Diskusijas

Locked
Vērotāja

Re: Diskusijas

Post by Vērotāja »

Sunshine, par dažādu uztveri bija domāts tas, kā žurnālists uztvēra gredzenošanu :!:

Par Tavu personisko, Sunshine, uztveri nav šaubu. Ļoti cienu to, ka vienmēr esi objektīva pret redzēto.
Piedod, ka uzrakstīju tā, ka uztvēri to savā virzienā, lai gan rakstīju par žurnālistu.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
roosaluristaja

Post by roosaluristaja »

Latvijas žurnālisti manuprāt lielākoties ir visnotaļ klīniski radījumi. Ja neskaita specializētus izdevumus un raidījumus, kā piemēram žurnālu "Vides vēstis", LR1 raidījumus "Zināmais nezināmajā", "Zaļais vilnis" u.c., kur viss ir daudz maz objektīvi, tad pret to kā žurnālisti pasniedz infomāciju vispārējos preses izdevumos un radio un TV pārraidēs, ir jāizturas ļoti kritiski. Pirmkārt lielākoties viņi no dotās tēmas sajēdz tikpat daudz ka beduīns no Grenlandes sniega paveidiem un otrkārt bieži vien attiecīgajā materiālā viņi izmisīgi cenšas atrast kaut ko sensacionālu, lai pievērstu lasītāju vai skatītāju uzmanību.
Last edited by roosaluristaja on 06 Aug 2015 13:57, edited 1 time in total.
CerambyX

Post by CerambyX »

Droši vien, ka gulbju ķeršana gredzenošanai, cilvēkiem no malas šķiet visai 'skarbs' pasākums, bet gadu gaitā tā acīmredzot ir izstrādājusies kā viena no efektīgākajām metodēm, lai apgredzenotu kaut cik nozīmīgu skaitu putnu. T.i. droši vien varētu izdomāt arī kādas mazāk traucējošas metodes (tiesa gan - nevaru iedomāties kādas. Varbūt jums ir priekšlikumi), bet ja sezonas laikā ar tām varētu apgredzonot vien 2-5 putnus, tad jēga no tā maza. Kā jau roosaluristaja rakstīja, tad tas traucējums ir tomēr samērā īslaicīgs un putni ātri vien to aizmirst - mazuļi atgriežas pie vecākiem, turpina baroties un beigu beigās gadu no gada netraucēti lido uz savām ziemošanas vietām un atpakaļ.
Kakla gredzens varbūt šķiet tāds vizuāls traucēklis, bet realitātē tas dod neatsveramu ieguldījumu turpmākā šī putna dzīvesstāsta izsekošanai. Šādu kakla gredzenu ar optiku var nolasīt no vairāku simtu metru attāluma - attiecīgi nav putns vairāk tā dzīves laikā jātraucē, lai noskaidrotu kas viņš tāds ir un no kurienes ir nācis (ja gredzenotu tikai ar gredzeniem uz kājas, tad putns pūtu jāskata no daudz tuvāk attāluma vai pat vēlreiz jānoķer, lai to nolasītu - jo nu ūdenī peldošiem un uz lauka stāvošiem gulbjiem kājas īsti redzēt nevar). Cik liela vērtība un nozīme ir šiem iegūtajiem datiem - to man grūti teikt, bet nevarētu teikt, ka šo pētījumu vēsture būtu tik ilglaicīga, lai varētu droši apgalvot, ka VISS ir zināms. Atceramies, ka zinātnē tomēr nepietiek ar 10 apgredzenotiem putniem, lai izdarītu kaut kādus secinājumus. Pat ar 1000 putniem var būt par 'īsu' - tā, ka kamēr vien ir kāds, kas vēlas ar to nodarboties, gulbju gredzenošana galīgi bezmērķīgs pasākums nav.
Arī priekš cilvēka vienkāršā nolasīts kakla gredzens var būt patīkams atklājums, jo, piemēram, ziemeļu gulbju gadījumā ir iespējams šo gredzenu ziņot lapā geese.org un 5minūšu laikā uzzināt visu par šī gulbja dzīves ceļu. Tā, piemēram, esmu pāris gadu gaitā nolasījis 43 kakla gredzenus ziemeļu gulbjiem un katru reizi ir tāds kā patīkams satraukums uzzināt - kur tad šis gulbis ir savā dzīves laikā ceļojis?
Te pāris piemēri:
Image
Image
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Piedodiet, meitenes un zēni! Neesmu es kompetents šajos jautājumos, bet Mades bilde runā uz mani. Ko ? - tas visiem ir skaidrs.
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Sunshine

Post by Sunshine »

