Melno stārķu migrācija 2015-2021

Made

Re: Melno stārķu migrācija

Post by Made »

Vispirms pieķēros LK teksta lasīšanai, iztulkoju un tad tikai paskatījos, ka lianaliesma ļoti konspektīvi jau galveno pateikusi :) bet nu labi, būs ar niansēm, mans "transformers" :P
Baska rakstīja:
quote=Michi"
Liz, man bija jāskatās liela daļa no tā, bet nevarēju noskatīties līdz beigām. Tas ir tik šausmīgi, drausmīgi un ļoti skumji ... :cry:
Carsten Rohde komentāri šķiet tik izmisuma un bezcerības pilni. Es nevaru iedomāties, ka lietas pa šo laiku ir mainījušās. Diemžēl par Carstens blogā nav informācijas par pašreizējo situāciju Izraēlā.
Bet es pieņemu, ja viņa centieniem uzlabot situāciju būtu bijuši panākumi, viņš būtu šādu nozīmīgu sasniegumu atzīmējis savā blogā.

Sveiki Michi
Jums ir taisnība, tas ir ļoti skumji! :cry: Kad es dzirdu par stārķu uzturēšanos Izraēlā, man vienmēr ir ļoti neomulīga sajūta. (Ne tikai melnie un baltie stārķi atpūšas šeit, bet arī zivjērgļi, gārņi, ērgļi, pūces un daudzi citi putni, vairāk nekā 40 sugas).

Jūsu pieņēmumiem es piekrītu pilnībā. Es varētu gandrīz teikt: es zinu, ka vēl nav bijuši vērā ņemami uzlabojumi.
Šajā sakarā jums ir jāzina, ka es veicu dažus tulkojumus viņam 2012./13. gada ziemā. Viņš ir rakstījis par saviem pētījumiem Izraēlā starptautiskam putnu žurnālam.
Es nezinu, vai es drīkstu stāstīt par to šeit, bet es domāju, ka tas ir labi, ja es minēšu dažus faktus no viņa bezcerības pilnā (courage – drosme; discourage – atņemt, zaudēt, laupīt drosmi, atturēt, atrunāt; encourage – iedrošināt, mudināt, skubināt, veicināt) kopsavilkuma:
Šīs problēmas (nāves gadījumi galvenokārt zivju dīķos, bet arī saistībā ar elektropārvades līnijām un elektrības stabiem) ir zināmas vietējām pašvaldībām, kā arī organizācijām, piemēram, Izraēlas dabas aizsardzības biedrībai jau 25 gadus !!!
Neraugoties uz to, tikai ļoti neliels progress ir panākts pēdējos desmit gados. (līdz 2012./13. gada ziemai)
Es arī nevaru iedomāties, ka lietas ir mainījušās šo pēdējo divu gadu laikā.
Zēļ, bet tā ir skumja realitāte. :cry:

Cik es zinu, Carsten nav bijis vēlreiz Izraēlā kopš 2012. gada rudens, bet es rakstīšu viņam un jautāšu, vai viņš zina kādus iepriecinošus jaunumus.
Varbūt atbilde būs jāgaida ilgāku laiku, jo viņš vienmēr ir ļoti aizņemts.
Varbūt viņš pat ierakstīs tieši šajā forumā / tēmā.
Made

Post by Made »

21.oktobra karšu dati

Par Zīļuku lianaliesma jau uzrakstīja.

Sarma turpat, Goris tai pieskaitījis 2 km. Katei šodien (t.i. 21.okt.) datu nav.
Zuze tikai nepilni 10 km no tās vietas, kur Zīļuka bija 17.oktobrī, kā sakarā mēs izvērsām stāstu par olīvu audzēm. Šis olīvkoks ir nofotografēts nupat 2015.gada oktobrī. Otrā attēla pamatbilde arī fotografēta oktobrī (2010), bet zaļais skats - decembrī (2013), re kā viņiem pēc rudens nāk vasara. :)
Turpat starp abām melnītēm ir arī lianasliesmas atrastais burvīgais Orontes upes skats (25.lapā visu, kas attiecas uz Zīļuku, tagad varētu skatīt Zuze, viņas attālums līdz Zīļukas maršrutam ir kādi 9 km), bet manā otrajā attēlā - divi spēka objekti vienā bildē - Zilās Acs avots vārās priekšplānā un fonā spēkstacija uz Orontes.

