Diskusijas

Maz-ko-zinu

Re: Diskusijas

Post by Maz-ko-zinu »

Domāju Rīgas cirka ēka ir arhitektūras piemineklis. Attiecīgi, vienalga kādu renovāciju nevarēs taisīt. Ir virkne stingru ierobežojumu, ko nevar darīt ēkās, kam pieminekļa statuss. Attiecīgi - pa lēto tur neko nevar uztaisīt. Bet tā, cik atceros nav vienīgā problēma. Tur ir īpašumtiesību tiesas procesi, kas (kā man šķiet) velkas desmitgadēs un vēl nav beigušies. Tāpēc - kurš liks iekšā naudu ēkā, par kuru nevar zināt, kam pietiesās? Lūk tā.
Braucu šodien uz laukiem, cerēju tos kokus "ziedošos" ieraudzīt, varbūt atšifrēt. Gar Vidzemes šoseju neredzēju... un, man jums jāsaka, ka krēslot sāk baigi agri. Katrā gadījumā - arī tālāk balto kupenu vairs nav, dažiem kokiem kaut kādas baltas driskas pie kailiem zariem.
woods

Post by woods »

MĀRIS wrote: Un šā vai tā mēs pat negūstam priekšstatu par šo dzīvo radību, kāds viņš/a/ ir patiesībā, brīvā dabā.
Es arī parakstīju (kaut nu būtu jēga) pret dzīvnieku izmantošanu cirkā un arī neatbalstu zoodārzus, jo brīvā dabā katram konkrētam dzīvniekam ir specifiskas vajadzības, ko zoodārzi ar saviem krātiņiem nevar apmierināt. Piemēram, baltajam lācim vidēji vajag 50 000 km2, vislielāko roaming platību no visiem pasaules dzīvniekiem, nevis mazu krātiņu ar cietu cementa grīdu, kas atstāj kropļojošu ietekmi uz viņa veselību.
Vai piemēram mūsu Zīļuks sēž savā ligzdā un vienu dienu paceļas spārnos un aizlido uz Sudānu tieši pa tādu maršrutu, pa kādu jālido. Cilvēkam, kas uz zemes bijis, cik?, 140 milonus gadu mazāk nekā putni un kam iekšējā balss neliek nekur doties (kur nu vēl lidot), var būt grūtības saprast, ka ne visiem dzīve krātiņā ir evolucionāri tikpat piemērota cik pašam.
I possess a device which is capable of accessing the entirety of information known to man. I use it to look at pictures of cats and get into arguments with strangers.
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Par cirka zvēriem, kamēr būs pieprasījums - būs piedāvājums. Piedāvājums aprausies tikai tad, kad pieprasījuma nebūs... Interesanti, ka mazliet nostāk no šīs tēmas - lielie dabas mīļotāji nereti stiepj savas atvases uz sporta sekcijām, baleta studijām, cirka akrobātikas pulciņiem ar domu, lai būtu baļeruns, akrobāts, profesionāls sportists, iespējams pat ļoti labi apzinoties, ka 1) atvase izcietīs sāpes, pazemojumu, traumu traumas galā; 2) ļoti ticami, ka karjeru beigs gados čēēsmit neprotot neko citu, toties esot ar invaliditāti. To, jā, to neviens neaizliegs, jo balets ir skaisti, sports ir aizraujoši. Savukārt, lācis uz pakaļkājām, kuram visai iespējams visas prasmes ir iemācītas tieši tikpat skarbā un ne skarbākā veidā, kā cilvēkam, uzreiz ir aizstāvams. Bērns pat kārumiņu par to nedabūn atšķirībā no lāča.
Un, nē, plēsīgie zvēri, ziloņi utt. man cirkā nepatīk...īpaši lielie kaķi. Es to neatbalstu un uz tādām izrādēm neeju. Varbūt tieši tas ir jāpanāk -lai neiet. Bet tas tik ātri nenotiks.

