Diskusijas
Re: Diskusijas
Vērotāja, vai zini, kas ir rakstā minētā Kate? Vai tā ir no šīs ligzdas 2008.gadā Igaunijā? (es togad pirmoreiz redzēju ligzdas tiešraidi)
http://193.40.124.24/2008-kurg-ftp/2008 ... -13-30.jpg
http://193.40.124.24/2008-kurg-ftp/2008 ... -13-30.jpg
Ziedota ne ziedota, bet mātīšu mirstība ir tuva 100%. Tas ir fakts.
No projekta Dzīvības lidojums ar raidītāju aprīkotajām mātītēm dzīva ir tikai viena vai neviena.
Tad ja mātītem tāpat nav cerību, tad varbūt labāk, ka viņas ar savu raidītāju dod cerību nākošajām? Jo bez iemesla noskaidrošanas mirs visas un visu turpmāko laiku kamēr izmirs suga. Vai tas ir labāk?
Te 3 komentārā pie svarīgajiem notikumiem ir gredzenošanas video, gredzenošana tur ir nedaudz, filmas lielākais laiks veltīts Māra Starzda stāstam. Ļoti iesaku noskatīties
http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... =25&t=1686
No projekta Dzīvības lidojums ar raidītāju aprīkotajām mātītēm dzīva ir tikai viena vai neviena.
Tad ja mātītem tāpat nav cerību, tad varbūt labāk, ka viņas ar savu raidītāju dod cerību nākošajām? Jo bez iemesla noskaidrošanas mirs visas un visu turpmāko laiku kamēr izmirs suga. Vai tas ir labāk?
Te 3 komentārā pie svarīgajiem notikumiem ir gredzenošanas video, gredzenošana tur ir nedaudz, filmas lielākais laiks veltīts Māra Starzda stāstam. Ļoti iesaku noskatīties
http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... =25&t=1686
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Made, Kate ir viena no projekta - Melnais Stārķis. Dzīvības lidojums. ar raidītaju aprīkotajam stārķenem. Bija divdesmi, nu ir viena vai nevienas.
Ar projektu var iepazīties te Facebook - https://www.facebook.com/DzivibasLidojums
Ar projektu var iepazīties te Facebook - https://www.facebook.com/DzivibasLidojums
Man gribētos uzzināt ko vairāk par to stārķi, kas 2008.gada ligzdas bildē.... vai vēl raida, vai dzīvs? Vai viņš piedalās tajā Dzīvības lidojumā?
Tas, ka nav - vai visas atrastas mirušas vai vienkārši neraida? (es vēlāk lasīšu, tur vajag laiku)
Tas, ka nav - vai visas atrastas mirušas vai vienkārši neraida? (es vēlāk lasīšu, tur vajag laiku)
Last edited by Made on 03 Jul 2015 17:55, edited 1 time in total.
Atvainojos, bet kāds sakars pēdējam teikumam (par pārošanos)?Made wrote:Jā es saprotu argumentus, bet tas neizklīdina manas sajūtas, ka Zīļuka tiek ziedota, ka viņai lemts visu mūžu pavadīt (cik ilgi stārķi dzīvo?) ar šo nastu mugurā, kaut arī tā sen varbūt jau būs raidīt beigusi.
Mātīšu jau tāpat ir mazāk, turklāt viņas pārojoties ir apakšā.
Protams, raidītājs stārķim ir nedaudz lielāks apgrūtinājums un traucējums nekā gredzens, bet tomēr ir ļoti daudz un dažādu piemēru citām putnu sugām, kur putns ar raidītāju lido un sekmīgi dzīvo pat vairākus gadus. Un ne tikai lielie putni (ērgļi, stārķi u.c.), bet arī mazāki - piemēram, slokas un dzeguzes. Tātad kopumā ņemot, tas traucējums acīmredzot nav tik liels, lai putns nespētu sekmīgi dzīvot, vairoties un visādi citādi aizvadīt normālu putna dzīvi. Toties iegūtā informācija ir absolūti unikāla, neatkārtojama un iespējams akūti svarīga kādu sugu, piemēram, melno stārķu populāciju saglabāšanai.
Varam jau, protams, pētniekus dzīt sēdēt mīkstā dīvānā, lai šie neko nedara un nepēta, neliek gredzenus, nelikt raidītājus, neliek webkameras - vārdu sakot, lai tikai netraucētu putniem. Bet atceramies, ka citi putnu traucētāji dīvānos nesēdēs - mežcirtēji mežus turpinās cirst, mežīpašnieki nelikumīgi gāzīs lielās ligzdas mežos, lai varētu tur pēc tam to mežu nocirst, iespējamie piesārņojuma avoti paši neatnāks pie dīvāna un neatklās savas atrašanās vietas, putnu migrāciju trases vietās mednieki turpinās šaut putnus. Utt. utjp. Tā ka diskutēt un argumentēt, ka pētnieki rada kādu traucējumu, manuprāt, ir lieki. Jā, kaut kādu jau rada - bet tas viss ir augstāku mērķu vārdā, lai tikai labāk izprastu kādu konkrētas sugas bioloģiju/ekoloģiju un vispār procesus dabā. Uz visu citu traucējumu un apdraudošo faktoru kopuma, kas mūsdienās biotopiem/sugām/videi ir jācieš, pētnieku radītais traucējums ir pird.. atvainojos, piliens jūrā.
Nu, tāds sakars, ka bildē tas raidītājs izskatās tā, ka es baidītos tuvoties un kāpt virsū, ka nenopostu zinātnei kādu aparātu 
Es šeit vienkārši izskatu savu lielu apbēdinājumu un man žēl Zīļukas - es viņai labāk novēlētu brīvu lidojumu.