Image

Image
Made

Post by Made »

(21.okt. kartes)

Bet Feja "raksta jaunu vēsturi" (kā teiktu MS) - novirzījusies no sākotnējā kursa uz Sofiju (tad viņa iekļautos mūsu citu melno stārķu plūsmā) un ielidojusi Maķedonijā. Pašreiz viņai priekšā burvīgi kruzuļotā Bregalnicas upīte, ciemati Bogoslovec un Tri Cheshmi katrs savā pusē un turpat arī pašvaldības centrs Shtip.
no neta: Īss apraksts par laika apstākļiem, Shtip Maķedonija, Oktobris
Kad jūs ceļojat uz Shtip Maķedonija Oktobris varam sagaidīt bieži lietus, dažreiz pērkona negaiss, dažreiz migla. Diapazonā no dienas vidējā temperatūra ir ap 13℃ un 19℃. Parasti ir karstākie Oktobris pirmā nedēļā. Shtip Oktobris pieredzi svaigu dienu. Parasti temperatūra svārstās ap 16℃ un vējš ir Light air.
Upes attēls ir no Penušas apkārtnes (Пенуш Penush), bet Bogoslovecas kalniem (600 m augsti divi izcilnīši) ir savs Ķīnas mūris - Velna siena (Devil`s Wall; maķedoniešu: Ѓаволски Ѕид , Gjavolski Zid), kas ir milzīgu akmens bloku veidojums, un līdz šai dienai neviens nevar pārliecinoši noteikt tā izcelsmi.

Image

Image
Made

Post by Made »

(21.okt. karte)

Par lietuviešu stārķiem jaunu ziņu nav, Raivo veiksmīgi lidinās pa savu dīķu teritoriju Izraēlā. Es maldīgi rakstīju, ka nav jaunu ziņu kopš 4.oktobra, izrādās, viņš ir lidinājies katru dienu no 15. līdz 17. oktobrim un tad atkal datu nav.
Eedi ir atradies :!: Pirms ainavām varam parunāt par ēdienu - čūskas melnie stārķi neēd, bet vai šādus te brīdinoši spilgtus skaistus radījumus ēstu?

Image

Image
Last edited by Made on 22 Oct 2015 19:50, edited 1 time in total.
Made

Post by Made »

Eedi bija palidojis lejup pa Arābijas pussalu līdz jocīgai ūdenskrātuvei ar dīvainiem akmens pirkstiem kaudzē.
Tendaha Dam https://ssl.panoramio.com/photo/91856486

Tas dambis man izskatās pēc maza nerātna pūķēna, re, astesgals mēdz būt arī tukšs. Tuvākā pilsēta Khamis Mushait. Tai cauri tek liela upe - Wadi Bishah, pa kuru var aizceļot arī uz augšu līdz Eedi, tikai drusku pa labi no viņa.
Jā, Eedi tur lejā nepatika un viņš ir atlidojis atpakaļ un pašlaik viņu no Kates šķir kādi 33 km un kalnu apaļpleķis. Un izrādās, ka tajos brūnajos kalnos var atrast arī ūdeni :)))

Image

Par 21.oktobri man viss :)
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Ieinteresēja tā Velna siena.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
AliseP

Post by AliseP »

Sveiki!
Skatos Kate šodien izkustējās no vietas. Pamēģināju atrast dažādas bildes no vietām, kur viņa atrodas. Ieraudzīju pilsētu Baish, kurai viņa nesen lidoja garām. Atradu šādu bildi:
Baish.jpg
Baish.jpg (133.99 KiB) Viewed 4210 times
Izskatās ļoti cerīgi. Teksts pie bildes ir šāds "Wadi (Valley) Baish, one of the biggest valleys in the Arab peninsula. Its located south west of Saudi Arabia. The water runs in it all years around. There is a big dam up this valley holding a very big lake behind it." Tā kā gribās cerēt, ka ūdens tur ir.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Sveika, AliseP :P
Šī bilde izskatās daudz optimistiskāk par Mades pirms laika ievietotajām "Marsa ainavām".

