Dažāda informācija par melnajiem stārķiem 2019-2025

Ciconia nigra - Black Stork
Ligzdas gariņš

Re: Melnie stārķi Zemgalē, 2017 (Zīle un Ozols)

Post by Ligzdas gariņš »

Sveiki,piekusuši,bet laimīgi bez gala :P beidzot esam gandrīz visi mājās,vēl tik Māris stūrē uz Kuldīgu.
bij liels prieks redzēt jaunas sejas un atrasties tik kuplā pulkā,pievienojaties arī turpmāk ;)
otro ligzdu pirmā ieraudzīja Simba,bet pirmo Māris S.
top jau brauciens uz Liepāju decembra otrajā nedēļā,vēl precizēsim....
jā pavisam aizmirsu pateikt,ka beidzot izdevās redzēt jūras ērgli lidojumā/jauniņu/
savukārt vakarā pie zupas ēšanas smuki divi gulbju kāši aizlidoja uz skaisto sārto debess pamali,un visbeidzot sikspārņi arī meta cilpas netālu no mūsu uguntiņas :P :P
tā ka emocijas....emocijas....emocijas.... :D
Last edited by Ligzdas gariņš on 05 Nov 2017 20:43, edited 1 time in total.
Simba

Post by Simba »

Kurš no jūsu pulciņa to trešo ligzdu ieraudzīja? To, kurā varbūt kādreiz stārķis bijis un tagad nezināms īrnieks?
Ligzdas gariņš

Post by Ligzdas gariņš »

Simba wrote:Kurš no jūsu pulciņa to trešo ligzdu ieraudzīja? To, kurā varbūt kādreiz stārķis bijis un tagad nezināms īrnieks?
īsti nesapratu vai es,vai Feja,jo atpakaļ ceļā viņa minēja ka arī ieraudzījusi,bet kurš pirmais,nau ne jausmas :D
Sarmīte

Post by Sarmīte »

Labvakar!Nu jau varbūt arī Māris ir mājās. :) Diena brīnišķīga,milzīgs prieks par atrastajām ligzdām. :) Paldies visiem par jauko kopā būšanu :) ,Madei un Mārim īpašs paldies par garšīgo zupu. :)
Image
Image
vabolīte

Post by vabolīte »

Labsvakariņš!
Paldies visām/-iem par jauko, neparasto un piesātināto dienu, par jauko jaunpienācēju uzņemšanu, par garšīgo zupiņu :P ! Paldies šoferītim!
Mums patika :) !
Simba

Post by Simba »

Mārs nu ar i mā, viš tikko zvanīj :P
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Paldies, ka padalaties iespaidiem, bildēm :D
Mežs izskatās tāds brikšņains. Vai nebija smagi? Cik lielus attālumus nostaigājāt?
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Simba

Post by Simba »

Vērotāja wrote:Paldies, ka padalaties iespaidiem, bildēm :D
Mežs izskatās tāds brikšņains. Vai nebija smagi? Cik lielus attālumus nostaigājāt?
Attālums ir atkarīgs no apstākļiem. Pie pirmās ligzdas bija 500m no auto. Otrais loks jau bija garāks, 700 laikam metri bija, un pa pauguriem, kalniem, lejām, bebrainēm.
Pirmā ligzda bija bijusī lauksaimniecības zemē, kas vienkārši aizaugusi ar lapkokiem. Ozols tur palicis vēl no laikiem, kad kādreiz bijis viens lauka vidū. M.Strazds to komentēja, ka stārķis aiz izmisuma nu jau uz kaut kādu tādu vietu ir pārvācies, jo normālu mežu ir deficīts.

Nav protams salīdzināms ar pastaigu pa Garkalnes siliem. Pāvilostā mēs gandrīz 10 km špagojām, taču arī pa dažādām vietām, kur pirmās bija vieglas salīdzinoši. Taču ir iespēja staigāt cik grib un cik vēlas :P Priekšdienām es tomēr balsoju riskēt un mēģināt :P
Sarmīte

Post by Sarmīte »

Vērotāja wrote:Paldies, ka padalaties iespaidiem, bildēm :D
Bija visādi :lol: ,nevarētu teikt,ka viegli(vismaz man) :oops: .Kad atradās ligzda ,viss grūtums uzreiz pazuda :) Mans soļu skaitītājs saskaitījis 9,54 km un 14463 soļus. :) Nezinu kā tā skaitīšana notiek,jo zona ļoti bieži nebija.
Made

Post by Made »

Vērotāja wrote:Mežs izskatās tāds brikšņains. Vai nebija smagi? Cik lielus attālumus nostaigājāt?
500 m pa taisno ir kaut kur pa vidu aiz šī "nemeža" (mēs iegājām pa labo pusi).
Image

