Melno stārķu migrācija 2015-2021

MĀRIS

Re: Melno stārķu migrācija

Post by MĀRIS »

tklucis wrote: Ja Jums ir priekšlikumi par goris.lv putnu sekošanas kartes uzlabojumiem (izcelt pēdējo punktu vai pēdējās dienas posmus) ... uzklausīšu un realizēšu.
Man prasītos nomainīt krāsas toni gan pēdējai dienai, gan pēdējam punktam. Savādāk, Zīļukai pēdējās dienas tai tīklā es pat nemēģinu izsekot, cik un kur viņa lidojusi- raibs gar acīm! Katei tāpat! Pieļauju, ka nākotnē vajadzētu mainīt arī gada toni, jo es ticu, ka nākošgad viņas atgriezīsies, un sašūs ar savām strīpām to karti vēl trakāk! :P
Last edited by MĀRIS on 19 Aug 2015 22:16, edited 1 time in total.
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Emotion

Post by Emotion »

paldies Mārim!
Smolyanka

Post by Smolyanka »

Vērotāja wrote:Māra Strazda šodienas (19.augusta) ieraksts goris.lv

http://www.goris.lv/goru-grupas-atputas-vietas/
Paldies M. Strazds, ar nepacietību gaidīja ziņas.
Vēlāk būs vairāk informatīvs informāciju par notiekošo, es pareizi sapratu? Gribētos vairāk foto redzēt.
Prizhs

Post by Prizhs »

Iepriekšējos gadus sekoju stārķiem tik pa ausu galiem, tāpēc interesē cik ilgi ilga bojā gājušo putnu dzīvības lidojums?

Šī gada stārķi turas braši vai nekā īpaša?
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Māra Strazda šodienas ziņa ir par Sarmu

http://www.goris.lv/sarma-ir-partverta/
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Prizhs wrote:Iepriekšējos gadus sekoju stārķiem tik pa ausu galiem, tāpēc interesē cik ilgi ilga bojā gājušo putnu dzīvības lidojums?

Šī gada mazie turās!
Mūsu Māris, liekas, ka ir visvairāk "tēmā", cerams, ka iekomentēs.

Bet nu galvenais, ka viņu starpā ir mūsu Zīļuka, kurai projektā dotd uzvārds Upene :D
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
VIKTORYja

Post by VIKTORYja »

:) Un tā mūsu maza(75 dienas) Zuzenīte tik skaisti taisni lido :!: 4 dienas laikā >900km!!!Laikam kāds ved pareizajā virzienā.Malace! Jau vistālāk!!!un minimums km :shock:
Emotion

Post by Emotion »

Prizhs wrote:Iepriekšējos gadus sekoju stārķiem tik pa ausu galiem, tāpēc interesē cik ilgi ilga bojā gājušo putnu dzīvības lidojums?

es tā saprotu, ka tās ir tās 100 dienas, ko Māris goris.lv definē kā kritisko vecumu. jeb es kļūdos?
Jamsis

Post by Jamsis »

https://www.movebank.org/panel_embedded_movebank_webapp pie Black stork ir dati par 2014.gada meitenēm, redzams, pirmais un pēdējais datu fiksēšanas datums. Protams, tur pat ir redzamas arī šī gada melnās drostaliņas.
Prizhs

Post by Prizhs »

Vērotāja wrote:
Prizhs wrote:Iepriekšējos gadus sekoju siiem tik pa ausu galiem, tāpēc interesē cik ilgi ilga bojā gājušo putnu dzīvības lidojums?

Šī gada mazie turās!
Mūsu Māris, liekas, ka ir visvairāk "tēmā", cerams, ka iekomentēs.

Bet nu galvenais, ka viņu starpā ir mūsu Zīļuka, kurai projektā dotd uzvārds Upene :D
Par šī gada putniem esmu lietas kursā par 101% , interesēja vienkārši tas, vai tas ,ka visi vēl ir dzīvi ir labs sasniegums vai arī iepriekšējos gados miršana sākās krietni vēlāk?
Vēl cerības par lieliskiem rezultātiem par agri lolot?
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Prizhs wrote:Vēl cerības par lieliskiem rezultātiem par agri lolot?
Cerības lolot nekad nav par agru. :D
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Maz-ko-zinu wrote: Cerības lolot nekad nav par agru. :D
Viennozīmīgi! Neliels kopsavilkums par pagātni no Movebank, kad putni beidza savus ceļojumus.
Visilgāk ceļoja Mellene, kura izlidoja jau 2013. gadā, bet signāls apstājās šā gada 3. martā. Pārējie ir 2014. gada putni, un signāli arī pagājušajā gadā ir apstājušies.
Laima - 25. augustā,
Ulla - 14. septembrī,
Roze - 5. oktobrī,
Laura - 8. novembrī,
Lote - 29. decembrī.
Secinājumus mēs varam izdarīt katrs savus, bet pēc manām domām tās 100. dienas ir jāskaita no izlidošanas brīža, līdz kamēr putns iegūst kaut kādu dzīves pieredzi. Bet mēs taču ne tikai ceram, mēs ticam, ka šis būs pārmaiņu gads! :P
Mani ļoti priecē jau tas fakts, ka pagaidām neviens putns nelido uz Černobiļu! :P
Last edited by MĀRIS on 21 Aug 2015 12:13, edited 1 time in total.
summerkid

Post by summerkid »

Prizhs wrote: Šī gada stārķi turas braši vai nekā īpaša?
Negribētos teikt, ka nekā īpaša, jo tā kā skatos pirmoreiz, tad Zīļukas un viņas sugasmāsu lidojumi man ir īpaši. 8-)

