Zaļās vārnas Ādažu poligonā, 2016

Coracias garrulus - European Roller
Murkjelis

Re: Zaļās vārnas Ādažu poligonā, 2016

Post by Murkjelis »

RedStar7 wrote:Sveiki,

DabasSkaņas jau pieminēja, ka sestdien bijusi būru apsekošana. Ja kādam tas liekas interesanti, par to vairāk uzrakstīts te, ir arī dažas bildes:
http://stacija.org/zalo-varnu-buru-apsekosana/
Paldies! Ļoti interesanti.

P.S. Pārsteidza, ka svīres mēdz gredzenot.
Un šis "Gaidu tās katru gadu. Kad atlido, tad zinu – vasara klāt. Kad aizlido, paliek bēdīgi." Precīzi tāpat :) Tiesa, katru gadu sašaubos starp svīrēm un čurkstēm. Tad nu šosezon ašpaCpit reizes klausījos un salīdzināju balsis. Tomēr paliku pie svīrēm :D Pilnīgas pārliecības tik un tā nav, jo man uz ausīm ir uzkāpis kā minimums zilonēns Dambo (es varu tikai pateikt, kad cilvēks dzied šķībi... tāpēc nespēju klausīties muzikālos šovus :D, bet visādi citādi... zilonēns).
RedStar7

Post by RedStar7 »

Murkjelis wrote:Tiesa, katru gadu sašaubos starp svīrēm un čurkstēm.
No izskata nesanāk pateikt? Manuprāt, nav nemaz tik līdzīgas :)
Var mēģināt ierakstīt balsi un ielikt dabasdatos. Čurkstes, man liekas, burbuļo gandrīz bez apstājas, kamēr svīres mazliet vairāk atgādina svilpītes - nopūš, paņem pauzīti, lai ievilktu elpu un pūš atkal :lol:
Vērotāja

Post by Vērotāja »

RedStar7 wrote:Sveiki,

DabasSkaņas jau pieminēja, ka sestdien bijusi būru apsekošana. Ja kādam tas liekas interesanti, par to vairāk uzrakstīts te, ir arī dažas bildes:
http://stacija.org/zalo-varnu-buru-apsekosana/
Paldies :D Izlasīju ar ļoti lielu interesi.

Vai z-vārnas ir tik tolerantas pret traucējumu, ka var tā - piebraukt ar auto, izņemt kāpnes, noņemt mājai jumtu, aiznest bērnus gredzenot utt ?
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Murkjelis

Post by Murkjelis »

RedStar7 wrote:
No izskata nesanāk pateikt? Manuprāt, nav nemaz tik līdzīgas :)
Var mēģināt ierakstīt balsi un ielikt dabasdatos. Čurkstes, man liekas, burbuļo gandrīz bez apstājas, kamēr svīres mazliet vairāk atgādina svilpītes - nopūš, paņem pauzīti, lai ievilktu elpu un pūš atkal :lol:
Pēc bildēm, nē, nav līdzīgas, bet pamēģini kārtīgi apskatīt šo lidoni :D Ierakstīt nesanāks. Man te ir absolūta kakafonija. Svīres, kaijas, vārnas, šļupstoši tēvoči, dusmīgas tantes, suņi, bērnudārzs un ieraksta līdzeklis - mobilais telefons...tas ir tikpat kā ar šķiltavām mēģināt izgaismot melno caurumu :D
Pēc lidojuma manevriem svīres, pēc lieluma - svīres (mani putniņi ir kudiš lielāki par zvirbuļiem), bet mani noveda no svīru ceļa pāris lietas 1) tomēr šķiet, ka viņiem ir pavairāk tā baltumiņa, kā svīrēm no grāmatām un 2) vienu gadu simt punkti šos pieķēru pirms aizlidošanas visus sasēdušos uz vadiem starp mājām un kā pēc komandas aizlidojam. Es sapratu, ka svīres tā nedara... Tiesa, visu sezonu arī nekur nesēž - tikai lidinās. Lūk, tikai toreiz. Bet nu labi. Savukārt priekš čurkstes tā baltuma ir par maz :D Bezdelīga točna nav.Tās es kopš bērnības tomēr pazīstu :D Un zaļās vārnas arī - nē! :D Vismaz tik daudz tā skaidrība ir :)
Simba

