Diskusijas

Maz-ko-zinu

Re: Diskusijas

Post by Maz-ko-zinu »

Labrīt! Valdis Ābols "Rīgas Laika" oktobra numura ievadrakstā labi uzrakstīja par kaķa dabu un pašapziņu salīdzinājumā ar mums. Man diemžēl šobrīd nav pie rokas, lai nocitētu. Varbūt kādam IR? Iešu pameklēšu tīmeklī.
Sanāca.
"Piecstāvu namu ieskautajā iekšpagalmā, kas atrodas blakus Rīgas Laika redakcijai, dzīvo trīs melni kaķi, kuri dala savu teritoriju ar kaijām, vārnām un namu iemītnieku automašīnām. Kaijas un vārnas viņus, šķiet, ne sevišķi interesē, bet automašīnas gan. Šorīt, iebraucis pagalmā, es nepaguvu ne izkāpt no mašīnas, kad viens no kaķu trijotnes jau bija uzlēcis uz motora pārsega. Vēlāk viņam piebiedrojās vēl viens. Man patīk, ar kādu pašapziņu viņi to dara – it kā viņiem būtu kādas neatsavināmas tiesības sildīties uz motoru pārsegiem, it kā šīs tiesības būtu jau kopš aizlaikiem ierakstītas kādā kaķu tiesību deklarācijā.

Noteiktas neatsavināmas tiesības, kā zināms, ir ne tikai kaķiem, bet arī cilvēkiem, un par tām šajā numurā ar Arni Rītupu diskutē filozofe, Čikāgas Universitātes profesore Marta Nusbauma. Tiesa, juridiskos aktos šīs tiesības fiksētas samērā nesen – varbūt tieši tāpēc cilvēks vēl nav sasniedzis to pašapziņas līmeni, kas piemīt kaķiem. Varbūt ir jāpaiet gadu simtiem vai pat tūkstošiem, līdz zināšana, ka man, tādam un tādam, ir noteiktas tiesības, nostiprinās instinktu, uzvedības refleksu līmenī un neizplēn katra administratīvās sajūsmas pārņemta ierēdņa nekaunības priekšā. "
Es arī domāju, ka tajā aspektā mums vēl augt un augt. To rakstu es vakar izlasīju, gaidot draudzeni, lai ietu piketēt pie Saeimas.
Es zinu, ka mēs šeit par politiku nerunājam. Tāpēc aprobežošos ar šo vienu teikumu.
Hildina

Post by Hildina »

Sandra L. wrote:Murkjeli, kā izsmējos! :lol: :lol: :lol:
Es izlasīju tikai šorīt-līdz ar to ar citādām acīm paskatījos uz savu kaķi ! Kas zina, kādu pārsteigumu viņš var sagādāt.... :lol:
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Maz-ko-zinu wrote: Valdis Ābols "Rīgas Laiks" :
Man patīk, ar kādu pašapziņu viņi to dara – it kā viņiem būtu kādas neatsavināmas tiesības sildīties uz motoru pārsegiem, it kā šīs tiesības būtu jau kopš aizlaikiem ierakstītas kādā kaķu tiesību deklarācijā."
Šitais arī mani vienmēr fascinējis... :lol: Un galvenais, ka viņi tup ne tikai uz tikko piebraukušām un siltām mašīnām, bet arī ritīgi izsalušām ziemā... :lol:
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

lianaliesma wrote:
Maz-ko-zinu wrote: Valdis Ābols "Rīgas Laiks" :
Man patīk, ar kādu pašapziņu viņi to dara – it kā viņiem būtu kādas neatsavināmas tiesības sildīties uz motoru pārsegiem, it kā šīs tiesības būtu jau kopš aizlaikiem ierakstītas kādā kaķu tiesību deklarācijā."
Šitais arī mani vienmēr fascinējis... :lol: Un galvenais, ka viņi tup ne tikai uz tikko piebraukušām un siltām mašīnām, bet arī ritīgi izsalušām ziemā... :lol:
Ja par "riktīgi izsalušām", tad varbūt tam ir sakars ar bara hierarhiju? Kurš augstāk uzkāpj, tas vislielākais boss?
NoraR

Post by NoraR »

Par vakardienas pārrāvumiem - lielam apmeklētāju skaitam nebija iemesls, līdz ar to izskatās, ka kādas tehniskas problēmas. Šobrīd arī notiek vairāki programmēšanas darbi, kas iespējams arī radīja DD pārrāvumus.
Informācijai - goris.lv nav saistīts ar DD serveri - tā tikai tāda sakritība, ka abas labas vakar nedarbojās :)
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Paldies, NoraR!
Viky

Post by Viky »

