Melno stārķu migrācija 2015-2021
-
Re: Melno stārķu migrācija
Tādos gadījumos ir patiess prieks, ja kļūdies. Un ne vismazākā mērā nepriecē "nu, es jau tā domāju". Arī paradokss.
Kad Cerambyx pamāja ar burvju nūjiņu, man tā vieta parādījās kā brūna peļķe, kas appludinājusi taisnstūrainas kūts drupas, uz kuras mūriem Feja arī uzturas 
Vidējā bildē redzami tie pieci metri, kur Fejas punkti bija vairākas dienas, bet šodien 4 punkti ir ārpus un ar piekto punktu viņa izskatās uzņēmusi kursu. Tas priecē tāpēc, ka nav pieci metri. Nevar gan zināt, vai tie nav raidītāja kļūdas jociņi sliktākajā gadījumā, bet labākajā ir jādomā, cik tālu ir kāda pieņemama apmešanās vieta. Tas ir visai svarīgi, ja ceļš uzsākts pēcpusdienā. Pieliku trešo bildīti, kur var redzēt, ka vismaz līdz apdzīvotām vietām (cerams, ka tur apkārtnē ir ūdens) jālido kādi 55 km, līdz tai zemākajai "upei" pat pāri 100 km. Kartes izskats neko daudz nemainās, bet, kā Cerambyx jau teica, neko nevar zināt, kādi apstākļi tur ir tieši tagad.

Jā, Smolyanka, man arī šodiena patīk labāk nekā vakardiena
Jā, Vērotāja, rāms gars ir tomēr jāpatur 

Vidējā bildē redzami tie pieci metri, kur Fejas punkti bija vairākas dienas, bet šodien 4 punkti ir ārpus un ar piekto punktu viņa izskatās uzņēmusi kursu. Tas priecē tāpēc, ka nav pieci metri. Nevar gan zināt, vai tie nav raidītāja kļūdas jociņi sliktākajā gadījumā, bet labākajā ir jādomā, cik tālu ir kāda pieņemama apmešanās vieta. Tas ir visai svarīgi, ja ceļš uzsākts pēcpusdienā. Pieliku trešo bildīti, kur var redzēt, ka vismaz līdz apdzīvotām vietām (cerams, ka tur apkārtnē ir ūdens) jālido kādi 55 km, līdz tai zemākajai "upei" pat pāri 100 km. Kartes izskats neko daudz nemainās, bet, kā Cerambyx jau teica, neko nevar zināt, kādi apstākļi tur ir tieši tagad.

Jā, Smolyanka, man arī šodiena patīk labāk nekā vakardiena

Emotion: "kur Zīļuka...?"
Zīļuka Upene pie Dinder nacionālā parka
Uu bildēs var redzēt, ka parkā mīt arī putni
Zīļuka Upene pie Dinder nacionālā parka

Uu bildēs var redzēt, ka parkā mīt arī putni

Upene nokļuvusi tiešām labā vietā - pie Dinderas upes, kas izskatās ka ir ar ūdeni visu cauru gadu. Pašreizējais pieturas punkts tādā kā pakavveidīgā vecupē, kur daudz zaļu koku (laba zīme, ka slapjš visu cauru gadu), vizuāli arī ūdens ir redzams utt. Mana teorija ir, ka Upene tagad jau atrodas savā ziemošanas reģionā un ļoti tālus lidojumus vairs neveiks - dzīvosies pa to apkārtnes upju krastiem, atpūtīsies un barosies. Tā ka lielākās briesmas teorētiski ir garām (kaut kas slikts, gan var atgadīties jebkurā brīdī. Nav arī zināms putna pašreizējais stāvoklis, bet pagaidām nekas neliecina, ka būtu kādas problēmas).

