🔒Jūras ērgļi Durbē 2016 (Šilute un Vents)
Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2016 (Durbe un Roberts)
i made a close-up clip of Robert's visit where his foot can be seen better than in normal screen.
i think it is obvious that the foot/talons must hurt and they seem to be somewhat stiff. he can, however, bend the talons and take a grip of the branch and then stand on both feet. it's difficult to see if the foot/talons are swollen or not because the good foot is hidden and can't be seen for comparison. /
es, close-up klipu Roberta apmeklējuma, kur viņa kāja var redzēt labāk nekā parastā ekrāna.
Es domāju, ka ir skaidrs, ka pēdas / talons ir ievainots, un tie, šķiet, ir nedaudz stīvs. viņš tomēr var saliekt talons un veikt saķeri filiāles un tad stāvēt uz abām kājām. tas ir grūti, lai redzētu, vai pēdas / talons ir pietūkušas vai nav, jo labi pēda ir slēpta, un nevar redzēt salīdzināšanai.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=AMQx3ExHwW4
the full-view video / pilna-view video:
Video: https://www.youtube.com/watch?v=2qo_C11YEyc
we also saw on the first time that none of the talons was broken and there were no open, bleeding wounds on Robert's left, injured foot. the blood stain was on his right foot. i'm worried that Robert had bled either Lady or Spotty in the fight which they probably had. i hope they are ok. WTEs are still rare enough so that no bird should be lost... /
mēs arī redzējām pirmo reizi, ka neviens no talons tika sadalīti un nebija atvērtas, asiņošana brūces uz Roberta kreisi, ievainoti kājām. asinis traips bija viņa labo kāju. Es esmu noraizējies, ka Roberts bija asiņoja nu dāma vai plankumains cīņā kurā viņi droši vien bija. Es ceru, ka tie ir ok. Baltumi ir joprojām reti pietiekami, lai nevienam putnam būtu zaudēts ...
maybe Robert has twisted the foot in the fight. that kind of injury may hurt for a long time but it will cure eventually. /
varbūt Roberts ir savīti kāju cīņā. šāda veida traumas var ievainot uz ilgu laiku, bet tas būs izārstēt galā.
someone here asked if there's any chance to get medical help for Robert. i think that trying to catch him would be highly risky! even much graver damage could happen in the catching process than the foot injury so far. it's also a very doubtful idea to remove the resident male from the territory at a critical time as the beginning of breeding season which is at hand now. /
kāds šeit jautāja, vai tur ir kāda iespēja saņemt medicīnisko palīdzību Robert. Es domāju, ka mēģina noķert viņu būtu ļoti riskanti! pat daudz gravieris zaudējumi varētu notikt zvejošanas nekā kāju traumas līdz šim. tas ir arī ļoti apšaubāms ideja noņemt rezidentu Vīrietis no teritorijas kritiskā laikā, sākumā pārošanās, kas pie rokas tagad.
i think it is obvious that the foot/talons must hurt and they seem to be somewhat stiff. he can, however, bend the talons and take a grip of the branch and then stand on both feet. it's difficult to see if the foot/talons are swollen or not because the good foot is hidden and can't be seen for comparison. /
es, close-up klipu Roberta apmeklējuma, kur viņa kāja var redzēt labāk nekā parastā ekrāna.
Es domāju, ka ir skaidrs, ka pēdas / talons ir ievainots, un tie, šķiet, ir nedaudz stīvs. viņš tomēr var saliekt talons un veikt saķeri filiāles un tad stāvēt uz abām kājām. tas ir grūti, lai redzētu, vai pēdas / talons ir pietūkušas vai nav, jo labi pēda ir slēpta, un nevar redzēt salīdzināšanai.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=AMQx3ExHwW4
the full-view video / pilna-view video:
Video: https://www.youtube.com/watch?v=2qo_C11YEyc
we also saw on the first time that none of the talons was broken and there were no open, bleeding wounds on Robert's left, injured foot. the blood stain was on his right foot. i'm worried that Robert had bled either Lady or Spotty in the fight which they probably had. i hope they are ok. WTEs are still rare enough so that no bird should be lost... /
mēs arī redzējām pirmo reizi, ka neviens no talons tika sadalīti un nebija atvērtas, asiņošana brūces uz Roberta kreisi, ievainoti kājām. asinis traips bija viņa labo kāju. Es esmu noraizējies, ka Roberts bija asiņoja nu dāma vai plankumains cīņā kurā viņi droši vien bija. Es ceru, ka tie ir ok. Baltumi ir joprojām reti pietiekami, lai nevienam putnam būtu zaudēts ...
maybe Robert has twisted the foot in the fight. that kind of injury may hurt for a long time but it will cure eventually. /
varbūt Roberts ir savīti kāju cīņā. šāda veida traumas var ievainot uz ilgu laiku, bet tas būs izārstēt galā.
someone here asked if there's any chance to get medical help for Robert. i think that trying to catch him would be highly risky! even much graver damage could happen in the catching process than the foot injury so far. it's also a very doubtful idea to remove the resident male from the territory at a critical time as the beginning of breeding season which is at hand now. /
kāds šeit jautāja, vai tur ir kāda iespēja saņemt medicīnisko palīdzību Robert. Es domāju, ka mēģina noķert viņu būtu ļoti riskanti! pat daudz gravieris zaudējumi varētu notikt zvejošanas nekā kāju traumas līdz šim. tas ir arī ļoti apšaubāms ideja noņemt rezidentu Vīrietis no teritorijas kritiskā laikā, sākumā pārošanās, kas pie rokas tagad.
Paldies, Ame! Šis ir tas gadījums, kad es Tev piekrītu par 100%! 

Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Skatoties video, man neliekas, ka ar to kāju pavisam slikti būtu.
Protams tā acīmredzami ir satraumēta, bet tomēr Roberts lido, piezemējas un pārvietojas pa apkārtni.
Man liekas, ja Roberts pavisam slikti justos, tad viņš būtu daudz mazkustīgāks.
Tāpat pilnībā piekrītu, ka mēs visi esam tikai skatītāji un nekāda iejaukšanās ērgļu dzīvē noteikti nav vajadzīga. Ir jāprot nodalīt emocijas no jebkādām liekām darbībām šādā virzienā. Jārūpējas par mājdzīvniekiem - suņiem, kaķiem u.c., šie ērgļi nav mūsu mājdzīvnieki, lai arī sen par tādiem ir kļuvuši mūsu prātos un mājās caur datoru un citiem ekrāniem.
Protams tā acīmredzami ir satraumēta, bet tomēr Roberts lido, piezemējas un pārvietojas pa apkārtni.
Man liekas, ja Roberts pavisam slikti justos, tad viņš būtu daudz mazkustīgāks.
Tāpat pilnībā piekrītu, ka mēs visi esam tikai skatītāji un nekāda iejaukšanās ērgļu dzīvē noteikti nav vajadzīga. Ir jāprot nodalīt emocijas no jebkādām liekām darbībām šādā virzienā. Jārūpējas par mājdzīvniekiem - suņiem, kaķiem u.c., šie ērgļi nav mūsu mājdzīvnieki, lai arī sen par tādiem ir kļuvuši mūsu prātos un mājās caur datoru un citiem ekrāniem.
- Lianaliesma
Man liekas, ka mums jārūpējas par tiem, par ko varam, kad tas vajadzīgs -arī savvaļas dzīvniekam.d.e. wrote: Jārūpējas par mājdzīvniekiem - suņiem, kaķiem u.c., šie ērgļi nav mūsu mājdzīvnieki, lai arī sen par tādiem ir kļuvuši mūsu prātos un mājās caur datoru un citiem ekrāniem.
Vērotāj, vai nevari nodot sveicienus Uģim un palūgt viņu mums, forumiešiem, mazliet pastāstīt, kā viņam veicas ar rehabilitāciju?

Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus.
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.

Lianaliesma, ar kādu rehabilitāciju? esmu atkal kautko palaidusi garām..lianaliesma wrote:Man liekas, ka mums jārūpējas par tiem, par ko varam, kad tas vajadzīgs -arī savvaļas dzīvniekam.d.e. wrote: Jārūpējas par mājdzīvniekiem - suņiem, kaķiem u.c., šie ērgļi nav mūsu mājdzīvnieki, lai arī sen par tādiem ir kļuvuši mūsu prātos un mājās caur datoru un citiem ekrāniem.
Vērotāj, vai nevari nodot sveicienus Uģim un palūgt viņu mums, forumiešiem, mazliet pastāstīt, kā viņam veicas ar rehabilitāciju?
un tā arī Durbe nav parādījusies.... mani arī intereresētu, ko Jānis Ķ.par to domā. Cik ilgi Roberts gaidīs..
- Lianaliesma
Uģim Bergmanim jau labu laiku darbojas ērgļu rehabilitācijas centriņš...Emotion wrote: Lianaliesma, ar kādu rehabilitāciju? esmu atkal kautko palaidusi garām..