Paldies, Vērotāja! :)
Paldies arī roosaluristaja un CerambyX par skaidrojumiem.
Saprotot, ka žurnālisti daudz sagroza un pasniedz subjektīvā mērcē, ar sirds kaktiņu tomēr joprojām mazliet skumji par to, ka gulbju mazuļiem tam dzenāšanas stresam jāiet cauri..
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Es, nez...esmu rokām kājām par gredzeniem un raidītājiem melnajiem stārķiem. Tam ir nopietns pamatojums. Es izprotu nepieciešamību gredzenot jūras un zivju ērgļus. Man tas nepatīk, bet es saprotu. Tajā pašā laikā es ļoti, ļoti ceru, ka pateicoties šodien, vakar un rīt "fiksētajiem" putniem parīt un aizparīt gredzenus likt šīm sugām vairs nebūs vajadzības. Bēēēt, ja man šķiet, ka vairāk tiek spēlēta spēlīte "tālāk, augstāk, ātrāk" nevis vitāli būtiska un nopietna nepieciešamība tramdīt putnus, tad man iestājas iekšēja pretestība. Lūk, ar gulbjiem ir šī pretestība.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Bet mēs taču pašas barojām Fredi un mierīgi noskatījāmies, kā to dara viesu mājās saimniece. Jūs padomājiet - vasaras laikā, kad barības visapkārt ir papilnam, mēs radinām savvaļas dzīvnieku būt atkarīgam no cilvēka. Priekš kam?
sanda

Post by sanda »

lianaliesma wrote: - ... gulbjiem... Kurā vietā tie bija? :P
Applūdušā pļavā starp Liepājas ezeru un pilsētu, 2m no ielas, parasti tur ir kādi 200-300m līdz ezeram :) .
Made wrote:...Nez, vai viņu tur vienmēr ir daudz, vai varbūt kā nosaukumā teikts - ārkārtas apstākļos: Gulbji (2007. gada janvārī pēc vētras applūdušajās Liepājas ezermalas pļavās).
Pavasaros, vasarā ezerā dažreiz daudz, ne tikai simti :lol: , ziemās mazāk - biju pārsteigta, ka janvārī uzradās tāds bars. Bieži tie ir pļavās otrpus ezeram.
Parasti tie pie pilsētas ārā no ezera nekāpj.
Fotoaparātā nebiju saregulējusi datumu un laiku, bet tas bija pēc 2007. gada janvāra vētras.

Neatbalstu savvaļas putnu piebarošanu vasarās, bet šos laikam kāds bija iebarojis - putni mērķtiecīgi sakārtojās un devās manā virzienā, nu, droši vien nepareizi :!: , bet iedevu jaunuļiem pa gabaliņam graudu maizes, vāji gulbji nebija, šķiet, ka tie nepārtika tikai no cilvēku iedotā, gribēja kārumus.
Tomēr pieradināt gulbjus nav īsti labi, jo visādi cilvēki gadās, arī tādi, kas var pāri nodarīt.
Mana rīcība laikam nebija gluži pareiza... bet tas bija ziemā :P
CerambyX

Post by CerambyX »

