Diskusijas

Simba

Re: Diskusijas

Post by Simba »

Tālis wrote:Cik tad apmēram to ļautiņu jau tiek? Piebiedrošos, ja esmu vajadzīgs pie kafijas tases fona pastiprināšnai vai aplausiem.
Ja kāds dalībnieks brauktu no Doles puses pa Maskavas ielu pāri Dienvidu tiltam,
es pievienotos, ja ne, izplānošu sabiedrisko transportu.
Varbūt VF vēl savus plānus pārcels?
Tāli, es braukšu no Ogres puses. Varu izbraukt caur Maskavas ielu un pa ceļam paķert :)
Made

Post by Made »

Malacīši visi! Priecājos par mums!
Nevarēju pēdējās dienās veltīt laiku forumam, bet ar īsiem ieskrējieniem visam sekoju :P
Mēs varam dot ceļamaizi līdzi mūsējiem. Kad es Durbertas pavasarī ienācu forumā, te jau bija nedaudz sarunas par to, kādas sajūtas mēs gūstam no putnu vērošanas. Mani pašu piesaistīja arī parunāšanās, īpaši, kad ligzdu palika vairāk un nav iespējams tik tuvu to paņemt, kā bija pirmajā vasarā. Tagad daudz ko par notikumiem gūstu no foruma un vienlaikus gribētos gan redzēt kaut vai te neklātienē intervijas ar tiem mūsu čaklajiem rūķīšiem, kas sēž pašās ligzdās un veido reportāžas. Nu vai tiem, kas neveido, bet kas tiešām skatās pašas tiešraides vairāk nekā forumu.

Nu, kaut kā tā, man tagad jāskrien, bet varbūt arī bez speciālu jautājumu sagatavošanas mēs pa Lieldienām varētu te ierakstīt to, ko gribētu pateikt (mega2, Murķelis, lianaliesma, Sunshine, Raganiete, Feja, Māris, fleur, Liz01, vēl kādi, kurus ātrumā neuzrakstīju) :D
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Made, ļoti jauka doma, ka katrs var pateikt ko savu par to ieguvumu, ko sniedz tiešraides.

Man pašai pirmie iespaidi tieši no saskarsmes ar savvaļas dabu, kam tiešraidēs iespējams tik tuvu pietuvoties, nedaudz pabālējuši, skatos pasaules kameras kopš 2011.gada, iesākumā bez dalības forumos.

Tomēr viennozīmīgi - tā ir liela brīnuma klātbūtnes sajūta, atklāsmes prieks un daudz dažādu emociju, ka dabā viss ir daudz bagātīgāk un smalkāk nekā iepriekš domāju un kā bija dzirdēts - tīri instinkti, izdzīvošana, cīņa....
Tāpat jau tas ir arī cilvēkiem, vairs gan ne tik acīmredzami, tomēr pamatu pamatos tā ir... bet pa vidu ir patikšana/nepatikšana, skaistuma baudījums, tuvas ģimenes pieredzējums, rūpes par mazajiem, atbildība... Ir tik interesanti to visu vērot arī ligzdās. :D
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Made

Post by Made »

Nopriecājos, ieskrēju atpakaļ :P
mega2, es reizēm mēģinu iedomāties, kā tas ir, kad Tu no rīta piecelies un ieej tajās ligzdās rīta agrumā. Visi vēl guļ, arī forums un Tu esi ar viņiem "tur ārā" vienatnē :)
Ligzdas gariņ, saki arī Tu - Tev taču kilobaitiem video ierakstīts, kā ir tajos brīžos - fotografēšana un laikam arī video veidošana man šķiet tāda meditatīva nodarbošanās, kad esi ar visu būtību tajā brīdī.. :)
d.e.

