Dažāda informācija par melnajiem stārķiem 2019-2025

Ciconia nigra - Black Stork
Made

Re: Atbalsta aktivitātes melnajam stārķim

Post by Made »

vabolīt, es ieraudzīju, ka Solo ielikusi to LK melno stārķu migrācijas tēmā :P
http://www.looduskalender.ee/forum/view ... 25#p558325
Simba

Re: Aktivitātes melno stārķu aizsardzībai

Post by Simba »

Sveiciens :P

Atgādinu, ka turpinās skaitīšanās uz janvāra ligzdu meklēšanas pasākumu :P
No 20. -21.janvārim brauksim uz Latgali meklēt melno stārķu ligzdas. Sestdien meklēsim Maltas apvidū, svētdien - Sventes apvidū. Nakšņojam brīvdienu mājā Pakrasti, kur varēsim arī pagatavot sev ēdamo. Maksā par nakšņošanu - 13 eur, ja būsim virs 10, 15 eur ja mazāk.
http://viesunamiem.lv/pakrasti
http://www.celotajs.lv/lv/e/pakrasti

Aicinu pieteikties arī tos, kas klusībā apšauba savus spēkus :P Pastaiga pa mežu arī ir svētīga, it īpaši svētdien, kad daļa varēs palikt Pakrastos un mierīgi izbaudīt brīvdienu. Pakrastos varam sākt palikt no 16:00, varbūt ātrāk, bet svētdien līdz kādiem 13:00, bet domāju, ka varēsim sarunāt arī ilgāk.

Brauc:
Simba (ir auto)
Māris Strazds
d.e.
MĀRIS (ir auto)
LaMarie (?)
Ģeogrāfs
Brīvas vietas auto - šobrīd 4 :P
Last edited by Simba on 05 Jan 2018 16:44, edited 1 time in total.
Ligzdas gariņš

Post by Ligzdas gariņš »

Sveiki,Simba,šoreiz diemžēl netieku uz šiem datumiem :(
La Marie

Post by La Marie »

Sirsnīgi sveicieni! :)
Es ļoti gribētu piedalīties, bet nezinu, kā būs ar veselību. Esmu apsaldējusi 3-zaru nervu. Tāpēc - uz ? zīmes. :)
Simba

Post by Simba »

Ligzdas gariņš wrote:Sveiki,Simba,šoreiz diemžēl netieku uz šiem datumiem :(
Ak, cik žēl :(
Ģeogrāfs

Post by Ģeogrāfs »

Šobrīd gribu ļoti, ļoti. Tikai, redz, kā jau iepriekš bija ar to gribēšanu... :( Uz "trim" kājām palekt varēšu. :D :D Ceru, ka nekāda cita kaite neuzkritīs. Tā ka, Simba, pieraksti mani arī.
Simba

Post by Simba »

Lūgums no melno stārķu facebook lapas :P
Ja nu kādam ir pazīstami, zināmi cilvēki, kas var un vēlas palīdzēt, lūdzu nododiet šo ziņu -
Aicinām mūsu komandai pievienoties arboristu, kurš būtu gatavs uzņemties palīdzēt praktiskajos darbos pie stārķu ligzdām – kāpjot pie tām gan ligzdu labošanas darbos un mākslīgo ligzdu uzstādīšanā, gan treilkameru uzlikšanā/noņemšanā, aktīvākajā vasaras periodā palīdzot gredzenot putnus un citos ar kokos kāpšanu un melno stārķu ligzdām saistītajos darbos. Visvairāk palīdzība nepieciešama tieši gredzenošanas laikā, lai mēs spētu apsekot visas zināmās melno stārķu ligzdas un veikt tai skaitā arī uzskaiti.

Obligātā nepieciešamā prasība ir praktiskas arborista iemaņas un tam nepieciešamais aprīkojums. Tāpat ir svarīga drošsirdība un uzņēmība, tai skaitā arī uz melnajiem stārķiem un to asajiem knābjiem (caur bailēm būs grūtāk).

Lūgums apdomājiet, vai Jūsu paziņu lokā ir arboristi, kurus šis piedāvājums varētu interesēt un lūdzam painformējiet viņus par šo iespēju :) Pat, ja tikai dažas reizes sezonā kāds būs gatavs palīdzēt, arī šāds sīkums būs liels atspaids kopējā darbu gūzmā.

Un lūdzu padalieties ar šo ziņu, lai tā pēc iespējas vairāk sasniedz iespējamos interesentus, mums tas tiešām ir ļoti nepieciešami.

Interesentus lūdzam sazināties ar mums šajā melno stārķu lapā vai arī rakstīt ornitologam Mārim Strazdam uz epastu: mstrazds@latnet.lv.