Slapja, vietām iestiegoša stiga, nelielas grāvtiņas, liels klajš lauks ar atsevišķiem kokiem (lieliem veciem ozoliem), kurā cirsti krūmi un iestādītas eglītes (vietām dzeltē un slīkst ūdenī, jo ir grambās), atlikušie krūmu stumbeņi kopā ar nocirsto stāvu pārvilkušies ar augsto zāli un īsti nevar zināt, kur liec kāju. To "mīnu lauku" pat neizdevās labi nobildēt, arī nevienu eglīti. Cieta meža zeme ar alkšņu rindu pa "senas vecupes" vietai līdzīgu "krastu" vienu gabaliņu bija tāda līksme! (pirmais foto atceļā pēc ozola grupas bildēm - priekšā jaunaudzes klajums). Pēc tam jau slīkšņa atkal līdz ligzdas kokam, pie kura zemē apsūnojuši nolūzuši zari.
Bilžu man ir maz, tikai no pirmās ligzdas (eh, bija grūti un es tāpat jau vilkos astē, ja ne Māris, kas mani ganīja, un Simba, kas panāca pretī, es būtu tīri apmierināta arī ar to jaunaudzi, tur varētu ilgi klumburēt un fočēt). Vienā būtu jāsaskata aļņa (?) pēda un vēl mani ieinteresēja rudās noskaņas uz baltās bērza mizas. Pie nenobildētajām eglītēm ir nenobildēts sēnēm apaudzis celms (nesanāca laika veltīt liekas 5 minūtes uzmanības) un sarkans saulriets aiz koku stumbriem zupas laikā (jau tumšs bija).
Lieliska diena! Prieks bija satikties un iepazīt arvien no jauna jau zināmos cilvēkus un kur nu vēl četri līdz šim nesatiktie!
Man šodien nebūs vairs laika forumam un arī datoram jauna programmatūra un es esmu apjukusi arī darbā ar bildēm, tāpēc ielikšu, kā ir, arī tās, ko būtu varbūt palabojusi vai nelikusi, bet nu nav laika vairs domāt.
te ir bildes
https://failiem.lv/u/36mff88d

Kā jūs domājat, kas te tiek mērīts? :P
Image

Image
Last edited by Made on 06 Nov 2017 09:14, edited 1 time in total.
Made

Post by Made »

Ak, jā, pie nenobildētajiem jau pieminētie - divi skaisti ziemeļu gulbju kāši virs izcirtuma atklātajām debesīm pavisam zemu pārlidoja jau pakrēslā. :D
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Paldies, Made, klātbūtnes sajūta kaut nedaudz radās. Mitrā meža smarža. Zupas smarža :)
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Made

Post by Made »

Par to pirmo ligzdu domājot zemākā līmenī (kāpēc es bildēju debesis un zarus - augstākajam līmenim: vai ir kāds pielidošanas ceļš) - ja nu gadās kā Zīļukai nokrist, vai, teiksim, pirmais lidojums - te lejā jau nav īsti kur piezemēties, vasarā vēl lapotne maldina par zariem, kur var uzmesties... nu jā, atliek turēties gaisā :P
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Sveiki, mīlīši!
Bija atkal viena superkolosālā diena, par ko gribas pateikt paldies visiem visiem, kas vakar piedalījās. Gribētos jau redzēt vēl daudzas mīļas sejas, bet... gan jau! Man pašam ļoti patīk šīs kopā būšanas reizes, kurām vēl klāt nāk kāds patiešām praktisks labums - jauna ligzda - punkts kartē, kurš vēl tur nav bijis, un tā apziņa, ka arī "Tu savu roku esi pielicis". Forši. :P :P :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made netiek pie datora, bet ziņķārība moka - kas tad tur tomēr tika mērīts?
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Un vai tā pirmā nav Zīļuku ligzda? Zaru un apkārtējo koku izvietojums izskatās ļoti līdzīgs.
Tādā gadījumā, tas ko Simba un MS mēra, varētu būt attālums līdz kamerai?

Fanatazēju :lol:
Made

Post by Made »

Vērotāja wrote:Made netiek pie datora, bet ziņķārība moka - kas tad tur tomēr tika mērīts?
Zagšus ielīdu :P Par ligzdas augstumu aptauja un rezultāts bija jau pirms tam, ja pareizi atceros. Vispirms MS izmērīja un tad aptaujāja, cik mēs katrs dodam. Pēc absolūtās vērtības uzvarēja Artūrs (laikam bija tuvāk pie 8 m). Tādā gadījumā laikam tagad MS mēra koka augstumu (cik bija?). Esmu pirms tam kaut kad biju lasījusi, ka to mēra pēc taisnleņķa trīsstūra likumībām (atceramies par katetēm, hipotenūzu, sinusu un kosinusu) un/vai pēc divu paralēlu taišņu, kas šķērso šaurā leņķa malas, proporcionalitātes likumībām (tad laikam viņam bija savā galā kaut kāds kociņš jāievieto, kas "nosedz" skatam koku. Vērotāja, tagad es fantazēju, lai gan manas fantāzijas TUR izskanēja ļoti autoritatīvi, pateicoties dažiem matemātiskiem terminiem un faktam, ka esmu kaut kā nomocījusi augskolu matemātikā :))) Varam pajautāt pašam MS. Mans dēls vienā šķūnī mērīja attālumu līdz otrai sienai, kur tad vēl nevarēja tikt klāt, ar lāzerstara ierīci.
Tā nav Zīļuka ligzda. Lai no turienes nozagtu akumulatoru, būtu jāpasvīst :P un lai aiznestu, arī..
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made, izklausās gudri :lol:
Atradu aprakstu šai metodei, bet tāpat nesapratu kā to dara :lol:
https://www.mammadaba.lv/images/mammada ... TESANA.pdf
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Vērotāja wrote:Un vai tā pirmā nav Zīļuku ligzda? Zaru un apkārtējo koku izvietojums izskatās ļoti līdzīgs.
Tādā gadījumā, tas ko Simba un MS mēra, varētu būt attālums līdz kamerai?

Fanatazēju :lol:
Lai arī "gaisa" attālums no Zīļuku ligzdas ir tikai ~12,2 km, tomēr šī ir cita ligzda. Bet arī man viņa ļoti asociējās ar Zīļuku ligzdu - ozols, sens, pat zaru izkārtojums līdzīgs. Zemē atradu arī pērn nolūzušo vecāku zaru. :lol: :P
Mājās braucot Strazds Māris parādīja arī vietu, meža masīvu, kurā atrodas Zīļukas ligzda. :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
puke

Post by puke »

Māris tajā bildē mēra koka augstumu, kas, manuprāt, bija 29 metri. Ligzda atradās 7,9 m augstumā.
Post Reply

Return to “Melnais stārķis”