Diskusijas

Locked
roosaluristaja

Re: Diskusijas

Post by roosaluristaja »

Zivju dzenīši ir diezgan žigli putni. Diez vai kaķi spēj tos noķert. Arī mazuļiem viņi nevarētu nodarīt nekādu skādi, jo zivju dzenīši ligzdo pašizraktās alās ūdensbaseinu krastos. Bet, ja skatāmies globāli uz kaķiem un mazputniņiem, vairākos pētījumos ir pierādīts, ka tieši kaķi galvenais ar cilvēka darbību saistītais putniņu nāves iemesls.
sanda

Post by sanda »

roosaluristaja wrote:...Diez vai kaķi spēj tos noķert. Arī mazuļiem viņi nevarētu nodarīt nekādu skādi, jo zivju dzenīši ligzdo pašizraktās alās ūdensbaseinu krastos. Bet, ja skatāmies globāli uz kaķiem un mazputniņiem, vairākos pētījumos ir pierādīts, ka tieši kaķi galvenais ar cilvēka darbību saistītais putniņu nāves iemesls.
Par zivju dzenīšiem un kaķiem piekrītu, kaķus aprakstīju tāpēc, ka internetā latv. val. kaķi pieminēti kā zivju dzenīšu dabiskie ienaidnieki, žurkas arī - tās gan varētu būt bīstamas.
Kaķi nomedī putniņus (viena no nedaudzajām lietām, kas man kaķos nepatīk - nav ideālu dzīvnieku :cry: ), bet ar cilvēka darbību saistās arī pelēko žurku savairošanās. Pašas par sevi ļoti interesanti dzīvnieki, bet putniem vai to barības bāzei skādi var nodarīt, ja pat kūtī vistām uzbrukušas.
Mājas kaķis ligzdošanas laikā jātur istabā :)
Novērojuma vietā kaķi bija un ir nepieciešamība, tur būtu žurku bari - jauki dzīvnieki, bet traki vairojas.
Vēl - esmu dažreiz pamanījusi, ka vietās, kur nav kaķu, ir vairāk ar ektoparazītiem apsēstu putnu, bet tie tikai atsevišķi novērojumi.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Vērotāja wrote: ja Tev ir bezlimita rūteris, droši skaties.
Diemžēl laukos 20 GB :( limitēts. Bezlimita nets man ir Rīgā. Dažas dienas biju pa Rīgu, tad nu tupēju pie ligzdām. Nu atkal esmu uz pāris nedēļām laukos un skatos īsiem pārskrējieniem vai jūsu ieliktos video. Tos skatīties man nedaudz atgādina fast food principu :( Bet tomēr - labāk par neko :D
Laukos gan daba ir apskatāma pa tiešo. Šodien ap 14:00 neliels dzērvju bars skaļi kliegdams augsti pārlidoja pāri sētai un pļavām. Nebūtu kliegušas, saukušas, es nebūtu pamanījusi. Ļoti augsti lidoja, knapi varēja saredzēt. Dzirdot šīs skaņas un redzot dzērvju kāsi, vienmēr uz brīdi nodreb sirds - vēl viena vasara beidzas. Es nedomāju, ka tās jau laidās uz dienvidiem. Drīzāk - lasījās lielākā barā. Bet sirds nodrebēja. Nosacītais reflekss.
P.S. Pēc deviņiem vakarā, kad jau krēslojās, piemājas lielajos kokos bļaustās pūce un, kā negudrs šaudās sikspārnis. Pret vēl gaišajām debesīm žvīks-žvāks un pazūd, atkal ar acs kaktiņu ieraugu un jau viņa nav.
La Marie

Post by La Marie »

Šajā nedēļas nogalē sanāca pabraukāt pa Sēliju. Redzēju 2 ērgļus lidojumā - spārnu pirkstiņi tieši kā mūsu Durbertam :) Astes bez palielinājuma nevarēju atšķirt - ir baltas vai tumšākas :)
Patiesībā, nobrīnījos pati par sevi - kopš sāku vērot putnus šogad, esmu palikusi acīgāka arī reālajā dzīvē un daudz biežāk pamanu dažādus lidoņus, ko pēcāk ir interesanti pārdomāt - kas tieši tie bija :) Ļoti priecājos, ka esmu vērotāju vidū :D
Linda

Post by Linda »

La Marie wrote:Šajā nedēļas nogalē sanāca pabraukāt pa Sēliju. Redzēju 2 ērgļus lidojumā - spārnu pirkstiņi tieši kā mūsu Durbertam :) Astes bez palielinājuma nevarēju atšķirt - ir baltas vai tumšākas :)
Patiesībā, nobrīnījos pati par sevi - kopš sāku vērot putnus šogad, esmu palikusi acīgāka arī reālajā dzīvē un daudz biežāk pamanu dažādus lidoņus, ko pēcāk ir interesanti pārdomāt - kas tieši tie bija :) Ļoti priecājos, ka esmu vērotāju vidū :D
Pilnīgi piekrītu par acīgumu! Pirmā parasti pamanu debesīs, kādu putnu. :lol:
rapaskalns