Es šeit vienkārši izskatu savu lielu apbēdinājumu un man žēl Zīļukas - es viņai labāk novēlētu brīvu lidojumu.
Raidītājs ir pietiekami maziņš, lai pārošanos netraucētu.Made wrote:Nu, tāds sakars, ka bildē tas raidītājs izskatās tā, ka es baidītos tuvoties un kāpt virsū, ka nenopostu zinātnei kādu aparātu
Bet nu katram, protams, savas prioritātes un vērtības - vienam sirdij tuvs individuāls, datora ekrānā iepazīts stārķa bērns, bet citam - Latvijas melno stārķu populācija kopumā. Man jau gribētos teikt, ka daudz skumjāk būtu, nevis viena Zīļuka aiziešana bojā, bet gan melno stārķu izmiršana Latvijas teritorijā, bet katram, protams, tiesības uz savu viedokli.
Esmu pārliecināta, ka visiem mums populācija kopumā ir lielāka vērtība nekā individuāla stārķa liktenis. Bet tāpēc jau cilvēkam dotas sajūtas, lai viņi mācētu nosvērt svaru kausos, kad ziedošana ir attaisnojama un kad vairs nē. Ja būs tikai nelokāma frāze un pārliecība, ka cēla mērķa labad viss ir attaisnojams un nebūs šo šaubu, vai tiešām tas, ko darām, ir ziedošanas vērts, tad cilvēce aizies strupceļā.CerambyX wrote:bet tas viss ir augstāku mērķu vārdā, lai tikai labāk izprastu kādu konkrētas sugas bioloģiju/ekoloģiju un vispār procesus dabā.
...savas prioritātes un vērtības - Latvijas melno stārķu populācija kopumā. Man jau gribētos teikt, ka daudz skumjāk būtu, nevis viena Zīļuka aiziešana bojā, bet gan melno stārķu izmiršana Latvijas teritorijā.
Gribētos uzticēties, ka šī izglītošanas kampaņa nav tikai kārtējā un sen jau apnikusī attaisnošanās nezinīšiem un neticīgajiem, bet ka zinātniekiem patiešām IR pamatojums, ka šo raidītāju dati atklāj mātīšu bojāejas iemeslus. Cerams, ka 20% ar raidītājiem aprīkotajām tomēr izdzīvos un Zīļuka būs to skaitā.
Pagaidām jau vēl raidītāju dati neko 100% pārliecinošu nav vēl atklājuši, bet IR liels potenciāls iegūt tiešām vērtīgus datus. Lēnām tā kopaina kā puzle tiek pa gabaliņiem likta kopā - katra jauna informācijas kripata ir zelta vērtē. Varam neizmantot raidītājus, bet tad jebkādu datu iegūšana ir stipri gadījuma rakstura un varbūt tikai pēc gadiem 10-20-30 (tīri spekulācija) mēs iegūtu tik pat daudz info, ko dažos gados ar raidītāju palīdzību. Un laiks tomēr īsti nav tas, kas mums ir daudz - jo ātrāk izdosies atklāt (un neapgāžami pierādīt) reālos un patiesos iemeslus, kas apdraud melnos stārķus, jo ātrāk varēs sākt cīnīties ar to sekām.Made wrote: Gribētos uzticēties, ka šī izglītošanas kampaņa nav tikai kārtējā un sen jau apnikusī attaisnošanās nezinīšiem un neticīgajiem, bet ka zinātniekiem patiešām IR pamatojums, ka šo raidītāju dati atklāj mātīšu bojāejas iemeslus. Cerams, ka 20% ar raidītājiem aprīkotajām tomēr izdzīvos un Zīļuka būs to skaitā.
Te ir vērtīgs raksts, ko der izlasīt: http://www.dabasdati.lv/lv/article/par- ... raiditaju/
Un šeit ir ļoti informatīvs un konspektīvs video - iesaku noskatīties, ja ir interese par situāciju ar melnajiem stārķiem Latvijā:
Mīļā Made! Goda vārds, es tāpat uztraucos par mūsu /jā, jā, MŪSU/ Mazo Zīlīti, kā Tu! Tici man! Un ļoti pazīstamas man ir Tavas šaubas! Bet ir viens BET! Māris Strazds ļoti daudz ir runājis, rakstījis... par raidītāja plusiem. Un,es domāju, Viņš ir cilvēks, kurš zina, ko runā, ja runa iet par melnajiem stārķiem. Es viņam ticu! Nevar šādu darbu darīt, ja tā nav sirdslieta. Bagāts neviens ornitologs nav palicis. Un es neticu, ka Viņš varētu vēlēt mūsu Zīļukam ļaunu. Pamēģini noticēt Viņam arī Tu! 
Un galvenais- novēlēsim mūsu Mazajai Zīlītei UZVARU! Un pēc manas saprašanas liela uzvara būs jau tad, ja Viņa atgrieztos mājās!