Varbūt kāds vēlās parakstīties :roll:

http://www.dzivniekubriviba.lv/lv/cirks ... zivniekiem
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Viky wrote:Varbūt kāds vēlās parakstīties :roll:

Es parakstīju.
Patiesībā esmu pret visu dzīvnieku izmantošanu cirkā, izņemot suņus. Tāpēc, ka suņus labi zinu un visu mūžu esmu dzīvojusi kopā ar suņiem. Un zinu, ka komandas darbs ar cilvēku viņiem sagādā prieku. Nekad neesmu ne situsi saviem suņiem, ne raustījusi, ne pacēlusi balsi. Kārumiņi un uzslavas ir pietiekoša motivācija. Galvenais, ka sunim patīk darboties kopā. Un ja nevienam nav iebildumi pret uzstāšanos ringā, tad būtībā kāda starpība kur ar suni uzstāties un kādus vingrinājumus viņam mācīt - IPO, adžiliti vai lēkt caur apli.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Es arī parakstīju. Es par tiešraides kamerām, kurās var vērot savvaļas dzīvniekus visā pasaulē. Un par normāliem zoodārziem, kuros var dzīvot tie dzīvnieki, kas savvaļā vairs paši neizdzīvotu. :P
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Viky

Post by Viky »

Vērotāja, lianaliesma Image
Zinta

Post by Zinta »

Parakstījos, palicis pavisam nedaudz, lai savāktu parakstus un pilnīgi piekrītu un atbalstu lianaliesma teikto. Zinta
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Nezinu, vai es pat atbalstu zoodārzus. Mani vienmēr ir pārņēmušas savādas izjūtas skatoties uz zvēru karali lauvu, kura izskatās pēc...noplukušas žurkas! Nezinu, neņemos spriest par viņu nepieciešamību, reālo pienesumu, jo tur viss ir tik sakropļots, no patiesības tāls! Kā krokodils piecos kvadrātmetros var parādīt sevi? :evil: Dolivudu saprotu. :P Bet zoodārzā sāk strādāt princips - mums vēl vajag to un to! Nevis tāpēc ka viņš nevar izdzīvot savvaļā, bet vienkārši vajag! Un šā vai tā mēs pat negūstam priekšstatu par šo dzīvo radību, kāds viņš/a/ ir patiesībā, brīvā dabā. :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Madara_Ozola

Post by Madara_Ozola »

Viky, varbūt Tev ir vairāk informācijas par šo projektu? Pašlaik īsti neizprotu parakstīšanās jēgu, ja nav nedz jāautorizējas, nedz ir kāds ierobežots balsotāju skaits no vienas IP adreses?
Parasti, oficiālu dokumentu iesniegšanai nepieciešama autorizācija ar e-parakstu, vai izmantojot internetbanku pieejas datus. Mazāk oficiāliem dokumentiem, kuriem nav plānotas tālejošas sekas vai ar kuriem nav plānots reāli ietekmēt situāciju, pietiek ar autorizāciju kādā no sociālajiem tīkliem.
Šādai parakstu vākšanai, kāda notiek tagad, kad no vienas IP adreses es varu parakstīties n-tās reizes un netiek pieprasīta autorizācija vai personas identifikācija, neredzu nekādas ietkemes iespējas lēmumu pieņemšanā.
Lūdzu, palabo, ja kļūdos.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

MĀRIS wrote:Nezinu, vai es pat atbalstu zoodārzus. Mani vienmēr ir pārņēmušas savādas izjūtas skatoties uz zvēru karali lauvu, kura izskatās pēc...noplukušas žurkas! Nezinu, neņemos spriest par viņu nepieciešamību, reālo pienesumu, jo tur viss ir tik sakropļots, no patiesības tāls! Kā krokodils piecos kvadrātmetros var parādīt sevi? :evil: Dolivudu saprotu. :P Bet zoodārzā sāk strādāt princips - mums vēl vajag to un to! Nevis tāpēc ka viņš nevar izdzīvot savvaļā, bet vienkārši vajag! Un šā vai tā mēs pat negūstam priekšstatu par šo dzīvo radību, kāds viņš/a/ ir patiesībā, brīvā dabā. :P
Vai cilvēkam vajag pili ar simts istabām vai tomēr reāli dzīvei viņš izmantos divas? Istabā virs 30 m2 cilvēks sāk justies neomulīgi, ja runa par guļamistabu, nevis izrādīšanās zāli.
Es zoodārzus uztveru kā tādu rezerves kopiju vai Noasa šķirstu.
Domāju, ka tomēr civilizētos zoodārzos ļoti rūpējās par dzīvnieku labturību. Katru gadu cenšos aizbraukt uz Berlīnes Zoo, tas ir kā ikgada dvēseles atpūtas rituāls, jo tur ir tik jauki :P
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Madara_Ozola wrote:
Viky, varbūt Tev ir vairāk informācijas par šo projektu? Pašlaik īsti neizprotu parakstīšanās jēgu, ja nav nedz jāautorizējas, nedz ir kāds ierobežots balsotāju skaits no vienas IP adreses?
Parasti, oficiālu dokumentu iesniegšanai nepieciešama autorizācija ar e-parakstu, vai izmantojot internetbanku pieejas datus. Mazāk oficiāliem dokumentiem, kuriem nav plānotas tālejošas sekas vai ar kuriem nav plānots reāli ietekmēt situāciju, pietiek ar autorizāciju kādā no sociālajiem tīkliem.
Šādai parakstu vākšanai, kāda notiek tagad, kad no vienas IP adreses es varu parakstīties n-tās reizes un netiek pieprasīta autorizācija vai personas identifikācija, neredzu nekādas ietkemes iespējas lēmumu pieņemšanā.
Tur personas kodu prasa. Vienai personai taču var būt tikai viens personas kods.
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Māri, paskaties kādreiz safari kameru :) Es teiktu, ka tur lauvas un daudzi citi dzīvnieki izskatās kudiš slimāki, sliktāk ēduši un nekoptāki kā zoodārzos. Vienīgie, kas izskatās lieliski visur ir tīģeri un leopardi :)