Post by d.e. »

Made, paldies tā ir laba doma, ja katrs te ko ierakstītu, kas visspilgtāk nāk prātā runājot par un ap forumu !
Jā, bezmaksas stāvieta ir gan blakus EDI (Elektronikas un datorzinātņu institūts), gan pretī, parasti tur vietas var atrast un ar to nav problēmas. Domāju, ka vislabāk būtu uz 10tiem orientēties, jo 9ņos tik veras vaļā, bet ja kāds atbrauktu kādu pusstundiņu ātrāk, tad arī būtu ļoti ok, jo ir jāizdomā, kur mēs piemetamies.
Tur ir dažādas iespējas. Varam norobežoties "aiz sienas" tur fonā krāsainā vitrāža, bet varam arī mīkstās mēbelēs iekārtoties ! ;)
Ā, atcerējos vēl vienu lietu, kafejnīcā darbojas visnotaļ kolorīta personība no šovbiznesa, hehe, ja nezināsim, ko runāt, būs jālaiž pie vārda ! :lol:
http://www.vipi.lv/vip/latvija/idn61397 ... s-kajinam/
Vērotāja

Post by Vērotāja »

VF apstiprināja, ka būs 10.00 pie d.e. darba.

d.e. mēģināšu izbraukt ātrāk, bet sazin kā sastrēgumi uz Zemgala gatves.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Mīlīši! Tā taču būs vienkārši saruna, neviens Jūs tur netaisās atšaut!!! Nav ko tik daudz satraukties! Jautājums varētu būt - kas mūs vieno, satur šeit kopā. Daudzi ierodas, paošņā, un pazūd, bet kaut kādi ar "putniem galvā" tomēr paliek, un tur jau arī ir atbilde. Katram no mums ir savi tarakāni galvā, tikai mums viņi izrādījās ar spārniem. Pie tam katra ligzda katru sezonu mainās, nekad tu nevari paredzēt, kas notiks rīt, parīt, pēc nedēļas...!
Un vēl man šeit patiešām patīk tā atmosfēra, kāda viņa ir izveidojusies. Kaut kā esam mācējuši dzīvodams katrs savā stūrī cienīt viens otru. Jā, kā jebkurā kolektīvā mums ir bijušas savas domstarpības, bet esam mācējuši tikt tām pāri. Man ir pazīstami cilvēki kuri pat nav reģistrējušies, bet nepārtraukti pārlasa forumu, taisni šīs atmosfēras, labestīguma dēļ, kas pie mums valda. :roll:
Neesmu ne Imants, nedz LL, nedz Made, kas māk smukus teikumus savērpt skaistā tekstā, bet ceru, ka manu domu sapratāt. :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Madara_Ozola

Post by Madara_Ozola »

MĀRI, lieliski teikts. :)
Savukārt man forums nozīmē pirmkārt jau to, ka joprojām ir cilvēki, kuri no dabas ne tikai ņem, bet arī to ciena un izprot; un otrkārt, forums ir lielisks bilžu materiāls ikgadējam ligzdošanas sezonas apkopojumam, kad dažās minūtēs jāsaliek pats būtiskākais. Šie apkopojumi ir mans paldies forumam un turpināšu iesākto arī šogad.
Bet kamēr gaidām dažus atgriežamies, bet citus izšķiļamies, varbūt kādam noder atmiņas:
2015.gada sezona:
https://m.youtube.com/watch?v=j5C9vopR_34
2016.gada sezona:
https://m.youtube.com/watch?v=SSqPZIomuuE
Pēdējie ĪSTIE Durbes ligzdas saimnieki:
https://m.youtube.com/watch?v=K0gJxRNIogg
d.e.

Post by d.e. »

Vērotāja wrote:VF apstiprināja, ka būs 10.00 pie d.e. darba.

Jauki, ka visi informēti, bet nu tauta, varbūt tomēr vēl kāds piesakās vismaz kafiju kopā padzert vai brokastu putru apēst, tā tur esot ļoti garšīga ! :D
Cerams nekādi lielie korķi nebūs, galvenais lejā braucot kreiso rindu laicīgi ieņem, Brīvības iela Teikas virzienā notiekti būs normāli braucama. ;)
Lote

Post by Lote »

d.e. wrote:
Vērotāja wrote:VF apstiprināja, ka būs 10.00 pie d.e. darba.