Zuze ar izskatās, ka pārlidojusi no viena zaļāka pleķīša uz citu un pašreiz nobāzējusies vienā no tādiem pleķīšiem, kas kartē arī izskatās pēc ūdens avota. Tur apkārtnē jebkurā gadījumā ir vairāki citi līdzīga paskata veidojumi + lielāki ezeriem līdzīgi objekti, tā ka ticams, ka barību tur atrast var. Tālāk uz dienvidiem, gan izskatās vēl zaļāks un slapjāks un upēm bagātāks, tā ka varbūt Zuze vēl savu lidojumu līdz galam beigusi nav un varbūt tomēr paceļos vēl mazliet uz D.

Fejas kustību pagaidām grūti interpretēt. Jācer, ka tur tajā vietām tiešām ir kaut kāds slapjums - tad jau viss varētu būt ok. Ja galīgs sausums, tad tomēr pārāk labi neizskatās. Tuvākās dienas parādīs vai ir pamats uztraukumam vai nav.

Zuze ar izskatās, ka pārlidojusi no viena zaļāka pleķīša uz citu un pašreiz nobāzējusies vienā no tādiem pleķīšiem, kas kartē arī izskatās pēc ūdens avota. Tur apkārtnē jebkurā gadījumā ir vairāki citi līdzīga paskata veidojumi + lielāki ezeriem līdzīgi objekti, tā ka ticams, ka barību tur atrast var. Tālāk uz dienvidiem, gan izskatās vēl zaļāks un slapjāks un upēm bagātāks, tā ka varbūt Zuze vēl savu lidojumu līdz galam beigusi nav un varbūt tomēr paceļos vēl mazliet uz D.

Fejas kustību pagaidām grūti interpretēt. Jācer, ka tur tajā vietām tiešām ir kaut kāds slapjums - tad jau viss varētu būt ok. Ja galīgs sausums, tad tomēr pārāk labi neizskatās. Tuvākās dienas parādīs vai ir pamats uztraukumam vai nav.
Zuze no 25 ceļa kilometriem uzšuvusi sev skaistu apkakli (Gora kartē bija košāka, pretējās krāsās, bet tur nebija mēroga). Vienā stūrītī palūkoju, kas "aiz ādas" - tādas tumšākas actiņas ar kokiem kā skropstiņām, nevar saprast, "slapjums" vai "augstums". Bet nu uz kopējā fona - attālumam līdz zaļumam kartē - apkaklīte saraujas maziņa. Nekas, lai tikai vēders pilns un spēki krājas!Simba wrote:Sarma bija uz vietas.. Zuze arī bija gan apritē, gan kustībā (sīkumos neatminu vairs, bet man šķiet, ka savai vakardienas apmetnei tuvumā grozījās)
Gorī vienu brīdi redzēju, ka Sarmai pīķis un pierakstīti 4 km (bijis arī tikai 1 km dienā un pat mazāk), tātad 2 km turp un 2 atpakaļ.

Palīdziet lūdzu nooriententerēties par Feju šodien
Tas, ko redzu Movebank, ir tas, ka 7.11. ir atrādījusies, bet es neredzu kustību pēc vakardienas pēdējā punkta. Tā arī ir vai es skatos ne tā? 
Pētot pa otram lāgam, parādījās līnija, kas pirms tam nebija, redzu, ka viņa no vakardienas 600m izlūkgājiena ir atgriezusies savos 5x5m2. Tā ir mana interpretācija, lūdzu palabojiet, ja kļūdos.

Pētot pa otram lāgam, parādījās līnija, kas pirms tam nebija, redzu, ka viņa no vakardienas 600m izlūkgājiena ir atgriezusies savos 5x5m2. Tā ir mana interpretācija, lūdzu palabojiet, ja kļūdos.
Nezinu pat ko lai domā ...varbūt tajā kvadrātiņā tomēr ir kāda ūdens pile ,ja jau atgriezās 

Zīļuka Upene dzīvojas Dindera parkā, pa upes krastu uz priekšu pavirzījusies.
Zuze ir turpat blakus vakardienas apmetnei.
Sarma arī savā vakardienas mezglā
Zuze ir turpat blakus vakardienas apmetnei.
Sarma arī savā vakardienas mezglā