Post by Simba »

Murkjelis wrote: Bezdelīga točna nav.Tās es kopš bērnības tomēr pazīstu :D Un zaļās vārnas arī - nē! :D Vismaz tik daudz tā skaidrība ir :)
Zin, Murķeli... Tev jau vēl ir paveicies... A es šodien lasu šo un brīnos - vai tad bez bezdelīgām un čurkstēm ir vēl kaut kas? Tipa tādas svīres arī ir? :lol:
RedStar7

Post by RedStar7 »

Murkjelis wrote:Pēc bildēm, nē, nav līdzīgas, bet pamēģini kārtīgi apskatīt šo lidoni :D
Varbūt abas? :D

Kārtīgi apskatīt nevar, tāpēc klasiskā atšķiršanas pazīme ir - kā spārni piekļaujas lidojumā. Ja spārnu gali tālu no vēdera, tad svīres (izskatās pēc sirpīšiem). Čurkstēm lidojumā spārni pienāk tuvu vēderam. Bet es piekrītu, ka no teorētiskiem aprakstiem un bildēm vien grūti saprast. Pirms kādiem diviem, trim gadiem es tāpat šos putnus neatšķīru :roll:

Uz vadiem svīres noteikti nesēž.

Vērotāja wrote:Vai z-vārnas ir tik tolerantas pret traucējumu, ka var tā - piebraukt ar auto, izņemt kāpnes, noņemt mājai jumtu, aiznest bērnus gredzenot utt ?
Te vajadzētu speciālista komentāru. Bet, manuprāt, ja to dara tik maz reižu cik nepieciešams, rīkojas iespējami ātri un klusi, tad tas ir pieļaujami. Citādi tas netiktu darīts.
d.e.

Post by d.e. »

21:50 Als aprauga būri ;)
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Simba, man otrādāk - bija bezdelīgas un svīres :D Par čurkstēm uzzināju pirms dažiem gadiem un tad arī sāku šaubīties :D

RedStar7, es vēl papētīšu. Atcerējos, ka viendien mēģināju safočēt... tagad domāju paskatīšos vai nevar parādīt ...aga... vienā bildē vārna, otrā kaija, trešajā tukšums, ceturtajā roka...ķēru kaķi, lai nelien uz lodžijas margām un dažās kaut kur tālumā punktiņi :D Viendien divas svīrčurkstes "skrēja" pakaļ irsim. Izskatījās, ka sporta pēc :)

Bet labi. Svīru tēma slēgta. Piedošanu zaļajām vārnām par atkāpi no normatīviem!
Made

Post by Made »

RedStar7, jauks apraksts, tādā rāmā vieglā ritmā :)
Vērotāja

Post by Vērotāja »

RedStar7, vēlreiz paldies par saiti uz blogu, es te mazliet izteicos par rakstu http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... 732#p86732
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Sarmīte

Post by Sarmīte »

7.jūnijs
5:30
Labrīt!Atlido ALs un tūlīt aizlido,pēc minūtes vēlreiz.
Image
5:31
Image
dabasSkaņas

Post by dabasSkaņas »

