Diskusijas

Locked
Vērotāja

Re: Diskusijas

Post by Vērotāja »

MĀRIS wrote:Un tagad iestājas "vistukšākās ligzdas sindroms", jo no četrām /kādreiz/ kamerām kaut ko redzi tikai vienā. Skumji, bet laikam jau viss labais reiz beidzas. :P
Igauņu zivjērgļi neinteresē?

Mai un Miks http://pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html

Irma un Jozeps http://pontu.eenet.ee/player/kalakotkas2.html
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

MĀRIS wrote:... Skumji, bet laikam jau viss labais reiz beidzas. :P
Māri, nekas nebeidzas, viss turpinās uz priekšu vien... ja vien paši nesašaurinām savu apziņu līdz "mans" un "ne-mans". Kā to māk putni, lidojot pāri visām cilvēku nospraustām robežām mūsu mīļās Zemes plašumos un jūtoties mājās it visur. Cik labi būtu, ja cilvēks beidzot sāktu justies uz Zemes kā mājās, to saudzējot un mīlot - VISUR VISAPKĀRT... :lol:
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Made

Post by Made »

Nez, kas notika kamerai? Nevar būt, ka atslēdza uzreiz pirmajā dienā... labi, tiešraides nav, bet pontu arhīvs arī nekrājas.... :roll:
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Mīļās meitenes! viss ir /būs/ kārtībā! Laikam esmu vienkārši pa daudz izlaists! :P
Ha-ha! Es vēl joprojām ik pa brīdim uzsitu pa Dumpītes kvadrātiņu- ja nu?! :lol: :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made wrote:Nez, kas notika kamerai? Nevar būt, ka atslēdza uzreiz pirmajā dienā... labi, tiešraides nav, bet pontu arhīvs arī nekrājas.... :roll:
Made, kamera šādā režīmā strādā jau vairākas dienas. Ap 11-12 izslēdzas, ap 19-20 ieslēdzas.
Ir informācija, ka vēl vismaz šīs brīvdienas jāpacieš šis režīms, tālāk gaidīsim jaunu info. Kaut kas salūzis acīmredzot.
Made

Post by Made »

Vērotāja, paldies! Es nebiju to piefiksējusi. Domāju, ka tikai skatītājiem izslēdzas, bet pontiem iet.

Un vēl es gribu izteikt savu sajūsmu par vakarvakara "uguņošanu" ērgļu ligzdā :idea: super, brachuks, tā bija patiesi laba balto nakšu sajūta pilnmēness laikā, galvenā varone Durbe arī bija izcila :)
lianaliesma wrote:Par nakts mēnesnīcas vērojumiem... kameras vīrs brachuks bija mainījis kameras izšķirtspēju laikā no 00.04 līdz 00.18
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Vai nav kādam ziņas par zivjērgļu kameru? Lai gan, noteikti, lieks jautājums. Ja būtu, tad sen būtu ierakstīts. :P

Vērotāja! Šoreiz es vēršos tieši pie Tevis ar šo jautājumu, jo neko konkrētu tā arī nav izdevies atrast, izņemot Hildiņas rakstīto, ka Kate esot kaut kur Donavas apkārtnē. Es Tevi uzskatu par kompetentāko cilvēku /man zināmo/, tāpēc jautāju - vai Kate ir dzīva? Vienkārši apstiprinājumu vai noliegumu. Arī no "Movebank" neko neizkacināju, laikam neprotu ar viņu apieties. :P
Last edited by MĀRIS on 07 Jul 2015 08:55, edited 1 time in total.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Māri, nepapildini ziņu, ja vēlies, lai to izlasītu. Raksti jaunu. Tad parādās ar sarkanu, ka ir jauns ieraksts. To, ka ziņa papildināta, to neredz.

