Zaļās vārnas Ādažu poligonā, 2016

Coracias garrulus - European Roller
Lianaliesma

Re: Zaļās vārnas Ādažu poligonā, 2016

Post by Lianaliesma »

Vērotāj, droši vien šie dati būtu ieliekami pirmajās lapās...
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Vērotāja wrote:Ligzdas gariņ, atkal :o Kur Tu viņas ņem?

:shock: :shock: :shock:
Man sak likties, ka pielipina! :lol: Nu tā kā es tīģeri :D
Vērotāja

Post by Vērotāja »

lianaliesma wrote:Vērotāj, droši vien šie dati būtu ieliekami pirmajās lapās...
Tur tas viss ir sarakstīts pa datumiem, tikai paplašinātiem teikumiem :D
Bet labi, ielikšu arī šo "vienkāršoto" versiju.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Ap 14.44 Als ielidoja mājiņā, bet pēc minūtes vairākas reizes lido pie skrejas zaļvārnis ar gredzenu FY (jāprecizē?)

Image

Image

Image

Man ir video, bet ielikšu tikai vakarā, kad būšu mājās.
Murkjelis

Post by Murkjelis »

FY - skaidri ir saskatāms :)

Image

Riktīgi iebraucamais būris :lol:
dabasSkaņas

Post by dabasSkaņas »

Murkjelis wrote:FY - skaidri ir saskatāms :)

Riktīgi iebraucamais būris :lol:
Paldies! Nu gan labi turpinās! Dažās pēdējās dienās būris ir ražīgi apciemots... Z-vārnas no visas apkārtnes cenšas kaut kā labot ligzdas tukšumu un, lai arī reti, tad vismaz spilgti izklaidēt attālinātos vērotājus. Izrādot, kādi viņām ir smuki (līdzīgi, bet tik dažādi!) gredzeni. Ziņas par abiem jaunākajiem viesiem sekos.
dabasSkaņas

Post by dabasSkaņas »

Vērotāja wrote:Statistika:
(datums - pirmā parādīšanās)
(..)
Paldies, šāds kopsavilkums ir ļoti laba doma! Vai te var ielikt arī tabulu? Es papildinātu redzēto putnu sarakstu ar gredzenošanas / vecuma ziņām, plus piezīmēm. To var, protams, arī vienkārši tekstā. Vai b) tabulas attēla veidā.
dabasSkaņas

Post by dabasSkaņas »

28. jūnijs - [TU]: gredzenota 17.07.2015. vienā no Silakroga būriem kā mazulis.
Tagad redzēta pirmo reiz kopš gredzenošanas. Kā jau vairākums viengadnieču parasti, šovasar varētu neligzdot.

28. jūnijs - [FY]: gredzenota 19.07.2011. vienā no Ādažu būriem kā mazulis.
Atkal manīta 2013. gadā pie cita būra Ādažu poligonā. Iespējams, ligzdoja, taču droši nav zināms, jo ligzda bija nesekmīga.
2014. g. nav manīta (tā bija sliktā vasara ar vairākām zaudētām ligzdām, un līdz ar to arī pieaugušo putnu identitātēm).
2015. gadā redzēta pie būra ar ligzdu Garkalnes mežos.
Putns spēka gados - šovasar būtu jāligzdo...
Vērotāja

Post by Vērotāja »

dabasSkaņas wrote:
Vērotāja wrote:Statistika:
(datums - pirmā parādīšanās)
(..)
Paldies, šāds kopsavilkums ir ļoti laba doma! Vai te var ielikt arī tabulu? Es papildinātu redzēto putnu sarakstu ar gredzenošanas / vecuma ziņām, plus piezīmēm. To var, protams, arī vienkārši tekstā. Vai b) tabulas attēla veidā.
Tabulu var ielikt kā bildi, bez labošanas iespējām.
Bet (kā esam izmēģinājuši praksē) tabulu var paralēli ielikt vietnē Failiem.lv, no kurienes to viegli ielādēt savā datorā, papildināt un atkal ielikt Failem.lv.
Šovakar saveidošu tabulu ar tiem datiem, kurus Jūs jau esat komentāros rakstījis un tad jau ielikšu gan te, gan Failiem.lv
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Tos datus, kuri ir tikuši minēti forumā, tabulā ierakstīju.

