Diskusijas

Locked
Elina

Re: Diskusijas

Post by Elina »

Vērotāja wrote: Nav tik viennozīmīgi.
Izlasi te manu 8.maija komentāru http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... =22&t=1408

Tāpat esmu 100% droša, ka 2012.gadā Tuuli olas izdēja no ieceļojušā tēviņa, jo viņas pastāvīgais partneris Remo atgriezās dienu pirms olas izdēšanas un tāpēc nekādi nevarēja būt "olas" tēvs http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... 6&start=20
Paldies par informāciju :) Mūžu dzīvo, mūžu mācies.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made wrote:Nu jā, Vērotāja raksta, ka viņai tomēr bija šoks.. tas tikai pierāda manu pēdējo teikumu - jāpazīst vide, kuru cenšamies izprast no savām emocionālajām pozīcijām. Es neesmu daudz vērojusi.
Durbei bija nolaisti, atstatus turēti spārni, kad viņa ieraudzīja, ka nav olas. Par šo faktu, kā šoka pazīmi, mums pastāstīja Jānis kad bija lekcija Dabas muzejā.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Vērotāja, es neesmu no tām, kas pārprot :D
Protams, ka neapvainojos un tā arī teicu - fantāzija par tēmu.
Hipotēze, versija, kurai nav ne vismazākā pierādījuma.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Elina wrote: Paldies par informāciju :) Mūžu dzīvo, mūžu mācies.
Tajā 8.maija komentārā aprakstīju vēsturi, bet šogad ligzdā atkārtojas tas par. Šogad sākās teritoriālas cīņas starp tēviņiem un ilggadējais ligzdas saimnieks Pa šajā cīņā zaudēja. Jaunais tēviņš kopā ar mātīti audzina Pa bērnus.
Tātad partneru maiņa audzinot bērnus tajā ligzdā ir novērota jau divas reizes - 2004. un 2015.gadā.
Vecais jūrnieks

Post by Vecais jūrnieks »

Citēju no J.Ķ komentāra par Durbes prombūtni
Visticamākais iemesls šādai uzvedībai tomēr ir kameras klātbūtne
mans jautājums ir sekojošs... ērgļi taču kaut kā sazinās, nu pavasarī "laižam uz ozolu", vēlāk "tagad olu pasildi tu, aiziešu pavēdināt galvu" vai "klau Robert, mus ar Durbertu gribas zivi, aizej pamakšķerē". Kāpēc šajā momentā Roberts nedod info Durbei "beidz baidīties, biju ligzdā, bērns uz vietas viss ok"? Vai arī dod, bet viņa tik un tā baidās?
magic

Post by magic »

Vērotāja wrote: Putnu dzīve ir ļoti, ļoti skarba un grūta. Putni iet bojā migrācijā, mazie putnēni mirst... Ja putni justu emocijas, viņi sajuktu prātā no dvēseles sāpēm un bēdām. Gudrā Daba vienkārši atslēdza sarežģītās emocijas, lai neskatoties uz visu, viņi tomēr katru gadu atkal un atkal atkārtotu šo sarežģīto migrācijas un ligzdošanas procesu.
Tavs teiktais par "neskatoties uz visu, viņi tomēr katru gadu atkal un atkal atkārtotu šo sarežģīto migrācijas un ligzdošanas procesu" man atgādināja ko citu. Es ļoti atvainojos, ka atkal būs iepīta cilvēciskā dzīve, bet to mēs zinām vislabāk un tas tiek balstīts uz visu pārējo. Sieviete, dzemdējot, arī iziet cauri sāpēm, ko zinātnieki ir izmērījuši kā augstāk nekā cilvēka ķermenis teorētiski var izturēt. Bet viņa tam ir gatava iziet cauri atkal un atkal. Kaut gan sieviete to atceras. Ar to es negribu ne piekrist, ne nepiekrist. Tas ir vienkārši komentārs.
Vērojot putnus, liekas, ka viņi jūt emocijas attiecībā uz brīža sajūtām - labsajūta tagad čubinot bērnu, labsajūta tagad sildoties saulītē, labsajūta tagad ēdot garšīgu zivi, labsajūta tagad esot kopā ar partneri. Bez šo sajūtu emocionālas salīdzināšanas ar pagātnes notikumiem un nākotnes emociju prognozēšanas.
Es šim piekritīšu. Ka emocijas ir balstītas uz šo brīdi. Bet tas nenozīmē, ka to viņiem nav.

