Sarunas par dabu

Discussions
Made

Re: Sarunas par dabu

Post by Made »

MĀRIS wrote: 11 Jun 2018 19:23
Made wrote: 11 Jun 2018 19:15 ...Man interesanta likās ideja par droniem ligzdu apsekošanā. Varbūt tai metodei arī ir sava garoza, kas varbūt ir mīkstināma. Jo apsekošana jau nu laikam būs vajadzīga. Zināt ligzdu vietas vajag un ligzdošanas nesekmes arī.
Jānis jau izmanto dronus ligzdu apsekošanai kurām praktiski nav iespējams piekļūt, tāpēc arī rakstu ka gredzeno tur kur ir iespējams.
Nu, jā es no Engures atceros Jāņa bildes, tieši par to viņa ideju es arī runāju :)
Vērotāja

Post by Vērotāja »

EWIS wrote: 11 Jun 2018 19:12 Paldies Māri, ka pateici tā, kā arī man šī situācija ieskicējas. Teikšu vēl tā, ka manuprāt ornitologiem no disnejstudijas cienīgiem vērotāju aprakstiem par ērgļu dzīvi sausais atlikums ir līdzvērtīgs nullei. Nu kautkātā. Peace.
Ja kāds uzņemtos precīzi piefiksēt vecāku uzturēšanās laikus (atlidoja, aizlidoja) abās ligzdās, tad nebūtu nulle.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Vērotāja wrote: 11 Jun 2018 19:40
EWIS wrote: 11 Jun 2018 19:12 Paldies Māri, ka pateici tā, kā arī man šī situācija ieskicējas. Teikšu vēl tā, ka manuprāt ornitologiem no disnejstudijas cienīgiem vērotāju aprakstiem par ērgļu dzīvi sausais atlikums ir līdzvērtīgs nullei. Nu kautkātā. Peace.
Ja kāds uzņemtos precīzi piefiksēt vecāku uzturēšanās laikus (atlidoja, aizlidoja) abās ligzdās, tad nebūtu nulle.
Cik man zināms, Jānis patiešām izmanto gan mūsu forumu gan LK, jo galvenie notikumi /ielidošanas, izlidošanas, zivis, barošanas,..../ šeit tāpat tiek piefiksētas ar visiem laikiem, un forums bez lirikas nebūs forums, bet kaut kāds zinātniskais traktāts.
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Made wrote: 11 Jun 2018 19:19
MĀRIS wrote: 11 Jun 2018 19:03 Piedod, LL - ne Tev spriest, kāpēc šāds lēmums tika pieņemts, to Tev nesaprast.
Tieši šī praksē novērotā informācijas selektivitāte ir tā, kāpēc es nekad akli neticēšu ne zinātniekiem, ne politiķiem, ne masu saziņas līdzekļiem :) Tikai kā informāciju pārdomām :lol:
Tā ir. Tāpēc ir svētīgi, ka mūsu vidū ir spēcīgas personības, drosmīgi un godprātīgi cilvēki, kā savulaik Ojārs Vācietis un Imants Ziedonis. Kas, pat ja nav iespējams ietekmēt tieši kādu neētisku situāciju, tomēr atļaujas droši izteikt par to savu vērtējumu un ierosināt pārdomāt citas pieejas.

Māri, lūdzu turies pieklājības robežās. Es ne uz ko nepretendēju. Tu taču saproti, ka arī Tu neesi lēmējs ornitoloģijas metožu izmantošanā.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
MĀRIS

Post by MĀRIS »

lianaliesma wrote: 11 Jun 2018 19:58 ...
Māri, lūdzu turies pieklājības robežās.
Uzrakstīju precīzi ko domāju. Man nav zināmas pilnīgi visas nianses, bet arī to ko es zinu man nav tiesības nodot atklātībai.
Made

Post by Made »

MĀRIS wrote: 11 Jun 2018 20:04
lianaliesma wrote: 11 Jun 2018 19:58 ...
Māri, lūdzu turies pieklājības robežās.
Uzrakstīju precīzi ko domāju. Man nav zināmas pilnīgi visas nianses, bet arī to ko es zinu man nav tiesības nodot atklātībai.
Nu tad tā arī būtu pateicis - lianaliesma, mīļā, Tu nezini visu stāstu.. :lol:
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Kas attiecas par tēmu - dabas aizsardzība ir kā politika. Var būt visprecīzākie, gudrākie un sazin kādi pētījumi, bet ja nebūs atbalsta sabiedrībā, visa šī smagā darba vērtība sāk līdzināties nullei, jo nekādas izmaiņas un darba rezultāti tāpat nenotiks, ja būs sabiedrības pretestība.

Kameras sabiedrībai raida kāpēc? Tāpēc, lai cilvēki iepazīstot saprastu. Ja kameras būtu tikai zinātnei, tad kāpēc gan jāsaspringst tās raidot tautas masām? Tātad arī šeit ir vidusceļš.

