Dažāda informācija par melnajiem stārķiem 2019-2025

Ciconia nigra - Black Stork
Post Reply
Made

Re: Melnie stārķi Zemgalē, 2017 (Zīle un Ozols)

Post by Made »

Jā, Viestura Ķerus raksti ir lieliski patiešām :)
Bet gorī ir kas cits arī, kas mani uzrunāja (ļoti personiska sāpe un skatījums uz to, kas notiek) un arī uzvēla sašutumu un neizpratni - kā var valsts mežu apsaimniekotājs būt ar tādu attieksmi (it kā retais putns nebūtu svarīgāks par koku naudu). Kur viņi to valsts naudu liek? Ko stāsta, ka liek, un kur patiešām liek un vai tiešām citādi nevar, ka jācērt zars, uz kura sēžam.. Un tie attēli ar fragmentāciju.. (par nokritušajām ligzdām neizteikšos).
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Made wrote:Jā, Viestura Ķerus raksti ir lieliski patiešām :)
Bet gorī ir kas cits arī, kas mani uzrunāja (ļoti personiska sāpe un skatījums uz to, kas notiek) un arī uzvēla sašutumu un neizpratni - kā var valsts mežu apsaimniekotājs būt ar tādu attieksmi (it kā retais putns nebūtu svarīgāks par koku naudu). Kur viņi to valsts naudu liek? Ko stāsta, ka liek, un kur patiešām liek un vai tiešām citādi nevar, ka jācērt zars, uz kura sēžam.. Un tie attēli ar fragmentāciju.. (par nokritušajām ligzdām neizteikšos).
Un vēl... Dzirdot aizbildinājumus par šādu mums visiem vitāli svarīgu tekstu apjomiem un sarežģītību, apņem bezcerīgums par cilvēka apziņas lēno evolūcijas ceļu... Ja ieraugi nozīmīgu problēmu, bet, tavuprāt, apaudzētu ar pārāk daudzām detaļām, kas apgrūtinātu uztveri citiem, dari kaut ko un izsaki to sāpi vienkāršāk! Bet izsaki! Izsaki savu attieksmi, savu ne-piekrišanu ne-godaprātam.

Milzīgs paldies MS un visiem citiem, kas mēģina pamodināt dziļi snaudošo cilvēkapziņu, sirdsapziņu, godaprātu...
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Sarmīte

Post by Sarmīte »

Made wrote:Jā, Viestura Ķerus raksti ir lieliski patiešām :)
Piekrītu,Made,Tevis rakstītajam par visiem 100%.Jā,varbūt lasu ar savādāku pieeju šo rakstu,bet pāris vārdos to pateikt nevar.Redzot bildes ar bijušajām ligzdām :cry: ir vienas vienīgas sirdssāpes :cry: Cilvēkam,kuram nekas neinteresē arī piecas rindiņas neliks aizdomāties. ;)
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Mana neevolucionējusī apziņa jautā: kāpēc cienījamais ornitologs nedara zināmu savu viedokli amatpersonām, bet aicina to darīt citus? Ir taču starpība vai pie Dūklava un pārējās valdības vēršas kāda nezināma privātpersona vai ornitologs ar vārdu.
Svarīgi ir nevis vērsties, svarīgi ir piespiest sevi uzklausīt. Un šajā gadījumā svarīga ir vēstījuma forma un autora vārds.

Par nokritušajām ligzdām dīvaini, it kā taču būtu jābūt apkārt mikroliegumam? Kā var būt, ka tik tuvu ligzdai ir cirsma?
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Vērotāj, ir taču saprotams, ka cilvēks, kas savu ikdienas darbu veltī dabas/cilvēku aizsardzībai un acīm redzot nesaņem valdošās elites sapratni, ir "uzkāpis uz varžacīm" un traucē viņu interesēm. Tāpēc jau arī ir svarīgs ikviens, kas pievienojas viņa ruporam. Kas vismaz pievienojas kopīgajam zagļa aprējienam.

MS:
"Es puslīdz droši zinu, ka, kamēr Latvijas mežu nozares vadībā un valdībā nesamazināsies alkatības līmenis, šis stāsts neizglābs nevienu koku. Bet “es vismaz pie stūra būšu stāvējis un rējis” (I. Ziedonis)"

P.S. Vai kāds var atrast šo I.Ziedoņa dzejoli?