Kaut gan, man tagad iešāvās prātā doma par tām ilgtermiņu un īstermiņu emocijām. Durbe nav aizmirsusi traucējumus ligzdā (cilvēks, kamera, varbūt vēl kas), kas bija pirms nu jau vairāk kā vienas nedēļas. Ja tā ir kamera, tad viņa atceras, ka cilvēks tai vietai ir veltījis pastiprinātu uzmanību, tā tomēr ir detaļa, ko atcerēties. Tātad, viņas bailes un nedrošība ir balstīta uz notikumu, kas ir noticis pagātnē. Es domāju nedēļa priekš putna ir diezgan ilgs laiks. Jo savādāk Durbe atgrieztos ligzdā, izņemot tad, ja ligzdas tuvumā ilgstoši notiktu kādi traucējumi kopš otrdienas (piem., dīvainas skaņas), tas ir, ja viņai būtu emocijas, balstoties uz šo brīdi. Tās ir manas pārdomas. Gribētos dzirdēt kāda cita viedokli šajā sakarā.
"Mana ideja par maģiju nav saistīta ar skatuves trikiem un ilūziju. Visa pasaule ir maģiska. Daba ir vislabākā burvju māksliniece. Tās maģija ir neizsakāmi bagāta un viss ko mums vajag darīt ir novērtēt to." - MJ "Magic"
Made

Post by Made »

Garīgajos forumos bieži strīdas, kas ir cilvēka jūtas un kas emocijas, tāpat sajūtas, instinktus, intuīciju, apziņu cenšas definēt, nodalīt, izskaidrot... ir emocionālā atmiņa un informatīva atmiņa un viss kopā ... mjaa...
Elina

Post by Elina »

Vērotāja wrote: Tajā 8.maija komentārā aprakstīju vēsturi, bet šogad ligzdā atkārtojas tas par. Šogad sākās teritoriālas cīņas starp tēviņiem un ilggadējais ligzdas saimnieks Pa šajā cīņā zaudēja. Jaunais tēviņš kopā ar mātīti audzina Pa bērnus.
Tātad partneru maiņa audzinot bērnus tajā ligzdā ir novērota jau divas reizes - 2004. un 2015.gadā.
Es izlasīju visu tēmu un tas man radīja interesi par dažādu sugu atšķirīgiem ligzdošanas un bērnu audzināšnas paradumiem.

Piemēram, Lielajiem Dumpjiem tēviņš aplido vairākas mātītes, bet ar perēšanu un bērnu audzināšanu nodarbojas mātīte. Strausiem tēviņi arī aplido mātītes, kas olas sadēj vienā ligzdā, bet perē un bērnus audzina gan mātīte, gan tēviņš (tomēr šķiet, ka te tēviņam ir lielāka nozīme). Vai arī ir Zivjērgļi, kas no savas ligzdas izmet svešas olas, un ir tavi pieminētie lauku piekūni, kas var uzņēmties rūpes arī par svešiem bērniem. Meklējot informāciju par Jūras ērgļiem, bieži tika vilktas paralēles ar Baltgalvas ērgli, kas pieder pie tās pašas ģints.

Vai var atrast kopīgas tendences kārtas/dzimtas/ģints ietvaros, reģiona ietvaros vai varbūt ņemot vērā barību? Vai arī kopīgas tendences var novērot tikai salīdzinoši tuvām sugām?

Bet es pieņemu, ka laikam nav pētījumu šajā virzienā. Vai arī ir? Varbūt ir klasifikācija vai pētījums kādas sugas/reģiona ietvaros?

