Melnie stārķi Zemgalē, 2016 (Zīle un Ozols)

Ciconia nigra - Black Stork
Locked
Vērotāja

Re: Melnie stārķi Zemgalē, 2016 (Zīle un Ozols)

Post by Vērotāja »

Vēstule no Māra Strazda:

Tiem, kas piekusuši gaidīt jebkādus jaunumus Gorī, variet darīt zināmu, ka Sarma ir parādījusies ēterā, jo izkustējusies (jau vakar) un jau atrodas Sudānā (Eritreju viņa jau ir šķērsojusi). Ja viss noritēs tā, kā vajadzētu būt, pēc 5-7 dienām viņai vajadzētu sasniegt Izraēlu. Tad jau skatīsiemies, kas notiks tālāk. Tas nozīmē, ka vēl nav pilnīgi pagalam cerība, ka var atrasties arī kāda no abām pārējām Āfrikas apceļotājām - Zuze vai, ticamāk ka Upene, bet nevar, protams, izslēgt to, ka mēs par viņām vairs neko neuzzināsim.

Pie viena lūgums / piedāvājums brīvprātīgajiem pētniekiem, kamēr tas ir iespējams (kad cāļi paaugsies, tas vairs noteikti nebūs iespējams) - reģistrēt (palaižot ierakstu palēnināti, vismaz mans dators tādu iespēju piedāvā) cik kurš no cāļiem un ko (vismaz līmenī - zivtiņa, vardīte vai kukainis - brūnie plācenīši ir ūdensvaboles, bet brūnas "ķeskiņas" var būt spāru kāpuri, savukārt pavisam mazās zivtiņas (kā mazuļu knābji tagad - ir stagari, mazās baltas slaidās - auslejas vai kas tamlīdzīgs, dzeltenīgās apaļās var būt karūsiņas)) katrā barošanas reizē apēd un, tikpat svarīgi - ko apēd atkārtoti vecais putns. Tas uz ko vēršu uzmanību, ir fakts, ka zivis, vai (lielās) vardes, kuras pēc sašķirošanas ligzdā vecais apēd (jo cāļiem par lielu), otrreiz vairs netiek atrītas. Tas nozīmē, ka atnestā barība visa putnam stāv guzā un tad, kad putns to norij otrreiz, viņš kaut kā dabū šos atsevišķos objektus garām visam tam, kas ir guzā uz kuņģi. Šis fakts ir tikai dažus gadus kā zināms un vajadzētu par to savākt iespējami vairāk precīzu materiālu - tas ir izdarāms, skatoties uz katru no iesaistītajiem putniem atsevišķi - tas nozīmē, katra no barošanās reizēm ir jānoskatās vismaz trīs reizes, kontrolei pat var būt, ka vairāk un palēnināti tas aizņem 15-20 minūtes. Nav tik daudz runa par to, ka Jums būtu vairāk laika nekā man, bet man tagad diezgan daudz nāksies nebūt pie datora vispār un pa visiem kopā var būt, ka var šādu pētījumu veikt jau "darba gaitā"? Tas, ko varētu izskaitļot, ir, zinot objektu skaitu un lieluma klasi (man ir daudz datu, cik caurmērā šādi objekti sver), cik barības cālis dienā uzņem. Zivis varētu grupēt trīs kategorijās - "stagari", "auslejas" un pārējās. Ja pārējās var klasificēt, kas tās ir - ticu, ka tas ir iespējams, it īpaši, ja cilvēks ir makšķernieks, tad - cik smalki var. Šodien, piemēram, vecais putns apēda zivtiņu, kas gandrīz droši bija ņurņiks vai strauta nēģis. Vardes varētu dalīt trīs lieluma klasēs - sīkas (kā stārķēnu knābji, tādu pagaidām nav, jo tās būs šīgada) - vispār var būt, ka melnā masa, kas ir dažos barības paraugos, ir kurkuļi - vairums ir vidējas un dažas ir lielas. Lielas ir tās, kas ir ~puse no pieaugušā putna knābja garuma (tādu droši esmu redzējis tikai vienu, bet es diezgan maz barošanas reizes semu redzējis).

Vēl lūgtu piefiksēt iespējami precīzi 4. olas šķilšanos, ja tāda būs. Par 3. esmu visai pārliecināts, ka tā ir vanckars, var būt tā arī ar ceturto, bet tā vēl var arī šķilties (tuvākajās pāris dienās).
Liels paldies par pūlēm jau iepriekš!