Un vēl. Es arī sevi pieskaitu pie ne īpaši evolucionētajiem. :lol: Tikai sākot vērot tiešraides, esmu atklājusi dabu, kā jau vairums pilsētnieku droši vien.
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Made

Post by Made »

Vērotāja wrote:Ir taču starpība vai pie Dūklava un pārējās valdības vēršas kāda nezināma privātpersona vai ornitologs ar vārdu.
Hmm.. vai neesi ievērojusi, ka 'tieši zaļos un tos ar vārdu pa nopietnam neuzklausa - uzskata par ekstrēmiem, "ciema muļķīšiem", par suņiem, kas rej, kad karavāna iet tālāk. Bet, kad par dabu sāk runāt "normālie" (ne jau "profesionālie s..du gāzēji" un izmisumā novestie, bet tādi riktīgi vidējie, kam nauda nav izdzīvošanas problēma, bet ar naudu vien nepietiek un gribas ko vairāk dvēselei), tad jau lieta ir kļuvusi "nopietna".
(un - nevar jau gribēt, lai visi vienādi prastu visu darīt.. katrs dara tik, cik prot un spēj..
he he - tāpat kā te forumā - cits runā, cits dara, cits kritizē, cits klusē.. kam uz ko ir nags un patikšana un spējas :lol: )
Vērotāja

Post by Vērotāja »

lianaliesma wrote: P.S. Vai kāds var atrast šo I.Ziedoņa dzejoli?
Tas ir no krājuma "Es ieeju sevī". Ja neviens ātrāk neieliks, vakarā varu mēģināt šo krājumu atrast, taču nesolu, ka izdosies. Grāmatu pārvešana no Rīgas dzīvokļa bija ne tik sen, plauktos saliktas, bet vēl neesmu iegaumējusi kur ko saliku.
Made

Post by Made »

ātrumā fotografēts visai neskaisti.. :oops:
Image
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Valdība ir ieinteresēta, lai LVM pelnītu iespējami vairāk. Tuvojas vēlēšanas, ieplānota nodokļu reforma. Cipari ir sekojoši:

Pieņemot 2017.gada budžetu, FM informēja:
http://www.fm.gov.lv/files/valstsbudzet ... ud2017.pdf
Lielākos valsts pamatbudžeta nenodokļu ieņēmumus 2016.gada vienpadsmit mēnešos veidoja:
1) ieņēmumi no dividendēm (maksājumiem par valsts kapitāla izmantošanu) –160,3 milj. euro, kas bija par 35,4 milj. euro jeb 28,4% vairāk nekā 2015.gada attiecīgajā periodā. Lielākos maksājumus par valsts kapitāla izmantošanu veica AS „Latvenergo” 77,4 milj. euro, AS „Latvijas valsts meži” 42,6milj. euro, SIA Lattelecom 15,4 milj. euro un Latvijas Banka 15,0 milj. euro;
2018.gada budžetā plānots
https://www.diena.lv/raksts/latvija/zin ... u-14182394
Likumprojektā arī paredzēta atsevišķu valsts kapitālsabiedrību iemaksājamā dividenžu daļa valsts budžetā. AS Latvenergo tie būs - 94,22 miljoni eiro, AS Latvijas Valsts meži - 38,22 miljoni eiro, bet AS Latvijas Loto - ne mazāk kā 2,8 miljoni eiro.
Summa mazāka kā 2016. Cērt mazāk? http://laukos.la.lv/latvijas-valsts-mez ... gan-pelna/
Pieļauju, ka uz 2019.gada budžetu ieplānota lielāka ieņēmumu summa. Ņemot vērā, ka sakarā ar nodokļu reformu prognozēts nodokļu ieņēmumu samazinājums.
Vēl arī tas, ka sakarā ar reformu, LVM rīcībā palikusī peļņa varētu būt ieplānota kā kompensējošais mehānisms nevalstiskajām organizācijām. Jo, kā zināms, paredz atcelt lielāko daļu UIN atlaides par ziedojumiem un tiek prognozēts, ka uzņēmumi 2018.gadā ziedos ievērojami mazāk.

