Es sēžu lasu un goda vārds nu jau sasmējos...mēs te tiešām kā tie no Murkjeļa pieminētās anekdotes kaut ko visi runājam !
Made, Tev ir latviešu valodas un literatūras skolotājas talants, pat, ja neesi skolotāja, bet varbūt esi
Lai tur vai kā, man tā doma bija pilnīgi skaidra - Ošmājas gredzenošana nav veiksmīga tā aspekta ziņā, lai analizētu pieaugušo ērgļu uzvedību pēc traucējuma, jo vecāki šajā gadījumā netika klātienē izbiedēti.
Tātad konkrētais piemērs nav īpaši veiksmīgs, lai pamatoti spriest par cilvēka radītā traucējuma izraisītajām sekām putnu uzvedībā, bet tas protams nenozīmē, ka putni nav sekmīgi apgredzenoti. Gredzeni ir, tie būs nolasāmi un nākotnē putnu identifikācijas ziņā viss ir un būs ok.
Durbes ligzda...loģiski, ja vecāki tiktu iztraucēti, tad varētu piefiksēt faktus par pieaugušo putnu izturēšanos pēc šī traucējuma un tos analizēt. Ja vecāku nav, tad putniem miers, mums arī miers, bet konkrētu faktu par šajā sezonā iztraucēto putnu reakciju uz iejaukšanos ligzdošanas dabiskajās norisēs, tomēr nebūtu. Tfutfutfu ar šo es nesaku, ka jāiet un speciāli jātraucē ligzdojoši ērgļi !
Par to cik būtiski vai nebūtiski ir identifiecēt putnus u.t.t. es neizteikšos, jo tas jau ir cits stāsts. Cik saprotu šobrīd aktuāla ir tēma - cilvēka radītā traucējuma ietekme uz putnu emocionālo līdzsvaru un attiecībām ar bērniem X vecumā un no tā visa izrietošajām sekām.
Doma jau bija tāda, ka 100% gredzenojot visas ligzdas, jo īpaši tās, kurām ir tiešraide, var reālāk izvērtēt un analizēt situāciju un pamatot to ar konkrētiem faktiem, nevis emocijām.
P.S. Pagaidām vismaz manai acij šogad viss izskatās daudzmaz ok un es nedomāju, ka tās pāris dienas bez mammas ir šausmīga uz mūžu paliekoša morālā trauma igauņu mazajam ērglēnam. Lielāks apdraudējums par mammas prombūtni man šķiet brūkošā ligzda, tur gan varēja caurumā kādu zaru iespraust.