Maz-ko-zinu wrote:Vērotāja, man tev ir jautājumi pie "personīgā scenārija".
Ja es nemaldos, tad šoziem pie kameras ir strādāts agrāk, kā pagājušajā gadā?
Atradu tekstu: "Kamera uzlikta vienā no galotnes zariem janvāra nogalē - laikā, kad ligzdas būvēšana bija tikko uzsākta, tā dodot retu iespēju vērot jaunas ligzdas būvēšanas procesu"
Tagad iešu skatīties - kādos datumos bija remontdarbi pie kameras šoziem.
Atradu - "19.janvārī pēc pārtraukuma tika atjaunota kameras darbība"
Tātad - agrāk , kā pagājušajā ziemā cilvēki bija pie ligzdas. Ar to es gribu teikt, ka diez vai tas vai - tikai tas ir par iemeslu. Un ņemot vērā, ka pagājušajā gadā būvēja jaunu ligzdu, bet šeit ligzda jau ir un tā tikai jāpapildina, es domāju, ka vēl ir laiks.
Man gribas ticēt, ka viss vēl būs - gan Durbe ligzdā, gan jaunā paaudze.

Sveiki!
Nedomāju, ka mums vajadzētu saistīt tagadējo putnu prombūtni ar sensora mainīšanas darbiem - 1) putni ligzdā uzturējās arī pēc tam, kad tas jau bija izdarīts, un 2) jebkādi darbi pie ligzdas šajā laikā tiek darīti tikai naktī, lai novērstu iespējamo traucējumu. Pērn sistēma tika uzlikta laikā, kad putni pie ligzdas jau aktīvi rosījās, tomēr pēc sistēmas uzlikšanas (kas arī notika naktī) tie nākamajā rītā turpināja ligzdas būvēšanu tā, it kā nekas nebūtu noticis.
Durbes prombūtne ir mulsinoša, tomēr ar pārsteidzīgiem secinājumiem nevajadzētu aizrauties. Lubāna ligzdā pirms diviem gadiem abi putni ligzdā atgriezās 10. februārī un teorētiski tas var notikt vēl vēlāk - manā praksē ir gadījums, kad, spriežot pēc ligzdas izklājuma un atjaunošanas materiāla daudzuma, ērgļi ligzdā ir atgriezušies tikai īsu brīdi pirms olas izdēšanas, turklāt vēlākajās ligzdās olas tiek iedētas tikai aprīlī. Ir virkne apstākļu, ko mēs nezinām un kas paliek aiz kadra - kāds no putniem var būt gājis bojā, var būt konflikti par teritoriju (populācijā ir daudz ligzdošanas vecumu sasniegušu putnu, kam nav partnera un teritorijas, un kas klīst apkārt piemērotas vietas meklējumos). Var būt mēģinājumi veidot jaunas attiecības, kas var būt un var nebūt veiksmīgi. Skaidrs ir tas, ka ar šādu kameru palīdzību mēs varam uzzināt nesalīdzināmi vairāk, nekā tikai kontrolējot ligzdu vienu reizi sezonā, kad tiek gredzenoti mazuļi, tomēr arī šādās pastāvīgi novērotās vietās vienmēr būs situācijas, kad mums nāksies zīlēt par notiekošā iemesliem. Ligzdošanas sezona tagad ir pašā sākuma fāzē un viss vēl var būt priekšā.