No LVM mājas lapas:
https://www.lvm.lv/par-mums/sociala-atbildiba
Atbilstoši uzņēmuma akciju turētāja ziedošanas pamatprincipiem AS „Latvijas valsts meži” ik gadus daļu no peļņas atvēl nacionāli nozīmīgu labdarības, kultūras, sporta un izglītības projektu atbalstīšanai.
* akciju turētājs - Zemkopības ministrija

Diemžēl baidos, ka uz jebkuriem argumentiem par labu dabai, būs pretargumenti par slimiem bērniem, medmāsām un tamlīdzīgām valsts budžeta vajadzībām.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Vērotāja wrote: Diemžēl baidos, ka uz jebkuriem argumentiem par labu dabai, būs pretargumenti par slimiem bērniem, medmāsām un tamlīdzīgām valsts budžeta vajadzībām.
Ekosistēma un valsts iedzīvotāju veselība būtībā ir vienots mehānisms.
Made

Post by Made »

Vērotāja wrote: ...
Diemžēl baidos, ka uz jebkuriem argumentiem par labu dabai, būs pretargumenti par slimiem bērniem, medmāsām un tamlīdzīgām valsts budžeta vajadzībām.
Argumenti jau būs, bet cik pamatoti. Protams, ja vienā svaru kausā noliks slimu bērnu un otrā - tos kokus, kurus nocirta ap nokritušajām melnā stārķa ligzdām, tad skaidrs, kas ir svarīgāks. Bet vai tā ir jānoliek? Vai tiešām nav nekā cita, ko likt tajā otrajā svaru kausā, lai bērnam palīdzētu? Melnais stārķis pats ir kandidāts uz palīdzību.

Es redzu, ka LVM ir finansējuši M.Strazda projektus un principā man LVM publiskais tēls ar mamma daba utt. ir simpātisks. Tāpēc vien, ka tie ir meži, kuros cilvēks drīkst ieiet. Bet šī slepenā puse, tāpat kā reizēm izskanējušie raksti par ziedošanas kritērijiem, man raisa rūgtumu. Pat tā peļņas daļa ir mūsu kopējā valsts īpašuma peļņa - ja tā ir nākusi gorī aprakstītajā asinsnaudas veidā - kuram gan patiks iedomāties, kas viņa saņemtajam labumam ir apakšā..
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Vai MS nebūtu prātīgāk nākt pie DAP un citiem atbildīgajiem ar īsu un pamatotu priekšlikumu palielināt mikroliegumus ap melno stārķu ligzdām?
Ar brīvprātīgo forumiešu un ne tikai palīdzību, ligzdu apzināšanas lieta iet uz priekšu. Formēt mikroliegumus ap katru ligzdu. Formēt mikroliegumus tik lielus, lai apkārtējie koki aizsargā ligzdu no vēja. Lai ir aizliegums cirst tuvāk īpaši aizsargājamo putnu ligzdām ne tuvāk par .... metriem.
https://www.daba.gov.lv/public/lat/iadt/mikroliegumi/
Simba

Post by Simba »

Palūdzu Māra Strazda komentāru par mikroliegumiem konkrētā raksta kontekstā:
Nevienai no tām ligzdām mikrolieguma nav bijis, jo pats no sevis tas neveidojas. ML var ierosināt pēc tam, kad ligzda ir pārbaudīta, bet ja tajā brīdī tā jau ir zemē un ja ligzdas koks ir bijis teju vienīgais piemērotais koks, tam īsti nav jēgas – pat ja to mēģinātu darīt. Savukārt, ja uzbūvē mākslīgu pamatu, tā jau nav ligzda, kamēr putns to par tādu nav atzinis.