Paldies!
Simba

Post by Simba »

Sveiciens :D

Pamazām morāli briestu janvāra braucienam un saprotu, ka man ir pilns skapis ar nav ko vilkt mugurā :lol:
Pašķirstīju sludinājumus par termoveļu, līdz beigās sapratu, ka man ir nepieciešams padoms no malas.

Vai kāds no forumiešiem var padalīties pieredzē par apģērbu āra aktivitātēm ziemas periodā? Kur un ko tieši meklēt? Kas ir pārbaudīts un atzīts kā derīgs un kur ir bijusi pieredze, ka kaut kas ir bijis lieks pirkums? :roll:
Mīce

Post by Mīce »

Simba wrote:Sveiciens :D

Pamazām morāli briestu janvāra braucienam un saprotu, ka man ir pilns skapis ar nav ko vilkt mugurā :lol:
Pašķirstīju sludinājumus par termoveļu, līdz beigās sapratu, ka man ir nepieciešams padoms no malas.

Vai kāds no forumiešiem var padalīties pieredzē par apģērbu āra aktivitātēm ziemas periodā? Kur un ko tieši meklēt? Kas ir pārbaudīts un atzīts kā derīgs un kur ir bijusi pieredze, ka kaut kas ir bijis lieks pirkums? :roll:
Es tikai zinu to, ka neko nevajag no kokvilnas-svīstot kokvilnas veļa paliek mitra. Jāievēro arī tas, ka pie tādām aktivitātēm noteikti būs silti, bet, ja vajadzēs ilgstoši stāvēt, tad var kļūt vēsi.
puke

Post by puke »

Manuprāt, ir jāsāk ar termoveļu. Paskaties Sportdirect (tur būs pa lētākām naudiņām). Mani favorītbrendi ir HH un Odlo, bet tie nav lēti. Galvenā doma, ka ejot sasvīsti un mitrums no ķermeņa tiek novadīts un apstājoties nepaliek vēsi. Šis ir ļoti būtiski. Parasti ziemā velku: termoveļa + flīša jaka + lietus/vēja aizturošā jaka (ja paredzēts iet) vai dūnu jaka (ja paredzēts ilgstoši stāvēt vai ārā ir lieli mīnusi). Bikses man ir ziemas versija no Marmot firmas, kam apakšā termovelas bikses velku tikai pie lieliem mīnusiem. Kājās kalnu zābaki ar labu protektoru + termo zeķes. Ja ārā nav tik auksts un plānots brist pa slapjumu, tad putu gumijnieki + termo zeķe. Nu kaut kā tā...

Apskaties veikalus: Sportdirect, Virsotne un Celotajs.com.
d.e.

Post by d.e. »

Es domāju kaut ko no slēpošanas drēbēm izvilkt no skapja dziļumiem un paņemt līdzi. Braukt mašīnā tik garu ceļu tādās siltās drēbēs nebūs prātīgi. Termoveļa man arī kaut kāda ir, bet nedomāju, ka būs tik auksts, lai to vilktu. Vispār man tie slēpošanas kostīmi ir vairāki, ja gribi braukt džinsās un neko citu prātīgu veikalā neatrodi, varu paķert līdzi kādu "biezo sporta kārtu" arī priekš Tevis. Tā ziema gan šogad tāda - nekāda pagaidām, varbūt pietiks ar rudens drēbēm ! :D
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Termoveļa nesilda, bet novada mitrumu no ķermeņa uz nākošo veļas slāni. Man ir bijis ka novelkot kombinzonu tas ir mērkā, bet apakšveļa tik nedaudz mikla. Es viņu parasti velku pie āras aktivitātēm. Esmu uzsēdies uz "Norfin" - nezinu kurš gals tas ir, bet mūsdienās dažreiz nopērkams pat Depo. :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
La Marie

Post by La Marie »

Vislabākais ģērbties kārtaini kā sīpolam. :) Tad var varēt, kaut ko novelkot/uzvelkot atkarībā no laika apstākļiem un kustības intensitātes.
Protams, ideāli, ja tas ir sporta apģērbs, kas elpo, izvada mitrumu, saglābā siltumu, bet... var arī vienkāršāk.
Vēlams, lai bikšu ārējā kārta nepaliktu slapja, lai zābakos nesabirtu sniegs (ja tāds ir), lai nepiesmeļas ūdens... ;)
Augšpusē ir līdzīga pieeja, bet pie nosacījuma, ka speciāli nekrītam gar zemi un nelīst kā pa Jāņiem, augšdaļa var būt mazāk ūdensizturīga un līdz ar to vairāk elpojoša/sildoša.

