Diskusijas

Vērotāja

Re: Diskusijas

Post by Vērotāja »

Feja wrote:Vērotāj, droši vien nesaprotu organizatorisko pusi. Es līdz šim biju pilnīgi pārliecināta, ka ja forums ir iekļauts DD mājas lapā, tad tas ir viens vesels. Pēc Jūsu teiktā saprotu, ka forums īrē šo vietu un DD kā organizācija ir pati par sevi, un ar forumu nav nekāda saistība. Vienīgais tik, cik Nora R ienāk šajā forumā ar oficiāliem paziņojumiem, nu tad ir priekšlikums, ka varbūt uz priekšu tomēr uzturēt ciešāku saikni ar DD administrāciju, tad nebūs tādu pārpratumu. Nezinu, vai labākais būtu, ja visi forumieši sāks zvanīt DD un izteikt pretenzijas. Protams, man nav problēmas to izdarīt ( pirmdien pazvanīšu )

Made, man patīk Tava pieeja dzīvei - patiesa, viegla, humora pilna. :D Es neesmu ne apvainojusies, ne dusmīga. Vienkārši patīk lietu kārtība. Ja dara darbu, tad līdz galam, nevis palaiž visu pašplūsmā. Es personīgi biju ļoti pieķērusies stārķu ligzdai, bet protams, ka lēnām attālinos.Tiem vērotājiem ir vieglāk, kas ienāk reizi dienā, vai reizi trīs dienās. Ieslēdz tiešraidi - ir, ir, nav, nav. Ir labi, kā ir. Ne par ko necepās. Starp citu, Made, esmu bijusi arī tusiņā, tikai tad vēl nebiju forumā. Daudzus zinu pēc izskata. Zinu, ka esat forši cilvēki un viens par otru ceļaties un krītat. :D
Forums neko neīrē.
Dabasdati pievienoja savai vietnei forumu kā vietu, kur vienlīdzīgi cilvēki vienlīdzīgi diskutē par dajebko.
Kā jau tika pieminēts, oficiālā amatpersona ir NoraR.

Šī frāze ir domāta kam? ... nu tad ir priekšlikums, ka varbūt uz priekšu tomēr uzturēt ciešāku saikni ar DD administrāciju...
Feja, ja ir tāds priekšlikums, tad lūdzu, dari to un uzturi saikni.
Liekas, ka vienreiz jau rakstīju, ka te nav neviena, izņemot NoruR, kurš būtu jebkādā amatā vai jebkā citādi būtu galvenāks par pārējiem.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Murkjelis wrote:Te būtībā arī ir jautājums, kā kurš uztver šīs kameras un kā saprot to, kam tās ir domātas. Ja mēs to uztveram tā, ka tas ir bezmaksas izklaides šovs, kuru aiz neko darīt mums kāds nodrošina, tad, ja, ok, nevienam neko neziņojam, nesūdzamies - ir - labi. Nav - arī nekas. Bet tad man jājautā, vai tiešām ir vērts ieguldīt tik daudz līdzekļus, lai izklaidētu bariņu skatītāju? Ja kamerām ir nopietnāks iemesls, kā tas, piemēram, izskatās ka ir pie melnajiem stārķiem, kur pateicoties Fejai, Vērotājai, Liz un citiem, ornitologs gūst sev nepieciešamo informaciju, tad... tad ir jābūt šai atgriezeniskai saitei, kur ziņot, ja kaut kas neiet.
Būtībā te vajag tikai to vienu mazumiņu kaut kur lielākie burtiem uzlikt, kur rakstīt, ja ir ko teikt un neapgrūtināt ar to pārējos. Tas arī viss.
Murkjeli, atgriezeniskā saite ir cilvēki, kas caur tiešraidēm saprot ka putni ir dzīvi, ka putniem ir ģimenes, ka mēs ar savu darbību vai bezdarbību varam ietekmēt putnui dzīvi.
Un kad esam skatījušies kā ligzdo Durberta vai mazā Sisīte, tad mēs sākam saprast, kāpēc vajadzīgi mikroliegumi un citi dabas aizsardzības pasākumi.

Zinātnei atgriezeniskā saite no forumiem netiek gūta.

