantos, nav ierakstīta projekta pamatojumā.
Ir savi plusi un savi mīnusi tam. Mīnuss laikam ir tas, ka sabiedrība neklusē un kaut ko grib :)) (nu, vai patiešām, tas ir tik liels un šausmīgs kaut kas, par ko mēs runājam)
Last edited by Made on 09 Sep 2015 17:29, edited 1 time in total.
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Made, es sapratu :) Tieši tāpēc tam ir vēl mazāka loģika, nu, tā plašā mērogā, ja skatāmies. Ok, viss beidzu bazūnēt un veļos nost no tribīnes, lai runā tie, kas vairāk saprot :)

P.S. Sabiedrība grib krāsainas getriņas zivjērgļiem uz nākamo sezonu! Pa manam tam būtu lielāka jēga nekā uzzināt, kādā galotnē jāuzrunā Durberts, kad sanāks satikties pie tējas tases :D
Made

Post by Made »

Nu re, mums ir getriņu partija un galotņu partija, bet vai tāpēc jālauž šķēpi :P
sanda

Post by sanda »

Pilnīgi noteikti ātrākai dzimumu noteikšanai neziedošu ne centa.
Man ir kam ziedot, daru to regulāri.
Durberta/Durbertīnes vai pat Bertas labklājību tas nekādi neietekmē.

Reiz ar bomžu atnestiem kaķēniem no tirgus plača gadījās tā - viens, pūkains un "nekaunīgs" - barībai aizbāza priekšā galvu un visu ķermeni, vārgākais runcītis nespēja tikt pie ēšanas un laikam nebija ticis - bija kritiskā stāvoklī.
Dzimumiem nepievērsu uzmanību - bija jāatbluso, jāpanāk svara pieaugums. Iedomājos - nekaunīgais riktīgs egoists - runcis ;) . Bija vēl kaķenīte - "ikdienišķa vidusceļa gājēja".
Pēc laika sāku pamanīt - brutālais "nekauņa" kļūst smalks, trausls un maigs - izvēršas par graciozu turku angoras kaķi ar zīdaini mirdzošu vilnu, uzkrītoši meitenīgu :o ... īstu princesi :shock: . Man bija aizspriedumi... Viņa gandrīz "nobeidza" vārgāko...
Pēc kaķenītes ieradās ģimene un pusaugu meitene paņēma daiļo princesi uz rokām, tā viņai uzreiz piekļāvās, no kaķu kastes abas atteicās. Es paliku ar saviem aizspriedumiem...
Vārgākais izdzīvoja, dabūja savu jauku ģimeni, tika nosaukta par Moriartiju - varens runcis iznāca 8-) , 2x lielāks par angoras princesi. Vidējā kaķenīte tika pie mērenību cienošiem ļaudīm :) .
Pūkainā dzimumu pēc paviršas apskates biju palikusi zem jautājuma zīmes - reizēm pagrūti noteikt, bet var ( :P ) - mani tas maz interesēja, jo līdz saimnieku meklēšanai bija vēl tālu...
Last edited by sanda on 10 Sep 2015 00:32, edited 2 times in total.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Tās spalvas ir skaidrs kāpēc ņēma. Ja piemēram, pēc 5 gadiem Kurzemē sāk samazināties putnu X populācija un tās vairs nav sezonālās (gadu) svārstības, bet nešaubīga tendence. Tai pašā laikā novērojumos var redzēt daudzus neligzdojošus putnus. Lūk šajā brīdī ir jāņem rokā noglabātās spalvas un jāstiepj uz analīzēm Kurzemes reģionā ņemtās pēdējos 5 gados, lai noteiktu dzimumproporciju - vai nav izsekojamas tendences un tā tālāk zinātnisks darbs.

Kamēr viss kārtībā, ģenētiskais materiāls stāv arhīvā, lai būtu pieejams, ja būs tāda vajadzība.