Māris
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Liz01

Post by Liz01 »

Vērotāja wrote:Vēstule no Māra Strazda:

Tiem, kas piekusuši gaidīt jebkādus jaunumus Gorī, variet darīt zināmu, ka Sarma ir parādījusies ēterā, jo izkustējusies (jau vakar) un jau atrodas Sudānā (Eritreju viņa jau ir šķērsojusi). Ja viss noritēs tā, kā vajadzētu būt, pēc 5-7 dienām viņai vajadzētu sasniegt Izraēlu. Tad jau skatīsiemies, kas notiks tālāk. Tas nozīmē, ka vēl nav pilnīgi pagalam cerība, ka var atrasties arī kāda no abām pārējām Āfrikas apceļotājām - Zuze vai, ticamāk ka Upene, bet nevar, protams, izslēgt to, ka mēs par viņām vairs neko neuzzināsim.

Pie viena lūgums / piedāvājums brīvprātīgajiem pētniekiem, kamēr tas ir iespējams (kad cāļi paaugsies, tas vairs noteikti nebūs iespējams) - reģistrēt (palaižot ierakstu palēnināti, vismaz mans dators tādu iespēju piedāvā) cik kurš no cāļiem un ko (vismaz līmenī - zivtiņa, vardīte vai kukainis - brūnie plācenīši ir ūdensvaboles, bet brūnas "ķeskiņas" var būt spāru kāpuri, savukārt pavisam mazās zivtiņas (kā mazuļu knābji tagad - ir stagari, mazās baltas slaidās - auslejas vai kas tamlīdzīgs, dzeltenīgās apaļās var būt karūsiņas)) katrā barošanas reizē apēd un, tikpat svarīgi - ko apēd atkārtoti vecais putns. Tas uz ko vēršu uzmanību, ir fakts, ka zivis, vai (lielās) vardes, kuras pēc sašķirošanas ligzdā vecais apēd (jo cāļiem par lielu), otrreiz vairs netiek atrītas. Tas nozīmē, ka atnestā barība visa putnam stāv guzā un tad, kad putns to norij otrreiz, viņš kaut kā dabū šos atsevišķos objektus garām visam tam, kas ir guzā uz kuņģi. Šis fakts ir tikai dažus gadus kā zināms un vajadzētu par to savākt iespējami vairāk precīzu materiālu - tas ir izdarāms, skatoties uz katru no iesaistītajiem putniem atsevišķi - tas nozīmē, katra no barošanās reizēm ir jānoskatās vismaz trīs reizes, kontrolei pat var būt, ka vairāk un palēnināti tas aizņem 15-20 minūtes. Nav tik daudz runa par to, ka Jums būtu vairāk laika nekā man, bet man tagad diezgan daudz nāksies nebūt pie datora vispār un pa visiem kopā var būt, ka var šādu pētījumu veikt jau "darba gaitā"? Tas, ko varētu izskaitļot, ir, zinot objektu skaitu un lieluma klasi (man ir daudz datu, cik caurmērā šādi objekti sver), cik barības cālis dienā uzņem. Zivis varētu grupēt trīs kategorijās - "stagari", "auslejas" un pārējās. Ja pārējās var klasificēt, kas tās ir - ticu, ka tas ir iespējams, it īpaši, ja cilvēks ir makšķernieks, tad - cik smalki var. Šodien, piemēram, vecais putns apēda zivtiņu, kas gandrīz droši bija ņurņiks vai strauta nēģis. Vardes varētu dalīt trīs lieluma klasēs - sīkas (kā stārķēnu knābji, tādu pagaidām nav, jo tās būs šīgada) - vispār var būt, ka melnā masa, kas ir dažos barības paraugos, ir kurkuļi - vairums ir vidējas un dažas ir lielas. Lielas ir tās, kas ir ~puse no pieaugušā putna knābja garuma (tādu droši esmu redzējis tikai vienu, bet es diezgan maz barošanas reizes semu redzējis).

Vēl lūgtu piefiksēt iespējami precīzi 4. olas šķilšanos, ja tāda būs. Par 3. esmu visai pārliecināts, ka tā ir vanckars, var būt tā arī ar ceturto, bet tā vēl var arī šķilties (tuvākajās pāris dienās).
Liels paldies par pūlēm jau iepriekš!