AliseP wrote: Teksts pie bildes ir šāds "Wadi (Valley) Baish, one of the biggest valleys in the Arab peninsula. Its located south west of Saudi Arabia. The water runs in it all years around. There is a big dam up this valley holding a very big lake behind it."
Tulkojums:
Wadi (Valley) Baish ir viena no lielākajiem ielejām Arābu pussalā. Tā atrodas uz dienvidrietumiem no Saūda Arābijas. Ūdens tajā tek cauru gadu. Ielejā ir dambis un ļoti liels ezers aiz tā."
Simba

Post by Simba »

Vērotāja wrote:Sveika, AliseP :P
Šī bilde izskatās daudz optimistiskāk par Mades pirms laika ievietotajām "Marsa ainavām".

AliseP wrote: Teksts pie bildes ir šāds "Wadi (Valley) Baish, one of the biggest valleys in the Arab peninsula. Its located south west of Saudi Arabia. The water runs in it all years around. There is a big dam up this valley holding a very big lake behind it."
Tulkojums:
Wadi (Valley) Baish ir viena no lielākajiem ielejām Arābu pussalā. Tā atrodas uz dienvidrietumiem no Saūda Arābijas. Ūdens tajā tek cauru gadu. Ielejā ir dambis un ļoti liels ezers aiz tā."
Aleluja!!! Tur ūdens ir visu cauru gadu! :D
Paldies, Vērotāja, par šo prieka pilno tulkojumu :)
Paldies arī AliseP ;)
Made

Post by Made »

Superīgi – lai tika pamēģina nebūt visu gadu ūdens, ja uz upes ir tāds aizsprosts :P

Image
Made

Post by Made »

Uzreiz atvainojos par runas plūdiem, kas sekos un kam puse ir off-topiks :oops:

Meklējot vēl citu ūdeni Kates apkārtnē, es uzgāju ļoti interesantu ceļojuma fotostāstu. Skaistas, kvalitatīvas bildes, nedaudz pa teikumam piezīmju, tostarp atziņa, ka dziļi upju ielejās esot ūdens, bet, jo augstāk, jo sausāk.

Nofotografētas arī it kā upītes, bet faktiski peļķītes pēc lietus, kas īslaicīgi, bet dod veldzi un dzīvību. Nez, vai tādās upēs, kas periodiski izžūst, zivis ieviešas? Nu, varbūt vardītes tomēr ir.. Un palmas redzamas, tātad ūdens regulāri tomēr parādās.

Un jā, kad ļoti stipri pietuvina karti, brūnajā klājumā sāk iezīmēties upju gravas kā zaļas ķirzaciņas, sevišķi tajās nogāzēs uz jūru, bet arī citur. Es jau minēju, ka Asīra kalnos līst vairāk nekā “plakanumos” un iekšzemes tuksnešos – arī tādi ir šajā fotokolekcijā, kad “dzelteniem ķieģeļiem bruģētais ceļš” (zaļgani kvadrātiņi ar ceļa numuru 10) vijas no Rijādas uz Khamis Muskait, kur Eedi bija atlidojis ekskursijā uz Tebdaha Dam (domājams, ka tur arī bija nobildēta tā varavīkšņu ķirzaciņa). Minētais ceļojums taču saistās ar mūsu stārķu vietām – kamēr Eedi lidoja atpakaļ uz augšu “pie Kates”, Kate bija ceļā uz leju, tikai gar piekrasti, nevis pāri kalniem. Arī ceļotāji noslēgumā brauca caur Kates Baish pilsētu un nofotografēja ūdenskrātuvi, tā es arī to prieku uzgāju. :)

Es te ielikšu karti un dažas bildes gifā, lai iekārdinātu paskatīties (nākamā bilde aiz tuksneša ir Kates upes dambis, tā ir arī zem kartēm mazajā bildītē).