Murkjelis wrote:Es, nez...esmu rokām kājām par gredzeniem un raidītājiem melnajiem stārķiem. Tam ir nopietns pamatojums. Es izprotu nepieciešamību gredzenot jūras un zivju ērgļus. Man tas nepatīk, bet es saprotu. Tajā pašā laikā es ļoti, ļoti ceru, ka pateicoties šodien, vakar un rīt "fiksētajiem" putniem parīt un aizparīt gredzenus likt šīm sugām vairs nebūs vajadzības. Bēēēt, ja man šķiet, ka vairāk tiek spēlēta spēlīte "tālāk, augstāk, ātrāk" nevis vitāli būtiska un nopietna nepieciešamība tramdīt putnus, tad man iestājas iekšēja pretestība. Lūk, ar gulbjiem ir šī pretestība.
Lūk, ar to "parīt un aizparīt" nav nemaz tik vienkārši. Var jau kādu sugu pētīt, teiksim, 5-10 gadus un cerēt, ka ar to viss par šo sugu būs uzzināts un dažādas likumsakarības pierādītas. Taču realitātē tā tas nenotiek. Bieži vien tikai sākot kādu sugu pētīt (un 5-10 gadi kādas sugas pētniecībā nekas vairāk kā sākums nav) sāk atklāties dažādi aspekti, kas varbūt līdz šim nebija zināmi un kas būtu jāpēta sīkāk.
Tāpat ir skaidrs, ka mūsdienās cilvēka ietekme uz dabu aizvien pieaug un tikai ilgstoši pētījumi, kas tiek veikti vairāku gadu desmitu garumā, ir tie kas var parādīt (un varbūt pierādīt) šīs ietekmes būtiskumu? Tie, kas atrodas otrā ierakumu pusē izmantos jebkādus iespējamos argumentus, lai tika apstrīdētu biologu u.c. dabas aizsardzības speciālistu argumentus, ka kaut kas notiek 'ne tā' - jo visbiežāk tas nav viņu interesēs piekāpties dabas interesēm un vajadzībām (zaudēti ienākumi utt.utjp.). Un viņiem šāds arguments, ka 'nu mēs tur pirms 15 gadiem dažus gadus kaut ko papētījām...' būs kā saldais ēdiens, lai to atspēkotu, jo nu... dažu gadu pētījums, nekādas izmaiņas tik tiešām parādīt nevar.
Ja ir pētījums, kura datu rinda stiepjas vairāku gadu desmitos tad tā ir pavisam cita lieta! Tāpēc arī attiecībā uz gulbju pētīšanu un to gredzenošanu, jo garāks un ilgāks pētījums ar vairāk iegūtiem, jo šī pētījuma vērtība lielāka. Un tas attiecas ne tikai uz gulbjiem, bet arī jūras ērgļiem, melnajiem stārķiem utt. Galu galā tas ko mēs šobrīd zinām, piemēram, par melnajiem stārķiem ir Māra Strazda vairāku gadu desmitu darbs - nekad šādus datus nevarētu iegūt vien dažu gadu laikā! Tas kā šos datus izmantot un interpretēt jau, protams, ir pētnieka kompetencē, bet jebkurā gadījumā, manuprāt, ir vērtīgāk, ja šādi dati ir nekā to nav. Un nav vienmēr jāpēta tikai retās un aizsargājmās sugas (pārsvarā gan tās ir prioritāte), ari no biežāk izplatītu sugu pētījumiem var iegūt daudz vērtīgas informācijas.
Varu tikai atgādināt, ka jebkurš sevi cienošs biologs savus pētījumus neveic tā, lai tie radītu kaut kādu ilglaicīgu kaitējumu dabai. Viss ir pakārtots tā, lai varētu izzināt dabā notiekošos procesus, palīdzēt aizsargāt kāda sugas/biotopus utt. Uzticaties pētniekiem!
Murkjelis

Post by Murkjelis »

CerambyX wrote:
Varu tikai atgādināt, ka jebkurš sevi cienošs biologs savus pētījumus neveic tā, lai tie radītu kaut kādu ilglaicīgu kaitējumu dabai. Viss ir pakārtots tā, lai varētu izzināt dabā notiekošos procesus, palīdzēt aizsargāt kāda sugas/biotopus utt. Uzticaties pētniekiem!
Es zinu. Un uzticos. Piketā "nācija ir PRET" neietu. Iekšēja pretestība gan paliek. Emocionāla tāda :) Jo pētnieki tak arī ir cilvēki, vai ne. Viens aizraujas loģikas, dabasmīlestības un labticīgas pētniecības robežās. Citu varbūt dzen kaut kas cits...adrenalīns, azarts utt. Nē, nu, balansam arī tam ir jābūt, bet visādi var gadīties, kad sašūpojas uz otru pusi vairāk. Gribās ticēt, ka dabas jomā tādu, kas kļūst par "trako britu zinātnieku" ir maz. Jā.
sanda

Post by sanda »

CerambyX wrote:... Un nav vienmēr jāpēta tikai retās un aizsargājmās sugas (pārsvarā gan tās ir prioritāte), ari no biežāk izplatītu sugu pētījumiem var iegūt daudz vērtīgas informācijas.
!
Tam gan es piekrītu, jo arī par izplatītām sugām nezināšana dažreiz ir katastrofāla (vairāk neprofesionāļiem :lol: , bet gadās arī it kā profesionāļiem, mēdz būt arī pretējus viedokļus pārstāvošu zinātnieku strīdi).
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Uzticaties pētniekiem! Es pats visiem visu laiku esmu to skandējis, un skandēšu! Bet, zinot ka gulbju populācija Latvijā nav apdraudēta, tagad paliekam par pirmrindniekiem viņu pētīšanā. Kāpēc?! Kā interesēs?! Maksātāja. Labs poligons esam. Un es vēlreiz apskatos uz TĀ gulbja kaklu. Un pēc tusa sāku apšaubīt arī zivjērgļu traucēšanas lietderību. Vienmēr esmu teicis- dzīvo, un ļauj citiem dzīvot! Un tas attiecas ne tikai uz cilvēkiem!
Box

Post by Box »

Made wrote:roosaluristaja, ar šādiem argumentiem jebko var nokaut un paliek tik daudz brīvas telpas, lai atļaušanos izvērstu arvien vairāk un vairāk. Jo nekas, ko darītu, nebūs tik kaitīgs kā plastmasas jūra okeāna vidū vai atomreaktoru vai ķīmiskās rūpniecības avārijas. Ir jau iestrādājušies "atkaušanās paņēmieni", tāpat kā veģetāriešu un gaļēdāju diskusijās...

