Diskusijas

La Marie

Re: Diskusijas

Post by La Marie »

Made wrote:Līdz galam palicējiem vajadzētu mēģināt vairāk restaurēt to svarīgāko, kas bija pēc La Marie aiziešanas, jo tas nav dokumentēts :) (viņa, ir nu gan malacīte, laikam šodien ar bildēm ņemas)
Taisnība, nedaudz vēlāk ķimerēšos ar bildēm.
Tagad nedaudz jāpastrādā. :)

Jā, diemžēl ap 19:00 man bija jādodas prom, tāpēc ļoti priecātos, ja svarīgāko informāciju, kas tika pēc tam pārrunāta, kāds varētu šeit rakstiski apkopot! Jo par jūras ērgļiem, Durbes un Roberta ligzdu it īpaši, vismaz manas klātbūtnes laikā praktiski vispār nerunājām. Par to man sāp sirds, jo Jānis Ķuze tik bieži nemaz nav pieejams, lai viņu apbērtu ar jautājumiem. Un šī ligzda mums šobrīd ir aktuāla, jo turpinām to vērot tiešraidēs.
Tāpēc lūdzu, lūdzu!

p.s. Paldies arī no manis jaukajam gariņam par Durbertiņas uzlīmītēm! :)
Made

Post by Made »

VIKTORYja sagādāja uzlīmes :)

Pirms ornitologu ierašanās mums bija iepazīšanās tūre ar māju, man ļoti patika mūsu gides stāstījums un tas, ka mēs to visu apskatījām.
Bilde ir pie guļamistabas kamīna (par to, kur bijusi guļamistaba, tikuši iztaujāti bijušo īpašnieku pēcteči, pēc šīs mājas pārdošanas tādu pašu uzcēla Vācijā).
Madara_Ozola

Post by Madara_Ozola »

Made, uzrakstīšu, īsi, kamēr braucu transportā, esmu vējainajā dabā šodien aizmaldīties plānojusi. Ir tā, ka katram metodoloģija ir sava M.Strazds sacīja, ka jāiet mežā un jāvēro, jāklausās, jāmācās un tad jāmeklē noteicējos. Jānis ieteica nopirkt angļu valodā izdoto "Collins Bird Guide" grāmatu. Tas esot labākais putnu noteicējs, kāds līdz šim izdots. Igauņiem jau šī grāmata esot iztulkota no angļu valodas, bet Latvijā nē- droši vien tas ir pieprasījuma jautājums. Es, savukārt, jautāju pēc kādas kvalitatīvas, vienotas interneta vietnes, kur būtu iespējams iegūt visu informāciju vienuviet. Tagad balsis, piemēram, vislabāk klausīties xeno-canto, apraksti no A-Z par putniem arī jāmeklē dažādās vietnēs. Protams, var apmeklēt lekciju ciklu, bet katram ir savas uztveres īpatnības- es, piemēram, esmu individuāliste un gribu visu pati "līdz kaulam" saprast, cik jau tādā interesenta līmenī tas iespējams.
Un mīļš paldies, Vērotājai par organizēšanu. Māri, Vērotāja, vai ar naudiņām viss sanāca, jo tomēr bijām teju 3h ilgāk kā plānots.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

La Marie wrote:....
varēja just, ka sirdis visiem tik pilnas un jautājumu tik daudz, ka cienījamie ornitalogi tika teju vai nokautēti, bet tāpat ne visi paspēja ar saviem jautājumiem iespraukties un ne visu paspējām iztaujāt... Šajā sakarā man radās pārdomas, ka citreiz tikšanos vajadzētu strukturēt kaut kā, lai nav tā, ka vieni tiek pie jautāšanas, bet citiem balstiņas pārāk vājas. :) Sadalīt pa laikiem un pa tēmām tikšanās kopīgo laiku. Varbūt pat jautājumus pirms tam iesūtīt?!