Fails ir te - papildināts: šo adresi izdzēsu, jo zemāk ir izlabotis fails
to var apskatīt, bet labošanai lejuplādēt savā datorā. Papildināt. Tad atvērt http://www.failiem.lv, nereģistrējoties ielādēt un atkal ielikt saiti te, forumā. Pārējo es izdarīšu - ielikšu forumā skatāmā formātā.

Tabulā nav datu:
- par sarkani/baltā gredzenu un gredzenošanas datumu, jāpārbauda vai 2005.gads ir pareizs, jo tas tika toreiz izteikts kā varbūtība;
- AL gredzenošanas diena un mēnesis
dabasSkaņas

Post by dabasSkaņas »

Vērotāja wrote:Tos datus, kuri ir tikuši minēti forumā, tabulā ierakstīju.
Skaisti, paldies! Patiesi iespaidīgs pamanīto apmeklētāju skaits (ieskaitot divus bijušos un vienu esošo iedzīvotāju). Jau tagad šāda apmeklētība ir apbrīnojams pavērsiens, taču paredzu, ka būs vēl jauni.
Sarmīte

Post by Sarmīte »

29.jūnijs
8:04
Image
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Izlabotais fails ir te https://failiem.lv/u/jq74kke4#_
(aizpildīta aile par KU, pievienots iepriekš izlaistais NN, izlaboti datumi)

Image
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Šķiet, ka beidzot tā tabula ir puslīdz pareiza. Biju visos sarakstos izlaidusi 20.jūnijā redzēto NN, kuru tagad pievienoju.

Sāk iezīmēties sistēma:
gredzena pirmais burts- gads

A - 2010
F - 2011
K - 2012
N - 2013
S - 2014
T - 2015

Kaut kur starp 2006. un 2009. gadu vajadzētu būt burtam H
(E.R. rakstīja par ALu - Šajā laikā viņam bijušas trīs dažādas dāmas: 2012. gadā [FR], 2013.-2014. gadā [HT] un, kā jau zināms, 2015. gadā [KX].)

Ja sistēmu esmu sapratusi pareizi, tad kāds burts ir šogad gredzenotajiem?
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Divas stundas centos nolasīt to 22.jūnija zaļvārņa gredzenu - nu nekā :(
Zinātnei, protams, to ko neredzi fiksēt nedrīkst, bet papļāpāšanas līmenī - ja tas ir latviešu putns, tad viņa gredzens var būt FS (F tādēļ, ka no iespējamiem burtiem, tur der tikai F. Svītras vidū nav, tātad T tas nav, vertikālā svītra ir kreisajā pusē kā F. Otrs burts var būt S, jo pēc augšiņas, strīpa aiziet slīpi uz labo pusi, citiem burtiem šāds zīmējums neder.)
Ja tas ir baltkrievu putns, tad tur var būt jebkas.

Image
Prizhs

Post by Prizhs »

Vērotāja wrote:Divas stundas centos nolasīt to 22.jūnija zaļvārņa gredzenu - nu nekā :(
Zinātnei, protams, to ko neredzi fiksēt nedrīkst, bet papļāpāšanas līmenī - ja tas ir latviešu putns, tad viņa gredzens var būt FS (F tādēļ, ka no iespējamiem burtiem, tur der tikai F. Svītras vidū nav, tātad T tas nav, vertikālā svītra ir kreisajā pusē kā F. Otrs burts var būt S, jo pēc augšiņas, strīpa aiziet slīpi uz labo pusi, citiem burtiem šāds zīmējums neder.)

Vai tad šī mistērijas vārnule nebija 25. jūnijā?
Būtu interesanti zināt, vai baltkrievu vārnām gredzenos ir cipari? Otrs, muļķīgs jautājums - Baltkrievijā, Krievijā, utt gredzeniem ir latīņu vai kirilica burti?
Ja man būtu jāsaka ko es tur redzu, tad pirmā asociācija ir 52, bet ja burtus prasa, tad manas acis spēj tur SS tikai saskatīt...
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Jā, pareizi. 25.jūnijā, izlabošu.
Pap. - izlaboju.