Bet es to movebank.org papētīju, kā Māris pirmīt uzskaitīja (vēl Loti piemirsa, 29.12.2014), tad nu skaidrs - pārāk agri vēl ko teikt.
Statistika bēdīga - pēc izlidošanas KATRU mēnesi mīnus viens stārķis :? Tā ka līdz gada beigām neko nevar zināt, vai vismaz 100 dienas pēc lidojuma jāpagaida, lai varētu teikt - jā, šis 2015 gads ir īpašs!!
Mazāk pie datora, vairāk pa āru, lai zemes kažokam nobraukt gar sānu.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

summerkid wrote: Bet es to movebank.org papētīju, kā Māris pirmīt uzskaitīja (vēl Loti piemirsa, 29.12.2014), tad nu skaidrs - pārāk agri vēl ko teikt.!
Rakstot jutu, ka kaut kas neštimm, bet kas??? Ar Tavu atļauju pievienošu Loti. :P
Made

Post by Made »

Lote skaitās bezvēsts pazudusi, ziņu par bojāeju nav.
Movebank es nevaru atrast 2013.gada putnus, izņemot Melleni. Es paskatījos, cik nu varēju, ierakstus FB lapā "Dzīvības lidojums" un tur ir atsauce uz Movebank, pat šī bilde tāda pazīstama :) Pirmā sliktā ziņa bija par vienīgo puisi - Hugo (17.augusta ieraksts, laikam tepat Latvijā). Pārējām ap šo laiku "noskrējiens" izskatījās tā:

Image

Tālāk rakstīšu datumus ierakstiem, kad bija pausts satraukums, kas vēlāk izrādījās pamatots - putni gājuši bojā: Santa (1.septembris), Dace (9.septembris), Guste (13.septembris).

Līdz 9.oktobrim trīs jau sasniedza Āfriku un arī abas pārējās jau atradās Turcijā.

Dora gāja bojā kaut kad oktobra vidū vai beigās (spriežot pēc kilometru tabulas datiem), par Agneses bojāeju paziņoja 20.novembrī. Pēdējo bloga ierakstu par Ogas atrašanās vietu atradu 2014.gada 20.janvārī (ziņa par bojāeju 28.janvārī), bet par Tinces atrašanās vietu kā pašu tālāko Tanzānijā bija 5.februāra ierakstā un tad vēl 6.maijā tika pieminēts, ka ziņu nav. Tā kā līdz galam es nesapratu - varbūt vienkārši pazudusi kā 2014.gada Lote.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Domāju, ka konkrētas ziņas mums varētu sniegt vienīgi M. Strazds, ja kāds viņam uzdotu šo jautājumu. Gan par bojā gājušajiem, gan bez vēsts pazudušajiem putniem. Tādu konkrētu, vairāk vai mazāk izvērstu konspektiņu. Atbildes vieta varētu būt tas pats Goris.lv. :P
Made

Post by Made »

MĀRIS wrote:
Maz-ko-zinu wrote:Mani ļoti priecē jau tas fakts, ka pagaidām neviens putns nelido uz Černobiļu! :P
Es arī biju dzirdējusi par bažām Pripetes palienes sakarā, bet nevienam 2013.gada putnam neredzu ceļu pa to pusi, vienīgi Guste Dņepru šķērsoja zemāk. Arī no apmēram 12 igauņu melno stārķu maršrutiem 2009.gada rudenī tikai viens varētu būt pietuvojies Pripetei <100 km.
Visu pašlaik Movebank redzamo stārķu maršruti ir > 200 km attālumā no Černobiļas (tas ir pietiekoši?)
Made

Post by Made »

MĀRIS wrote:Domāju, ka konkrētas ziņas mums varētu sniegt vienīgi M. Strazds, ja kāds viņam uzdotu šo jautājumu. Gan par bojā gājušajiem, gan bez vēsts pazudušajiem putniem. Tādu konkrētu, vairāk vai mazāk izvērstu konspektiņu. Atbildes vieta varētu būt tas pats Goris.lv. :P
Jā, informācija nav vienkopus (par tiem pašiem melnajiem stārķiem - igauņu, mūsējo, viena gada, otra gada..). Putniem robežu nav, bet datiem, izrādās, ir :P
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Made wrote: Es arī biju dzirdējusi par bažām Pripetes palienes sakarā, bet nevienam 2013.gada putnam neredzu ceļu pa to pusi, vienīgi Guste Dņepru šķērsoja zemāk. Arī no apmēram 12 igauņu melno stārķu maršrutiem 2009.gada rudenī tikai viens varētu būt pietuvojies Pripetei <100 km.
Visu pašlaik Movebank redzamo stārķu maršruti ir > 200 km attālumā no Černobiļas (tas ir pietiekoši?)
Vienkārši M. Strazds pieminēja šo vietu, kā potenciālo draudu avotu sakarā ar radiāciju, un tam nu man ir jāpiekrīt. Cik šie draudi ir patiesi, to, es domāju, šā projekta gaitā arī noskaidros! Tur jau tā lieta, ka kopainu saskatīt man, no malas ir grūti, bet visu dienu nosēdēt pie datora, lai saliktu kaut kādus ceļus,... es arī nevaru. :P
Made

Post by Made »

Jā, laika daudz tam vajag. Gribēju apkopot birdmap atrodamos melno stārķu likteņus, bet nepiedodami iekavēju darbu. Un tur ir bildes ar tiem un skumji.
Post Reply

Return to “Putnu migrācijas”