Post by rapaskalns »

Labs vakars!SOS!SOS!
Man arī jāsāk brēkt kā Durbertīnei!
Ko darīt? Maniem baltajiem stārķiem laikam vecāki aizlidojuši,bet bērni palikuši ligzdā vēl neizlidojuši, divas dienas vecie nav rādījušies, viņi taču ir badā. Spāŗniņus vicina vicina,viens šodien jau tāds mazāk aktīvs ,otrs viņu čubina, nezinu ko darīt?
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Jāzvana uz zoodārzu Ingmāram Līdakam!
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
sanda

Post by sanda »

rapaskalns wrote:Labs vakars!SOS!SOS!
Ko darīt? Maniem baltajiem stārķiem laikam vecāki aizlidojuši,bet bērni palikuši ligzdā vēl neizlidojuši, divas dienas vecie nav rādījušies, viņi taču ir badā. Spāŗniņus vicina vicina,viens šodien jau tāds mazāk aktīvs ,otrs viņu čubina, nezinu ko darīt?
Līdaka droši vien zinās daudz labāk, bet tomēr rakstu savus ieteikumus.
Saskarsmē, ja glāb, rūpējies par savu drošību -knābiens acī vai ausī nav vajadzīgs.
( šos paņēmienus diez vai vajadzēs, bet viens aprakstīts variants - uzmetot audumu, putns jāpasit padusē (ierobežojot spārnus), ar otru roku viegli pieturot kaklu tieši pie galvas - tādējādi putns nespēs ieknābt.
Ornitologi grāba aiz knābja :lol: )
Baidos kaut ko sajaukt, bet vieni bija stārķi ar reņģēm izbarojuši - tas bija izsviests no ligzdas, izauga. Stārķis ir gaļēdājs.
Es kā uz glābšanu tendēta būtne kaut ko stārķiem ēdamu ietransportētu ligzdā.
Diez vai viņi būs jātur visu ziemu kūtī, tik kā ar to vēlo aizceļošanu...
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Bet vai tie stārķīši ir lidspējīgi?
Ja jā, tad, domāju, ka nevajag darīt neko. Viņi izlidos paši. Vecāki piekopj badošanas taktiku, lai izvilinātu jaunos no ligzdas.

Ja nav lidspējīgi, tad gan kaut kas jādara. Jāzvana uz zoo vai, kā iesaka sanda, pašiem kaut kā jāmēģina barot.

Cik dienas stārķēni veci, vai tas nav zināms?
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
rapaskalns

Post by rapaskalns »

liekas, izšķīlās pirms Jāņiem, viņi pa ligzdu jau trenē spārnus, varbūt arī varētu lidot, bet tagad ar to sauso laiku nav taču ko ēst, nevienu vardi neredzu, tikai kādu gliemezīti dārzā zem biešu lapām, man arī bija doma par tām reņģēm, es jau domāju veciem tās reņģes piedāvāt, bariiba viņiem ļoti švaka šogad, vecie pat nebaidijāas pielaisties pie manis, kad trušukiem pļāvu zāli, kamēr piegrābu, vecākais jau man turpat klāt un meklē ēdamo. Satraukums par to, ka tie vecie tik ātri aizlidoja, izbraucu apskatīt nopļautos laukus, nekur nevienu stārķi neredzu, ja jau viņi būtu tepat tad jau kaut kur tuvumā staigātu, bet nekur neviena, tiešam būs prom. :roll:
Emotion

Post by Emotion »

Vakar pie mums vel bija ...
Vērotāja

Post by Vērotāja »

rapaskalns wrote:liekas, izšķīlās pirms Jāņiem, viņi pa ligzdu jau trenē spārnus, varbūt arī varētu lidot, bet tagad ar to sauso laiku nav taču ko ēst, nevienu vardi neredzu, tikai kādu gliemezīti dārzā zem biešu lapām, man arī bija doma par tām reņģēm, es jau domāju veciem tās reņģes piedāvāt, bariiba viņiem ļoti švaka šogad, vecie pat nebaidijāas pielaisties pie manis, kad trušukiem pļāvu zāli, kamēr piegrābu, vecākais jau man turpat klāt un meklē ēdamo. Satraukums par to, ka tie vecie tik ātri aizlidoja, izbraucu apskatīt nopļautos laukus, nekur nevienu stārķi neredzu, ja jau viņi būtu tepat tad jau kaut kur tuvumā staigātu, bet nekur neviena, tiešam būs prom. :roll:
Ja ap 60 dienas veci, tas, liekas, ir par agru izlidošanai. Tiešām laikam jāzvana uz zoodārzu, jācer, ka sniegs padomu kā to nedēļu vai mazliet vairāk līdz izlidošanai viņus izbarot.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Pie manis arī vakar vēl ganījās.
Emotion

