Diskusijas

Locked
Vecais jūrnieks

Re: Diskusijas

Post by Vecais jūrnieks »

Filmēt saprotams, bet kāpēc stāstīt nevar? Nu Durberts ir DURBERTS!!!! Par to šaubu nav.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Jau vakarā pie galda pienāca kāds atpūtnieks, jo uzzinājis, ka esot ornotologu tuss. Teica, ka visu mūžu meklē atbildi uz jautājumu - kur gājputnam ir mājas, te vai siltajās zemēs? Māris Strazds sprieda - te putns ligzdo un pavada 5 mēnešus (mazāko gada daļu), dienvidos atpūšās un pavada gada lielāko daļu. Arī Āfrikā cilvēki putnus sagaida "mājās". Rezumējums - putna mājas ir pasaule :D
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Vecais jūrnieks wrote:Filmēt saprotams, bet kāpēc stāstīt nevar? Nu Durberts ir DURBERTS!!!! Par to šaubu nav.
Māris Strazds teica, ka darīti zināmi nepublicēti dati. Taču kopumā atbilde jāprasa viņam.

Ļoti interesantas bija sarunas pie galda, bet mēs sēdējam pašā galā un nedzirdējām. Būtu jauki, ja kāds, kas sēdēja tuvāk, pārstāstītu interesantāko.
Made

Post by Made »

Tieši faktus laikam būs grūtāk atcerēties pēc travkas :D
Prezentācijās visās no faktiem bija statistika - skaitļi, grafiki (šo sugu putnu tiešraižu vēsture, rezultāti, gredzenoto putnu atkalnovērošanas gadījumi) Māris Strazds teica, ka šo prezentāciju viņš vēl nav publiskojis, tāpēc lūdza neizplatīt, bildīti lasīt, bet stāstījumu klausīties, jo bilde un stāstījums var nebūt viens un tas pats :P Viņš stāstīja arī par interesantiem gadījumiem, ko dod vērojumi ar kamerām un par kameru uzstādīšanas piedzīvojumiem. :)
Ja par kamerām, tad Jānis Ķuze iesāka ar shēmām un vispārēju apskatu, bet vizuāli ļoti izteiksmīgi bija kadri ar Dumpītes novērošanas torņa uzstādīšanu uz peldoša plosta un Jāņa Reihmaņa komentāri par ligzdas atrašanu un priekšrocībām sugas dzīvesveida aspektā :)
Aigaram Kalvānam pajautāja, kāpēc zivjērgļu kamerai nav arhīva - nu, kā īsti bija ar atbildi (nesāka ar to, ka nav naudas, sāka ar to, ka tie daudz tiek pētīti un ir daudz materiāla..) un cik augstu ir tiem ligzda - nu svarīgs nav augstums, purvā tas var būt arī 3 m vien, galvenais, lai tas koks ir augstāks par citiem un estēts zivjērglis var novērot ainavu :P
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Vērotāja wrote:Jau vakarā pie galda pienāca kāds atpūtnieks, jo uzzinājis, ka esot ornotologu tuss. Teica, ka visu mūžu meklē atbildi uz jautājumu - kur gājputnam ir mājas, te vai siltajās zemēs? Māris Strazds sprieda - te putns ligzdo un pavada 5 mēnešus (mazāko gada daļu), dienvidos atpūšās un pavada gada lielāko daļu. Arī Āfrikā cilvēki putnus sagaida "mājās". Rezumējums - putna mājas ir pasaule :D
Tas būtu skaidrs. Piedzimšanas vietā gan ir dzimtās mājas, jo te piedzima :) Mani vairāk ir interesējis jautājums, kāpēc gājputni tā noņemas ar to "čemodānu pakošanu". Nē, nu skaidrs - te ziemās vēsāk - jālido uz Dienvidiem, bet kāpēc tur arī ligzdot nevarētu? Tur par karstu?
Made

Post by Made »

Mums bija tiešā pieslēgšanās arī Uģim Bergmanim par mazajiem ērgļiem, visi klusu klausījāmies telefona skaļajā režīmā, bet es laikam tagad neprotu atstāstīt - kas prot?
Ligzdas gariņš

