10:25
Laba diena, forumieši!
Madara_Ozola jau īsumā, bet gana saturīgi jūs informēja par vakardienas semināru Dabas muzejā, bet saskaņā ar viņas vārdiem, man nav variantu - arī kaut kas jāuzraksta...

Bet es jau nojaušu, ka tiem, kas vakar netika, patiktu palasīt jo vairāk, jo labāk!

Tātad, - semināra runas vīrs bija Jānis Ķuze.
Lielais Paldies, Jānim, par interesanto un saistošo stāstījumu, par attēliem un video! Paldies!
-
Paldies, organizātorēm Maijai un Norai! Meitenes, bija ļoti gards citronūdens!

Nešaubos, ka viss cits arī bija gana gardi, bet to es nenobaudīju..
- Kā jau Madara_Ozola rakstīja, tad iesākumā Jānis stāstīja par kameru projektiem kā tādiem, par tehnisko nodrošinājumu, par veiksmēm/neveiksmēm ligzdošanas sezonās no 2012-2015.
Lielākā daļa tiem, kas regulāri seko līdzi notikumiem forumā, tie bija zināmi fakti, kas jau tikuši minēti iepriekš atsevišķu tēmu sākuma sadaļās. Bet semināra dalībniekiem bija tas bonuss, ka Jānis Ķ. savus stāstījumus papildināja ar tādām fifīgām niansēm iz dzīves, kas, protams, to visu padarīja daudz aizraujošāku.
- Tika izrunāti katras ligzdas šīs sezonas spilgtākie momenti, - olas izēšana Durbes ligzdā, olu izmešana melno stārķu ligzdā, - tāda netipiska jūras ērgļa izdarīšanās līdz šim nebija tikusi novērota, barības trūkums vanagu ligzdā Rīgā, mazuļu pazušana Dumpenes ligzdā u.c.)
- Ļoooti interesants stāsts (Madara_Ozola jau biku ieskicēja) ar prezentācijas materiāliem bija par dumpju ligzdas kameras uzstādīšanas niansēm! Vakar nesanāca pajautāt Jānim Ķ. – varbūt to var izdarīt te forumā, - iespējams, ka par projektu atbildīgais Jānis Reihmanis piekrīt prezentācijas materiāla pieejamībai (kaut kur taču tam jāparādās apskatei..

)
Bet īsumā: lai pretī ligzdai iedzītu ezera dibenā mietu, kur pielikt pašu kameru, vajadzēja novaktēt brīdi, kad Dumpene aiziet barības meklējumos, un tad viss bija jāpaveic ļooooti ātri un bez aizķeršanās. Kā arī, salīdzinot ar citām ligzdām, kur visu var uzriktēt pie ligzdas un tās apkārtnē, te visu tehnisko nodrošinājumu bija jāpalaiž « gaisā » jau krastā esot, un tad visa uzparikte ar saules paneļiem u.c tika novietota uz īpaši veidota plosta , kas ar motorlaivu tika nogādāts izvēlētā vietā meldros, cik tur tos metrus no pašas ligzdas.
- Izjautājām Jāni Ķ. par viņa alpīnista prasmēm.

Izrādās nekādi kursi nav izieti, - kāpšanu turpat 30m augstumā (10 stāvu māja!) Jānis u.c. apguvuši pašmācības ceļā! Kāpšanai tiek izmantoti gan kāpšļi, kas klasiski tiek izmantoti jau no tālās senatnes, gan speciālās troses, līdzīgi kā izmanto tā saucamie koku « sanitāri« arboristi.
Katrā ziņā, tā ir augstas klases meistarība, ja ziemotā naktī, tumsā, ar minimālu apgaismojumu jātiek gandrīz 30m augstumā pa apledojušu koku!
- Interesants (un vienlaikus biedējošs) fakts par to, ka bija doma šogad likt kameru pie jūras ērgļu pāra ligzdas, kuri zināmi kā balto stārķu « cienītāji« savā racionā…. Dažādu apstākļu sakritības dēļ, šis plāns netika realizēts. Tfu, tfu,tfu…

- Izrādās (vismaz man tas bija jaunums

), tiekot praktizēta arī pieaugušu putnu – gan jūras ērgļu, gan melno stārķu ķeršana, lai tos apgredzenotu un uzliktu raidītājus, tieši lai vērotu un izsekotu pieauguša/ ligzdojoša putna īpatnībām un paradumiem.
Tā, piemēram, nav jēgas likt raidītāju jūras ēglim - pirmgadniekam (kas būtu gaužām vieglāks pasākums), jo ģimenes veidošanai viņš būs gatavs tikai 5 gadu vecumā, un tas ir pārāk ilgs laiks raidītāja pārnēsāšanai (tā sacīt, kas tik viss var atgadīties…).
- Arī es nevaru nepieminēt Jāņa Ķ. izteikto atzinību par forumu uzturētājām, - mūsu
Vērotāju un igauņu forumā
Ame! Viņas ir šo forumu sirds, dvēsele, mugurkauls, (plaušas, nieres, aknas utt utjp…)
Milzu Paldies, Vērotājai un Amei par nerimstošu un profesionālu darbošanos un citu forumiešu aktivizēšanu!!!
Vērotāj, izbeidz to sarkšanu!

- Nobeigumā tika pieminēts, ka novembrī it kā plānojas forumiešu
«tuss« !
- Un es iepazinos ar Maiju, Noru, Jamsi, Madaru_Ozolu un vēl vienu aktīvisti, kura gan pagaidām nav « izlīdusi no skapja«, bet solījās to izdarīt.
Čau, meitenes!
- Un noslēdzot savu īso

atreferējumu, vēl par Durbes ligzdu.
Tātad,
gaidām un ceram, ka Durbe ar Robertu parādīsies ligzdā, kuru mums ir iespēja vērot vēl joprojām, bet tomēr Jānis Ķ. izteica varbūtību, ka viņi « pa kluso« jau var būt sākuši būvēt jaunu ligzdu, kuru aizvakardienas apkārtnes apmeklējumā nebija iespējams pamanīt, jo kokiem vēl nav nobirušas lapas… Kā Jānis teica, tad jūras ērgļi mēdzot būt fanāti jaunu ligzdu būvēšanā, tādā veidā it kā iezīmējot savas teritorijas plašumus.
…. vaiiiiii, piekusu no garās rakstīšanas…

P.S. Meitenes, -
Jamsi un Madara, ja ko esmu saputrojusies, - lūdzu, palabojiet, ja ko būtisku esmu piemirsusi, - papildiniet! Paldies!