Melno stārķu migrācija 2015-2021

Maz-ko-zinu

Re: Melno stārķu migrācija

Post by Maz-ko-zinu »

summerkid wrote:Cik atceros, 3-5 gados GORI sasniedz dzimumgatavību. Otrajā gadā noteikti nē. Kate bija otrā gada putns un vasaru tālāk par Rumāniju/Moldovu uz ziemeļiem nelidoja.
Man jau arī tā likās. Tikai nebiju pārliecināta. Tāpēc domāju, ka pirmajos gados meitenes diez vai steidzina vairošanās instinkts atceļā.
summerkid, tu netiec 5. uz Dauderiem?
Made

Post by Made »

Jā, mēs jau te (vai pie ligzdas) runājām, ka pavasarī varam gaidīt tikai Zīli un Ozolu, bet bērni pāris vasaras Latvijā neatlidos.
Pieaugušo putnu tērpu putni iegūst divu gadu vecumā (trešajā kalendārajā gadā), viengadīgus putnus var atšķirt pēc nenomainītām brūnām spalvām uz kakla un galvas un, daļēji, uz spārniem.
http://www.latvijasdaba.lv/putni/ciconia-nigra-l/
Uzgāju Rīgas Zoodārza lapā tekstus saistībā ar mūsu sarunām :)
Ligzdošanu jaunie putni uzsāk 3 gadu vecumā :P

Rīgas Zooloģiskajā dārzā melnie stārķi tiek turēti jau kopš 1950-tajiem gadiem un pēdējo desmit gadu laikā no šiem, zoodārzos grūti pavairojamajiem putniem, izdevies iegūt vairākus veiksmīgus perējumus.

Šobrīd Dzērvju un pelikānu mītnes ekspozīcijā mīt jauns stārķu pāris. Tēviņš šķīlies Rīgas zoodārzā 2007.gada maijā, bet mātīte pie mums nokļuva no dabas - 2007.gada septembrī. Jaunais putns bija iekritis kūtsmēslu bedrē pie fermas Auces pagastā un zoodārza darbiniekiem vairākas nedēļas nācās cīnīties par viņas izdzīvošanu. Arī vairums Rīgas zoodārzā iepriekš turēto melno stārķu bija cilvēku izglābti nelaimē nokļuvuši jaunie putni.

Eiropā ir izveidota melno stārķu nebrīves populācijas ciltsgrāmata (European Studbook), kurā piedalās arī Rīgas Zooloģiskais dārzs. 2004. gadā tika uzsākta sadarbība ar Monticello vairošanas centru Italijā , dāvinot melno stārķu pāra pēcnācējus pavairošanas programmai tālākiem reintrodukcijas mērķiem Itālijā. Ņemot vērā sugas nozīmību Eiropas līmenī, 2004. gadā Rīgas zoodārzs ir uzsācis sadarbību arī ar Lisabonas Dabas Aizsardzības Institūtu Portugālē, iesaistoties melno stārķu ģenētisko pētījumu projektā.
http://rigazoo.lv/public/29420.html
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Maz-ko-zinu wrote: kurā gadā stārķu meitenes ir gatavas sugas turpināšanas funkcijai?
Nākošgad noteikti nē. Jāskatās enciklopēdijā kad viņi sasniedz dzimumgatavību.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Paldies, Made.
Pa kripatai no katra zoodārza (par kuru lietderību daudziem ir šaubas), un goru populācijai neliels, bet tomēr pieaugums.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Maz-ko-zinu wrote:
summerkid wrote:Cik atceros, 3-5 gados GORI sasniedz dzimumgatavību. Otrajā gadā noteikti nē. Kate bija otrā gada putns un vasaru tālāk par Rumāniju/Moldovu uz ziemeļiem nelidoja.
Man jau arī tā likās. Tikai nebiju pārliecināta. Tāpēc domāju, ka pirmajos gados meitenes diez vai steidzina vairošanās instinkts atceļā.
summerkid, tu netiec 5. uz Dauderiem?
Maz-ko-zinu, summerkid ir ar Nr.18 sarakstā :D http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... start=2380
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Bet tad vēl jautājums, Vērotāja... Bet jaunās izdzīvojušās meitenes pavasarī lido "uz mājām". Vai tāpēc, ka vasarā ziemošanās vietās ir karsts? Jo, kā man šķiet, vairošanās instinkts tās vēl nedzen.
Esmu neuzmanīga :( Slikti. Nepamanīju, kurā brīdī summerkid piebiedrojās.
Made

Post by Made »

Domāju par žurnālistu ētiku un profesionālismu. Lai gan, tagad interneta ziņu portālos, iespējams, viens raksta rakstu, otrs sagroza virsrakstu pēc iespējas efektīgāku, trešais piemeklē bildes. Un tad jau neiedziļinās kopainā.