Par zoodārziem. Nebūtu Rīgas zooloģiskā dārza manis te nebūtu. Es esmu izaugusi ar Darelu, Dzīvnieku pasauli un Mazajiem par zvēriniem, bet, ja tas būtu palicis tikai grāmatās un tv - tad dzīvniekus tā arī uztvertu - kā aktierus kaut kur tālās, tālās skatuvēs.
Ja kādam no tā paliek vieglāk, tad zoo mūsdienās jau var nosaukt arī par reabilitācijas un pētniecības centriem. Piemēram. Bet zoo būs. Un būs tie, kamēr cilvēks nepārtrauks pārņemt viņu teritorijas. Vai ir iespējams, ka tas tiks pārtraukts? Stipri šaubos.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Es cirkā esmu bijusi tikai sākumskolā. Kad klases audzinātāja paziņo: "Tad un tad mēs ejam uz cirku. Biļetes ir pa tik un tik rubļiem ar kapeikām." Kad varēju jau pati izvēlēties, kur iet-neiet, cirks nekad nav bijis manas intereses objekts. Arī bērnus tur nevedu. Sākumā - nepatika tas balagāns. Vēlāk nāca arī citi apsvērumi. Kaut gan (arī sākumskolas laikā) sadraudzējos ar meiteni, kam vecāki strādāja cirkā, gaisa vingrotāji. Dzīvoju Vecrīgā, tur netālu bija cirka kopmītnes un mūsu skolā mācījās cirka mākslinieku bērni. Bērnība viņiem bija - katru gadu cita pilsēta, cita skola, citi draugi.
Murkjeli, es trenējos bērnībā akrobātikā un sporta vingrošanā. Arī baletu dejoju:D Neviens mani tur neveda. Sagribējās un aizgāju līdzi draudzenei. Man patika, nekādas mocības nejutu. Dažus gadus katrā no sporta veidiem pavadīju, piedalījos sacensībās, sporta klases dabūju. Kad radās citas intereses, beidzu. Nekādas negatīvas sekas uz manu veselību, attīstību tas nav atstājis, drīzāk - otrādi. Tieši to pašu vēlmi - kustēties, lēkāt, kūleņot, stāvēt uz rokām un galvas, sēdēt špagatā - es tagad novēroju vienā no mazmeitām. Viņa neiet uz sporta treniņiem, bet pati mājās to visu iemācās. Katru reizi, kad aizeju ciemos, viņa mani pārsteidz ar kādu jaunu elementu - perfekti izpildītu ritenīti, svecīti, tiltiņu vai stāvēšanu uz galvas jau ne pie sienas, bet brīvā telpā. Reizēm es viņai ko vēl pielaboju vai iesaku, stāstu, ka obligāti pirms kāju cilāšanas tās ir pamatīgi jāiesilda. Nedrīkst ne no šā ne no tā sēsties špagatā, kad sagribas.Tā ir dabiska vēlme kustēties, būt lokanam, celt kājas aizvien augstāk un augstāk, izjust sava ķermeņa varēšanu. Varbūt ne visi bērni ir tādi. Jā, uz treniņiem viņu neviens nevedīs, jo apzināmies, ka vēlāk jau - profesionālā līmenī tas patiešām kropļo gan augumu, gan veselību. Toties pie lielas slodzes skolā, mūzikas skolā un vēl pulciņos tāda vēlme izkustēties, pastaipīties un palocīties ir ļoti atbalstāma.
Drīzāk šobrīd ir jāuztraucas par bērnu mazkustīgumu, ilgstošu sēdēšanu pie datora, televīzora, lieko svaru. Tā ir daudz lielāka problēma mūsdienās. Un arī sekas uz veselību tas atstāj daudz postošākas.
Bet uz zoo gan es bērnus vedu un arī mazbērnus. Tam ir liela gan izglītojoša, gan interesi par dzīvo dabu raisoša nozīme. Kā jau te cilvēki rakstīja, tur mūsdienās dzīvo nebrīvē dzimušie, vai brīvā dabā savainotie dzīvnieki. Tie, kam atgriešanās pie dabas nozīmē drošu nāvi.
Murkjeli, es jau pieaugušā vecumā sāku lasīt Džeimsu Heriotu. Agrāk tas nebija pieejams. Un viņš man nostājās uz viena pakāpiena ar Darrelu.
Last edited by Maz-ko-zinu on 07 Nov 2015 10:04, edited 1 time in total.
woods

Post by woods »

P.S. Diezgan nežēlīga statistika http://www.bornfreeusa.org/facts.php?more=1&p=422
Profesionāli sportiski baismi 'sajāj' savus organismus, bet tomēr nepavada mūžu pieķēdēti pie kājām krātiņā un izlaisti tikai uz sacensībām. Lai arī cilvēkam teorētiski tas būtu vieglāk panesams kā lācim, kam ir neieciešamība pēc plašākas teritorijas.