-
Nu bet vai ir teikts, ka viss nenotiek kaut kur citur - vecajā ligzdā vai varbūt vispār vēl kaut kur citur nav savīta pilnīgi jauna ligzda...? Tā taču var būt?Emotion wrote: un tā arī Durbe nav parādījusies.... mani arī intereresētu, ko Jānis Ķ.par to domā. Cik ilgi Roberts gaidīs..

Ja arī gadījumā kaut kur kaut kas notiek, tad kaut kur ļoti tālu, bet ne blakus ligzdā, jo mēs pat viņu balsis nedzirdam. Tātad viņu pagaidām nav šeit tuvumā. Mums atliek tikai gaidīt.Vējš vītolos wrote: Nu bet vai ir teikts, ka viss nenotiek kaut kur citur - vecajā ligzdā vai varbūt vispār vēl kaut kur citur nav savīta pilnīgi jauna ligzda...? Tā taču var būt?

Protams, pamest bezpalīdzīgā situācijā meža dzīvnieku vai putnu nav pareizi. Tomēr ir sarežģīti izvērtēt to, kad tiešām ir tas brīdis, kad vajadzīga iejaukšanās un kad no tās būs lielāks labums, nekā ļaunums. Šoreiz nav tas gadījums. Jācer, ka kāja drīz sadzīs un savainojums neatstās nekādas paliekošas sekas.lianaliesma wrote:Man liekas, ka mums jārūpējas par tiem, par ko varam, kad tas vajadzīgs -arī savvaļas dzīvniekam.d.e. wrote: Jārūpējas par mājdzīvniekiem - suņiem, kaķiem u.c., šie ērgļi nav mūsu mājdzīvnieki, lai arī sen par tādiem ir kļuvuši mūsu prātos un mājās caur datoru un citiem ekrāniem.
- Lianaliesma
Manuprāt, tikai tad, ja dzīvnieks nepretojas sagūstīšanai, jo ir pārāk vārgs.d.e. wrote:Tomēr ir sarežģīti izvērtēt to, kad tiešām ir tas brīdis, kad vajadzīga iejaukšanās un kad no tās būs lielāks labums, nekā ļaunums.

Ar prātu piekrītu visam jūsu teiktajam, ka mēs esam tikai vērotāji, bet emocijas dara savu 

Man personīgi šis scenārijs ar katru dienu liekas arvien ticamāks. Par jaunu ligzdu kaut kur tālāk.Vējš vītolos wrote: Nu bet vai ir teikts, ka viss nenotiek kaut kur citur - vecajā ligzdā vai varbūt vispār vēl kaut kur citur nav savīta pilnīgi jauna ligzda...? Tā taču var būt?
Ja LK ame tik droši apgalvo, ka dzirdēja Durbi, nav pamata viņai neuzticēties. Kadrā esam virākkārt redzējuši aizlidojam divus ērgļus. Vai tā ir Durbe vai jaunā dāma?
Roberts ar jauno dāmu bieži bija redzēts ligzdā. Ja pēdējās dienās apkārt lidinās Roberts un jaunā mātīte, kāpēc viņi pārstāja lidot ligzdā? Nav atbildes.
Ja tā ir Durbe, kāpēc viņi nelido ligzdā? Ir atbilde - tādēļ, ka salīdzinot ar decembri tika aiztikta kamera (iespējams izrotāta ar mākslīgiem zariem). Durbes kaprīzes esam pieredzējuši un tagad, kad ligzdā nav bērna, viņai vairs nav par visām varēm jācīnās starp bailēm un bērnu. Tagad viņai ir brīva izvēle nelidot ligzdā.
Šis 4.februāra video liecina par labu versijai, ka tā varētu būt Durbe, kura negrib lidot ligzdā
Video: https://www.youtube.com/watch?v=gL0EJoGdQvI
Šīs bija tikai pārdomas, nevis apgalvojums. Viss var mainīties.
2012.gadā jūras ērgļi naski būvēja ligzdu, taču pēdējā brīdī izvēlējās dēt olas citur.
Vēl ir laiks, pagaidām vēl nav iemesla satraukumam

Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
ak tā...paldies. Mani arī interesētu, kā notiek dzīve tiem ērglīšiem.lianaliesma wrote:Uģim Bergmanim jau labu laiku darbojas ērgļu rehabilitācijas centriņš...Emotion wrote: Lianaliesma, ar kādu rehabilitāciju? esmu atkal kautko palaidusi garām..
Pilnībā piekrītu 100 % !lianaliesma wrote:Manuprāt, tikai tad, ja dzīvnieks nepretojas sagūstīšanai, jo ir pārāk vārgs.d.e. wrote:Tomēr ir sarežģīti izvērtēt to, kad tiešām ir tas brīdis, kad vajadzīga iejaukšanās un kad no tās būs lielāks labums, nekā ļaunums.

Uģis vienmēr ir ļoti aizņemts, man nav tik tuvas attiecības, lai vienkārši piezvanītu papļāpāt.
Aprīlī noteikti komunicēšu ar viņu, jo atkal būs jāpieskata lizgas kamēr viņš lauka ekspedīcijās. Tad arī pajautāšu par rehabilitācijas staciju.
Aprīlī noteikti komunicēšu ar viņu, jo atkal būs jāpieskata lizgas kamēr viņš lauka ekspedīcijās. Tad arī pajautāšu par rehabilitācijas staciju.
Vērotāji ekspedīcijā varētu aizdoties?Vērotāja wrote:Uģis vienmēr ir ļoti aizņemts, man nav tik tuvas attiecības, lai vienkārši piezvanītu papļāpāt.

-
Vērotāja, man tev ir jautājumi pie "personīgā scenārija".
Ja es nemaldos, tad šoziem pie kameras ir strādāts agrāk, kā pagājušajā gadā?
Atradu tekstu: "Kamera uzlikta vienā no galotnes zariem janvāra nogalē - laikā, kad ligzdas būvēšana bija tikko uzsākta, tā dodot retu iespēju vērot jaunas ligzdas būvēšanas procesu"
Tagad iešu skatīties - kādos datumos bija remontdarbi pie kameras šoziem.
Atradu - "19.janvārī pēc pārtraukuma tika atjaunota kameras darbība"
Tātad - agrāk , kā pagājušajā ziemā cilvēki bija pie ligzdas. Ar to es gribu teikt, ka diez vai tas vai - tikai tas ir par iemeslu. Un ņemot vērā, ka pagājušajā gadā būvēja jaunu ligzdu, bet šeit ligzda jau ir un tā tikai jāpapildina, es domāju, ka vēl ir laiks.
Man gribas ticēt, ka viss vēl būs - gan Durbe ligzdā, gan jaunā paaudze.
Ja es nemaldos, tad šoziem pie kameras ir strādāts agrāk, kā pagājušajā gadā?
Atradu tekstu: "Kamera uzlikta vienā no galotnes zariem janvāra nogalē - laikā, kad ligzdas būvēšana bija tikko uzsākta, tā dodot retu iespēju vērot jaunas ligzdas būvēšanas procesu"
Tagad iešu skatīties - kādos datumos bija remontdarbi pie kameras šoziem.
Atradu - "19.janvārī pēc pārtraukuma tika atjaunota kameras darbība"
Tātad - agrāk , kā pagājušajā ziemā cilvēki bija pie ligzdas. Ar to es gribu teikt, ka diez vai tas vai - tikai tas ir par iemeslu. Un ņemot vērā, ka pagājušajā gadā būvēja jaunu ligzdu, bet šeit ligzda jau ir un tā tikai jāpapildina, es domāju, ka vēl ir laiks.
Man gribas ticēt, ka viss vēl būs - gan Durbe ligzdā, gan jaunā paaudze.