Par Durbertu, protams, ja būs iespēja uzzināt dzimumu, tīri ziņkārības pēc būtu interesanti. Un tikai.
Tāpat kā Murkjelim, arī man šķiet svarīgi, ka jaunais ir vesels, attīstās, dzīvo savu putna dzīvi netraucēts, ka viņam ir apstākļi izaugt un kļūt pieaugušam. Svarīgi, lai viņš pēc 5 gadiem būtu stiprs ērglis un uzsāktu pats savu ligzdošanu, bet vai viņš dēs olas vai nesīs kādai ērgļu dāmai zivis, tam nav nozīmes.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Nupat Jānis atzvanīja. Pirmīt nevarējām ilgi runāt, jo Viņš atradās ārpus Latvijas. Kad Viņš varēs, tad sazvanīsies ar Vetfondu /adresi ieliku Viņam PM/, un noteikti par iznākumu informēs mūs forumā. Un vispār Viņš izklausījās ļoti ieinteresēts, ka šis jautājums, kaut vai pagaidām tikai foruma līmenī, bet tomēr tiek kustināts. Ja vēl kāda līdzīga informācija patrāpās, tad drīzāk nosūtiet Viņam PM, jo forumam ikdienā Viņš diez vai seko līdz, izņemot kādus īpašus gadījumus. :P
Leo

Post by Leo »

10.septembris

6:49 Labrīt. Rīts kā rīts, saules stari, pa starpu migla un skaidri redzams,ka zeme ir apaļa.
mega2

Post by mega2 »

9:05 Labrīt!Durberta un vecāku sasaukšanās skaistajā rītā :roll:
Viky

Post by Viky »

Cerams, ka Durbe ar Robertu paliks šajā ligzdā arī nākamajai sezonai, jo šī vieta tik tiešām ir fantastiski skaista
Jānis Ķuze

Post by Jānis Ķuze »

Sveiki!
Acīmredzot ir jāievieš skaidrība dzimumu jautājumā, jo Baltezera sanāksmes laikā šim jautājumam nepievērsām vajadzīgo uzmanību. Spalvu paraugus DNS analīzēm no gredzenotajiem ērgļiem ņemu kopš 2008. gada, pirmā gada materiāli tika nosūtīti uz Tartu universitāti analīzēm un aptuveni 80% no paraugiem dzimumu arī izdevās noteikt. Šis darbs tika izdarīts bez maksas, tikai uz labas pazīšanās pamata. Tomēr liela apjoma datus šādā veidā analizēt nevar, tas ir iespējams tikai tad, ja ir vienošanās par kopīgiem pētījumiem, kādu mums šobrīd ar Tartu universitāti nav.
Īsā atbilde uz jautājumu, kādēļ kopš 2009. gada materiāli nav analizēti dzimumu noteikšanai ir - tas nav primāri svarīgi. Dzimuma noteikšana ir tikai viena sīka detaļa tajā iespēju klāstā, kas paveras DNS analīžu rezultātā, mēs esam domājuši par paternitātes testiem kontekstā ar ligzdu apdzīvošanas (nomainīšanas vēsturi), var skatīties populāciju radniecību un daudzas citas lietas. Esmu uzskatījis, ka paraugu došana prom tikai dzimumu noteikšanai zināmā mērā ir izšķērdība, visracionālāk ir to darīt tad, ja šis aspekts tiek skatīts kā viens no daudziem, lai iegūtu maksimālu pievienoto vērtību. Ceru, ka sapratīsiet, ka no šāda viedokļa skatoties viena cāļa paraugu īpaša vērtēšana man nav bijusi prioritāte. Bija doma šīs ziemas laikā DNS jautājumiem pievērsties vairāk, tomēr līdz laikam, kad sāksies ziemas datordarbu sezona, to visdrīzāk neuzsākšu.
Gadījumā, ja viss paraugu kopums šoziem vēl skatīts netiks un foruma cilvēkiem šī viena putna dzimums ir svarīgs, var izdarīt izņēmumu, daļu parauga (spalvas) izmantojot tieši dzimuma noskaidrošanai. Šodien sazinājos ar vienu laboratoriju, kas paraugus sūta uz Vāciju - viņi solījās nākošās nedēļas laikā darīt zināmas potenciālās izmaksas. Sazināšos arī ar Tartu kolēģiem un noskaidrošu, vai dažus paraugus viņi būtu gatavi paskatīties arī šogad.
Tas, ko varu piedāvāt kā "ātro risinājumu" dzimuma noteikšanai līdzīgās situācijās turpmāk, ir veikt stulma mērījumus, ko nedaru tāpēc, ka tie nav 100% precīzi. Lai arī spekulatīvi, tas tomēr ļaus spriest par mazuļa dzimumu, līdz ar to aiztaupot mums tādas diskusijas kā šī:)
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Paldies, Jāni par info. Tagad gaidām atbildi par izmaksām un spriežam forumā, vai tas joprojām ir aktuāli, un ja jā, tad risinām! :P
Locked

Return to “Jūras ērglis”