Māris
Can someone please translate into English? Image thank you :D / Vai kāds, lūdzu, tulkot angļu valodā? Image Paldies :D
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Liz, this is not so easy and clearly ...We must count what the chicks are eating, how many pieces of each sort of food and size...
I am afraid I could mess the message. Maybe better you contact Maris Strazds via e-mail?... http://www.goris.lv/pasaule/

Liz, tas nav tik vienkārši un viennozīmīgi ... Mums jāskaita, ko mazuļi ēd, cik daudz gabalu no katra ēdiena veida un pēc lieluma... :D
Baidos, ka varu neprecīzu ziņu nodot. Vai nebūtu labāk kontaktēt ar MS personiski?
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

16.29 Barošana...

Video no Liz - 16h29m melnais starkis Female feeds the storklets, liznm

Video: https://www.youtube.com/watch?v=OYWLEPQAiaA

Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Simba

Post by Simba »

MĀRIS wrote:8.55. Divi bumbulīši, divi perpelīši, un protams, vecāks. :P
Māri, Tu tik neaizmirsti pateikt, kurš ir tas brīdis, kad perlepīši par murmulīšiem paliks :lol:
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Simba wrote:
Māri, Tu tik neaizmirsti pateikt, kurš ir tas brīdis, kad perlepīši par murmulīšiem paliks :lol:
:lol:
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Simba wrote:
Tad, kad perpelīši sāk štātēties ar visādām mežģīnītēm, rišiņām, tad viņi pārvēršas par murmulīšiem. :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Liz01

Post by Liz01 »

lianaliesma wrote:Liz, this is not so easy and clearly ...We must count what the chicks are eating, how many pieces of each sort of food and size...
I am afraid I could mess the message. Maybe better you contact Maris Strazds via e-mail?... http://www.goris.lv/pasaule/

Liz, tas nav tik vienkārši un viennozīmīgi ... Mums jāskaita, ko mazuļi ēd, cik daudz gabalu no katra ēdiena veida un pēc lieluma... :D
Baidos, ka varu neprecīzu ziņu nodot. Vai nebūtu labāk kontaktēt ar MS personiski?

Thank you Lianaliesma. I understand. But I can not recognize what is fed. Mostly it just looks black. :D
Paldies Lianaliesma. Es saprotu. Bet es nevaru atzīst to, kas tiek baroti. Galvenokārt tas tikai izskatās melns. :D
Feja

Post by Feja »

20.29 Vecāku maiņa, Ozols mājās, Zīle prom.
Image

20.30 pabaro bērnus,ar kaut ko zivtiņām līdzīgu, dažas bija palielas, ka bērniem bija grūti mazajā knābītī dabūt iekšā :)
Image
Simba

Post by Simba »

Liz01 wrote:
lianaliesma wrote:Liz, this is not so easy and clearly ...We must count what the chicks are eating, how many pieces of each sort of food and size...

Thank you Lianaliesma. I understand. But I can not recognize what is fed. Mostly it just looks black. :D
Paldies Lianaliesma. Es saprotu. Bet es nevaru atzīst to, kas tiek baroti. Galvenokārt tas tikai izskatās melns. :D

Diemžēl es neesmu anglis, tikai tik, cik pateikt dažas standartfrāzes. Bet varbūt šeit ir kāds, kas var Liz01 palīdzēt saprast, ko Māris saka. Jo viens - Mārim visticamāk nebūs laika, otrs - Liz01 daudz pavada pie ligzdas tiešraides un Mārim tik svarīgo info iespējams varētu iedot. Ja tikai viņa saprastu, ko tieši vajag. Savukārt Māra teiktais, ka apēstais aiziet garām cāļu uzkrājumam un pa taisno vēderā - tas ir zelta vērts atklājums :)
Ja nu galīgi nav neviens, es tad varu parakāties pie paziņām, kas nav "putnenieki", bet kas varbūt var pārklapēt šo angļu mēlē :)
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Simba, varbūt tiešām kāds var pārtulkot. Man ar tik sarežģīts teksts nav pa spēkam :(
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Simba

Post by Simba »

Vērotāja wrote:Simba, varbūt tiešām kāds var pārtulkot. Man ar tik sarežģīts teksts nav pa spēkam :(
Es jau esmu tik gudra runātāja, bet vai man izdosies kādu atrast, to es arī nezinu :D Pacentīšos ;)
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Liz savā atbildē minēja, ka viņa nevar saskatīt atsevišķas barības vienības, vienīgi black jeb, brīvi tulkojot, tumšu čupiņu ;) .
Citādi viņa būtu izteikusi gatavību palīdzēt barības uzskaitē.
Man jāpiekrīt, ka kamera ir pārāk tālu, lai ko tādu varētu atšķirt un piefiksēt.
Liz01

Post by Liz01 »

Labrit :D
20:29 in this video you can see that Ozols feeding little fish / šajā video jūs varat redzēt, ka Ozols barošana maz zivju

Video: https://www.youtube.com/watch?v=j5s8L4kBscY

I understand what Maris wrote. I just wanted abolute certainty. ;) / Es saprotu, ko Maris rakstīja. Es tikai gribēju pilnīgu pārliecību.