P.S. Savā ziņā tās atkal ir pārdomas pa tēmu ar retoriskiem jautājumiem :) Šoreiz ir tā, ka pat īsti nezinu, kurā virzienā meklēt informāciju.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Ir teorija, ka ģenētiski baltgalvas ērglis un jūras ērglis ir vienas sugas pasugas.
Bet kā kādreiz rakstīja roosaluristaja, ar putnu klasifikāciju viss nav akmenī cirsts, ģenētiķi un pētījumi visu laiku ievieš korekcijas.
Baltgalvas ērgļiem ASV teritorijā arī esot divas varitātes atkarībā no dzīvesvietas, ar dažādu ligzdošanas uzvedību.
To lasīju kādā no šīm divām baltgalvas ērgļu tēmām, lianaliesma regulāri tur kopē interesantus faktus. Bet ja aiziet "pa saitēm", var nedēļu pavadīt lasot daudz ko ļoti interesantu :P

http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... =22&t=1190

http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... =22&t=1187

Par zivjērgļiem savukārt daudz faktu var atrast Velsas un Ratlendas zivjērgļu tēmās (arī ejot "pa saitēm")
http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... =22&t=1183
http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... =22&t=1409
http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... =22&t=1412
Elina

Post by Elina »

Vērotāja - Paldies :) Eju rakt!
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Jūrniek, ir daudz maz skaidrs, ka ziņa Durbei ir padota. Vēl vairāk - Durbe pati to redz (ka nekas ar mazo nav noticis un viss ir mierīgi) un man ir dziļa intuitīva pārliecība, ka redz daudz biežāk kā mēs to piefiksējam caur kameras aci. Neskatoties uz to Durbe neuzdrīkstas nolaisties ligzdā. Kāpēc? To būtībā zina tikai Durbe pati.

Un nav jau arī akmenī iecirsts, ka tā tas nebūtu noticis, ja nebūtu kameras, ja nebūtu gredzenošanas. Visiem putnu pāriem klāt stāvēts netiek. Varbūt tā mēdz notikt un šis putnu pasaulē nav ne pirmais, ne pēdējais gadījums.
CerambyX

Post by CerambyX »

Elina wrote: Es izlasīju visu tēmu un tas man radīja interesi par dažādu sugu atšķirīgiem ligzdošanas un bērnu audzināšnas paradumiem.

Piemēram, Lielajiem Dumpjiem tēviņš aplido vairākas mātītes, bet ar perēšanu un bērnu audzināšanu nodarbojas mātīte. Strausiem tēviņi arī aplido mātītes, kas olas sadēj vienā ligzdā, bet perē un bērnus audzina gan mātīte, gan tēviņš (tomēr šķiet, ka te tēviņam ir lielāka nozīme). Vai arī ir Zivjērgļi, kas no savas ligzdas izmet svešas olas, un ir tavi pieminētie lauku piekūni, kas var uzņēmties rūpes arī par svešiem bērniem. Meklējot informāciju par Jūras ērgļiem, bieži tika vilktas paralēles ar Baltgalvas ērgli, kas pieder pie tās pašas ģints.

Vai var atrast kopīgas tendences kārtas/dzimtas/ģints ietvaros, reģiona ietvaros vai varbūt ņemot vērā barību? Vai arī kopīgas tendences var novērot tikai salīdzinoši tuvām sugām?

Bet es pieņemu, ka laikam nav pētījumu šajā virzienā. Vai arī ir? Varbūt ir klasifikācija vai pētījums kādas sugas/reģiona ietvaros?

P.S. Savā ziņā tās atkal ir pārdomas pa tēmu ar retoriskiem jautājumiem :) Šoreiz ir tā, ka pat īsti nezinu, kurā virzienā meklēt informāciju.
Vēl jau ir putnu sugas (pūslīši, Morinella tārtiņi, karnevālslokas un gan jau vēl kādas sugas), kuram dzimumu 'pienākumi' ir ačgārni - mātītes ir krāšņas un tieši viņas pavasaros cīnās par tēviņiem, kuru spalvu tērps ir mazāk košs un kuri ir galveni mazuļu kopēji un barotāji. Pūslīšiem vispār mātītes pārojas ar vairākiem tēviņiem un, kad pārošanās laiks beidzas - šauj atpakaļ uz siltajām zemēm un perēšanas/barošanas procesā nepiedalās :)
Elina