- Lianaliesma
Uz 2015-11-07 15:32:56
Feja lidojumā 94 dienas / veikusi 6040 km = Čadā
Upene - 98 dienas / 7687 km = Sudānā, Dindera dabas parkā
Sarma - 95 dienas / 4650 km = Turcijā
Zuze - 83 dienas / 6463 km = Sudānā
Vai ir iespējams paskatīties atpakaļ veikto kilometrāžu pa dienām? Lai salīdzinātu, cik km/dienā...
Feja lidojumā 94 dienas / veikusi 6040 km = Čadā
Upene - 98 dienas / 7687 km = Sudānā, Dindera dabas parkā
Sarma - 95 dienas / 4650 km = Turcijā
Zuze - 83 dienas / 6463 km = Sudānā
Vai ir iespējams paskatīties atpakaļ veikto kilometrāžu pa dienām? Lai salīdzinātu, cik km/dienā...
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus.
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.

- Lianaliesma
Made, paldies 

Šodien Zuzei 6 km, Sarmai 8 km, Fejai vairāk par 5 m, bet neko daudz, no Zīļukas nav datu un arī Kates raidītājs laikam jau apklusis.
No lietuviešu un igauņu stārķiem jau ilgi nav datu (pēdējie dati 15011 11.okt., 15012 20.okt., Raivo 18.okt., Eedi 4.nov.)
No lietuviešu un igauņu stārķiem jau ilgi nav datu (pēdējie dati 15011 11.okt., 15012 20.okt., Raivo 18.okt., Eedi 4.nov.)
- Lianaliesma
Last edited by Lianaliesma on 09 Nov 2015 16:05, edited 3 times in total.

Varbūt kāds zin ,kāds Fejai ir aktivitātes indekss???
Nepatīk man ... 

Svarīgākais šodienas jaunums - Sarma ir uzsākusi migrāciju un šobrīd atrodas netālu no Turijas/Sīrijas robežas pie jūras 
Zuze izkustējusies no savas pēdējās apmetnes un ir arī pavirzījusies uz Sudānas "zaļo galu"
Zīļuka nezonā, Feja savos kvadrātmetros turpat.

Zuze izkustējusies no savas pēdējās apmetnes un ir arī pavirzījusies uz Sudānas "zaļo galu"

Zīļuka nezonā, Feja savos kvadrātmetros turpat.
skarleta, Fejas datos, kad tos no Movebank lejuplādē excel failā, aktivitātes indeksa aile nav aizpildīte. Baterija gan laba un pat pieaug.
Man arī nepatīk tie pieci metri, es varētu arī uzskatīt par raidītāja kļūdu sliktākajā gadījumā, bet tas garais pīķis 600m (Smolyanka parēķināja) - nez vai kāds viņu būtu vazājis turp un atpakaļ un, ja raidītājs labs, tad tā kļūda paliela.
Man arī nepatīk tie pieci metri, es varētu arī uzskatīt par raidītāja kļūdu sliktākajā gadījumā, bet tas garais pīķis 600m (Smolyanka parēķināja) - nez vai kāds viņu būtu vazājis turp un atpakaļ un, ja raidītājs labs, tad tā kļūda paliela.

Atgādinu sev vēlreiz
jo sev esmu piefiksējusi, ka pie maziem attālumiem arī indeksu nav vērts skatīties, tas pats vien būs (zems), laikam no 5 punktiem rēķina.