La Marie, teicama doma! Man arī šķita, ka laiks par "īsu", gribējās vēl un vēl iztaujāt gan Māri S., gan Jāni Ķ., gan ieklausīties pārējo jautājumos, jo katram tak savs unikāls funktieris! Tiešām būs vairāk jāpiedomā pie tikšanās plānošanas, jautājumu pierakstīšanas jau iepriekš. Un arī pie tehniskās sagatavošanās "teletiltam" ar pārējiem forumiešiem... :P

Paldies gribas pateikt ikvienam forumietim... Vērotājai par tikšanās organizēšanu! La Marie par komunikācijas tehnisko organizēšanu! un kopīgo foto! Maz-ko-zinu par tādu nianšu klātbūtni kā porcelāna apgleznotas bļodas,šķīvīši un krūzītes, kas tik organiski iekļāvās Dauderu muzeja gaisotnē... Mārim par "savējo" atmosfēras radīšanu ar savu brāzmaino un draudzīgo būtību un - par mūsu vērojamo mīluļu (un arī mūsu) gardumu zivti!... Madarai par "putnu mūziku" fonam... Tālim par mūsu Durbertīnes klātesamības noskaņu tortes attēlā! ... VIKTORYjai par mūsu mīluļu uzlīmēm! Madei par neizsīkstošo jautājumu klāstu! Nu super forumieši! :P
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Madara_Ozola

Post by Madara_Ozola »

Vēl kas- atcerieties M.Strazda sacīto, par iespēju aprīkot ar raidītāju pieaugušu melno stārķi, tas būtu vērtīgs informācijas avots ornitologiem, savukārt, mums visiem jauns pavērsiens putnu migrācijas ceļu vērošanā. Tikai, cik saprotu, tas ir finanšu jautājums- raidītāja izmaksas ~2000EUR. Ja mūsu te ir daudz, varbūt varam kā līdzēt. Vērotāja laikam vislabāk zinās, cik esam forumā un tad jau...
Made

Post by Made »

Nu jā, es par raidītājiem laikam nē (piemaksātu, lai noņem), bet par Zīles olu analīzēm gan varētu ziedot. Tās vēl gaida labākus laikus. Kad mēs runājām, vai tik grūti paņemt upes ūdeni un nosūtīt analīzēm (kā privātpersonai), tad izskanēja, ka par vienām analīzēm (t.i., laikam, piemēram, uz dusta klātbūtni) prasa ap 70 EUR. Kad es pajautāju, cik vajag olām, Māris Strazds atbildēja, ka tikpat. Liekas, ka 140 EUR jau nu tiešām varētu savākt, bet man bija neērti otru reizi jautāt, lai pārliecinātos - vai tiešām olām vajag tikai vienu analīzi un vai netaisa visādas citādas, kur var saskriet lielāka summa.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Arī man šķiet, ka olām var būt vēl citas analīzes. Kaut vai svins, dzīvsudrabs.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Aplūkojot bildi, redzu, ka neesam visi. Vārdos nesaukšu, bet atceros vēl vismaz divus :D. Viena joprojām no skapja nevar izlīst :D
Emotion, ja nemaldos tavu bērnu balsis pienesa papildus jautrību pasākumam.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Simba wrote:Mīļš paldies tam labajam gariņam, kura sagādāja uzlīmes ar putniem - vasaras DurbertA kolekciju ir papildinājušas divas Durbertīnes bildes un Zīļuki-mīļuki :D Ar gadiem būs jāpērk jauns ledusskapis, ko apķimerēt piemiņai :lol:
Simba, tā ir Viktoriya :D
Simba

Post by Simba »

Maz-ko-zinu wrote:
Simba wrote:Mīļš paldies tam labajam gariņam, kura sagādāja uzlīmes ar putniem - vasaras DurbertA kolekciju ir papildinājušas divas Durbertīnes bildes un Zīļuki-mīļuki :D Ar gadiem būs jāpērk jauns ledusskapis, ko apķimerēt piemiņai :lol:
Simba, tā ir Viktoriya :D
Tā jau domāju, tik ar savu cāļa atmiņu uz vārdiem negribēju riskēt un netrāpīt :lol: Tādēļ kā kompromisu izdomāju, ka labā gariņa būtība nemainīsies, vai trāpīšu vārdā vai nē :D
Bet Viktoriya - mīļš paldies :P
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Domāju, ka, sakarā ar vakar pārrunāto Zīles/Ozola aprīkošanu ar raidītāju, mēs varam painformēt arī LK forumiešus. Tikai nepārjautājām par ziedojumu saņēmēju -
Vērotāj, vai tā varētu būt LOB/Latvijas Ornitologu biedrība? ...

p.s.
...jā, arī pēc Vērotājas domām, LOB ...ar konkrētu mērķi - Gorim! painformēšu LK forumiešus...