"Būtībā te vajag tikai to vienu mazumiņu kaut kur lielākie burtiem uzlikt, kur rakstīt, ja ir ko teikt un neapgrūtināt ar to pārējos. Tas arī viss."
Šo ideju DD administrācijai izteicu pirms pusgada, pagaidām atbildi neesmu saņēmusi.
Tāpēc ja ir ko teikt, DD galvenajā lapā ir kontakti, kur var rakstīt, ja ir problēmas http://dabasdati.lv/lv/cat/1/
Feja

Post by Feja »

Paldies,Vērotāj! Visu sapratu - īsi un kodolīgi. Varbūt nevajag tik skarbi. Es neesmu foruma virsmoderators.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Feja wrote:Paldies,Vērotāj! Visu sapratu - īsi un kodolīgi. Varbūt nevajag tik skarbi. Es neesmu foruma virsmoderators.
Virsmoderators nav amats! Es nestrādāju nevienā iestādē, kas ir saistīta ar dabu. Esmu tāds pat komentētājs kā jebkurš.
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Vērotāja wrote:
Murkjeli, atgriezeniskā saite ir cilvēki, kas caur tiešraidēm saprot ka putni ir dzīvi, ka putniem ir ģimenes, ka mēs ar savu darbību vai bezdarbību varam ietekmēt putnui dzīvi.
Un kad esam skatījušies kā ligzdo Durberta vai mazā Sisīte, tad mēs sākam saprast, kāpēc vajadzīgi mikroliegumi un citi dabas aizsardzības pasākumi.
Protams, tas pats par sevi.

Man gan šķiet, ka pie stārķiem jūs jau ar zinātni sākāt nodarboties ;)
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Vērotāj, jautājums no citas ōperas. Tēmas forumā var likt jebkurš, vai tikai moderatori? Es sadaļā pie online kamerām pasaulē, citām kamerām, ieliku divus linkus uz svešzemju zaļajām vārnām - tās ungāru un itāļu. Sākumā iedomājos, ka varbūt atvērt atsevišķu tēmu. Bet tad aizdomājos, vai vispār vajag. Kā izvērtē, vai likt atsevišķu tēmu, vai vienkārši kopējā kasē?
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Murkjelis wrote:Vērotāj, jautājums no citas ōperas. Tēmas forumā var likt jebkurš, vai tikai moderatori? Es sadaļā pie online kamerām pasaulē, citām kamerām, ieliku divus linkus uz svešzemju zaļajām vārnām - tās ungāru un itāļu. Sākumā iedomājos, ka varbūt atvērt atsevišķu tēmu. Bet tad aizdomājos, vai vispār vajag. Kā izvērtē, vai likt atsevišķu tēmu, vai vienkārši kopējā kasē?
Te par šo mazliet varu piemetināt, jo kādu laiciņu atpakaļ Vērotāja mani palūdza palīdzēt ar spama izdzēšanu, un tad nu pieteicos pakārtot tēmu pirmās lapas. Pavisam nesen uzaicinājām pamoderēt arī Sunshine. Tā nu, kā drusku senāki pasīvi vērotāji abas esam klāt ar kādām sīkām aktivitātēm mūsu pašu un citu forumiešu labsajūtai, un palīgos Vērotājai.

Forums ir tik dzīvs, cik dzīvi ir forumieši, tas nozīmē, ka tēmas var mainīties atbilstoši mūsu pašu vajadzībām un vēlmēm.
Pašlaik ir izkristalizējusies doma, ka katrai ar labu tiešraides kameru aprīkotai, mūs interesējošai ligzdai izveidojam tēmu un tās pirmajās lappusēs ievietojam svarīgu informāciju:

Pirmā lapa:
-neta adreses-tiešraides, forumi, arhīvi,
-ligzdas pāra putnu vārdi/gredzeni un
-bilde
Otrā lapa: ziņas par ligzdu, tās atrašanās vietu, par ligzdas saimniekiem
Trešā lapa: svarīgākie notikumi ligzdā un saites uz foruma lapu, kurā ir notikums.

Ja nepieciešams, var izdalīt vēl papildus lapu - publikācijām, svešu putnu apmeklējumiem ligzdā, u.t.t.