Image
Made

Post by Made »

Nick Hardcastle ar ceļabiedriem 2012. gada decembrī (vai redzēsiet sniegu?) brauca 8 dienu ceļojumā no Al Khobar uz Najran (Nairan), pēc tam Jizan (Jazan) un Abhu, tādā kārtībā šeit ir bildes, sākot ar Rijādu:

http://hobnail.com/Al_Khobar_Najran_1/index_2.html

Image
Made

Post by Made »

off-topiks :P

Ja reiz runājam par ūdeni - ļoti interesanti ir ar Rijādu. Paskatieties iepriekš ieliktajā kartē – kur ir pilsēta un kur – jūra (man sanāk gandrīz 590 km). :!: Mums Latvijā ar tādu cauruļvadu nebūtu vietas atvēzēties – stieptos no Liepājas līdz pat Veļikije Lukiem, varētu jūras ūdeni sūtīt (pat no Rīgas līdz Sanktpēterburgai ir kādi 10 km mazāk). Un cik gan tas ūdens tad Rijādai maksā, varbūt tiešām būs dārgāk par naftu…
Rijāda (arābu: الرياض, ar-Riyāḍ) ir pilsēta Saūda Arābijas centrālajā daļā. Valsts galvaspilsēta un galvenais politiskais un ekonomiskais centrs. Pilsētā dzīvo apmēram 20% no valsts iedzīvotājiem, 2006. gadā - 4,3 miljoni.
Pilsētas nosaukums arābu valodā nozīmē "dārzs", jo no seniem laikiem pilsētas apkārtnē, atšķirībā no citiem rajoniem, bija sastopams ūdens. Mūsdienu pilsētas vajadzībām ūdens tiek piegādāts pa cauruļvadiem no Persijas līča ūdens atsāļošanas rūpnīcām. Papildus pieci dambji akumulē lietusūdeni un pilsētā izveidoti 96 ūdens urbumi.
[Vēl tajā Wikipēdijā izlasīju, ka Rijādā dzimuši 4 karaļi un 1 terorists - varat 3x minēt kurš..]
Otra pilsēta, kuru gribu minēt interesantā sakarā, ir Nadžrana (Najran), tulkojumā durvju rāmis vai “thirsty” - izslāpis, slāpes radošs, izkaltis, alkstošs. (Nosaukums gan radies no pirmā vārda, kāds bija pirmajam šīs vietas iedzīvotājam Najran ibn Zaydan ibn Saba ibn Yahjub ibn Yarub ibn Qahtan - laikam tēvutēvi uzskaitīti, nez, cik tālu mēs tā varētu).

Man bija interesanti palasīt vairāk par to, kas saistās ar pilsētas vēsturi:

1) Nadžranā katru gadu (?) tiek šūdināts Kaabas pārklājs (Mekā), saucas kisva (kiswah, kiswa). Tā kā es par to maz zinu, tad palasīju, pat aizrāvos. (Wikipēdijā teikts, ka tam vajag 670 kg zīda un 15 kg zīda diegu, un pēc nomainīšanas to sadala gabaliņos svētceļotājiem).

http://www.islammuslim.lv/Islams/Ticiba ... /Kaaba.htm

2) Nadžrana ir bijusi nozīmīgs Arābijas pussalas dienvidu gala smaržvielu un garšvielu ceļa krustpunkts. Par senajiem laupītājiem un mūslaiku karadarbību nerunāsim, robeža ar Jemenu ir tuvu un iet kā iet. Ceļojuma stāstā pie bildēm rakstīts gan par bailēm no burlakiem, gan par viesmīlīgajiem turienes iedzīvotājiem.

http://www.wysinfo.com/Perfume/Perfume_route.htm
http://www.valezs.lv/spices-explained-lv.html
Made

Post by Made »

Tagad jāpārskaita stārķi uz 22.oktobri :P

Par Kati tātad AliseP jau pateica, un mēs papriecājāmies :)

Pēdējie datumi, kad “neredzamie” stārķi devuši ziņu – Eedi 20.okt., Raivo 17.okt., 15011 11.okt., 15012 18.okt., Zuze 21.okt. :roll:

Sarma turpat, 22.okt. pievienojusi atkal 2 km. Paliek Feja un Zīļuka, kas arī lidojušas. :P

Feja veikusi soli pa labi uz Marmora jūras pusi, ar to pašu tikusi līdz Mantovo ezeram un visus pārējos soļus patipinājusi turpat vien. Citiem ezeriem nebiju redzējusi pārsvarā patumšas un viegli sniegotas bildes, šī ir fotografēta martā, var redzēt reljefa aprises un nodomāt, vai tik tie kociņi brūnām lapām nav skābaržu dzimtas.