Vakar, 5.decembrī, 2015, dabasdati.lv forumieši tikās ar ornitologiem Māri Strazdu un Jāni Ķuzi.
Gaidot vairāk datu no Ziļukas Upenes ziemošanas vietām, mums bija iespēja iegūt jaunāko informāciju. Līdz ar citiem jautājumiem tika apspriests projekts "Melno stārķu Zīles vai Ozola aprīkošana ar raidītāju". Tas dotu lielisku iespēju gan pētniekiem, gan tiešraides vērotājiem, lai iegūtu vairāk informācijas par melnajiem stārķiem kopumā, un jo īpaši par mūsu mīļajiem Zīli un Ozolu. Turklāt ir ļoti iedvesmojoši palīdzēt ornitologiem entuziastiem īstenot dabas aizsardzības idejas. Raidītāja izmaksas ir sākot ar ~ 2000 EUR.
Ziedot LOB, konkrētam mērķim "Ziedojums Gorim, raidītāja iegādei":

Latvijas Ornitoloģijas biedrība
Reģ. nr.: 40008002230
Banka: AS "Swedbank"
Bankas kods: HABALV22
Konts: LV34HABA000140J035491
_____
Yesterday, Dec 5, 2015, dabasdati.lv forumers met with ornitologists Māris Strazds and Jānis Ķuze.
While waiting for more data from Ziļuka Upene wintering places, DD forumers took the possibility to gain the latest information. Along with other issues the project "Black stork Zīle or Ozols equippment with a transmitter" was discussed. This would provide an excellent opportunity for both researchers and webcam observers to gain more information about black storks in general, and our favorite Zile and Ozols in particular. Besides it is very inspiring to be with ornitologists enthusiasts and help them implement nature conservation ideas. Transmitter costs, starting with ~ 2000 EUR.
Donations to Latvian Ornithological Society/LOB/ for a specific purpose "For Goris, transmitter purchase":

Latvian Ornithological Society
Reg. No .: 40008002230
Bank: Swedbank
Bank code SWIFT/BIC: HABALV22
Account IBAN: LV34HABA000140J035491
Last edited by Lianaliesma on 06 Dec 2015 14:52, edited 1 time in total.
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Made

Post by Made »

Madara_Ozola wrote:Ir tā, ka katram metodoloģija ir sava M.Strazds sacīja, ka jāiet mežā un jāvēro, jāklausās, jāmācās un tad jāmeklē noteicējos. Jānis ieteica nopirkt angļu valodā izdoto "Collins Bird Guide" grāmatu. Tas esot labākais putnu noteicējs, kāds līdz šim izdots. Igauņiem jau šī grāmata esot iztulkota no angļu valodas, bet Latvijā nē- droši vien tas ir pieprasījuma jautājums. Es, savukārt, jautāju pēc kādas kvalitatīvas, vienotas interneta vietnes, kur būtu iespējams iegūt visu informāciju vienuviet. Tagad balsis, piemēram, vislabāk klausīties xeno-canto, apraksti no A-Z par putniem arī jāmeklē dažādās vietnēs. Protams, var apmeklēt lekciju ciklu, bet katram ir savas uztveres īpatnības- es, piemēram, esmu individuāliste un gribu visu pati "līdz kaulam" saprast, cik jau tādā interesenta līmenī tas iespējams.
Tas par tiem noteicējiem, ko es centos pateikt, ir te atrodams: http://dabasdati.lv/lv/cat/7/

Tiesa, tas izskatās tikai pats sākums, bet man patīk, ka tur ir iekšā nianses, kas atšķir, piem., par līkšņibīti:
Pavasarī un vasarā pieaugušajiem putniem ir sarkanīgs vēders un galva. Pēc sarkanās krāsas līdzīga suga ir tikai lielais šņibītis, kas ir lielāks un ar zaļganām kājām. Likšņibītim, jau pēc tā nosaukuma, knābis ir samērā garš un galā noliekts. Tieši pēc knābja formas var atšķirt arī rudens tērpā no parastā šņibīša.
vai par dzeņiem:

Image
Jamsis

Post by Jamsis »

Madara_Ozola wrote:Vēl kas- atcerieties M.Strazda sacīto, par iespēju aprīkot ar raidītāju pieaugušu melno stārķi, tas būtu vērtīgs informācijas avots ornitologiem, savukārt, mums visiem jauns pavērsiens putnu migrācijas ceļu vērošanā. Tikai, cik saprotu, tas ir finanšu jautājums- raidītāja izmaksas ~2000EUR. Ja mūsu te ir daudz, varbūt varam kā līdzēt. Vērotāja laikam vislabāk zinās, cik esam forumā un tad jau...
Papildus Madaras rakstītajam varu piebilst, ka Zīles olām (jaunā jūras ērģļa nemākulības rezutlātā no ligzdas izmestām) arī vēl nav vekta ekspertīze (DDT klātbūtne), lai pārbaudītu vienu olu nepieciešami ~ 70 EUR. Varbūt arī šajā jautājumā varam līdzēt..... :)
Vērotāja

Post by Vērotāja »

lianaliesma, par kontiem - otrā tēmā pieliku starptautiskos nosaukumus SWIFT/BIC bankas kodam un IBAN bankas kontam. Tā ārzemniekiem laikam būs saprotamāk.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Būtībā 2000 euro raidītājam un 70 euro olas analīzei nav tik astronomiskas summas, ko mēs un viesi no LK kopā nevarētu samest.
Papildus kontam, goris.lv mājas lapā ir arī ziedojumu tālrunis. Kaut pa mazumiņam

Papildus to var izdarīt, sūtot īsziņu

LOB GORIS

uz īsziņu pakalpojuma numuru

1800

Maksa par īsziņu

1.07 EUR

tiks ieskaitīta Latvijas Ornitoloģijas Biedrības ziedojumu kontā!
Paldies par atbalstu!

http://www.goris.lv/ziedojumi/
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Jamsis

Post by Jamsis »

Vērotāja wrote:Būtībā 2000 euro raidītājam un 70 euro olas analīzei nav tik astronomiskas summas, ko mēs un viesi no LK kopā nevarētu samest.

Papildus kontam, goris.lv mājas lapā ir arī ziedojumu tālrunis. Kaut pa mazumiņam

http://www.goris.lv/ziedojumi/
Es jau Melno stārķu forumā rakstīju, ka korektāk būtu saskaņot saņēmēju ar Māri S. Vai arī vienoties par vienotu maksājuma mērķi, ar naudas lietām jokot nevar, ka labu gribēdami neiebraucam auzās :)
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Vērotāja wrote: ...Papildus kontam, goris.lv mājas lapā ir arī ziedojumu tālrunis....
Informācijai - ziedojot caur tālruni, liela daļa līdzekļu tiek samaksāta sakaru operatoram! Ir pieredze.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Vērotāja wrote:lianaliesma, par kontiem - otrā tēmā pieliku starptautiskos nosaukumus SWIFT/BIC bankas kodam un IBAN bankas kontam. Tā ārzemniekiem laikam būs saprotamāk.
Vērotāj, pamanīju un pakoriģēju. Jo LOB lapā anglisko versiju bankas konta detaļām neatradu.
Made

Post by Made »

Jūs tiešām gribat redzēt Zīli ar antenu? :(
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Made wrote:Jūs tiešām gribat redzēt Zīli ar antenu? :(
Pēc šeit pat lasītās informācijas, kādas neatgriezeniskas sekas var nest putnam stress to tramdot un ķerot... - nē.
Putna mazulis vēl dumjš un nepieredzējis. Pārdzīvo, iespējams, vieglāk. Pieaudzis. Nezinu.
Varbūt jums saietā stāstīja, ar kādām metodēm tiek ķerti pieauguši putni? Varbūt tas viss "baltos cimdiņos" un ar maigām šūpuļdziesmām? Jo citādi man rādās diezgan barbariskas ainas galvā.
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”