Vērotāja wrote:
Putnu dzīve ir ļoti, ļoti skarba un grūta. Putni iet bojā migrācijā, mazie putnēni mirst... Ja putni justu emocijas, viņi sajuktu prātā no dvēseles sāpēm un bēdām. Gudrā Daba vienkārši atslēdza sarežģītās emocijas, lai neskatoties uz visu, viņi tomēr katru gadu atkal un atkal atkārtotu šo sarežģīto migrācijas un ligzdošanas procesu.
Tavs teiktais par "neskatoties uz visu, viņi tomēr katru gadu atkal un atkal atkārtotu šo sarežģīto migrācijas un ligzdošanas procesu" man atgādināja ko citu. Es ļoti atvainojos, ka atkal būs iepīta cilvēciskā dzīve, bet to mēs zinām vislabāk un tas tiek balstīts uz visu pārējo. Sieviete, dzemdējot, arī iziet cauri sāpēm, ko zinātnieki ir izmērījuši kā augstāk nekā cilvēka ķermenis teorētiski var izturēt. Bet viņa tam ir gatava iziet cauri atkal un atkal. Kaut gan sieviete to atceras. Ar to es negribu ne piekrist, ne nepiekrist. Tas ir vienkārši komentārs.
Vērojot putnus, liekas, ka viņi jūt emocijas attiecībā uz brīža sajūtām - labsajūta tagad čubinot bērnu, labsajūta tagad sildoties saulītē, labsajūta tagad ēdot garšīgu zivi, labsajūta tagad esot kopā ar partneri. Bez šo sajūtu emocionālas salīdzināšanas ar pagātnes notikumiem un nākotnes emociju prognozēšanas.
Es šim piekritīšu. Ka emocijas ir balstītas uz šo brīdi. Bet tas nenozīmē, ka to viņiem nav.
Kaut gan, man tagad iešāvās prātā doma par tām ilgtermiņu un īstermiņu emocijām. Durbe nav aizmirsusi traucējumus ligzdā (cilvēks, kamera, varbūt vēl kas), kas bija pirms nu jau vairāk kā vienas nedēļas. Ja tā ir kamera, tad viņa atceras, ka cilvēks tai vietai ir veltījis pastiprinātu uzmanību, tā tomēr ir detaļa, ko atcerēties. Tātad, viņas bailes un nedrošība ir balstīta uz notikumu, kas ir noticis pagātnē. Es domāju nedēļa priekš putna ir diezgan ilgs laiks. Jo savādāk Durbe atgrieztos ligzdā, izņemot tad, ja ligzdas tuvumā ilgstoši notiktu kādi traucējumi kopš otrdienas (piem., dīvainas skaņas), tas ir, ja viņai būtu emocijas, balstoties uz šo brīdi. Tās ir manas pārdomas. Gribētos dzirdēt kāda cita viedokli šajā sakarā.