Bet ar ML ierosināšanu un veidošanu pat tur, kur ir normālas, neizčakarētas ligzdas, tik ātri neiet. DAP kolēģi, ar ko es daudz ligzdas kopā pārbaudu, saka, ka viņi to (vairs) nevar darīt, jo ir interešu koflikts (nesaprotu gan, par ko, bet lai nu tā būtu) to pašu saka VMD eksperti٧, bet daži LDF eksperti ir pārslogoti ar m.ērgļu life projektu. Liela čupa ekspertu٧, kas tādi skaitās, ir gatavi tikai par naudu likvidēt mikroliegumus, kad kādam tie ļoti sākt traucēt, nevis veidot kaut ko no jauna. Ja kādam ir jautājums, kāpēc es pats to vairs nedaru, tad tādēļ, ka es protestēju pret šādu ekspertu٧ apstiprināšanu – kas ir administratīvi politisks lēmums un neprasa no eksperta٧ nekādas zināšanas jomā, ko viņš „ekspertē”. Es netaisos tai pievienoties, kamēr šāda sistēma netiks mainīta. Skaids ka manis dēļ to neviens nemainīs, taču tas man dod brīvas rokas analizēt stāvokli un vērtēt to, kas notiek vai nenotiek – jo man nav nekāda interešu konflikta.

LVM apgalvo, ka uzreiz pēc atrašanas izveido savā datu bāzē 500m zonu, kurā „neviens neko nedrīkst darīt”, kamēr izveido mikroliegumu, bet daudzos gadījumos „kamēr” ilgst ļoti ilgi, vai ir vienāds ar „nekad”, ja publiski nebiksta. LVM 500m zonu neviens cits neredz, to nav iespējams pārbaudīt un kā pēdējais gadījums liecina, tās droši vien var arī nebūt, turklāt, tā ir saistoša tikai LVM teritorijai. Ja ligzda ir tuvu robežai ar citu īpašumu, tad tas cits īpašnieks tur var darīt ko grib un kad grib (un tāpat var ligzdošanu izčakarēt), ja nav izveidots mikroliegums ar buferzonu, kas uzliek darbības ierobežojumus laikā.

Vispār gadījumu, kad ligzdas LVM ir legalizējuši tikai pēc interesējošā meža nociršanas, ir daudz vairāk, bet es īsti neredzu jēgu visus uzskaitīt. Liela daļa no tām tāpat ir zudušas līdz nākamā meža ataugšanai nocirstajās cirsmās. Jau tā šis raksts ir daudz par garu normālai izlasīšanai.

Priekšstatam par aizsardzības pakāpi maza tabuliņa ar stāvokli šajā gadā – man lūdza pateikt, cik ligzdas ir aizsargātas un es uz ātro tādu uztaisīju:
Te ir visas „kokā esošās” ligzdas, par kurām man ir ligzdošanas sekmju informācija 2017.gadā. ML= mikroliegumi, NT=Natura2000 vietas (Nacionālie parki, liegumi utt.), NT-ML Natura vietas, kurās mikroliegums nav izveidots (jo pašas vietas režīms skaitās, ka nodrošina, vai pa tiešām nodrošina aizsardzību pietiekami), neaizs. = ligzdas, kam pašlaik nekāda zināma aizsardzība nav (daļai no tām droši vien ir lvm 500m zona, taču, tā kā tā ir „neredzama”, es to neskaitu), un N(%) ir neaizsargāto ligzdu īpatsvars procentos katrā grupā. Augstais neaizsargāto ligzdu īpatsvars starp sekmīgajām ligzdām ir skaidrojams ar to, ka jaunatrastas (un iepriekš netraucētas) vai jaunuzbūvētas ligzdas bieži ir sekmīgas, bet tām, protams, ML vēl nav izveidots. Vēršu uzmanību uz to, ka putni reāli ir ligzdojuši vai mēģinājuši ligzdot tikai 65 ligzdās (pirmās divas grupas).

Image

Māris
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Paldies Mārim S.par skaidrojumu.
La Marie

Post by La Marie »

IR!!! :)

Image

Image
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

La Marie wrote:IR!!! :)

Super! Image

P.S. Un cik daudz jūsu ir šoreiz! Image
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Malači! :D

Kurš šoreiz bija veiksminieks kurš ieraudzīja?
La Marie

Post by La Marie »

Un vēl vienu atradām! :)

Image
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Cik ekspedīcijai šodien veiksmīga diena! :D
Simba

Post by Simba »

Vērotāja wrote:Cik ekspedīcijai šodien veiksmīga diena! :D
Fantastiska diena :D :D :D
Neeeenormāli labi padarīta darba sajūta, neizsakāms gandarījums :D
Atklāsts gan vēl sekos, bet pirmo fīlingu nevaru noturēt pie sevis :P
Paldies visiem! :P
Post Reply

Return to “Melnais stārķis”