Visur ir jāmeklē vidusceļš, kompromisi - starp dabiskajiem procesiem un cilvēku atbildību, starp zinātni un ētiku, starp drāmu, ko grib redzēt zinātne un idili,ko grib redzēt skatītājs.
Ir jārunā, jāapspriež, jāskaidro, jāpiekāpjas katrai pusei. Un beidzot būs kaut kāds viduspunkts, kurā būs patiesība. Un kurš būs pieņemams vairākumam.

Savstarpēji apvainojumi vai aizvainojums - nu sorī, tas nav labs tonis ;)
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Vērotāja wrote: 11 Jun 2018 20:10 ...
Piekrītu, un netaisos, neesmu mēģinājis nevienu apvainot.
d.e.

Post by d.e. »

MĀRIS wrote: 11 Jun 2018 20:15
Vērotāja wrote: 11 Jun 2018 20:10 ...
Piekrītu, un netaisos, neesmu mēģinājis nevienu apvainot.
Taisnība, apvainojumi un aizvainojums neko labu nevienam no mums nedos !
Viedokļi ir dažādi, ir argumenti par un pret, tomēr būtu jāmāk saglabāt kaut kāda tolerance pret citādi domājošajiem, bez visādām - brīnumsvecītēm, bez saukļiem - tikai drosmīgie, atbildīgie spēj atzīt vai - viedie saskatīt... Nu nav citādi domājošie ne gļēvi, ne bezatbildīgi, ne dabas procesus neredzoši.
Murkjeli, paldies par reālistisko viedokli, pievienojos uz 100%
Pārējiem arī paldies par viedokļiem un es ceru, ka šī šoreiz tik smagā diskusija nesadalīs mūs nez kādās karojošās nometnēs. Vērotājas iepriekš teiktais par kompromisu un zelta vidusceļu ir precīzi tas, kas mums visiem šobrīd visvairāk ir vajadzīgs.
Jauku vakaru visiem, kam ir un kam nav gredzeni abās kameru, monitoru u.c viedo ierīču pusēs. ;)
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

MĀRIS wrote: 11 Jun 2018 18:45 ...
Monitoringa ietvaros gredzenošana notiek gandrīz visās zināmajās jūras ērgļu ligzdās ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā, jo šis monitorings aptver visu Eiropu! Un tur ne Jānis, ne Urmas neko nevar izmainīt līdz nākošajam jūras ērgļu ornitologu samitam, kurš notiks kaut kad nākošgad, ..., kad varētu mēģināt kustināt šo gredzenošanas jautājumu. Bet lai viņu kustinātu ir jābūt pierādījumiem ... par gredzenošanas negatīvo ietekmi, un lai tad var likt "svaru kausos" gredzenošanas ieguvumus un zaudējumus.
.....
Man vērtīgais sausais atlikums ir šis.
Un tieši to arī vēlas cilvēki, kas ar ornitologiem dalās savās pārdomās, vērojot tiešraides no ērgļu ligzdām ne vienu vien gadu. :D

P.S. Šādu īsu tekstiņu LOB un LDF vajadzētu paust publiski.
Nevis deleģēt kādam izmešanai starp citu, vārdu plūdos par "pilčeres seriāliem" un "Izauru". Starp citu, kas tie tādi? :lol:
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Hildina

Post by Hildina »

Tā kā tagadējo ligzdu sakarā tiek pieminēta vēsture ar Robertu un Durbi , tad šovakar pārskatīju 2015.gada statistiku . Pēdējā laikā arvien biežāk izskanēja skaitļi, cik ilgi Durbe pēc gredzenošanas nebija ligzdā vai vispār nebija redzēta. Skaitļi mainījās un sāka pieaugt jau līdz mēnesim. Tātad - 26.05. no rīta ap 6 Durbe ir ligzdā , ap 7 sākas gredzenošana .Roberts ierodas pēc 36 stundām ar zivi, bet ātri noliek un aizlido. Katru nākamo dienu zivis nes viņš, bet tikai noliek. 30.05.6.30 no rīta Durbe sēž uz zara blakus ligzdai , bet 31.05. Roberts sāk barot Durbertu.2.06. ligzdā ātri ieskrien Durbe ar zivi , bet ar visu aizlido .Ceru , ka ar šo pietiks. Protams, ka varēja gribēt daudz vairāk viņas klātbūtnes - īpaši pēc iepriekšējā gada, kad tika apgredzenoti 3 viņas mazuļi. Ar šo es gribēju atgādināt, ka Durbe parādījās pēc 4 un 7 dienām
Last edited by Hildina on 11 Jun 2018 22:26, edited 3 times in total.
Simba