Pēdējais ko varēju atrast, ir 5.aprīļa raksts, kur minēti visi stārķi un to liktenis un minēta, ka dzīva ir tikai Kate.
Kas ir noticis vēlāk, nevaru atrast.

http://skaties.lv/latvija/sabiedriba/no ... ramatiska/

Vakarā vai rīt uzrakstīšu Mārim Strazdam vēstuli.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Vērotāja wrote: Vakarā vai rīt uzrakstīšu Mārim Strazdam vēstuli.
Paldies, Vērotāja! Tu esi zelts! :P
Ģeogrāfs

Post by Ģeogrāfs »

Manuprāt, pagājušās ceturtdienas "900" sekundēs Kristaps stāstīja, ka Kate ir Donavas apkārtnē, bet šovasar līdz Latvijai neatlidošot, atkal atpakaļ uz Āfriku.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Paldies, Ģeogrāf! Vismaz pa druskai kaut kas notiek! :P
Made

Post by Made »

Murkjelis wrote:Putnam ir kājas, jā :)
Šeit ir putna skeleta uzbūve izklāstīta - http://visiputni.lv/putna-uzbuve/skelets/
No skeleta apraksta es saprotu, ka mums diskusija ir nevis par visu kāju, bet par tās daļu zem stulma. Tālāk ir aprakstīti tikai pirksti ar 3-5 locekļiem, bet starp pirkstiem es redzu tādu kā plaukstas daļu (kā cilvēkam pirkstu pamatnes daļa līdz pirkstu kauliņiem, kas izspiežas, dūrē savelkot). Nu pieņemsim, ka šie visi ērglim tad ir vienkārši pirksti.

Zivs tiek saķerta ar nagainiem pirkstiem :) Zars tāpat :)

Image

Attēls ir no manis jau minētas vietnes:
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... coast.html

Bet, tā kā pirksti beidzas ar iespaidīgiem nagiem, šo veidojumu laikam var saukt par ķetnu mūsdienu izpratnē :))

(Bet, ja paskatās Etimoloģijas vārdnīcā, tad arī ķepa ir cēlusies nevis no kā pūkaina, bet līka: tas, ko loka, saliektais loceklis, ķepainās kājiņas, turklāt vēlāk saikne arī ar tvert, aizķert, kas to tuvina ar šķeļošu plēsīgu ķetnu - tur daudz kas sarakstīts. Turklāt ķetna vairāk saistās ar dzīvnieka mugurkaulu pie sprandas, kumbru, putna krūšu kaula izliekumu, kalna muguru, jumta kori utt.)

Tildes datorvārdnīcā ķepa un ķetna angliski ir "paw" (ko viņi tiešām piedēvē galvenokārt četrkājainiem dzīvniekiem - mīksta pēda ar gariem nagiem), bet tikai nagi - it kā "claw", tomēr, to meklējot putniem, izlec šī pati bilde, ko sauc arī par "talon" - plēsēju putnu nagi (a talon is the claw of a bird of prey).

Tiec nu gudrs :roll:
sanda

Post by sanda »

Cilvēkam arī var "piesieties", ka konfekti paņēma ar pirkstiem, nevis ar roku (vai nagiem).
Ērglis lieto knābi vai kājas - kā tieši ņēma ar kājām, var visādi izteikties, cik detalizēti vēlas.
Man ķetnas vairāk asociējas ar priekšējām ekstremitātēm , bet putns kaut ko saķert var ar kājām. Uzskatu par pieļaujamu teikt - ērgļa ķetnās nokļuvis tas vai tas... vai ērgļa nagos :o
Ķepa, ķetna, peka skaitās sinonīmi, bet šobrīd ķepai un ķetnai, šķiet, ir atšķirīgas emocionālas nozīmes.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Vakar ērgļu tēmā ierakstīju stāstu par mazo ērglēnu, kuru lika ligzdā, bet pēc tam nosalušu cēla no ligzdas ārā (2011.gadā).
http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... start=1540
Vecākiem Mētrai un Mačo viss ir kārtībā.
2012.gadā viņi izaudzināja mazuli Miku
2013.gadā viņi izaudzināja mazuli Mārci
2014.gadā Mētra izdēja vienu olu, bet barības trūkuma dēļ pārtrauca perēt, bet olu nozaga krauklis
2015.gadā Mētra un Mačo ieradās ligzdošanas vietā, abus redzējām kamerā, bet ligzdošanu tā arī neuzsāka. Uģis domā, ka aukstā pavasara izraisītā barības trūkuma dēļ.
Visu gadu pieraksti http://www.dabasdati.lv/forums/viewforum.php?f=19

Par mazuļa likteni -
Mazulis bija viens no Latvijas-Vācijas programmas dalībniekiem. No otrās olas, kurai tāpat bija lemta bojāeja kainisma dēļ.
Te ir 2010.gada sižets, taču programma turpinājās arī 2011.gadā un mana stāsta varonis aizceļoja uz Vāciju.
Noskatieties sižetu, viss kļūs skaidrs