Man varbūt nevajadzēja kasīties, vairākas stundas pavadīju, meklēdama "taisnību" vismaz priekš sevis un dusmodamās, ka nav labi likt sveša stārķa bildi pie nekrologa....

Sākās ar rakstu Delfos par Feju - pati es tur neeju, bet saite uz turieni bija citā portālā un kopā ar bildi, kas mani ieinteresēja - vai tiešām ir kāda Fejas fotogrāfija?
http://www.delfi.lv/mansdraugs/zveru-dz ... is-starkis

Bilde likās redzēta, bet Feja tā nav, jo gredzena numurs nav Fejas. Labu laiku vajadzēja pavandīties gan Euring krāsu gredzenu lapā, gan igauņu raidītājstārķu profilos, saprotot, ka tam jābūt igauņu stārķim (uzgāju bildes ar Priidupoega pēdējās vietas attēliem Arābijas pussalā, tik žēl..).
Beigās atradu to bildi ar interesantu aprakstu klāt (bet raksta gadu vajadzēja īpaši meklēt aktualitāšu arhīvā vēl, jo nekur tas neparādās, bet rakstā ir teikts "šogad" 8-) )

Tas bija 18.08.2009
http://www.lob.lv/lv/aktualitates.php?id=295
Igaunijā gredzenotais melnais stārķis Bauskas rajona Ceraukstē šā gada 14. augustā. Foto: Māris Strazds

Image
Pagājušajā nedēļā no Bauskas mežniecības tika saņemts ziņojums par gredzenotu melno stārķi, kas uzturas Bauskas rajona Ceraukstē. Putnu klātienē devās apskatīt ornitologi M. Strazds un Jānis Ķuze un konstatēja, ka tas ir melnā stārķa jaunais putns, kas gredzenots šogad Igaunijā. Putns uzturējās uz apartajiem laukiem, kur veikli barojās ar sliekām. "Sliekas ir sātīga barība, ko īpaši iecienījuši baltie stārķi, tomēr melnajiem stārķiem šāda barošanās uzvedība nav tipiska, jo tie uzturā galvenokārt lieto zivis," interesanto novērojumu komentē M. Strazds. Jaunais putns Ceraukstes apkārtnē uzturējies vēl vakar, 17. augustā.
Pamatbarība ir zivis un abinieki (vardes, tritoni), kā arī dažādi bezmugurkaulnieki (ūdensvaboles, skrejvaboles, siseņi, spāres, tauriņu kāpuri, sliekas, dēles un gliemji, vēžveidīgie). Nejauši var noķert arī kādu sīku rāpuli (ķirzakas, čūskas) un dziedātājputnu mazuli. Dienvidāfrikā melno stārķu pamatbarība ir kukaiņi.http://rigazoo.lv/public/29420.html
Made

Post by Made »

Maz-ko-zinu, ja es būtu goris, es lidotu tāpēc, ka visi mūk prom :P
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Maz-ko-zinu, viņas lido, taču ne uz Latviju, bet uzturas Eiropā. Lūk, Kates šī vasara, viņa uzturējās Bulgārijā, Rumānijā, Moldovā

Image
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Esam daudz ko noskaidrojuši, Vērotāja :D
Made, es lasu DELFUS un arī mani šausmina gan nekritiska faktu savirknēšana, gan virsraksti, kas sagroza raksta būtību. Bet to, ka attēli pie raksta ir ņemti no arhīva un nevis par konkrēto raksta tēmu, bet aptuveni no "tās operas", ir pat kādā intervijā Ingus Bērziņš atzinis. Par kroplīgo latviešu valodu nemaz nerunāsim. Pat man - nelatvietei tā "duras acīs".
Labu nakti, meitenes!
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made, jā, ir tie virsraksti pastulbi, bet tāda tagad tendence, mode. Tas ir jāpieņem neapspriežot, kā īsi vai gari svārki, šauras vai platas bikses utt
Par ilustrācijām - ja nav precīzas fotogrāfijas (un šajā gadījumā to nav, jo nez kādēļ Māris Strazds izsekojamo putnu bildes ir izņēmis), tad parasti jau liek vienkārši informatīvus attēlus. Šoreiz ar Māra Strazda foto tiek ilustrēta putnu suga, par kuru raksts, nevis darbība kas notikusi ar aprakstīto putnu, t.i. bojāeja. Nezinu... to attēlu likšanu par katru cenu pie katra raksta tomēr arī diktē mode. Nu nepatīk man lasīt rakstu, ja nav bildes.
Made

Post by Made »

He he, mode varētu būt viena no visappriestākajām lietām pasaulē :lol: Un ka tik šeit vēl nesen nebija pāris lapas pierakstītas par kādu no Delfu rakstiem (gan saturu, gan virsrakstu) bez jebkādas pieņemšanas :roll:

Šajā gadījumā tomēr nav pateikts, ka bilde ir ilustratīva. Vēl vairāk, ir noņemta informācija par putnu, kas ir attēla paraksta sastāvdaļa (skat. rindu virs attēla manā komentārā). Tā nav laba prakse žurnālistikā, manuprāt, tīrā manipulācija, pret informāciju jāizturas korekti.
Turklāt man bija ļoti nepatīkami atklāt, ka esmu uz, iespējams, dzīvu putnu skatījusies kā uz beigtu, pirms man radās šaubas. Ja virsrakstā ir akcentēta konkrēta putna bojāeja, tas neviļus saistās ar attēlu kā galveno ziņu un šī nu bija tā reize, kad jāpasaka - attēls ir ilustratīvs vai attēlā ir tāds un tāds stārķis. (Tikpat labi man liekas neētiski traģisku ziņu par, piemēram, kāda bērna likteni, ilustrēt ar dzīva bērna foto, kas nav saistīts ar šo ziņu. Nezinu, ētika vai māņticība. Tad var vienkārši likt kādu abstraktu bildi vai priekšmetus, vai dabu.)

Bez šaubām, esmu to pieņēmusi, pēc tam, kad esmu par to parunājusies. Laikam jāsaka - atvainojiet tie, kam tas bija jālasa :))
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Nu gan, Made!
Ne jau tev ir jāatvainojas. Par atbildīgu un godīgu attieksmi pret darbu un lietu kārtību pasaulē nevienam nav jālūdz piedošana.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Piekrītu Madei, pilnībā. Ir atšķirība starp modi rakstam pievienot attēlu un modi virknēt da jebkādu informāciju kopā, lai tikai vairāk.

Pastāv žurnālistu (tāpat kā citu profesiju) ētika, t.i. godaprāts. Un par to ir vērts atgādināt tiem, kas šai lauciņā grib darboties. Tikmēr, kamēr vien mums, informācijas saņēmējiem, tas ir svarīgi.

p.s. jā, un paldies, Made, ka uzņēmies par to runāt, dikti jau nu nepateicīga nodarbošanās.
Last edited by Lianaliesma on 12 Nov 2015 10:36, edited 1 time in total.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made, protams, ka Tev piekritīs jebkurš saprātīgi domājošs cilvēks. Starp citu, tomēr ir portāli, kas zem ilustratīviem attēliem liek parakstu, ka foto ir ilustratīvs (piem, Kajauns). Bet tā laikam ir katra konkrēta žurnālista ētikas lieta, kas (kā jau ne reizi vien pārliecinājāmies) portāla Delfi zvēru sadaļai nepiemīt.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Vērotāja wrote:Made, protams, ka Tev piekritīs jebkurš saprātīgi domājošs cilvēks. Starp citu, tomēr ir portāli, kas zem ilustratīviem attēliem liek parakstu, ka foto ir ilustratīvs (piem, Kasjauns). Bet tā laikam ir katra konkrēta žurnālista ētikas lieta, kas (kā jau ne reizi vien pārliecinājāmies) portāla Delfi zvēru sadaļai nepiemīt.
:P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Made

Post by Made »

Vienīgais raidītājs, kas kontaktējas, ir Kates, diemžēl, turpat. :|
skarleta

Post by skarleta »

Made wrote:Vienīgais raidītājs, kas kontaktējas, ir Kates, diemžēl, turpat. :|
Varbūt kas dzirdēts ,vai Meijas raidītāju atrada?
Vērotāja

Post by Vērotāja »

skarleta wrote:
Made wrote:Vienīgais raidītājs, kas kontaktējas, ir Kates, diemžēl, turpat. :|
Varbūt kas dzirdēts ,vai Meijas raidītāju atrada?
Nevienā Māra Strazda rakstā nekas par Meijas raidītāju nav minēts. Varbūt vēstule viņam jāuzraksta un jāpajautā?
Made

Post by Made »

Precizējot, pēc šī teikuma nekas vairāk nav minēts:
Vai putnu viņa atpūtas vietā ir nogalinājis kāds zvērs, vai vainīgs ir kāds plēsīgais putns (visticamāk, jūras ērglis) pagaidām pateikt nevar. Bojā ejas laiku varēs diezgan precīzi pateikt tad, ja izdosies atrast viņas raidītāju un lejuplādēt datus; diemžēl tas tagad ir atkarīgs vienīgi no horvātu kolēģu veiksmes meklējot – raidītāja baterija ir “nomirusi” 11. oktobrī un raidītājs vairs nekādu signālu nedod.
http://www.goris.lv/meijas-celojums-bei ... a-vesturi/
Post Reply

Return to “Putnu migrācijas”