RedStar7 wrote:
Vērotāja wrote: Vai z-vārnas ir tik tolerantas pret traucējumu, ka var tā - piebraukt ar auto, izņemt kāpnes, noņemt mājai jumtu, aiznest bērnus gredzenot utt ?
Te vajadzētu speciālista komentāru. Bet, manuprāt, ja to dara tik maz reižu cik nepieciešams, rīkojas iespējami ātri un klusi, tad tas ir pieļaujami. Citādi tas netiktu darīts.
Jā, dažas īsas un pareizi paveiktas būru pārbaudes sezonā nekaitē ne zaļajām vārnām, ne citām sugām. Mazuļu gredzenošana tāpat. Pēc tās neviena zaļo vārnu ligzda nav bijusi pamesta, un tos pašus būrus viņas apdzīvo atkārtoti nākamajos gados, neskatoties uz pārbaudēm un gredzenošanām. Cita lieta ir pieaugušo zaļvārnu ķeršana ligzdās uz olām - atšķirībā no pupuķiem vai svīrēm, šai sugai tā ir diezgan droša recepte ligzdas pamešanai. Tāpēc to nedarām, un par laimi, nav arī nepieciešams. Vairākums pieaugušo tāpat jau ir gredzenotas jau kā mazuļi, bet gredzeni ir nolasāmi pa gabalu, ko darām mazuļu barošanas laikā. Tā ka visas lauka darbu metodes ir drošas, ilgstoši un pamatīgi pārbaudītas.
d.e.

Post by d.e. »

11:04 Als ierodas būrī un pāris minūtes rušinās pa māju. ;)
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Als inspicē namiņu 13:40 - 14:00 :) Ilgi sēž lodziņā kā Solveigs un gaida savu Pēru Gintu :)
Man patīk tā Ala skarbā izrunāšanās būrīša iekšienē ("un ko viņām vēl vajag?! puisis kā bilde, dzīvoklis ar videonovērošanu, apsardze - vesels poligons, uz grīdām ekoloģiski tīrs paklājs") un smalkjūtīgā klusēšana, vai klusie poēmas lasījumi ārpusē ("tikai tevi gaidu es, tikai no tevis nav vēstules...") :) Protams, to atšķirību noteikti rada arī mikrofoni, bet tā ļoti cilvēciski izskatās/izklausās :)
Hildina

Post by Hildina »

Murkjelis wrote:Als inspicē namiņu 13:40 - 14:00 :) Ilgi sēž lodziņā kā Solveigs un gaida savu Pēru Gintu :)
Man patīk tā Ala skarbā izrunāšanās būrīša iekšienē ("un ko viņām vēl vajag?! puisis kā bilde, dzīvoklis ar videonovērošanu, apsardze - vesels poligons, uz grīdām ekoloģiski tīrs paklājs") un smalkjūtīgā klusēšana, vai klusie poēmas lasījumi ārpusē ("tikai tevi gaidu es, tikai no tevis nav vēstules...") :) Protams, to atšķirību noteikti rada arī mikrofoni, bet tā ļoti cilvēciski izskatās/izklausās :)
:lol: :lol: :lol:
Murkjelis

Post by Murkjelis »

18:24
Alam vakara apgaita. Šobrīd 18:39 joprojām rušinās un skaita salmiņus. Pa būrīša sienām pastaigājas pa skudrai. Tā ir vienīgā kompānija :) Bet Als iecentrējies sienā prāto par tēmu - dēt, vai nedēt - tāds ir jautājums. Un, ja dēt, tad - ko?!
18:48 izgaisa... vārda vistiešākajā nozīmē. Simts punkti gājis kursos pie mana kaķa. Tas arī tā prot.

Image
Sarmīte

Post by Sarmīte »

8.jūnijs
Labrīt!
6:22
ALs atlido apskatīt būrīti
Image
Sarmīte

Post by Sarmīte »

8:25
Atkal pārkravā būrīti
Image
AP2You

Post by AP2You »

9:10
Als ar brokastu sienāzi(?) klāt.
Palūkojās caurumā, neviena mājiņā nav un žigli prom.
Attachments
ar sienāzi.jpg
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Starp 18:06 - 18:20 Ala dzīvoklītī viesojās Kaut Kas... vai Kāds... varat to saukt par Fantomu, bet es teiktu tiešāk - tur bija atnācis visu meitās palikušo Zaļo Vārnu Kolektīvais gars. Pilns nožēlas un žēlabu. Pilns vaimanu un asaru pilienu uz jumta. "Kur mana jauņeiba, kur mana dzeiveiba?!" Vārdu sakot - atlidoja, pabūrās un aizlidoja.

Image
Post Reply

Return to “Zaļā vārna”