Jauki, ka visi informēti, bet nu tauta, varbūt tomēr vēl kāds piesakās vismaz kafiju kopā padzert vai brokastu putru apēst, tā tur esot ļoti garšīga ! :D
Cerams nekādi lielie korķi nebūs, galvenais lejā braucot kreiso rindu laicīgi ieņem, Brīvības iela Teikas virzienā notiekti būs normāli braucama. ;)
Paldies par piedāvājumu, ļoti gribētos,bet darbs(valsts iestāde:() nu ne kādi!
Made

Post by Made »

Ko man dod.. hm, laikam jau tā tas ir "ar tiem putniem" :P
Šovakar biju Doma koncertā - Bahs, Vasks, Sinfonietta Rīga un Latvijas Radio koris.. viņi uznāca un atvēra savas nošu grāmatas - kā spārni izplestas melnas muguriņas (gan uz leju) un virs tām paspīd kā mežģīnes baltas lapas.. ai, melnās stārķenītes lido uz mājām! :P es nudien lūdzos, lai atlido!

Un tad man atkal bija jādomā par to, ko es ierakstīju dienā, kad atlidoja Karls - putnu sakarā nebiju vēl to tā sajutusi. lianaliesma raksta par emocijām - un patiesi - ir ļoti svarīgi just, sajust, pārdzīvot (to parasti kāds vai kas ierosina). Un sevišķi, ja pateicību. Neskatoties uz to, ko cilvēks sadarījis zemei un dzīvajam uz zemes, viņi joprojām pastāv un izdzīvo. Viņš atlidoja. Viņi atgriežas. Nudien visu cieņu, tāds aizkustinājums un dziļa pateicība, ka gribas paklanīties! Tāpat ūpju pārim (pat nerunājot par klinšu ērgliem) - par to, ka tik savdabīgi putni, kas man likās reti, tomēr atrod savu otru pusīti un viss notiek!. Ka nav tā kā "Ness un Nesijā".

Un tad tiešraidē koki. Putni un koki ir tik simboliski - vieni ar saknēm dzimtajā zemē, un otri brīvā lidojumā debesīs. Cilvēka divējādās dziņas. Pasaules koks kā simbols un ligzdas koks kā dzīvais apliecinājums mijiedarbībai. Vecs pieredzējis ligzdas koks - koki var vairākas cilvēku paaudzes pārdzīvot, un labi, ja palaimējas izdīgt vietā, kur drīkst augt, kur nekropļo, kur zāģis paiet garām. Viņi taču nevar pamukt..

Var arī vienkārši dzīvot līdzi kādam putnubērnam un tad palaist viņu pasaulē prom nezināmās gaitās. Un nav tik vienkārši to pārdzīvot.. bet dzīvē tas pats.. un jāprot palaist.. vai var virtuāli iemācīties atlaišanu? un neiejaukšanos? kad vajag un kad nevajag.. un kā sadzīvot ar to, ka nevari neko darīt, lai novērstu.. varbūt šo to var novērst.. Jūtu un emociju skola.

Jā, ir virtuāla vērošana, ir virtuālas attiecības, bet pašas emocijas jau ir reālas, un attiecības turpinās arī reālajā dzīvē un pāriet darīšanā :) Māris jau iesāka par to. Mēs bagātināmies viens no otra, kad vienas intereses vieno cilvēkus tik dažādus un no visām Latvijas malām. Parasti studiju gados tā satiekas vai kādās garīgās kustībās. Kad nepastāv robežas (vecuma, sociālā stāvokļa, izglītības utt.) un katrs var dot savu ieguldījumu, jo esam kolēģi tādas vērtības apgūšanā, kā dabas ielaišana sevī un sevis ielaišana dabā (tai būtu jābūt daļējai "viss ir viens" sajūtai, ne?) :P
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Made, paldies, ka paplašināji šo aizsākto tēmu, par ieguvumiem no tiešraides.

Tas ir tik svarīgi - saskatīt tos daudzos slāņus, neaprobežojoties tikai ar putnu burtisku vērošanu datorā.
Gribēt un spēt pavērot arī sevi, izmaiņas sevī, kā paplašinās pasaules uztvere, mainās vērtību skala, mainās akcenti dzīvē.
Kā pārņem vēlme apskaut visu dzīvo un pasargāt.
Cik daudz varam mācīties no savvaļas dabas radībām ļauties notiekošajam - viedajiem māmiņas Dabas procesiem un mācēt tos izbaudīt.
Kādu patiesu apbrīnu sāc izjust, vērojot, cik viegli putni apdzīvo visu lielo un vienlaikus tik mazo Zemi, cik viņi ir pieticīgi savās vajadzībās pēc dienišķās barības un visa pārējā, vienlaikus veiksmīgi izdzīvojot paši un turpinot vairot savu dzimumu, ik gadu.
Cik skaisti tie māk sadzīvot savā daudzveidībā. Bez robežām. Bez augstprātības, bez skaudības. Pieņemot to, kam jānotiek. Atlaižot to, kam jāiet.
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made, lianaliesma..... cik emocionāli, bagāti, tēlaini, skaisti un viedi jūs mākat pateikt to, ko vairums no mums sajūt.
Tas būtu tik jauki, ja jūs varētu atnākt uz filmēšanu.... ļoti jauki. :P
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Tālis