Personīgā līmenī, man kā liepājniecei tāds Rīgas zoo var eksistēt, var neeksistēt (miglaina atmiņa gan no bērnības ir, laikam vienu reizi esmu bijusi, lai arī neko konkrētu neatceros), bet esmu pamanījusies izaugt, neuztverot dzīvniekus kā grāmatu tēlus, tā kā ir iespējas to izdarīt bez zoo. Piekrītu Murķelim, ka zoo droši vien turpinās eksistēt, bet ir cerība, ka ar dzīvnieku dažādu aizsardzības organizāciju aktīvu cīņu un cilvēku empātijas attīstīšanu, tie kļūs piemērotāki un draudzīgāki dzīvnieku vajadzībām.

Runājot par empātiju, vēsturiski cilvēki ir ļoti daudz darījuši pāri dzīvniekiem. Piemēram, cik monstrs Edisons publiski nenoslepkavoja dzīvniekus, ieskaitot ziloņus? Šodien tādas "izpriecas" civilizētajā pasaules daļā vairs nav iedomājamas. Un tā soli pa solītim.. Starp citu, domāju, ka dzīvnieku aizliegšana cirkā ir pavisam reāls un tuvā nākotnē sasniedzams mērķis. Piemēram, šeit jau ir ļoti garš saraksts: http://www.bornfreeusa.org/b4a3_circuses_and_shows.php
I possess a device which is capable of accessing the entirety of information known to man. I use it to look at pictures of cats and get into arguments with strangers.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Woods, paldies...

Cilvēks ir diezgan ietekmējama būtne, pētījumi rāda, ka arī līdzjūtība/empātija ir sociāla parādība, un, jo vairāk citu cilvēku redz/atzinīgi novērtē/apbrīno kāda cilvēka rīcību, jo vairāk cilvēku ir motivēti darīt labu, daļēji aiz vēlmes būt labam/uzslavētam. Jo vairāk ir dzīvnieku aizsardzības piemēru, jo vairāk cilvēku to akceptēs kā cilvēku rīcības normu. Tāpēc ir tik svarīgi, ka tādi savvaļas dabas mīlestības un aizsardzības celmlauži kā Stīvs Ērvins (un daudz citu, neminēšu vārdā) ar savu neparasto, drosmīgo rīcību lauž stereotipiskas uzvedības paradumus sabiedrībā. Un katrs drosmīgs cilvēka/cilvēku grupas lēmums kaut kā nosodīt un ierobežot cietsirdīgu izturēšanos pret dabu ir nozīmīgs.

Tāpēc - dabas draugi, stāstiet viens par otra aizraušanos, par interesantiem un neticamiem notikumiem savvaļas dabas dzīvē, par padarīto un par iecerēm, lai cik tās pašlaik vēl liktos nereālas.... INFORMĒJIET ... :P
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Maz ko zinu, es jau tieši par to bīdīšanu uz profesionālo līmeni domāju :)
Heriotu izdot sāka krietni vēlāk. Tās man ar mīļas grāmatas.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Tomēr tam spiedienam uz atbildīgajiem ir jēga, lai arī organizācija, kas izdara spiedienu (Dzīvnieku brīvība), nav viennozīmīgi atbalstāma

PVD atbalsta aicinājumu aizliegt savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanu cirkā
http://www.lsm.lv/lv/raksts/vide-un-dzi ... a.a149463/
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Woods, par tiem cirkiem - laba ziņa. Paldies par info.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Līdaka: Dzīvnieku dresūra cirkā ir pazemojoša http://www.lsm.lv/lv/raksts/vide-un-dzi ... a.a152743/

Ļoti interesanti atklājas cilvēka "par-un-pret" domu peripetijas... "jā...bet" varianti....