Post by Ligzdas gariņš »

Arī Dumpju ligzdai bij krietni cipari vērotāju :D
visvairāk ja nemaldos tad no Latvijas,Igaunijas,Somijas.
Kas attiecas pie galda sēdēšan tad sarunas tiešām bij interesantas,mēs runājām ne tikai par ērgļiem un stārķiem,bet arī par visvisādiem putniiiiem ;) interesanti bij uzzināt ka piemēram svīres savu mūžu pavada lidinoties gaisā un uz zemes nolaižas tik uz olu perēšanu/pārojas,ēd,guļ gaisā/vēl Māris Strazds zināja teikt ka tas pats Fredis - paugurknābja gulbis,ir ieceļotājs/kuru ieveda imperatoru laikos/,bet vispār nezinu varbūt nedrīkstam arī galda sarunas izklāstīt.... :D
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Murkjelis wrote: Tas būtu skaidrs. Piedzimšanas vietā gan ir dzimtās mājas, jo te piedzima :) Mani vairāk ir interesējis jautājums, kāpēc gājputni tā noņemas ar to "čemodānu pakošanu". Nē, nu skaidrs - te ziemās vēsāk - jālido uz Dienvidiem, bet kāpēc tur arī ligzdot nevarētu? Tur par karstu?
Ne vakar, bet vispār esmu lasījusi, ka pēc ornitologu domām pārvietošanās ir nevis temperatūras, bet barības dēļ. Varbūt tur laikā, kad mums ir vasara, ir maz ēdamā?
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Ligzdas gariņ, par galda sarunām nekādu noteikumu nebija :P

Un par Jāņa Ķuzes, Aigara Kalvāna un Jāņa Reihmaņa prezentācijām arī nebija.
Made

Post by Made »

Galda sarunas drīkstam gan :) Ja kas, tad viņi vienmēr varēs norobežoties no mūsu vārdiem, jo tas taču bija neoficiālā gaisotnē :)
Es vēlāk ierakstīšu to, kas no tām sarunām mani pamudināja līdz rītam rakties internetā :)
Ligzdas gariņš

Post by Ligzdas gariņš »

Murkjelis wrote:
Vērotāja wrote:Jau vakarā pie galda pienāca kāds atpūtnieks, jo uzzinājis, ka esot ornotologu tuss. Teica, ka visu mūžu meklē atbildi uz jautājumu - kur gājputnam ir mājas, te vai siltajās zemēs? Māris Strazds sprieda - te putns ligzdo un pavada 5 mēnešus (mazāko gada daļu), dienvidos atpūšās un pavada gada lielāko daļu. Arī Āfrikā cilvēki putnus sagaida "mājās". Rezumējums - putna mājas ir pasaule :D
Tas būtu skaidrs. Piedzimšanas vietā gan ir dzimtās mājas, jo te piedzima :) Mani vairāk ir interesējis jautājums, kāpēc gājputni tā noņemas ar to "čemodānu pakošanu". Nē, nu skaidrs - te ziemās vēsāk - jālido uz Dienvidiem, bet kāpēc tur arī ligzdot nevarētu? Tur par karstu?
par kautko tādu ar ieminējāmies,Āfrikā trūkst karstumā ēdiena un pats galvenais ūdens,tāpēc arī ceļo turpam šurpam/tik vienalga nesaprotu kāpēc tik tālu jālido ja var tuvākās valstīs apmesties,laikam jau mūsu varžuki ir tie gardākie/ :D
Hildina

Post by Hildina »

Ligzdas gariņš wrote:
Murkjelis wrote:
par kautko tādu ar ieminējāmies,Āfrikā trūkst karstumā ēdiena un pats galvenais ūdens,tāpēc arī ceļo turpam šurpam/tik vienalga nesaprotu kāpēc tik tālu jālido ja var tuvākās valstīs apmesties,laikam jau mūsu varžuki ir tie gardākie/ :D
Nu ir slēptā reklāma Latvijas vardēm ! :lol:
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made wrote:Mums bija tiešā pieslēgšanās arī Uģim Bergmanim par mazajiem ērgļiem, visi klusu klausījāmies telefona skaļajā režīmā, bet es laikam tagad neprotu atstāstīt - kas prot?
Mētra un Mačo šogad neligzdoja, bet Stalidzānu ligzdas pāris ligzdas rajonā neparādījās.
Taču kopumā mazo ērgļu ligzdošanas sekmes šogad viņš novērtēja pietiekoši labi, salīdzinot ar prognozēto pēc tāda pavasara.