Tas, ka viens ir vairāk iemīļojis vienas ligzdas tiešraidi, cits - citas un atbilstoši vairāk seko notikumiem tajā, pievieno bildes un komentārus, ir ļoti labi, un par to klusībā priecājos, ka ir radušies mums tādi entuziasti kā mega2, Feja, Saulene, Sandra L., Ligzdas gariņš (pašlaik gan galīgi pazudis), Māris, kas ar prieku iesāk dienu kādā no tēmām Latvijā vai pasaulē. Vai Made, kas izrok kādu interesantu aspektu un to pamatīgi "apspēlē". Jo katram pašam izsekot līdzi visām ligzdām nav vairs pa spēkam un diez vai vajag. Skaidrs, ka tad sirds vairāk ir tai vienai vai divām tiešraides tēmām klāt. Ar mani iesākumā bija tāpat, gribējās, lai viss ir perfekti, un uzreiz, un nav jau man arī vēl tagad saprašana, kādas ir tās intereses/atdeve LDF, ornitologiem un zinātnei no foruma, un arī otrādi. Kaut kāda atgriezeniskā saite jau ir, kaut tikai sabiedrības izglītošanā mūsu personā :) Bet ir prieks uzzināt ko jaunu par norisēm dabā, atklāt putnu personiskās dzīves detaļas, kā arī caur komentāriem iepazīt vienam otra dažādību. Varbūt nesaspringsim, bet mēģināsim baudīt to, ko tiešraides kameras un iespēja tās komentēt forumā mums dod, un paši piedomāsim, kā varam ko uzlabot vai pieteikties palīgos.

Par Murkjeļa jautājumu.
Tēma Dažādas dzīvnieku un dabas kameras – šite liels misēklis priekš sistematizācijas. gan dažādas sugas, dažādas pasaules daļas, dažādi gadi... Man izskatās, ka šo ir pat labi atstāt kā vecu un jaunu tiešraižu adresu krātuvi, no kurām pēc vajadzības var izdalīt to interesantāko atsevišķā tēmā.

Ja pašai vai kādam/kādiem ir interese tā intensīvāk papētīt zaļās vārnas pasaulē, un ik dienas gribas komentēt notikumus ligzdās Ungārijā un Itālijā, tad ērtāk, ja ir atsevišķa tēma, kurā hronoloģiski var sekot notikumiem visi pārējie arī.
Tēmu var atvērt jebkurš no moderatoriem, vai to vari izdarīt pati, sākotnēji rezervējot un tad iekārtojot pirmās trīs lapas pēc esošā parauga.

Vispār man tā rādās jauka tendence - ka kāds uzņemas vairāk šefības par vienu vai otru tēmu. Vai nāk klajā ar kādu ideju un piedāvājas to mēģināt realizēt. Cik saprotu, tāds brīvprātīgs princips darbojas visos pasaules forumos un arī Igaunijas Looduskalender.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Murkjelis wrote:Vērotāj, jautājums no citas ōperas. Tēmas forumā var likt jebkurš, vai tikai moderatori? Es sadaļā pie online kamerām pasaulē, citām kamerām, ieliku divus linkus uz svešzemju zaļajām vārnām - tās ungāru un itāļu. Sākumā iedomājos, ka varbūt atvērt atsevišķu tēmu. Bet tad aizdomājos, vai vispār vajag. Kā izvērtē, vai likt atsevišķu tēmu, vai vienkārši kopējā kasē?
Kā jau lianaliesma rakstīja, jā, var jebkurš.
Lai nav vēlāk jālabo, atverot tēmu pieturamies pie vadlīnijām, ka pirmajos trijos komentāros ir visa informācija par ligzdu utt, ko ļoti sīki iepriekšējā komentārā aprakstīja lianaliesma.
Zaļo vārnu tēmu atvēru

http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... 041#p90041
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Ak vai, kamēr es te mīņājos starp forumu, kafiju un telefonu Vērotāja jau visu izdarījusi :) Paldies!
Es gan tieši nācu teikt, ka varbūt nevajag - tas ir būru kameras un nav tik interesantas ikdienas vērošanai. Bet labi - tas es tās pieskatīšu biežāk :)

Un paldies Lianaliesma par izsmeļošo komentāru!
Simba

Post by Simba »