Par baltkrievu gredzeniem Edmunds rakstīja:
dabasSkaņas wrote: Par negredzenoto putnu - pa kādam tādam vēl gadās katru gadu, tikai neviens nezina, kas tie tādi. Tikpat labi vietējie Pierīgas putni no neatrastām ligzdām, kā svešzemnieki. [SM] ir gredzenota 09.07.2015. Garkalnē kā mazulis, tātad ir viengadniece, taču nav [SJ] vienaudze, lai gan abas šķir tikai trīs gredzenu kārtas numuri. Par trešo es nevaru droši pateikt. Pagaidām man nav pieejams vebkameras ieraksta arhīvs, tāpēc precizēt nevaru, bet pēc foruma bildēm un video man neizdodas saskatīt pārliecinoši. Ja tas ir mūsu putns, tad cipari tur nevar būt, tikai lielie burti. Pat burtus "O" un "Q" neizmantojam. Ja pie mums pirmo reizi atrādītos kāda Baltkrievijā gredzenota z-vārna, tām pirmā zīme ir burts, bet otrā - cipars. Gredzens tāpat dzeltens ar melniem simboliem.
d.e.

Post by d.e. »

Prizhs wrote:
Vērotāja wrote:Divas stundas centos nolasīt to 22.jūnija zaļvārņa gredzenu - nu nekā :(

Vai tad šī mistērijas vārnule nebija 25. jūnijā?
Būtu interesanti zināt, vai baltkrievu vārnām gredzenos ir cipari? Otrs, muļķīgs jautājums - Baltkrievijā, Krievijā, utt gredzeniem ir latīņu vai kirilica burti?
Ja man būtu jāsaka ko es tur redzu, tad pirmā asociācija ir 52, bet ja burtus prasa, tad manas acis spēj tur SS tikai saskatīt...

52 gan tur nekādi nesanāk, jo tad tas 2nieks ir spoguļattēlā...es tagad ar acis mežģu, man palielinot bildi, liekas ka nav redzams nr/vai cipars pilnībā, man liekas, ka tur varētu būt cipari kādā slīpajā fontā, tad parasti arī zīmēm ir dažāds "biezums" . Būtu interesanti redzēt kā izskatās Baltkrievu , RUS vai citi gredzeni...vai vispār ir kāds standarts gredzeniem, zīmju izmēram ?
Prizhs

Post by Prizhs »

d.e. wrote: 52 gan tur nekādi nesanāk, jo tad tas 2nieks ir spoguļattēlā...es tagad ar acis mežģu, man palielinot bildi, liekas ka nav redzams nr/vai cipars pilnībā, man liekas, ka tur varētu būt cipari kādā slīpajā fontā, tad parasti arī zīmēm ir dažāds "biezums" . Būtu interesanti redzēt kā izskatās Baltkrievu , RUS vai citi gredzeni...vai vispār ir kāds standarts gredzeniem, zīmju izmēram ?

Jā, neliekas, ka tur 2 varētu būt, bet es tomēr tur saskatu 2, apmēram šādā izskatā :D [bilde]

Interesanti, ka to otro simbolu nolasīt ir gandrīz neiespējami, bet tas pirmais man riktīgi izskatās pēc 5, tomēr baltkrievu vārnuļiem pirmais arī ir burts...
Ja būtu otrādi viņiem, ka pirmais cipars un otrais burts, tad vēl varētu domāt, ka ir 5L (L kirilicā ar rakstītiem burtiem :lol: )

Radikal nedarbojas man, tāpēc pievienoju caur komentāru... :/
Attachments
52.jpg
52.jpg (19.21 KiB) Viewed 4331 times
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Paskatieties.
Image

Gan Latvija, gan Baltkrievija liek dzeltenos gredzenus uz tās pašas kājas. Baltkrieviem pirmais burts, otrais cipars. BET! izskatās, ka viņi gredzentiņus liek savādāk. Burti ir citā virzienā. Attiecīgi, ja pieņem, ka mūsu nezināmā vārniņa varētu būt no kaimiņzemes, tad uz viņu mums jāskatās vēkšpēdus... un tad sanāk... S5?

Te interesanti par baltkrievu zaļvārņiem.
http://wildlife.by/node/27680
Post Reply

Return to “Zaļā vārna”