Post by Emotion »

Vērotāja wrote:
rapaskalns wrote:liekas, izšķīlās pirms Jāņiem, viņi pa ligzdu jau trenē spārnus, varbūt arī varētu lidot, bet tagad ar to sauso laiku nav taču ko ēst, nevienu vardi neredzu, tikai kādu gliemezīti dārzā zem biešu lapām, man arī bija doma par tām reņģēm, es jau domāju veciem tās reņģes piedāvāt, bariiba viņiem ļoti švaka šogad, vecie pat nebaidijāas pielaisties pie manis, kad trušukiem pļāvu zāli, kamēr piegrābu, vecākais jau man turpat klāt un meklē ēdamo. Satraukums par to, ka tie vecie tik ātri aizlidoja, izbraucu apskatīt nopļautos laukus, nekur nevienu stārķi neredzu, ja jau viņi būtu tepat tad jau kaut kur tuvumā staigātu, bet nekur neviena, tiešam būs prom. :roll:
Ja ap 60 dienas veci, tas, liekas, ir par agru izlidošanai. Tiešām laikam jāzvana uz zoodārzu, jācer, ka sniegs padomu kā to nedēļu vai mazliet vairāk līdz izlidošanai viņus izbarot.

un tad viņi arī vēlāk paši aizlidotu uz siltajām zemēm?
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Vērotāja wrote:
Paskatījos Wikipēdijā, tur teikts - Chicks fledge 58 to 64 days after hatching (cāļi izlido 58 līdz 64 dienā pēc izšķilšanās)
https://en.wikipedia.org/wiki/White_stork
Made

Post by Made »

Tik jauki un mīļi lasīt ne tikai informatīvās publikācijas, bet arī konkrēta cilvēka pārdomas un tēlojumus no dzīves un atmiņām, paldies, kas raksta! :)
Jānis Ķuze wrote: Ligzda šobrīd izskatās kā klasiska izvesta jūras ērgļu ligzda vasaras beigās – tā ir sasēdusies, ligzdas materiāls piebradāts, iekšā barības atliekas (zivju zvīņas). Parādās pirmās aizaugšanas pazīmes (zāles kumšķis)
Image

Vēroju, kā tas kumšķis aug un mēģināju sameklēt savas fotogrāfijas, kur savos ne pārāk daudzajos braucienos pa Latviju centos nobildēt zaļojošas stārķu ligzdas (grūti augstu tumšu objektu pret gaišām debesīm), kas rudeņos gandrīz vienmēr piesaistīja uzmanību. Tomēr pat internetā tikai dažas tādas bildes atradu, te tā zaļā cepure neko lielu vēl nav uzaugusi, toties stārķis arī ir (iespējams, ka piestājis agrāk "izvestā" ligzdā?) http://viesunamiem.lv/duduligzdas

Image

Domāju - kas stārķu barības bāzē ir tāds, kas iesēj šos zaļos (labības?) stiebrus - peles, mazputniņi? Tam baltajam kaļķim graudi varbūt arī varētu iziet cauri, bet viņi jau šļāc pāri ligzdas malai, arī apēd neplosītu..
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made, varētu būt, ka graudzāļu skaru pogaļas vējš var aizpūst diezgan tālu un diezgan augstu.

Te, dziedavas mājas lapā ir daudz graudzāļu foto, katra zāles sēkliņa ir ar mazu izpletnīti (līdzīgi kā pienene, piemēram)
http://dziedava.lv/daba/izveleta_daba.p ... d=690&lp=3
d.e.

Post by d.e. »

Sveiciens visiem !
Par baltajiem stārķiem runājot... vakar Latgalē braucot no Preiļiem uz Rožupi, redzēju lielu baru, kas sekoja traktoram Laikam jau uzartajā laukā bija, kāda delikatese :)
Attachments
st.JPG
d.e.

Post by d.e. »

Šāds jaunulītis man tepat pierīgā pārdroši zarā tup, kamēr bija uzpūties apaļš likās, ka dzeguzēns ?, bet kamēr nobildēju, sāk strazdam līdzināties ..? :D
Attachments
PICT1939.JPG
Linda

Post by Linda »

d.e. wrote:Sveiciens visiem !
Par baltajiem stārķiem runājot... vakar Latgalē braucot no Preiļiem uz Rožupi, redzēju lielu baru, kas sekoja traktoram Laikam jau uzartajā laukā bija, kāda delikatese :)
d.e. Tev, tur tāds maziņš bariņš, man te Jēkabpils apkaimē bija tāds bars, nu kādi 100 stārķi un uz augšu! Viss lielais lauks čudžēja un mudžēja, skats bija labs. :lol: tagad jau braucot mājās ar vien mazāki paliek tie bari. :P
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”