Man tomēr ir iekšēja vēlme nostāties Fejas pusē. Feja nav gribējusi kādā brīdī kādam nodarīt (vēlēt) ļaunu vai kādu aizvainot. Tikai risināt problēmu, ko viņa ir darījusi tā, kā to prot. Domāju, ka mums, pārējiem, ir jāiemācās pieņemt viedokli, kas nav mūsējais, un būt nedaudz iecietīgākiem nevis ar savu skarbumu aizbaidīt no foruma tos, kas domā savādāk. No viedokļu dažādībām veidojas attīstība. Arī foruma.
Un šis manis teiktais arī nav mēģinājums kādu aizvainot. Tikai vēlme ieskatīties arī otrpus žogam, saprast, ko tas otrais vēlas pateikt. Pēdējo divu dienu komunikācija, manuprāt, bija daudz par skarbu. Protams, ir saprotams pamatojums, tomēr retorisks ir jautājums, vai tas ir attaisnojums pašai komunikācijai un tās sekām.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Simba, te tak neviens, ne Vērotāja, ne es, nevienā acī nav pret Feju, jo nav tik viegli iesākumā saprast, ka šis forums - un dabas aizsardzība vispār - nav vis vērotāju ērtībām, kā tradicionāls pakalpojums, bet gan vairāk kā dabas mīļu entuziastu darbošanās. Un visi, kas redz kādas nepilnības, var droši plānot, kādus uzlabojumus pašiem gribētos redzēt, un kā tos pats arī varētu realizēt, un to visu pārrunāt ar sastaptiem līdzīgi domājošiem...
Runa vienīgi ir par pozīciju, no kādas mēs visi te runājamies. Nu nav te pakalpojuma sniedzēju, priekšnieku, vai citādi vērotāju priekšā atbildīgu darbinieku. Dabas fonds, ornitologi, brīvprātīgie, kas iesaistījušies kādos nebūt atbalsta darbiņos - visi ir ieinteresēti, lai mums kopīgi izdodas dabas aizsardzība. :D
Un, kā jau minēju, forums ir lieliska iespēja mums iepazīt arī vienam otru, mācīties labāk un pēc iespējas adekvāti saprast, kas ir domāts tajās skopajās frāzēs, pateiktās te virtuālajā vidē. Arī mācīties pašiem izteikt savu domu, neaizvainojot citus. Skarbums izraisa līdzīgu reakciju. Sapratne un atbalstoša atmosfēra atraisa pozitīvāku saskarsmi. Tik vien.

Nu piem., es tā saprotu, nevar cilvēks apsēsties uz diviem beņķiem, viņš dod priekšroku tiešajiem darbiem ... bet ja to brīvprātīgo būs vairāk, tak jau vairāk varēs padarīt.
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Simba

Post by Simba »

Es tiešām ticu, ka šeit neviens personīgi nav pret personīgi Feju. Bet veids, kādā vakardien notika komunikācija ar viņu, parādīja pretējo (manuprāt). Un es esmu ne jau pret to, ka citādi domājošam tiktu izskaidrota foruma būtība, katra atbildība, moderatora pienākumi utt, kas te tika pieminēts. Bet es esmu pret veidu, kādā tas tika darīts. Jā, piekrītu - skarbums izraisa skarbumu. Un tieši šī sadaļa manī ir izraisījusi šo iekšējo sajūtu - kaut kas te nav riktīgi. Jo noteikti, ka gan esošiem, gan bijušiem, gan tiem miljoniem topošo neapmierināto oponentu var paskaidrot un izskaidrot bez šīs asās un neiecietīgās pretreakcijas.
Un vēlreiz - nav mans mērķis kādu aizvainot vai nosodīt. Es tikai par mieru :P Ar šķipsniņu empātijas :D
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Simba wrote:Jā, piekrītu - skarbums izraisa skarbumu. Un tieši šī sadaļa manī ir izraisījusi šo iekšējo sajūtu - kaut kas te nav riktīgi. Jo noteikti, ka gan esošiem, gan bijušiem, gan tiem miljoniem topošo neapmierināto oponentu var paskaidrot un izskaidrot bez šīs asās un neiecietīgās pretreakcijas.
Un vēlreiz - nav mans mērķis kādu aizvainot vai nosodīt. Es tikai par mieru :P Ar šķipsniņu empātijas :D
Liekas, ka varbūt būtu labāk, ja to skaidrošanu uzņemtos katrs viens forumietis, neatstājot to par pienākumu kādam, kas jau vairākkārt to ir darījis vienkārši tādēļ, ka agrāk pievienojies forumam.
Katrs, kurš izlēmis pievienoties dabasdraugu forumam, ir arī akceptējis tos pašus mērķus, ko labas gribas cilvēki šādos forumos un vispār pasaulē - sveikt jaunos foruma dalībniekus, pievienot viņus vairāk vai mazāk aktīviem dabasdraugiem, izstāstīt viņiem gan to, kas pašam tika stāstīts, un vēl arī to, par ko esam pēc tam vienojušies kopīgi, un ko esam izzinājuši attiecībā uz tiešraidēm. Nu kaut kā tā... :D
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Hildiņa augstāk jau minēja, ka mēs nejūtam intonāciju, kādā tiek runāts. Katrs attiecīga salasa pa savam. Burti .... tie ir tādi reizēm, ka saprast nevar.
Feja ir malacis. Viņai ir entuziasms.
Nav jau ar tām kamerām gluži tā, ka tās pieslēdz un visi aizmirst. Domāju, ka uzturētāji tikai priecātos, ja par problēmām tiem tiktu operatīvi ziņots. Un kam vēl ir tik vērīgas acis, kā forumiešiem!
Bet es domāju, ka šī tēma jau ir izrunāta. Vērotāja pastāstīja, kur varētu tādas lietas skaidrot. Un viss. Tēma izsmelta.
d.e.