Image
Made

Post by Made »

Zīļuka iešūpojas – dienas maršruts no Goris zilā krāsā - jauns dīķis apgūts un ekskursija - nez vai viņa domā līdz Galilejas jūrai aizšūpoties... Pašreiz pīķis ir pie Menahamya pilsētas (sarkanā zvaigznīte bildē nozīmē “te bija Zīļuka”), mazliet tālāk ir Menahamya mežs, kur pēc satelīta kartes visvairāk var cerēt uz dabiskajām teritorijām (laikam mežs bildē palicis aiz muguras), jo pārējā apkārtne ir ļoti regulāru sakoptu lauku mozaīka, taisni brīnums, ka Jordānas upei var atrast bildes, kur tā izskatās atstāta mierā un necivilizēta. Varbūt tās ir buferjoslas, kādas mums ES lauksaimniecības politika piedāvā.

Image

Image

Nu gan tā kā viss :P (dažas bildes var uzklikšķināt lielākas)
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Fotogrāfs Karstens Rode ir atbildējis! :P Paldies viņam! :P

Viņa darbam ir bijis rezultāts! Pēc tam, kad 2014.g.rudenī Izraēlas autoritatīvas personas izteikušas viņam asus pārmetumus, tomēr - tagad esot nozīmēts cilvēks, kas putnu migrācijas laikā sistemātiski, katru dienu :!: pārbauda tīklus!
Kā arī - ir uzlaboti un pa nomainīti problemātiskie tīkli!

Tomēr - saglabājusies draudīgā situācija ar augstsprieguma elektrības stabiem...
baska wrote:Hello all together :hi:

Carsten Rohde has already answered ! :D :D :D

After he has passed another severe critisism in autumn 2014 on responsible persons in Israel, they really started to do something.
Now there is one person who is checking every day systematicly all the nets during the main migration period.
Furthermore they improved a lot of the nets which caused problems or even removed them. :loveshower:

But the critical situation with the power lines is still the same.

Thanks to Carsten for giving us so quickly this predominant pleasing information !
Last edited by Lianaliesma on 23 Oct 2015 13:37, edited 1 time in total.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made, paldies par "Ceļojumu kopā ar stārķiem un gidu Madi" :D
Ja ceļošana pa Eiropu bija vienkārši jūsmošana par mazām upītēm un dabas skatiem, tad arābu pasaule šajā ceļojuma daļā daudzās lietās ir atklājums. Par Kaabu un tā pārklāju biju tikai pa ausu galam dzirdējusi, bija interesanti izlasīt. Un vispār, tik daudz jauna un interesanta.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

lianaliesma, paldies par Karstena Rodes atbildi :D
Lieliski, ka šis cilvēks dara tik daudz, lai stārķu un citu putnu ceļojums būtu drošs. Tas, ka ik dienu pārbauda tīklus ir ļoti liels solis uz priekšu.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Man ir bail, ka es nesamelojos atkal, bet man kaut kā stāv prātā, ka tur, saietā, M. Strazds jau runāja par šo problēmu, un arī ka tiekot kontrolēti šie tīkli, bet... tas viss vēl tur "autiņos tīts", lai nomierinātu sabiedrību. Vismaz Viņš ļoti skeptiski izteicās par šo kontroli, bet tas neizslēdz to, ka vismaz, paldies Dievam, kaut kas tiek darīts! :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Made

Post by Made »

Īsti nesaprotu apmērus - vai tas par vienu kibuci/dīķi u.tml., vai arī pa visu Izraēlu viens cilvēks pārbauda..
Post Reply

Return to “Putnu migrācijas”