6:07 BTW Zile came home :D Zīle nāk mājās :D
Liz01

Post by Liz01 »

May 20

6:07 Zile came home / Zīle atnāca mājās

Image

Image
Liz01

Post by Liz01 »

Zile starts feeding- two big fishes and smal pieces. / Zīle sāk barot - divas lielas zivis un mazi gabaliņi

Image

Image

Image

Video: https://www.youtube.com/watch?v=kYu97iB5rZc

Made

Post by Made »

Gribēju rakstīt Liz01 privāti, bet ja nu pavisam nepareizi ko esmu pateikusi... labāk atklāti ielikt tos vārgos mēģinājumus - negribēju precīzi iztulkot MS teikto, bet vismaz klasificēt "paiku" :P

Varbūt par visiem mēs varētu dabūt jēdzīgāku tekstu. Man nav vairs laika pie tā darboties, tāpēc tikai ātrumā pārbraucu vietām, kuras es google tulkojumā nesapratu tik labi kā pārējās. Atvainojos, ka uzdrošinājos, bet varbūt kādam tagad sagribēsies labāk to izdarīt :lol: :P

Liz01, there is brief story about feeding research :P as supplement to Google translation :lol:
We could help Maris with recording (while it is possible, because chicks ar so small, later we cannot fix feeding) what the chicks eat in terms of: fishes, frogs or insects.
Fishes can be some of:
stagari - sticklebacks (in size of chicks beak currently http://www.latvijasdaba.lv/meklet/zivis/),
auslejas - verkhovka (or owsianka – little, white, slim http://www.latvijasdaba.lv/zivis/leucas ... atus-heck/),
other, for examle, karūsas - crucian carp (yellowish and round http://www.latvijasdaba.lv/meklet/) or ņurņiks alias strauta/upes nēģis - European river lamprey Lampetra fluviatilis (not a fish in reality)
Insects can be some of:
ūdensvaboles - beetles, which lives in water (looks like brown little pancakes; Maris did not detalised, therefore I found some words in Google and may be I`m not right): zeltmalu airvabole - the great diving beetle (Dytiscus marginalis) or platā airvabole (D. Latissimus; specie of Latvian Red List) or peldvaboles (Haliplidae), virpuļotāji (Gyrinidae) un lielais ūdensmīlis (Hydrous piceus)
spāru kāpuri – nymphs of dragon-fly looks like brown guts
Frogs can be divided by size: big - as half of adults beak, small - as chicks beak, but they had to grow to this size yet, and therefore the frog-spawn is on top now (looks like blak mass)

Is is important to fix – what is eaten by chicks, and what after inventory is eaten second time by adults – it can be fishes, frogs (too big for chicks). Such secondary feed is not for second-time offering, it is gulped down to stomach passing by the gizzard (in which lies brought feed for chicks). How are they managing it to avoid mixing... it should be studied.
Feja

Post by Feja »

8.33 Atlidoja Ozols, sasveicinājās, Zīle prom
Image

8.36 Ozols pabaroja bērnus, kaut kas mazs no knābja izbira.
Image

9.06 vēl viena barošana, nu gan varēja labi redzēt, ka mazie ēd mazas zivtiņas ( daudz apēda), lielo zivi apēda vecāks pats.
Image
Last edited by Feja on 20 May 2016 09:19, edited 1 time in total.
mega2

Post by mega2 »

Labrīt!
6:45 Mazo čubināšana:

Image

7:16 Vecāks kaut ko lielu atrija,bet pats atkal apēda:

Image

7:54 Ku-kū,kur es esmu paslēpies? :lol:
Image
mega2

Post by mega2 »

8:11-8:20 Gaisa un saules peldes,čubināšanās un knubināšanās...

Image

Image

8:32 Atlido otrs vecāks:

Image
Locked

Return to “Melnais stārķis”