Un vēl pa zoodārziem ceļo un iepērk pārsvarā jau tos, kas dzimuši nebrīvē, vai arī tos, kas nonākuši savainoti un dabā vairs neizdzīvos. Katrā gadījumā šaubos vai, piemēram, Rīgas zoo dodas ekspedīcijā uz Āfriku, lai ķertu dzīvniekus priekš zoodārza. Ja tā, tad pret to es arī būtu.

Par cirku ir mazliet līdzīgi. Arī tur esošos dzīvniekus neķer dabā, bet pērk no zoo, no citiem cirkiem. Un kas dzīvniekam ir labāk - sēdēt būrī, lai cik tas būtu liels, vai būt nodarbinātam arī ir diskutējams jautājums. Protams, pie labturības un izslēdzot dajebkādas varmācīgas metodes. Nezinu.

P.S. Izlasīju petīciju. Neparakstīšu. Tā ir pārāk... demagoķiska un tās teksts ir visai diskutabls.
Last edited by Murkjelis on 06 Nov 2015 15:31, edited 1 time in total.
Madara_Ozola

Post by Madara_Ozola »

Vērotāja, personas kods nav obligāts (nav ar zvaigznīti *) un tur var ierakstīt jebko kaut vai 111111-11111- netiek pārbaudīts personas koda īstums (algoritms). Nebūtu rakstījusi, ja nebūtu notestējusi. Šādām inicatīvām, kuras plānots virzīt lai patiesi panāktu izmaiņas ir īpaša vietne http://www.manabalss.lv. Tādēļ, ja Viky ir kā iesaistīta šajā projektā, ieteiktu iniciēt šo lietu http://www.manabalss.lv.
Viky

Post by Viky »

Madara_Ozola wrote:

Nemāku komentēt par tehniskajām lietām, kā šajā gadījumā tiek veikta kontrole un uzskaite. ( es, piemēram nobalsoju bez p.k., jo pie viņa nebija * ka obligāts ).
Bet viss sākās no šīs tēmas:
http://www.delfi.lv/mansdraugs/zveru-dz ... ainijusies

Un ir vēl šāda informācija:
http://nra.lv/latvija/154755-latvija-ai ... isanas.htm
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Tā biedrība Dzīvniekubrīvība tiešām ir pārāk radikāla un dažkārt arī neloģiska. Bet parakstīju tādēļ, lai tie cilvēki, kas nodarbojas ar šīm lietām (cirkū) jūt presingu. Lai nevienam no viņiem neienāktu prātā paņemt asu bomi un bakstīt ziloni vai kā tai personai sist mērkaķi. Lai dresētāji jūt, ka tiek pieskatīti.
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Vērotāja wrote:Tā biedrība Dzīvniekubrīvība tiešām ir pārāk radikāla un dažkārt arī neloģiska. Bet parakstīju tādēļ, lai tie cilvēki, kas nodarbojas ar šīm lietām (cirkū) jūt presingu. Lai nevienam no viņiem neienāktu prātā paņemt asu bomi un bakstīt ziloni vai kā tai personai sist mērkaķi. Lai dresētāji jūt, ka tiek pieskatīti.
Tas gan.
Pie tam, kas attiecas tieši uz Rīgas cirku, tad tas sen jau bija jāklapē ciet uz kārtīgu renovāciju, vai vispār jābūvē jauns.
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”