Diskusijas

Made

Re: Diskusijas

Post by Made »

Labvakar! :) Mīļš paldies par labiem vārdiem :)

Man šodien bija uzdāvināts brauciens uz Jūrkalni. Tik skaista diena un skaista Latvija! :) Daudz sakoptu lauku, trīs vietās vēl strādāja traktors un tikai tajās vietās arī redzēju putnu barus gaisā riņķojam - lielu, vidēju un mazu :P fantastiska plastika tādam bara riņķojumam. Kādā vietā nācās ar tauri aizbaidīt divas žagatas un vienu vārnu, kas sauļojās uz jaunā asfalta. Tuvojoties Vānei, likās, ka atkal - divi kraukļi un vārna uz ceļa, skatās vienā virzienā.. mašīnas trokšņa aizbiedēti, cēlās augšā vēl kraukļi un arī - tik pazīstama īsa balta aste !!!!!! super! jūras ērglis.. mēs braucām tālāk un tas nebija manā pusē, tomēr īsais aizlidojoša ērgļa skats uzvēdīja tādu siltumu :)
Mani ceļabiedri arī pirmoreiz redzēja savā ceļā ērgli.

Vienu brīdi braucu un atcerējos - ja tagad fotografētu vietas Googlei, Latvijas bildēs arī neredzētu putnus (es brīnījos, ka citās valstīs neredz). Burtiski tikai apdzīvotās vietās debesīs kāds rets lidonis, pārsvarā vārnas, žagatas un pāris piekūnveidīgu putnu.

Dēls teica - nu jā, visi ar mugursomām ceļā :P ak, jā - sīļi, tie gan šiverēja, tiem pat mugursomas noderētu vākšanai :)
Hildina

Post by Hildina »

29.10 Šodienas "Dienā " ir raksts par melnajiem stārķiem
ladida

Post by ladida »

9:31
Labrīt, visiem!
Tie Dauderi gan traki smuka vieta! nav nācies tur būt... :)
Vērotāja

Post by Vērotāja »

ladida wrote:9:31
Labrīt, visiem!
Tie Dauderi gan traki smuka vieta! nav nācies tur būt... :)
Ļoti smuka :P
Blakus parks ar mākslīgajām pilsdrupām, bet aiz pilsdrupu kalna ir Aldaris. Pirms pirmā pasaules kara šajā ēkā bija alusdarītavas īpašnieka dzīvesvieta, bet 1936.gadā ēka nonāca Kredītbankas īpašumā, kura savukārt to uzdāvināja prezidentam Kārlim Ulmanim 60 gadu jubilejā.
Te ir mājas lapa Cita Rīga, var izlasīt par šo ēku un apskatīt arī dažas iekštelpu bildes
http://www.citariga.lv/lat/sarkandaugav ... s-dauderi/

Apkārt Dauderiem ir piemājas parks, tad mājas teritorijai apkārt žogs, bet apkārt paliels parks ar baseinu un mākslīgajām pilsdrupām kalnā (bildē lielais parks ir kreisajā pusē).

Image

Esmu izaugusi šajā vietā :P Aldara parka malā ir skola, kurā mācījos pamatskolā. Jau no bērnības mēs, bērni, zinājām, ka tā māja (tajā laikā bērnudārzs) ir Ulmaņa vasarnīca. Par to skaļi nedrīkstēja runāt, bet visi zināja.
Te vidū ir Aldara parka bildes
http://www.citariga.lv/lat/sarkandaugava/parki/

Image

Par to, ka pilsdrupas ir mākslīgi veidotas, uzzināju jau pieaugusi. Manos skolas gados tās drupas bija ievērojami lielākas, nebija nožogotas kā tagad un iekšā vēl bija saglabājušās trepes un daļēji stāvu grīdas. Otrajā stāvā bija milzīgs nokūpējis kamīns un izkaltas maskas sienas akmeņos. Lieki teikt, ka pēc stundām tur esam izložņājuši visu. Ļoti žēl, ka tagad šīs drupas ir gandrīz pilnībā zudušas.
Foto pirms gandrīz 10 gadiem no šī foruma http://forum.myriga.info/index.php?s=df ... c=925&st=0

Image

Apakšā, parkā ir divu nodalījumu baseins, kurā ūdens droši vien pēdējo reizi bija pirms kara. No man zināmiem laikiem ūdens tur nekad nav bijis. Bērnībā domāju, ka baseins ir saistībā ar pilsdrupām un fantazēju kā kādreiz te ir peldējušās princeses.
Tā kā sporta laukuma mums nebija, fizkultūras stundās apkārt šiem baseiniem skrējām krosu un ziemā slēpojām.