Es vienkārši izteicu savas sajūtas, savu izmisīgu vēlēšanos neredzēt gulbju kaklus šajos gredzenos. Es nevaru papriecāties par sekmīgu gredzenošanu.

Image
Kāda šausmīga caurule kaklā! Nezināju, ka tā dara. Arī es nepriecājos par šo, tiiik pretīgi. Gulbim atņemts viss cēlums. Lai gan priecājos par citiem ornitologu darbiem...
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Domāju, ka ja mēs gribam aiztikt šo jautājumu tālāk, tad ir vajadzīgs kāds speciālista viedoklis šajā jautājumā. Ja nē, tad aizveram šo tēmu, jo bez kompetenta, pamatota, komentāra no zinoša cilvēka puses, mēs sabrauksim tikai auzās, un ieguvums būs tikai sačakarētas domas un prāts! Varbūt kāds zin, kā varētu iegūt skaidrojumu no Dmitrija Boiko, vai kāda cita zinoša cilvēka. :P
CerambyX

Post by CerambyX »

MĀRIS wrote:Domāju, ka ja mēs gribam aiztikt šo jautājumu tālāk, tad ir vajadzīgs kāds speciālista viedoklis šajā jautājumā. Ja nē, tad aizveram šo tēmu, jo bez kompetenta, pamatota, komentāra no zinoša cilvēka puses, mēs sabrauksim tikai auzās, un ieguvums būs tikai sačakarētas domas un prāts! Varbūt kāds zin, kā varētu iegūt skaidrojumu no Dmitrija Boiko, vai kāda cita zinoša cilvēka. :P
Paldies par komplimentu :D
d.e.

Post by d.e. »

[quote="sanda"]2.03. ieliku bildes ar pāris disciplinētiem Baltezera salidojuma dalībniekiem http://failiem.lv/u/ptcylfb

Sanda, varbūt ir arī kādas "nedisciplinēto" salidojuma dalībnieku bildes ? Vai tad tik trakas, ka nevar rādīt ? :lol:
P.S. Suņuki gan baigi labie, smukuļi ! :)
roosaluristaja

Post by roosaluristaja »

Box wrote:
Kāda šausmīga caurule kaklā! Nezināju, ka tā dara. Arī es nepriecājos par šo, tiiik pretīgi. Gulbim atņemts viss cēlums. Lai gan priecājos par citiem ornitologu darbiem...
Jā, nu par cēluma saglabāšanu ornitologi, gredzenojot putnus tiešām pārāk nedomā. :x
Te, piemēram, varam apskatīt baltgalvas grifu, kas apskādēts gan ar satelītraidītāju, gan ar spārnu markām. Vizuāli skats diez kāds nav. :o
http://www.greenbalkans.org/files/Image ... 27_new.jpg

Bet nav viegli izdomāt tādu putnu iezīmēšānas metodi, ko varētu sekmīgi lietot datu ieguvei (lai zīmi varētu pa gabalu labi redzēt un nolasīt tās informāciju) un kas vienlaicīgi saglabātu putna cēlumu.
Ja kādam ir idejas, neturiet sveci zem pūra!
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Māri, ja tev divu diplomētu ornitologu, Ornitoloģijas biedrības un Dabasdatu ekspertu (CerabyX un roosaluristaja) viedoklis liekas nepietiekams, nu tad nezinu....

Samulsu :oops:
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Hildina

Post by Hildina »

d.e. wrote:
sanda wrote:2.03. ieliku bildes ar pāris disciplinētiem Baltezera salidojuma dalībniekiem http://failiem.lv/u/ptcylfb

Sanda, varbūt ir arī kādas "nedisciplinēto" salidojuma dalībnieku bildes ? Vai tad tik trakas, ka nevar rādīt ? :lol:
P.S. Suņuki gan baigi labie, smukuļi ! :)
Abi piesietie " inteliģenti " prot sevi pasniegt ! :D
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Mārim ir ceļa rullis un viņš prot ar to rīkoties! (poētiski izsakoties) :D
Es ceru, ka ornitologi uz mums neapvainosies. Galu galā empātija pret putniem ir drošs garants, ka vismaz mēs tos neapdraudam. Nu, izņemot vistas, piedodiet, vainīga :twisted:
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”