Post by Simba »

lianaliesma wrote: 11 Jun 2018 21:01 P.S. Šādu īsu tekstiņu LOB un LDF vajadzētu paust publiski.
Nevis deleģēt kādam izmešanai starp citu, vārdu plūdos par "pilčeres seriāliem" un "Izauru". Starp citu, kas tie tādi? :lol:
Zinātne runā par faktiem nevis emocijām. Tā ir galvenā atšķirība šo divu pušu bezjēdzīgajā dialogā un brīnsvecīšu atvilknes papildinājumu veidošanā. Lai būtu fakti, ir kritiski svarīgi apgredzenot arī Durbes ligzdu, lai melns uz balta var redzēt, kas notiek. Jo šobrīd Durbes ligzda ir izņēmums. Un apgredzenotie Cillas un Oša bērni ir nesanākusi gredzenošana, jo nav blakus izraustīti vecāki. Vēlreiz uzsveru - VISAS iespējamās jūrnieku ligzdas tiek gredzenotas (bet netiek novērotas). Tātad - lai būtu oficiāls paziņojums, ir jābūt faktiem (nevis demagoģijai, es atvainojos).

No manas puses paldies tam kādam, kas šo ir izmetis - visu cieņu Tev, Māri! Jo vismaz vēl nav apnicis ar vējdzirnavām cīnīties. Ticu, ka ilgi gan tas nebūs, taču man tiešām prieks par šo laiku, ko kopā esam varējuši nokapāt ,neatkarīgi no tā, kāds būs Tavs (un mans) lēmums attiecībā uz brīnumsvecītēm :P Paldies :P
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Simba, ja tiešraides netiktu raidītas publiski, tad šī tēma cilvēkus nesatrauktu.
Tiešraides nav tikai zinātne. Ja ornitologi kaut kādu apsvērumu dēļ publisko ligzdās notiekošo, tad, kā minimums, ir nepieciešami skaidrojumi par to, ko cilvēki redz.

Un vēl jautājums kas ir nozīmīgāk ligzdu aizsardzībā - zinātnisks traktāts, ka viss ir slikti vai sabiedrības spiediens uz valdību, ka viss ir slikti? Kas dos lielāku atdevi un rezultātu?
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Simba un Māri,
Sarkastiskiem, personiski vērstiem runasplūdiem neatsaukšos, paliksim pie tiesībām katram uz savu viedokli, ja laipni atļausiet.
P.S. Jo no sirds piekrītu Labas gribas manifestā teiktajam "Es nevienu nevēlos aizvainot arī tad, ja man ir savādāks viedoklis kā citiem". :)

Man pietiek, ka Jānim Ķ. acīmredzot ir no jums atšķirīgs viedoklis, kas ir balstīts uz profesionāliem spriedumiem.
Simba

Post by Simba »

Vērotāja wrote: 11 Jun 2018 22:22 Un vēl jautājums kas ir nozīmīgāk ligzdu aizsardzībā - zinātnisks traktāts, ka viss ir slikti vai sabiedrības spiediens uz valdību, ka viss ir slikti? Kas dos lielāku atdevi un rezultātu?
Šai gadījumā jau LV valdība nav tā, kas pieņem lēmumu par gredzenošanu. Māris precīzāk pateiks, bet es sapratu, ka tas ir ES ērgļu aizsardzības līmenī. Tāpēc jau ir besis, ka ne jau ar šo skaisto parunāšanos ES moratoriju var ietekmēt, tikai nolaist rokas darītājiem :roll: Tāda Zemkopības ministrija jau arī te neieskatās, pat, ja arī kaut kas ir viņu vismaz teorētiskā atbildībā...
Hildina

Post by Hildina »

Vērotāja wrote: 11 Jun 2018 16:59
Hildiņa wrote: 11 Jun 2018 14:44 Turēšu īkšķi , lai nepazustu ne ērgļu mammas , ne forumieši .
Domāju, ka viens jau ir pazudis :(
Šovakar 22.40 Suvi sēž ligzdā pie bērna
Made

Post by Made »

Mīlīši, lūdzu, neveidosim spārnotās frāzes, kas var paspurgt tautā bez konteksta nudien bēdīgā paskatā un kaut kādā mērā pat pretendēt uz gada nevārda statusu :P

"...traucējums bija ļoti minimāls vienkāršas sagadīšanās dēļ. Bet es uzskatu, ka šī bija neveiksmīga gredzenošana."

"Un apgredzenotie Cillas un Oša bērni ir nesanākusi gredzenošana, jo nav blakus izraustīti vecāki. "

Gredzenošanas procedūras mērķis ir gredzena uzlikšana, tas tika izdarīts sekmīgi. Veiksmīgi.
Citam mērķim - gredzenošanas pozitīvo/negatīvo seku pamatošanai konkrētā gredzenošanas procedūra var būt piemērojama vai nepiemērojama.