Post by d.e. »

Made wrote: ...Tomēr domāju, ka vajag mazāk aizvainoties un ka vajag mācīties pieņemt dzīvi kā lielo nezināmo un tādu, kāda tā ir. Nu, nav tiešraides pašlaik, nav zināms, kad būs, ko nu darīt - nu paskatīsimies citas ligzdas, pameklēsim putnus internetā, padarīsim kādus nepadarītus darbus, iziesim ārā... žēl, ka nav tiešraides, bet varbūt pats Dievs to kameru izslēdza, lai es nepalaistu dzīvē kaut ko citu garām, lai es pievērstu acis un uzmanību apkārtnei vai pakavētos sevī. :idea:
Karsti ārā, karsti gājis arī forumā... Es sēdēju savos džungļos un lasīju, kas notiek ligzdās, kādi viedokļi šeit diskusijās... Piekrītu tam, ka rakstītam tekstam nav intonācijas, pati ar to esmu "iegrābusies" ne reizi vien cita veida sarakstēs, kad nevainīgi domāta domu apmaiņa pāraug bezmaz strīdā...
Lai vai kā, man tik par labu nāca tas, ka pāris dienas paliku bez tiešraidēm. Kamēr vēroju ligzdas ekrānā, tik dažas reizes "iemetu aci" savas mājas ligzdā un likās, ka tur putniņi šogad nav...bet izrādās ir gan ! Trakums, es vēl piknikā teicu, ka man kanārijputniņu ligzda zem jumta un kādam to pat rādīju...bet pavērot nesanāca laika ! :D :oops:
Aizstaigāju mežā pie bebru dambja, tur kāds balti - zils putniņš ņēmis nelabu galu...tagad lauzu galvu, kas tas tāds varēja būt :lol: Man prātā tik viļņspārnu papagailis vai zaļā/zilā vārna, bet tās diez vai no poligona atlidos uz Garciemu :o
Vērotāja

Post by Vērotāja »

d.e. kāpēc gan lai zaļvārna nevarētu būt izlidojusi no Ādažiem līdz Garciemam? Domāju, ka tas ir reāli, cik tad tas attālums.
Paskatījos Wikipēdijā - zaļvārnas ķermenīša garums ir 29-32cm, viļņainā papagailīša - 18-20 cm.
d.e.

Post by d.e. »

Vērotāja wrote:d.e. kāpēc gan lai zaļvārna nevarētu būt izlidojusi no Ādažiem līdz Garciemam? Domāju, ka tas ir reāli, cik tad tas attālums.
Paskatījos Wikipēdijā - zaļvārnas ķermenīša garums ir 29-32cm, viļņainā papagailīša - 18-20 cm.
Tur mazas baltas spalvas bija ar ziliem galiem, bija tik dažas garākas lidspalvas - baltas ...
Attālums jau tur daži km, bet pati redzēji, drūmākais "Grimpenas muklājs"...vienīgi kādu puskilometru uz jūras pusi gan ir sausie priežu meži, varbūt tur kāda zaļvārnīte varētu ligzdot. :?
iespējams gan, ka ir vēl kādi citi zilbalti putnu mazuļi, nezinu. Sameklēšu tūliņ pāris bildes telefonā...

Image

Image

Image
d.e.

Post by d.e. »

Te mana "kanarejku" pajumtes ligzdiņa ;)
Image

Aizņēmos no bērniem "selfijkoku" un palūrēju, kas iekšā, kamēr lielie nav mājās ! :lol:
Image

Image

Tuvumā parādījās mamma/tētis, tad nu tinos prom un gaidīju, kad tas dosies barot mazos...mazputniņam pietika ar 1 minūti. Viņi tur katru gadu ir tādi droši, nemaz nebaidās no cilvēkiem. Mierīgi turpina barot sīcīšus no agra rīta līdz vēlam vakaram.

Image
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Paldies, d.e. Cik jaukas bildes :D
Izskatās, ka kanarejku ligzda ir tamborēta, vai ne? Un putniņi ir strazdi?
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Par tām zilajām spalviņām, liekas, ka zaļvārnai vajadzētu būt lielākām spalvām un vajadzētu būt arī brūnām. Šīs spalvas izskatās, ka piederējušas kādam mazam putniņam.
:?:
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”