Un galvenais- novēlēsim mūsu Mazajai Zīlītei UZVARU! Un pēc manas saprašanas liela uzvara būs jau tad, ja Viņa atgrieztos mājās!

Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
- Lianaliesma
Nu jā. Man arī žēl putnu ar raidītājiem. Taču vēl vairāk man žēl, ka tie mirst tādos daudzumos! un nespēj atrast sev pāri, kā igauņu Tiina pēc Tiita neatgriešanās... Un ļoti priecājos, ka ir cilvēki, kā Māris Strazds, kas uzņemas kaut ko reāli darīt, lai izzinātu cēloņus tādai melno stārķu miršanai. Un tādi, kā mūsu Māris, kas tik dedzīgi tic labajam. Uz tādas ticības un uz aktīvas līdzdarbošanās, aizstāvot šo ticību, jau arī balstās pasaule.
P.S. Vērojām zivjērgli Ilmāru ar raidītāju, varēja redzēt, ka putns to neizjuta kā apgrūtinājumu. Bet protams, bija problēma notvert viņu un noņemt raidītāju, kad tas pārstāja darboties. Taču arī to igauņi izdarīja! Un ļoti ceru, ka ieguva no raidītāja kādu vērtīgu informāciju...

P.S. Vērojām zivjērgli Ilmāru ar raidītāju, varēja redzēt, ka putns to neizjuta kā apgrūtinājumu. Bet protams, bija problēma notvert viņu un noņemt raidītāju, kad tas pārstāja darboties. Taču arī to igauņi izdarīja! Un ļoti ceru, ka ieguva no raidītāja kādu vērtīgu informāciju...
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus.
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.

Māri, vai tiešām man būtu jāpriecājas, ka stārķis nepārdzīvos raidītāju 
Nu, cik ilgi kalpo raidītājs? Man nav pieņemama doma, ka putni lidinās 20 gadus ar vecu apklusušu tehniku mugurā.
lianaliesma - stāsts par to, ka raidītājus arī noņem, mani tiešām iepriecē.
Tomēr gribētos uzzināt konkrēti šī putna likteni un devumu zinātnei - no 2008.gada ligzdas tiešraides Igaunijā. Vai tas ir uzlikts mātītei? Un tiešām ir pārliecība, ka netraucē?