Cirka dzīvnieku vajadzības līdzinās savvaļas dzīvnieku vajadzībām, viņi nemitīgi tiek pakļauti stresam un tam arī būtu jābūt galvenajam kritērijam.
Bet vai līdzīgi nav ar pārtikai audzētajiem dzīvniekiem?...
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Made

Post by Made »

Redzot to, ka cilvēku ļaunums uz pasaules pastāv joprojām (slepkavības, spīdzināšanas, laupīšanas, izvarošanas, kari), liekas, ka nekas nekad nemainīsies un progress nozīmē pastāvīgi spēt uzturēt samēru - lai labais neiznīkst. Tagad cirka diskusijā atcerējos filmās un grāmatās redzēto - ka agrāk izrādīja arī cilvēkus un nevis to izkoptās spējas sava ķermeņa pārvaldīšanā, bet iedzimtās vai iegūtās novirzes no normas. Tagad tas nav iedomājams.
Bet vai cilvēka daba ir mainījusies un nav vairs pieprasījuma? Vakar, kad meklēju Zīļukas upi, uzdūros noslīkuša cilvēka attēlam un vietne, kuru piedāvāja apmeklēt (varbūt es nepareizi sapratu), bija tādu līdzīgu skatu kolekcija. Vistrakāk, ja slepkavīgu cīņu cienītāji pasūta reālus slepkavīgu skatu video (baloža dedzināšana laikam nebija pasūtījuma video, bet kaut kādu atgriezenisko saiti jau tiem sīkajiem gribējās) utt.
Es gribēju akcentēt to, ka aizliegumi, protams, arī virza progresu, ja tie ir savlaicīgi, pārdomāti un izpildāmi. Bet problēmas apjomu nosaka lielākās ļaužu daļas iekšējā nostāja (lielākā daļa ir par to, ka cirst kokus ir labi un tālāk vairs neaizdomājas nedz par apjomiem, nedz par selektivitāti.. nu labi, varbūt laikus pieņems - ka nevajag putnu laikā).
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Cilvēki ...
Sunshine

Post by Sunshine »

Ak, cik skumjš video.
Liekas, nežēlība reizēm rodas arī no nezināšanas.. :(
Parakstīju arī šo petīciju.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

:cry:
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Murkjelis wrote:Cilvēki ...
Ar mugurkaula smadzenēm jūtu, ka runa ir par sāpi, bet kādu...? :oops:
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

MĀRIS wrote:
Murkjelis wrote:Cilvēki ...
Ar mugurkaula smadzenēm jūtu, ka runa ir par sāpi, bet kādu...? :oops:
Mazie tiek ķerti tirgošanai, pirms tam tiem bez anestēzijas izrauj zobiņus. Sapratu, ka viņiem kā savvaļas dzīvnieciņiem ir bail, un kad viņus it kā kutina padusītēs, viņiem sāp un viņi ļoti cieš, un vēlas aizsargāties, paceļot rociņas....
Palasīju komentārus. Tiek lauzti šķēpi, viedokļi dažādi. Galvenais - ar šo video interese par mazajiem dzīvneciņiem tiek pat kāpināta, un tas nu ir ne tas, ko autors gribējis - lai tos nepieprasītu un nepirktu...

Slow Loris - Толстые лори (лат. Nycticebus)
https://en.wikipedia.org/wiki/Slow_loris
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0 ... 1%80%D0%B8

Толстые лори — единственный известный род ядовитых приматов и один из всего лишь семи известных ядовитых млекопитающих.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Nedaudz atgriežoties pie iepriekšējās tēmas... Šorīt uz taciņas, kas iet uz aku, man ir atstāta "dāvana" - uz pusēm pārkosta pele. Izskatās, ka arī iekšas tai ir nedaudz ēstas. Lūdzu, dabas pazinēji, - kaimiņmāju kaķis (ir redzēti), vai cauna, pūce, vēl kas?
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Manām smadzenēm nesaprast, kas par prieku turēt mājās nobijušos savvaļas loriju, kurš nomocīts izraujot zobus :cry:
Paņem suni un viņš saņemto prieku desmit reizes dāvinās atpakaļ, bet kāds prieks no lorija, kurš ierāvies būrī sapņo par savu savvaļas mežu. Pie tam, cik atceros, lorijs, šķiet, bija nakts dzīvnieks.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Viky

Post by Viky »

Sarmīte

Post by Sarmīte »

Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”