Katru gadu jau laika apstākļi ir nedaudz citādi un no visiem gadiem, kad esam vērojuši ligzdojošus jūras ērgļus, pagājušā gada Durbes ola ir visagrākā, bet vēlākā ola izdēta arī pie mums 2014.gada 24.martā.
Zemāk statistika pa gadiem.
2009.gadā igauņu Linda un Sulevs pirmo olu izdēja 11.martā http://www.looduskalender.ee/forum/view ... &start=180
2010.gadā igauņu Linda un Sulevs pirmo olu izdēja 21.martā http://www.looduskalender.ee/forum/view ... &start=820
2013.gadā igauņu Linda un Sulevs pirmo olu izdēja 13.martā http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... 3&start=20
2014.gadā mūsu Lubāna un Sartas pirmo olu izdēja 24.martā http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... &start=100
2015.gadā mūsu Durbe un Roberts pirmo olu izdēja 9.martā http://dabasdati.lv/forums/viewtopic.ph ... &start=440
Pēc visa spriežot, mūsu platuma grādos normāli ir dēt marta otrajā un trešajā dekādē.
Zemāk statistika pa gadiem.
2009.gadā igauņu Linda un Sulevs pirmo olu izdēja 11.martā http://www.looduskalender.ee/forum/view ... &start=180
2010.gadā igauņu Linda un Sulevs pirmo olu izdēja 21.martā http://www.looduskalender.ee/forum/view ... &start=820
2013.gadā igauņu Linda un Sulevs pirmo olu izdēja 13.martā http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... 3&start=20
2014.gadā mūsu Lubāna un Sartas pirmo olu izdēja 24.martā http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... &start=100
2015.gadā mūsu Durbe un Roberts pirmo olu izdēja 9.martā http://dabasdati.lv/forums/viewtopic.ph ... &start=440
Pēc visa spriežot, mūsu platuma grādos normāli ir dēt marta otrajā un trešajā dekādē.
Šajā siltajā pavasarī, pēc manām domām ērgļiem jau vajadzētu atrādīties pie savām ligzdām, un sākt viņas pielabot, "iezīmēt". Arī pagājušajā gadā Durbe ar Robertu jau sen ņēmās pa veco un jauno ligzdu, Jānis pat nezināja, pie kuras īsti likt kameru, bet viņi savu teritoriju jau "apsaimniekoja"! Tikai tajā dienā, kad lika kameru, tika pieņemts lēmums likt viņu pie jaunās ligzdas, kas, kā mēs zinām, toreiz bija pareizais lēmums. Mani biedē šis pēdējā laika klusums šo ligzdu rajonā - it kā viņa nevienu neinteresētu. Vakar no rīta palido ērgļu pāris garām ligzdai. Šorīt uz pusminūti piestāj Roberts, un pēc tam visu dienu klusums.
Nosliecos gandrīz piekrist Vējš vītolos un Vērotājas versijai, ka viņi ir izvēlējušies citu vietu mums nesadzirdamā attālumā, kur viss notiek. Lai gan Igaunijas ligzdā arī nav nekādas rosības novērotas. 
Pagaidām mums nekas cits neatliek, kā gaidīt un cerēt, varbūt ka tomēr...!

Pilnībā piekrītu, ka augstāk teiktais ir ļoti ticama versija un pēdējā laika klusums ligzdā ir tāpēc, ka rosība ir kaut kur citur. Tomēr, otra versija - tas ir klusums pirms vētras ! Labu notikumu vētras.MĀRIS wrote:Šajā siltajā pavasarī, pēc manām domām ērgļiem jau vajadzētu atrādīties pie savām ligzdām, un sākt viņas pielabot, "iezīmēt". Arī pagājušajā gadā Durbe ar Robertu jau sen ņēmās pa veco un jauno ligzdu, Jānis pat nezināja, pie kuras īsti likt kameru, bet viņi savu teritoriju jau "apsaimniekoja"! Tikai tajā dienā, kad lika kameru, tika pieņemts lēmums likt viņu pie jaunās ligzdas, kas, kā mēs zinām, toreiz bija pareizais lēmums. Mani biedē šis pēdējā laika klusums šo ligzdu rajonā - it kā viņa nevienu neinteresētu. Vakar no rīta palido ērgļu pāris garām ligzdai. Šorīt uz pusminūti piestāj Roberts, un pēc tam visu dienu klusums.Nosliecos gandrīz piekrist Vējš vītolos un Vērotājas versijai, ka viņi ir izvēlējušies citu vietu mums nesadzirdamā attālumā, kur viss notiek. Lai gan Igaunijas ligzdā arī nav nekādas rosības novērotas.