Made wrote:Jāatceras Mārim pajautāt par aktivitātes indeksu. Viņš raksta "...kāds tad ir putna aktivitātes indekss. Kad ieraudzīju, ka visiem pieciem punktiem tas ir 4...".
Cik esmu skatījusies tos excel datus, kuriem tā aile ir aizpildīta - indekss kopā ar baterijas aktivitātes skaitli parādās tikai 5 īsziņas punktiem (pat, ja ir pilnie dati lejuplādēti no raidītāja) un visiem vienmēr vienāds. Tas man deva pamatu secinājumam, ka indekss vai nu 1) aprēķinās tikai no šo punktu attāluma, nevis no neziņotajiem raidītājā esošajiem punktiem vai arī 2) aprēķinās no visiem dienas punktiem viens rādītājs, kas tad īsziņā piestiprinās visiem 5 punktiem vienāds.
- Lianaliesma
Interesants speciālista Urmas (no LK) komentārs par melno stārķu ziemošanas vietām...
"Domāju, ka EEDI Saūda Arābijā nav nejauši, bet kā pieaudzis stārķis izvēlējies šo vietu ziemošanai ar nolūku.
Protams, tur nav vieta lielam skaitam melno stārķu, bet neliela daļa var ziemot. Viņiem, iespējams, ir nepieciešams pārvietoties vairāk kā parastās vietās, bet mākslīgajos rezervuāros svaigs ūdens un pārtika ir pieejama. Gadu gaitā stārķi iemācās atrast jaunas vietas, ja izmantotās izžūst. Šķiet, tādas ir pietiekami daudz rezervē.
Būtu interesanti uzzināt, cik daudz melno stārķu ziemo Arābijas pussalā un vai to nosaka cilvēku darbība (dambju būvniecība, apūdeņošana, utt). Saldūdens ir ar vislielāko nozīmi arī priekš cilvēkiem, kas tur dzīvo, un tāpēc ir labi aizsargāts.
Jebkurā gadījumā šī vieta ir ļoti interesanta kā melno stārķu ziemošanas un saglabāšanas vieta.
Eedi datus mēs varam saņemt ik pēc piecām dienām (kā vakar), starp šiem datumiem viņš uz kartes virtuāli nebūs pārvietojies.
Paldies jums visiem par papildu informāciju par šo ziemošanas vietu!"
Urmas wrote:Think Eedi is in Saudi Arabia not occasionally, but as adult stork, has chosen that place for wintering on purpose. Of course there is not place for great numbers of Black Storks, but small part of population may winter around.
They probably need to move around more as in usual places, but because of artificial reservoirs the fresh water is almost accessible and food there inside. During the years storks learn to find new places if used ones will dry out. Seems there is enough in reserve. Would be interesting to know, how much Black Storks winter in Arabian peninsula and if this is determined by some human cased activities (dam construction, irrigation, etc). Fresh water has highest importance also for people living there and is therefore well protected.
Anyway this wintering site is very interesting in terms of Black Stork migration and conservation!
Eedis data we can receive after every five days (like yesterday), so between those dates he should virtually stop on map.
Thank you all for additional information found and shared about this wintering area!
"Domāju, ka EEDI Saūda Arābijā nav nejauši, bet kā pieaudzis stārķis izvēlējies šo vietu ziemošanai ar nolūku.
Protams, tur nav vieta lielam skaitam melno stārķu, bet neliela daļa var ziemot. Viņiem, iespējams, ir nepieciešams pārvietoties vairāk kā parastās vietās, bet mākslīgajos rezervuāros svaigs ūdens un pārtika ir pieejama. Gadu gaitā stārķi iemācās atrast jaunas vietas, ja izmantotās izžūst. Šķiet, tādas ir pietiekami daudz rezervē.
Būtu interesanti uzzināt, cik daudz melno stārķu ziemo Arābijas pussalā un vai to nosaka cilvēku darbība (dambju būvniecība, apūdeņošana, utt). Saldūdens ir ar vislielāko nozīmi arī priekš cilvēkiem, kas tur dzīvo, un tāpēc ir labi aizsargāts.
Jebkurā gadījumā šī vieta ir ļoti interesanta kā melno stārķu ziemošanas un saglabāšanas vieta.
Eedi datus mēs varam saņemt ik pēc piecām dienām (kā vakar), starp šiem datumiem viņš uz kartes virtuāli nebūs pārvietojies.
Paldies jums visiem par papildu informāciju par šo ziemošanas vietu!"