https://www.capibohuslavice.cz/2026/07/ ... prvni-let/
GT tulkojums:
Traģisks pirmais lidojums
2026. gada 18. jūlijā
16:16
Šajā sezonā Trutnovas stārķus pastāvīgi piemeklē likteņa triecieni, neskatoties uz abu vecāku neticamo rūpību. Pat pārvarot kritiskos pirmos divus dzīves mēnešus, var negarantēt laimīgas beigas. Pēc bezvārda jaunākā stārķa un otrās jaunākās Otilkas aiziešanas šodien pāri varavīksnes tiltam devās arī otrs vecākais Oskars. Droši vien neviens no mums negaidīja, ka tas varētu notikt viņa pirmā lidojuma laikā, kas arī kļuva par pēdējo. Daudz lielākas bažas bija par Čestmiru un jo īpaši Sesilku.
No rīta visi trīs putni joprojām rotaļājās ap alus darītavu. Tad Oskars piecēlās un uzlēca uz ligzdas malas, un pulksten 9:41:29 viņš izlēca no tās klajā vietā . Čestmīrs un Sesilka ziņkārīgi viņam sekoja un vēroja, kā viņš riņķo ap savu dzimto skursteni. Viņam izdevās saglabāt savu augumu , un pusminūti vēlāk viņš atkal parādījās kameras kadrā. Tad viņš nedaudz nolaidās un pulksten 9:42:18 aizlidoja zem ligzdas . Tajā brīdī neviens nezināja, ka šī ir pēdējā reize, kad mēs viņu redzēsim...
Neilgi pēc tam viņš, iespējams, ietriecās rajona arhīva ēkā un nomira notikuma vietā. Tikai dažas minūtes vēlāk Lukāšs viņu atrada guļam pagalmā ēkas priekšā . Viņa ķermeni vēlāk pārņēma pašvaldības policija un nogādāja pie vietējā veterinārārsta pārbaudei. Tikmēr neko nenojaušošais Matejs atgriezās ligzdā ar pakaišiem un pabaroja atlikušos divus cāļus. Atliek tikai cerēt, ka Čestmīram un Sesilkai veiksies labāk, lai gan Sesilkas gadījumā prognoze joprojām ir neskaidra.
"Oskara lidojums"
Jau vairākas dienas es to jutu sevī, kļūstam arvien spēcīgāku un spēcīgāku.
Kā pavedinoša sirēnas dziesma tā mani sauca pie sevis.
Un tagad man viss bija skaidrs: tā diena, tas brīdis, tikko bija pienākusi.
Ar aizvērtām acīm un atvērtu sirdi es lēcu tukšumā.
Viegls vējš apskāva manus spārnus, un pēkšņi es sapratu, kāpēc esmu dzimusi.
Mana redze turpināja paplašināties, mans gars sasniedza neticamus augstumus.
Un tad nekas vairāk...
Dziļas tumsas brīdis, gandrīz bez cerības,
un es atkal pieķeru sevi lidojam, bet citā vietā.
No šejienes es redzu savu ligzdu, jau tik tālu,
un līdzjūtīgās rokas, kas saliec manus tagad nederīgos spārnus…
Tagad es zinu, ka varēšu lidot mūžīgi,
ar vienmēr draudzīgu vēju,
ar sauli, kas nekad neapžilbina.
Bet es nevarēšu apmeklēt vietas,
par kurām stāsti stāstīti stārķu paaudzēm:
ne ielejas ar dzidrām upēm,
ne necaurredzamu mežu,
ne mānīgas jūras šaurumus,
ne bezgalīgu savannu.
Un es nevarēšu šos stāstus nevienam nodot...
Man bija taisnība: tā tiešām bija tā diena, tas mana likteņa brīdis,
kaut arī uz cita ceļa, pretī citam apvārsnim.
Sandra no Itālijas