Post by Tālis »

Paldies, Simba, par iespēju pa ceļam pievienoties! Labprāt!
Tad jau precizēsim. Pārbraucot Prūšu ielu, Maskavas ielā tūlīt ir benzīntanks. Varu būt tur.

Mīļie kolēģi, ar sajūsmu pārlasu Jūsu emocionālos, viedos izteikumus un rosinošās pārdomas.
Taču uzrakstīt un pasacīt vārdos tieši kamerā nav viens un tas pats. Turklāt viss vēl ir atkarīgs, cik liela daļa no sarunām nepieciešiema, kādā kontekstā tas saistīsies ar vizuālo materiālu, kā un ko pajautās. Un savas domas vislabāk spētu pateikt Jūs katrs pats kaut arī citiem vienkāršiem vārdiem.
Centīsimies nesagraut paļaušanos uz mums. Cerēsim, ka nebūsim jau vienīgie, kuri to pārdzīvos. Tam garants ir visu varošā Mūsu Vērotāja.
Putnu dzīves iepazīšana un mīlestība uz tiem vieno cilvēkus.
Made

Post by Made »

Labrīt, Tāli!
Jā, piekrītu, es to arī nedomāju tā, ka tur būtu jānolasa kāds citu sagatavots referāts :lol: (Ja viņi gribēs, paši paņems kādu citātu aizkadra tekstam vai pārbrauks ar kameru.)
Man patiesi interesē tā tēma kā saruna arī šeit, viņu piedāvājums vienkārši ierosināja parunāt ar un priekš mums pašiem, nedomājot par VF :P
Nu re, jau varu sākt gaidīt Madaras video :) un, atceroties ļoti senu lasītu diskusiju, kad Vērotāja runāja par to, vai forums ir vajadzīgs, ja to dalībnieku ir tik maz (un cik gan lasa), ar citu aci skatos uz plašo tēmu sarakstu un dažādajiem autoriem :)
Made

Post by Made »

Par uznākušo ziemu - ka tāda ir tā dzīve un nav nekāds brīnums, paši esam pieredzējuši, ka ir sniega baltās Lieldienas, kas īsti ir cīruļputenis (nu, vajag ar tādu vārdu izdomāt un lietot, ne?).. vakar, skatoties izsprāgušos koku pumpurus un pieminot solītos mīnus grādus, mēs centāmies atsaukt atmiņā pantiņu.. un tagad es to atradu netā. Cik gan Rainis skaisti aprakstījis to. :P

ZIEMAS KAUJA

Ziema, ziema, ziemelītis,
Garas naktis gulētāji, -
Gulēdami nemanīja,
Kā atnāca pavasara.

Dzied putniņi, dzied ganiņi,
Zied pļavā pureniņi,
Nu tā ziema augšā lēca
Ar vasaru cīnīties.

Ziema kava pavasaru
Ar sudraba zobentiņu,
Pavasara gainījās
Ar rozīšu ziediņiem.

Lūza ziemas zobentiņš.
Bēga ziema raudādama, -
Visi vārti, visas durvis
Pavasarai atvērās.
d.e.