Ir viens vienīgs tabu: kokvilnas veļa/apakšveļa.
Kokvilna, ķermenim izdalot mitrumu, paliek slapja un auksta, tā nesilda ķermeni, bet veicina saaukstēšanos.
Simba

Post by Simba »

d.e. wrote: Es domāju kaut ko no slēpošanas drēbēm izvilkt no skapja dziļumiem un paņemt līdzi. Braukt mašīnā tik garu ceļu tādās siltās drēbēs nebūs prātīgi. Termoveļa man arī kaut kāda ir, bet nedomāju, ka būs tik auksts, lai to vilktu. Vispār man tie slēpošanas kostīmi ir vairāki, ja gribi braukt džinsās un neko citu prātīgu veikalā neatrodi, varu paķert līdzi kādu "biezo sporta kārtu" arī priekš Tevis. Tā ziema gan šogad tāda - nekāda pagaidām, varbūt pietiks ar rudens drēbēm ! :D
Klau, es tiešām varētu ar Tevi pakooperēties... :P
Jo es šodien līdz dārzam aizgāju un es jau nosalu :shock: Un tad es sapratu, ka ar mani tais stārķos būs kirdikt :lol:
Vai arī nedēļas laikā jāsagādā vismaz termoveļas.

Paldies visiem par ieteikumiem un pieredzes stāstiem, tas bija ļoti vērtīgi (un ticu, ka ne man vienīgajai) Image
d.e.

Post by d.e. »

Simba, sarunāts ! Jā, protams mūsdienās ir visādas termoveļas u.t.t., bet nav jau tik traki ar to aukstumu, kad kustās tad ir silti. Esmu daudz pa āru ziemās dzīvojusies arī bez visa tā (manā bērnībā un arī vēl vēlāk nekā tāda nemaz nebija) un neko...dzīva, siltas vilnas zeķes un dūraiņus arī tagad neviens nav atcēlis :lol: Sevišķi pa mežu staigājot. Tagad janvāra vidū pirkt jebko no ziemas sporta/atpūtas precēm, lai 1-2x uz mežu aiziet, galīgi nav izdevīgi, pavasara pusē viss būs par 50 % lētāk. P.S. Kokā pie ligzdas nekāpsim ? (tas protams joks) Man ir smuka ķivere ar sarkanu "migalku" pakausī! :lol:
Simba

Post by Simba »

d.e. wrote: P.S. Kokā pie ligzdas nekāpsim ? (tas protams joks) Man ir smuka ķivere ar sarkanu "migalku" pakausī! :lol:
Paņem! :P Zini, cik forša fotosesija būs? :lol:
Kas zin, dēļ smukām bildēm LaMarie dēļ arī kokā uzkāpsim 8-)

Bet par to sarkano mirgalku - pagājušajā reizē Māris Strazds ko tamlīdzīgu uzvilka un bija dikti forši, jo vienu sarkanu (vai jiftīgi dzeltenu?) punktu, pēc kura vadīties mežā, bija daudz vieglāk ieraudzīt un sekot ;)
vabolīte

Post by vabolīte »

Simba wrote:sarkanu (vai jiftīgi dzeltenu?)
Bija pa vidam - oranžs :D .
Simba

Post by Simba »

Nedaudz varbūt muļķīgi, bet es domās sāku jau zupu vārīt :lol:
Iedomājos, ka pirmajā dienā mēs varētu vārīt zivju zupu un otrajā - pupiņu varbūt? Par pupiņu zupu Strazdu Māris ieminējās, ka tā aukstā laikā esot viena no labākajām (precīzu citātu neatceros, bet doma bija atsaucīga).Bet zivju zupa kā tāda mums nav bijusi nekad :roll:
Ko pārējie domā? :)

Un kurš vēl brauc ar mums, tik nav to pateicis?? :P
Last edited by Simba on 11 Jan 2018 22:58, edited 2 times in total.
d.e.

Post by d.e. »

Simba wrote:
d.e. wrote: P.S. Kokā pie ligzdas nekāpsim ? (tas protams joks) Man ir smuka ķivere ar sarkanu "migalku" pakausī! :lol:
Paņem! :P Zini, cik forša fotosesija būs? :lol:
Kas zin, dēļ smukām bildēm LaMarie dēļ arī kokā uzkāpsim 8-)
Nu es varu arī paņemt, bet tad Tev cepures vietā būs ķivere jāvelk ! Image
Ieinteresētā

Post by Ieinteresētā »

Sveicieni!
Simba, kad pēdējais brīdis ir atvēlēts, lai nebūtu par vēlu pieteikties? :D
Post Reply

Return to “Melnais stārķis”