Pajautāju par Grietu un Gintu, ja kāds atceras šo mazo ērgļu pāri. Uģis stāstīja, ka viņš tos vairs nav novērojis viņu ligzdošanas reģionā. Cik var saprast, tas nozīmē vismaz viena pāra putna bojāeju, varbūt abu...
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Ak, nepateicu taču pašu galveno.
Pēc Jāņa Ķuzes domām un arī uz pieredzes balstītas intuīcijas mūsu superzvaigzne ir meitene Berta
:lol: :lol: :lol:
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Ligzdas gariņš wrote: par kautko tādu ar ieminējāmies,Āfrikā trūkst karstumā ēdiena un pats galvenais ūdens,tāpēc arī ceļo turpam šurpam/tik vienalga nesaprotu kāpēc tik tālu jālido ja var tuvākās valstīs apmesties,laikam jau mūsu varžuki ir tie gardākie/ :D
Liekas, ka ir daudz un smalki pētīts KĀ notiek migrācija. Bet to, kāpāc putna galvā ir tas klikšķis, kas liek viņam ceļot pāri pusei pasaules, var minēt, var izteikt hipotēzes, bet neviens nevar apgalvot, ka zin patieso iemeslu.
Ligzdas gariņš

Post by Ligzdas gariņš »

Man tāds lūgums raganiņai,vai nevar publiskot šeiten to čiekuru medus blakusparādību sarakstu,gribās lai citi forumieši ir lietas kursā ;) :lol: un varbūt murkjelim ir aizķērušās uzdāvināto bilžu melnrakstiņš/varētu vēlreiz tā kārtīgi aplūkot un kas nebija klāt apskatītu/ :oops:
Last edited by Ligzdas gariņš on 02 Aug 2015 15:45, edited 1 time in total.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Ligzdas gariņš wrote:Man tāds lūgums raganiņai,vai nevar publiskot šeiten to čiekuru blakusparādību sarakstu,gribās lai citi forumieši ir lietas kursā ;) :lol: un varbūt murkjelim ir aizķērušās uzdāvināto bilžu melnrakstiņš/varētu vēlreiz tā kārtīgi aplūkot un kas nebija klāt redzētu/ :oops:
Ja neviens nepublicēs, pēc kāda laiciņa noskanēšu.
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Es tak teicu! (es to par Bertu) ;)

Dienvidos ir visādas ķezas ligzdojot. Ja mēs vērotu šādas ligzdošanas, bez nerviem paliktu.

Vēl es šodien jauku filmiņu par Baltajām Pūcēm noskatījos.

https://www.youtube.com/watch?v=Dyqf35u276E
Last edited by Murkjelis on 02 Aug 2015 15:49, edited 1 time in total.
Made

Post by Made »

Vērotāja wrote:Ak, nepateicu taču pašu galveno.
Pēc Jāņa Ķuzes domām un arī uz pieredzes balstītas intuīcijas mūsu superzvaigzne ir meitene Berta
:lol: :lol: :lol:
Jā jā, viņš pat nedomā, teica, ka spalvu nesīs kopā ar citām ziemā, bet ar muguras smadzenēm jūtot... :lol:

Paga, bet tālāk viņš teica, ka pavērojot uzvedību... ? (neatceros)
Last edited by Made on 02 Aug 2015 15:48, edited 1 time in total.
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Ligzdas gariņ, es jau nezinu, ko beigu galā iemūžināja un uzdāvināja :)
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”