MĀRIS

Post by MĀRIS »

Palasījos nedaudz Mētru un Mačo! Trakā māja! Tur jau var sajukt prātā! Kur es esmu iekūlies! :o :shock: :!:
Imis /Tālis/: Dabu nevar iemācīt. :| Viss notiek pēc dabas likumiem.
Made

Post by Made »

Sanda, es runāju tieši par to kājas daļu, kas redzama bildē, nevis par visu kāju. Tieši tā daļa satver tāpat kā cilvēka plauksta satver, tikai putnam tā ir kāja. Un kājai ir pirksti, kā tas rakstīts skeleta uzbūvē. Tur teikts, ka pati pēda ir saaugusi kopā stulmā, bet pašā galā lokās tikai pirksti. Tas ir tā, kā te kāds rakstīja ka putni staigā tā, kā mēs staigātu uz pirkstgaliem. Tad te bildē laikam arī ir tas, ko sauc par tiem "pirkstgaliem", t.i., pirksti.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Pirkstiņi, ķepiņas, peciņas, kājiņas... :lol: :lol: :lol: Mēs taču viens otru pietiekami labi saprotam, lai nejuktu prātā... :P

Par tēmu. Mīļie mācētāji, kas māk! Ielieciet ,lūdzu video, par notikumiem. Lai arī man stāv visu laiku lapas vaļā, es arī tomēr esmu darbā. Strādājot dzirdu, ka kliedz - tikko varu, atskrienu, bet viss jau ir noticis. Lūdzu. Plīīz. Bitte! Viky jau ļoti daudz dara šajā lietā. :P
Last edited by MĀRIS on 08 Jul 2015 11:24, edited 1 time in total.
Made

Post by Made »

Paldies, Vērotāja, par apkopojumu.
Te no 2011.gada raksta par mazo ērgļu revitalizācijas programmu:
Mazo ērgļu pētnieks stāstīja, ka no ligzdām tiek izcelti divu līdz trīs dienu veci mazuļi, kurus turpmākās desmit dienas viņš pats arī mākslīgi baro, bet vēlāk mazie ērgļi līdz brīdim, kad dosies uz Vāciju, uzturēsies Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

2007.gadā no Latvijas uz Vāciju tika nosūtīti trīs mazo ērgļu mazuļi, 2008.gadā - deviņi, 2009.gadā tika eksportēti 13 putnu mazuļi, bet pagājušajā gadā ceļu uz Vāciju mēroja jau 15 mazie ērgļi. Plānots, ka arī šogad no Latvijas varētu tik aizvesti 15 mazo ērgļu mazuļi, taču to, vai ieceres pilnveidosies, rādīs laiks, pauda Bergmanis.

"Nav zināms, cik no Latvijas aizvestajiem mazo ērgļu putniem joprojām ir dzīvi. Arī Vācijai bija grūtības ar finansējumu, tādēļ tika pārtraukta mazo ērgļu aprīkošana ar raidītājiem, kas cilvēkiem vēsta par putnu atrašanos. Skaidri ir zināms, ka divi no Latvijas aizvestajiem putniem ir dzīvi, jo no viņu raidītājiem tiek saņemti dati, bet, iespējams, ka dzīvi ir vairāki mazie ērgļi," sacīja mazo ērgļu pētnieks.
http://www.tvnet.lv/zala_zeme/dzivnieki ... _uz_vaciju
Made

Post by Made »

Nu jā jā, Māri, man likās, ka mani nesaprot, un es centos :P un vispār, es tādās reizēs pati brīnos, ko jaunu atrodu (tas par to etimoloģijas vārdnīcu, eh, būs jāsameklē arī pekas)
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Made wrote:Nu jā jā, Māri, man likās, ka mani nesaprot, un es centos :P un vispār, es tādās reizēs pati brīnos, ko jaunu atrodu (tas par to etimoloģijas vārdnīcu, eh, būs jāsameklē arī pekas)
Cienu Tevi patiešām kā "racēju", jo šī nav pirmā reize, kad Tu izroc visādus faktus par kādu tēmu. Protams arī Vērotāja, Lianaliesma, bet viņu pieredze šajos jautājumos ir daudz lielāka par Tavējo. /Ņemot pēc reģistrācijas./ /Tad varbūt izraksi arī kaut ko par Kati? Lūdzu. Ja sanāk./
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”