Noskatījos lielisku 2014.gada video no avotiem, ko
Vērotāja bija devusi (FB) un
Māris pamudināja pārmeklēt - ja iepriekš 5.aprīļa video bija atsevišķi skaisti un informatīvi kadri, tad te tā pamatīgāk viss izstāstīts, ap ko es lauzīju galvu - par to, kā raidītājs tiek uzlikts un nolasīts (1 km radiusā), redzami daudzi mūsu un citu valstu ornitologi, diemžēl, redzama arī pieminētā "lopkautuve" un jūras ērgļa spalva zem tās, tiek rādīti ligzdu koki, mikrolieguma piemērīšana (500 m ap ligzdu), sajūtama labdabīga cilvēku attieksme un, neraugoties uz skumjo vispārējo populācijas stāvokli un filmas nobeigumu, aizkadra stāsts nav vaidošs, bet uz darīšanu vērsts, turklāt ir lieliski dabas kadri, stārķēnu tēmējumi kamerai (ar knābi

), melnais stārķis bradā ūdenī, mūsu burvīgie palikušie meži, Doras mazās vardītes
http://tvplay.skaties.lv/parraides/latv ... ili/370915 - manuprāt, 45 min laika ir to vērts
Igauņu ornitologa teiktajā saskatīju to, ko gribēju sajust esošu blakus lielajam raidītājoptimismam - nelielu vainas apziņu, jo, ja par to nerunā (ja izvairās runāt par ēnas pusēm, un neticu, ka tādu nav pat teorētiski, it īpaši, ja vienīgais arguments par sekmīgi ligzdojošajiem ir tēviņš), tad man nav uzticības tam, par ko grib mani pārliecināt.
Konkrēti es joprojām nesaprotu, ko īpašu ienes raidītāju dati tieši mātīšu skaita sarukšanā - pagaidām redzam migrācijas ceļus un bojāejas formālo iemeslu, kam it kā nav dzimumu diferenciācijas. Ja ar raidītājiem būtu aprīkoti vienādā skaitā abi dzimumi (pieņemu, ka varbūt ar LV mātītēm tiek līdzsvarots EE raidošo tēviņu pārsvars), tas nu varētu daļēji kalpot kā pamatojums. Ja nav dzimumdiferencēta pamatojuma raidītāju nepieciešamībai jau pēc datu būtības, tad labāk gribētos tos redzēt uz melno stārķu puikām, nevis meitenēm (citu sugu putniem laikam nav tik katastrofāla proporcija, var likt arī mātītēm).
Visai asi uztvēru to, ka Mid nav vienīgā, kas gājusi bojā no elektrotraumas Baltkrievijā, mūsu Santa arī tur uzskrēja vadiem (vēlreiz skatoties liekas, ka tie ir mobilo torni nostiprinošie vadi - tad varbūt bez elektrības?), un Dora - tāpat Sudānā.
Par Mid nebija nekas sīkāk un noteiktāk, tāpēc es sāku domāt par to, cik bīstami var būt raidītāji zibens sakarā. Mid antena tik gara un stipri uz augšu.. Turklāt, cilvēkiem taču iesaka nelietot mobilo telefonu zibeņošanas laikā brīvā dabā un bijuši bēdīgi gadījumi.
Filmā daudz tiek runāts par asins analīzēm un augsto piesārņojumu jau Latvijā. Veco koku saglabāšana, mikroliegumu optimāla izvietošana, meža izgāztuvju likvidēšana, vides tīrības apziņas uzturēšana sadzīvē, asins analīžu ņemšana gredzenotajiem (lai var atpazīt, ja negadījums vai jauna noķeršana) - manuprāt, tam patiesi būtu jāpievērš uzmanība un ne jau tikai ornitologu spēkiem tas izdarāms.