Tātad, ja gribējām tiešraidē parādīt, kas notiek "VISĀS iespējamajās" (viens no abiem vārdiem te ir lieks), tad kā īsti ir ar tām Ošumājām - šis veiksmīgas apgredzenošanas gadījums nav piemērojams seku novērtēšanai (jo parasti traucējums ir lielāks un šis gadījums neatspoguļos statistiski patiesās sekas) vai arī tas ir neveiksmīgs piemērs, lai pamatotu sliktas sekas?

Un tad jāsecina, ka, "Lai būtu fakti, ir kritiski svarīgi apgredzenot arī Durbes ligzdu, lai melns uz balta var redzēt, kas notiek."
Tātad jāveic gredzenošana tā, lai tiktu "blakus izraustīti vecāki"? Citādi atkal nekas...

No otras puses, ja mēs zināsim, kas notiek "neveiksmīgas" (t.i. ne tā kā parasti, bet saudzējošāk, Ošumājas) un "veiksmīgas" (parastas, kad neizdodas izvairīties no vecākiem, hipotētiski Durbertvilla) gredzenošanas gadījumos, kā mēs to salīdzinātu ar "negredzenotas ligzdas" notikumiem, "jo šobrīd Durbes ligzda ir izņēmums" un turklāt tiešraide - vienīgo iespēju taču nevajadzētu sabojāt...
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Hildiņa wrote: 11 Jun 2018 22:37
Vērotāja wrote: 11 Jun 2018 16:59
Hildiņa wrote: 11 Jun 2018 14:44 Turēšu īkšķi , lai nepazustu ne ērgļu mammas , ne forumieši .
Domāju, ka viens jau ir pazudis :(
Šovakar 22.40 Suvi sēž ligzdā pie bērna
Komentārs bija par Māri nevis par putniem ;)
d.e.

Post by d.e. »

Es sēžu lasu un goda vārds nu jau sasmējos...mēs te tiešām kā tie no Murkjeļa pieminētās anekdotes kaut ko visi runājam ! :lol:
Made, Tev ir latviešu valodas un literatūras skolotājas talants, pat, ja neesi skolotāja, bet varbūt esi :D :?
Lai tur vai kā, man tā doma bija pilnīgi skaidra - Ošmājas gredzenošana nav veiksmīga tā aspekta ziņā, lai analizētu pieaugušo ērgļu uzvedību pēc traucējuma, jo vecāki šajā gadījumā netika klātienē izbiedēti.
Tātad konkrētais piemērs nav īpaši veiksmīgs, lai pamatoti spriest par cilvēka radītā traucējuma izraisītajām sekām putnu uzvedībā, bet tas protams nenozīmē, ka putni nav sekmīgi apgredzenoti. Gredzeni ir, tie būs nolasāmi un nākotnē putnu identifikācijas ziņā viss ir un būs ok.
Durbes ligzda...loģiski, ja vecāki tiktu iztraucēti, tad varētu piefiksēt faktus par pieaugušo putnu izturēšanos pēc šī traucējuma un tos analizēt. Ja vecāku nav, tad putniem miers, mums arī miers, bet konkrētu faktu par šajā sezonā iztraucēto putnu reakciju uz iejaukšanos ligzdošanas dabiskajās norisēs, tomēr nebūtu. Tfutfutfu ar šo es nesaku, ka jāiet un speciāli jātraucē ligzdojoši ērgļi ! :mrgreen:
Par to cik būtiski vai nebūtiski ir identifiecēt putnus u.t.t. es neizteikšos, jo tas jau ir cits stāsts. Cik saprotu šobrīd aktuāla ir tēma - cilvēka radītā traucējuma ietekme uz putnu emocionālo līdzsvaru un attiecībām ar bērniem X vecumā un no tā visa izrietošajām sekām.
Doma jau bija tāda, ka 100% gredzenojot visas ligzdas, jo īpaši tās, kurām ir tiešraide, var reālāk izvērtēt un analizēt situāciju un pamatot to ar konkrētiem faktiem, nevis emocijām.
P.S. Pagaidām vismaz manai acij šogad viss izskatās daudzmaz ok un es nedomāju, ka tās pāris dienas bez mammas ir šausmīga uz mūžu paliekoša morālā trauma igauņu mazajam ērglēnam. Lielāks apdraudējums par mammas prombūtni man šķiet brūkošā ligzda, tur gan varēja caurumā kādu zaru iespraust.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

d.e. wrote: 11 Jun 2018 23:48 P.S. Pagaidām vismaz manai acij šogad viss izskatās daudzmaz ok un es nedomāju, ka tās pāris dienas bez mammas ir šausmīga uz mūžu paliekoša morālā trauma igauņu mazajam ērglēnam.
Trauma ir pieaugušajiem putniem, šajā gadījumā Suvi.
Post Reply

Return to “Diskusijas”