Image
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Vērotāja, paldies liels, ļoti interesanti, tagad tiešām gribētos tur pabūt... ;)
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
La Marie

Post by La Marie »

Vērotāja, liels paldies par interesanto informāciju.
Visvairāk mani aizrāva stāsts par Aldara pilsdrupām - patiešām nezināju, ka tās ir mākslīgas. :) Kopš 90-to gadu beigām trennējos tur kāpšanā pa akmens sienu, jo Latvijā alpīnistiem nav daudz citu vietu, kur trennēties, kā tikai vecie dzirnavu mūri u.taml. Atceros, ka iekšpusē bija trepes, kas nu jau kādus 10 gadus ir iznīcinātas. Mēs ar zobu birstītēm pucējām ārā no šķirbām stiklus, lai nesagrieztu pirkstus. Bet vietējie puišeļi ticīgi katru otro vakaru atkal un atkal meta pudeles pret mūri un dauzīja... :( Tad vienā brīdī pirms 5 gadiem apmēram nospriedām, ka mūris bez rekonstrukcijas ir pārāk bīstams nopietniem treniņiem. Kopš tā laika uz Aldarīša vairs neesmu kāpusi, kaut gan citi turpina to darīt.
Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments pat ir aizsācis diskusiju par Aldara parka renovāciju/attīstību.... Varbūt kaut kas tur sanāks?! :)
http://www.rdpad.lv/atskats-uz-iedzivot ... ta-ieceri/
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Rekonstrukcija parkā ir paredzēta jau no 2008.gada, taču tad sākās krīze utt
Cita Rīga piemin iespējamo rekonstrukciju, taču cik zinu, tur joprojām nekas nenotiek. Mēs ar suni pastaigās tur šad tad aizejam un paskatamies, tiesa pēdējo reizi tur bijām pavasarī
http://www.citariga.lv/lat/sarkandaugav ... ilsdrupas/

Lūk ko raksta Wikipēdija
Mākslīgās pilsdrupas kā nodevu sava laika romantisma gaisotnei lika uzcelt Ādolfs fon Bingners savā dārzā. Vācu okupācijas laikā mākslīgajās pilsdrupās parkā izvietota zenītartilērijas baterija. Kopš XX gs. 60. gadiem mākslīgās pilsdrupas tika izmantotas kā populāra alpīnistu treniņu un sacensību vieta. Šobrīd drupu avārijas stāvokļa dēļ alpīnistu aktivitātes apturētas, kopš 2008. gada decembrī bojā gāja viens alpīnists, bet otrs guva smagas traumas.[2] Alpīnistu asociācija torni atzinusi par kāpšanai bīstamu, lūgusi arī to atjaunot, taču, kad tas varētu notikt, — joprojām nav zināms.
https://lv.wikipedia.org/wiki/Aldara_parks
La Marie

Post by La Marie »

...tie cilvēki gāja bojā/guva savainojumus ne jau Aldarīša dēļ, bet tāpēc, ka paši neievēroja drošības pasākumus. :(
Diāna Janušone

Post by Diāna Janušone »