Post by d.e. »

Vērotāja wrote:Made, lianaliesma..... cik emocionāli, bagāti, tēlaini, skaisti un viedi jūs mākat pateikt to, ko vairums no mums sajūt.
Tas būtu tik jauki, ja jūs varētu atnākt uz filmēšanu.... ļoti jauki. :P
Labdien !
Mjā... lasu un arī domāju, ka ļoti derētu kāds, kas to pasaka arī TV kamerā.
Es varu tik kaut ko spontāni iesaistīties kādā diskusijā vai dialogā un drīzāk caur kādu humora un realitātes prizmu uz visu raugoties ! :D
Lai tā skaisti un dziļi izteiktos ar fantāziju lidojumu, man būtu domraksts nedēļu jāraksta un jākoriģē un tad no galvas topiks jāiemācās ! :lol: Meitenes, Jūs tiešām neviena netiekat ? :?
Made

Post by Made »

Man darba grupas sanāksme otrdien.

Turklāt pateikt es to arī nevarētu. Tāpēc, ka pateikšanai un uzrakstīšanai ir dažādi formāti :P pat sajūtas ir pavisam citas, ja esi naktī vienatnē ar savām pārdomām un sajūtām pēc iespaidu pilnas dienas, kad sevī fonā tā doma rosījusies, vai tad, kad ir prakse, kad ir pavisam cita, reāla atmosfēra, kad tādas atklāsmes varbūt pat neiederas, kad to pašu sapratni var nodot ar smaidu, balss tembru, joku - ar dzīvu neiestudētu reakciju un tad vārdi ir tikai papildu līdzeklis :)

Viss būs labi!
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Domāju, ka veidojot raidījumu par dabas tiešraižu vērotājiem tādā koncentrētā formātā - ļoti pieņemami būtu izmantot forumiešu dažādu viedokļu atspoguļojumu.
Iespējams, tiešām labāk paņemt tos filosofiskos skatījumus aizkadra tekstam, kā minēja Made.

Jo dabas iepazīšana plašai publikai pieejamā tiešraižu vērojumu formātā kļūst arvien populārāka pasaulē tieši to ieguvumu daudzslāņainības dēļ - tā sniedz gan plašas iespējas gūt zinātnisku materiālu ornitologiem daudz detalizētākai savvaļas dabas novērošanai tuvplānā, gan pedagoģisku materiālu bērnu priekšstatu par dabu paplašināšanai, gan mūsdienu steidzīgās civilizācijas tuvināšanai dabas norišu dziļākai apzināšanai, kad ne tik svarīgi ir iegaumēt daudzos sugu nosaukumus un atšķirības pazīmes, ko var atrast grāmatās, cik spēt izjust visa esošā smalko vienotību.

Situācija ar dzīvnieku izmantošanu cirkus izrādēs parādīja - cik grūti lielai daļai cilvēku mūsdienu sabiedrībā ir apzināt un formulēt savu intuitīvo netaisnīguma apjausmu no cilvēku puses attiecībā pret dzīvo dabu. Dabas vērotāju vidū tādu grūtību ir daudz mazāk...
Simba

Post by Simba »

d.e. wrote: Labdien !
Mjā... lasu un arī domāju, ka ļoti derētu kāds, kas to pasaka arī TV kamerā.
Es varu tik kaut ko spontāni iesaistīties kādā diskusijā vai dialogā un drīzāk caur kādu humora un realitātes prizmu uz visu raugoties ! :D
Lai tā skaisti un dziļi izteiktos ar fantāziju lidojumu, man būtu domraksts nedēļu jāraksta un jākoriģē un tad no galvas topiks jāiemācās ! :lol: Meitenes, Jūs tiešām neviena netiekat ? :?
d.e., es domāju, ka no mums netiek prasīti domraksti :)
Tas, kā mēs visi tie, kas būsim, izveidosim šo pasākumu, būs labākais, kā mēs to spējam un galvenais - no sirds :P
Otrs - pat, ja kādā brīdī mums uznāks domrakstu/eseju atklāstu brīži, iespējams, ka to tāpat izgriezīs un paņems ko citu.
Manuprāt, ir svarīgi paņemt līdzi šejieniešu dotās ceļamaizes, bet šīs ceļamaizes tik ļoti saskan ar mūsu katra pārējām ceļamaizēm, ka neko jau nepareizu jau mēs nevaram pateikt! Nu labi - varam, uztraukumā ne to vien. Bet arī tas būs labi :P Sliktāk būtu neko nedarīt vai nesaudzīgi aizsūtīt Vērotāju vienu pašu pamocīt tur.
Būs labi! :D
Atgādiniet man to otrdien :mrgreen:
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”