Post by Elina »

CerambyX wrote: Vēl jau ir putnu sugas (pūslīši, Morinella tārtiņi, karnevālslokas un gan jau vēl kādas sugas), kuram dzimumu 'pienākumi' ir ačgārni - mātītes ir krāšņas un tieši viņas pavasaros cīnās par tēviņiem, kuru spalvu tērps ir mazāk košs un kuri ir galveni mazuļu kopēji un barotāji. Pūslīšiem vispār mātītes pārojas ar vairākiem tēviņiem un, kad pārošanās laiks beidzas - šauj atpakaļ uz siltajām zemēm un perēšanas/barošanas procesā nepiedalās :)
Liels paldies! Jau sāku meklēt sīkāku informāciju par viņiem. Vai ir vēl kādas sugas, kuru ligzdošanas/pārošanās paradumi atšķiras no ierastā "1 tēviņš, 1 mātīte, 1 ligzda"? Ja neskaita dzeguzes, kuras savas olas dēj svešās ligzdās (ligzdošanas parazīti?)
roosaluristaja

Post by roosaluristaja »

Ir vēl šāda interesanta putnu kārta, nezinu kā latviski viņi būtu jāsauc.

https://de.wikipedia.org/wiki/Laufh%C3%BChnchen

Ārēji viņi atgādina paipalas, bet to sistemātiskā piederība nav skaidra. Viņi ir klasificēti gan kā baložveidīgie, gan tārtiņveidīgie, gan dzērvjveidīgie. Pašlaik tos pamatā izdala atsevišķā kārtā. Viņi ir aktīvi naktī un mātītes izdod zemas, tālu dzirdamas balsis (xeno-canto.org var paklausīties). Pēc tam dažām sugām mātītes pārojas ar vairākiem tēviņiem, citām ir monogāmija. Lielākajai daļajai sugu mātītes uzdevumi sugas turpināšanā beidzas ar olu izdēšanu. Par pārējo rūpējas tēviņi.
roosaluristaja

Post by roosaluristaja »

http://www.xeno-canto.org/species/Turnix-sylvaticus

Pirmais fails ir labs mātītes dziesmas piemērs.
Elina

Post by Elina »

roosaluristaja - Paldies! Vai arī Latvijā dzīvo putni ar līdzīgiem paradumiem?
Made

Post by Made »

roosaluristaja wrote:Ir vēl šāda interesanta putnu kārta, nezinu kā latviski viņi būtu jāsauc.
https://de.wikipedia.org/wiki/Laufh%C3%BChnchen
Ja meklē tieši to, kas tajā vietnē Turnix varia, tad krievu vietnēs to sauc par Austrālijas paipalu jeb no latīniskā Трехперстка расписная, lai gan tieši šai ir 4 pirksti. Nu jā, tēviņi ir pieticīgākā krāsojumā, rūpējas par pēcnācēju prāvo pulciņu - varot būt līdz 17 olām, 4 reizes gadā ar 12-13 dienu perēšanas periodu :)
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Milzīgs paldies, roosaluristaja!
Last edited by Maz-ko-zinu on 04 Jun 2015 16:57, edited 1 time in total.
roosaluristaja

Post by roosaluristaja »

Elina wrote:roosaluristaja - Paldies! Vai arī Latvijā dzīvo putni ar līdzīgiem paradumiem?
Pūslīši te regulāri caurceļo. Retumis kā caurceļotāju var novērot arī Morinela tārtiņu. Bet no ligzdotājām (ja neskaita dzeguzi, protams) te visas sugas ir ar vairāk vai mazāk tradicionālu orientāciju.
Made

Post by Made »

Durberta gredzens vienu brīdi tik spilgts bija kadrā. Liekas - Durbei būtu no tā vairāk jābaidās nekā no kameras. Ērgļiem redze asa, bet nezinu, vai reaģē uz krāsām vai vairāk uz kustību (tam būtu jābūt primāram medībām ūdenī, bet traucētu kokos) - vai varbūt uz siltumu (bet zivis nav siltas, tad jau varbūt pūces naktī peles ķer ar "termoskatienu" ?)
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”