Nu, cik ilgi kalpo raidītājs? Man nav pieņemama doma, ka putni lidinās 20 gadus ar vecu apklusušu tehniku mugurā.
lianaliesma - stāsts par to, ka raidītājus arī noņem, mani tiešām iepriecē.
Tomēr gribētos uzzināt konkrēti šī putna likteni un devumu zinātnei - no 2008.gada ligzdas tiešraides Igaunijā. Vai tas ir uzlikts mātītei? Un tiešām ir pārliecība, ka netraucē?

- Lianaliesma
Made, tas interesētu arī mani, būs jāpameklē informācija gan internetā (jo arī es tikai samērā nesen sāku vērot putnu ligzdas), gan droši vien mūsu speciālisti to pastāstīs ar laiku. Man tik ļoti negribas, ka, kā raksta CerambyX, kaut kādas atbildes uz putnu, dzīvnieku izmiršanu rodam tik gausi un faktiski reālās darbības konkrētai dabas aizsardzības problēmai notiek ļoti lēnām un mazos apmēros. Bet notiek. Pateicoties tādiem entuziastiem, kas ne tikai runā, žēlo, paši nedara pāri... bet arī kaut ko pavisam reālu uzsāk darīt paši. Un viņi tiešām nav pelnījuši aklu nosodījumu, bet gan domubiedrus un varbūt pat palīgus 

Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa

Made, te ir visi ar raidītājiem aprīkotie putni, visas sezonas sākot no 2008.gada. Vari pārslēgt gadus, sezonu (pavasaris/rudens), izsekot ceļus pēc datumiem, izvēlēties putnu sugu, parslēgt režīmā "route". Papēti, kad būs jautājumi, droši prasi kā šo karti lietot.
http://birdmap.5dvision.ee/index.php?lang=en
Ja nebūtu šo raidītāju, neviens neziinātu pa kādu ceļu putni lido uz ziemošanas vietām, kur apstājas, kuras ir bīstamakās vietas (jo ir putni, kuru ceļš apstājas).
No putniem, kuriem esam sekojuši, raidītāji bija diviem zivjērgļiem - Ilmāram un Piretai. Abi sekmīgi ligzdoja. Ilmārš šogad neatgriezās, bet viņš jau bija bez raidītāja, to noņēma.
Pireta sekmīgi ligzdoja, tad sakās batālijas ar jaunu mātīti, bet šogad viņa ligzdo kaut kur citur, tajā ligzdā šogad ir Mai un Miks.
http://birdmap.5dvision.ee/index.php?lang=en
Ja nebūtu šo raidītāju, neviens neziinātu pa kādu ceļu putni lido uz ziemošanas vietām, kur apstājas, kuras ir bīstamakās vietas (jo ir putni, kuru ceļš apstājas).
No putniem, kuriem esam sekojuši, raidītāji bija diviem zivjērgļiem - Ilmāram un Piretai. Abi sekmīgi ligzdoja. Ilmārš šogad neatgriezās, bet viņš jau bija bez raidītāja, to noņēma.
Pireta sekmīgi ligzdoja, tad sakās batālijas ar jaunu mātīti, bet šogad viņa ligzdo kaut kur citur, tajā ligzdā šogad ir Mai un Miks.
Made! Made! Es nebraucu Tev virsū, taču nejauc pašu galveno! Neviens zosīm vai baltajiem stārķiem raidītājus neliek! Tas nav kaut kāds pašmērķis apkarināt putnus. Tā pagaidām ir vienīgā iespēja noskaidrot putna /jā, arī šī,/ "dzīvības lidojumu"! Tur ir tik daudz neatbildētu jautājumu, un neviens nevar palīdzēt, ja viņš nezin, kur otram sāp! Vispirms ir jānoskaidro sāpe. Un vislielākais ienaidnieks kaut kā varēšanai palīdzēt ir neziņa! Tieši tā- neziņa! Bet lai kaut ko uzzinātu ir kaut kas jādara, un Māris Strazds dara! Gods un cieņa viņam! Bet to teikumu Tu uzrakstīji nepadomādama, karstumā. Mēs visi, arī Tu un es cerēsim, lūgsim Dievu, ticēsim, kā nu katrs mācēsim, lai Mūsu Mazā Zīlīte atgrieztos mājās!Made wrote:Māri, vai tiešām man būtu jāpriecājas, ka stārķis nepārdzīvos raidītāju![]()

Dzīve tomēr iet uz priekšu, un apskaties, ka mūsu Zīļukam ir daudz mazāks raidītājs!