Sveiki!
Sazinājos ar Botānisko dārzu.
Ir iespēja noīrēt Palmu māju pa 30 eiro 2 stundas + ieejas maksa šķiet 3 eiro no katra. Ja ir vēlme īrēt uz 3 stundām, tad attiecīgi 15 eiro vairāk u.t.t.
Tējkanna tējai būtu.
Tur regulāri notiekot dažādi pasākumi, taču jārēķinās ar to, ka šī vieta nav pārāk plaša, lai vienuviet savietotu krēslus, atkarīgs no tā cik cilvēki piedalās.
Vēl tur neesot pārāk silts, kādi 15 līdz 18 grādi, bet var jau jakās sēdēt.
Telpa ir atvērta apmeklētājiem, kas nozīmē, ka pulcēšanās laikā Palmu mājā var ienākt citi cilvēki, man tā neliekas problēma.
Nākamnedēļ, ja ir ieinteresētība par šo vietu, var aizbraukt līdz botāniskajam dārzam un visu dzīvē izrunāt, kas un kā un novērtēt vietu.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Arī es sen neesmu tur bijusi. Kādreiz, kad vēl bērnu nebija, izbraukājām ar vīru daudzas skaistas Rīgas vietas, vēlāk jau ar bērniem. "Dālderos" bijām astoņdesmito beigās, kad atvēra muzeju. Arī torni atceros vēl ar kāpnēm. Tur tuvumā kādreiz bija 5. tramvaja galapunkts, nē?
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Tur garām iet 5.tramvajs, taču galapunkts ir dažas pieturas tālāk.
Pie Dauderiem galapunkts ir 9.tramvajam, taču tas kursēja senos laikos, pašlaik šī maršruta tramvaji kursē tikai darbadienās dažas reizes no rīta un dažas vakarā.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Diāna Janušone wrote:Sveiki!
Sazinājos ar Botānisko dārzu.
Ir iespēja noīrēt Palmu māju pa 30 eiro 2 stundas + ieejas maksa šķiet 3 eiro no katra. Ja ir vēlme īrēt uz 3 stundām, tad attiecīgi 15 eiro vairāk u.t.t.
Tējkanna tējai būtu.
Tur regulāri notiekot dažādi pasākumi, taču jārēķinās ar to, ka šī vieta nav pārāk plaša, lai vienuviet savietotu krēslus, atkarīgs no tā cik cilvēki piedalās.
Vēl tur neesot pārāk silts, kādi 15 līdz 18 grādi, bet var jau jakās sēdēt.
Telpa ir atvērta apmeklētājiem, kas nozīmē, ka pulcēšanās laikā Palmu mājā var ienākt citi cilvēki, man tā neliekas problēma.
Nākamnedēļ, ja ir ieinteresētība par šo vietu, var aizbraukt līdz botāniskajam dārzam un visu dzīvē izrunāt, kas un kā un novērtēt vietu.
Šis gan laikam izslēdz šo vietu - vēl tur neesot pārāk silts, kādi 15 līdz 18 grādi.
Cilvēki brauks no citām pilsētām, 3 stundu būs par maz, vismaz kādas 6-8 vajadzētu, lai var mierīgi atpūsties, papļāpāt, iztaujāt Jāni, paēst. Un tas viss 15 grādu temperatūrā mēteļos nešķiet iedvesmojoši.
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Mēs ar Vērotāju esam gājušas vienā skolā :) Iespējams, ka pat vienā laikā dažādās klasēs, ja es esmu vecāka. Es tur mācījos tikai vidusskolas gadus. Man māsas un brālis (visi jaunāki) arī ir beiguši šo skolu un mācījušies visus 12 gadus.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Murkjelis wrote:Mēs ar Vērotāju esam gājušas vienā skolā :) Iespējams, ka pat vienā laikā dažādās klasēs, ja es esmu vecāka. Es tur mācījos tikai vidusskolas gadus. Man māsas un brālis (visi jaunāki) arī ir beiguši šo skolu un mācījušies visus 12 gadus.
Nu nez vai Tu varētu būt vecāka, ja Tev ir tik jauni brāļi vai māsas, kas mācījās 12 gadus. Mūsu laikā bija 11 klases :D
Es pirmajā klasītē aizgāju 1970./71.mācību gadā ;)
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Vērotāj, es arī vēl 11.klases gāju :) Bet, jā, tad Tu mazliet ātrāk sāki un beidzi :) Man izlaidums bija 1989.g.

...ja nemaldos, tad dažus gadus pēc tam pārgāja uz 12 gadu izglītību un, manuprāt, mans gads bija pēdējais, kad vēl tā bija jauktā krievu - latviešu skola.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Nu re, bet saki, ka veca :lol: Manā laikā bija jauktā skola. Klases audzinātāja bija Anna Gulbe, matemātiķe :D
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Vērotāja wrote:Nu re, bet saki, ka veca :lol: Manā laikā bija jauktā skola. Klases audzinātāja bija Anna Gulbe, matemātiķe :D
Tāda mums vairs nebija :) Mana laika kolorītākās personības bija matemātiķe Miltiņa (mūžsena kundzīte - mācīja mani un visus sīkos, klīda leģendas, ka pašu Ulmani esot skolojusi) un mūsu audzinātājs bija Atis Skalbergs - latviešu val.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Matemātiķe Miltiņa tiešām bija leģendāra personība. Interesanti, ka viņa bija klases audzinātāja manas mammas klasei 25 gadus agrāk Rīgas 3.vidusskolā :D
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

:evil: Mums atkal spams pie tēmām.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Par tikšanos

Sazinājos ar Dauderiem.
Lūk fragments no atbildes:

Muzeja telpas ir piemērotas dažādiem pasākumiem, no novembra sestdienām pagaidām ir brīvas ir 14. un 28. datumos
Par izmaksām - pasākumiem ar dalībnieku skaitu līdz 25 telpu noma ir 20 EUR / h; 26 - 50 personām - 30 EUR /h, par fotografēšanas atļauju pasākuma laikā - 1,42 EUR, par filmēšanas - 2,85 EUR.
Pasākumā varat izmanto mūsu inventāru bez papildus maksas - ir gan galdi, gan krēsli, gan projektors. Nav trauku, galdautu.

Kādas ir idejas par datumiem? Labāk 14. vai 28.novembris?
Telpas ir ļoti skaistas un interesantas. Man jau pašai liekas, ka šī vieta mums ir piemērota.
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”