Mīļie līdzcilvēki! Vajag ticēt labajam!

Paldies visiem, kas mani mierina 
Es tiešām nevaru pieņemt raidītājus, es nespēju pat toreiz skatīties TV sižetus.
Vērotāja, paldies, es sameklēju ziņas.
Vispirms paskatījos kartē latviski un nevarēju dabūt informāciju par putniem, izņemot divus, tad iegāju LK forumā.
http://www.looduskalender.ee/forum/view ... p?f=2&t=18
Atradu vārdus un paskatījos kartē angliski. Vidējā no trejmeitiņām (sākumā domāja, ka lielākie ir brāļuki un mazākā māsiņa - Mr.Big, Mr. Mid un Mis Little) bija aprīkota ar raidītāju. Mid gāja bojā Baltkrievijā, iespējams, no elektrotraumas. Viņu atrast palīdzēja baltkrievu kolēģis Valērijs Dombrovskis.
Pie viena - ja gribat redzēt patiešām slapju un pielijušu stārķa ligzdu ar peļķi viducī, tad te ir. Tur bija pamatīgas lietavas viņiem.
http://193.40.124.24/2008-kurg-ftp/2008 ... -18-30.jpg
Un šī - mana mīļākā bildīte - tāda arī mūsu ligzdā līdzīga bija
) (bez tā, ka apbrīnoju ligzdas mirdzošo oreolu, krēslai iestājoties, un triju- simetriju) 

Es tiešām nevaru pieņemt raidītājus, es nespēju pat toreiz skatīties TV sižetus.
Vērotāja, paldies, es sameklēju ziņas.
Vispirms paskatījos kartē latviski un nevarēju dabūt informāciju par putniem, izņemot divus, tad iegāju LK forumā.
http://www.looduskalender.ee/forum/view ... p?f=2&t=18
Atradu vārdus un paskatījos kartē angliski. Vidējā no trejmeitiņām (sākumā domāja, ka lielākie ir brāļuki un mazākā māsiņa - Mr.Big, Mr. Mid un Mis Little) bija aprīkota ar raidītāju. Mid gāja bojā Baltkrievijā, iespējams, no elektrotraumas. Viņu atrast palīdzēja baltkrievu kolēģis Valērijs Dombrovskis.
Pie viena - ja gribat redzēt patiešām slapju un pielijušu stārķa ligzdu ar peļķi viducī, tad te ir. Tur bija pamatīgas lietavas viņiem.
http://193.40.124.24/2008-kurg-ftp/2008 ... -18-30.jpg
Un šī - mana mīļākā bildīte - tāda arī mūsu ligzdā līdzīga bija

Tas mirdzošais oreols. Dzīvības aplis. Maģiskais aplis. Dzīvībai svēta vieta. Tāpēc, kad vienā no video Māris Strazds teica par ērgļa izpostīto ligzdu, ka tur jau tā kā lopkautuvē, man smadzenes atteicās to pieņemt! Kā tā var! Līdz kamēr aizgāja.
Daba.

Ja vēl par raidītājiem, tad Britiem tagad ir divi visai populāri un veiksmīgi projekti - ar raidītājiem tiek aprīkotas slokas (http://www.woodcockwatch.com/), kas pie viņiem daļa ziemo un pēc tam dodas uz ligzdošanas vietām ZEiropā, arī Latvijā un tālāk Krievijā, un otrs projekts ir dzeguzes (http://www.bto.org/science/migration/tr ... o-tracking), kur tiek sekots viņu ceļojumam uz ziemošanas vietām Āfrikā. Abos no šiem projektiem ir vairāki putni, kas ar raidītāju sekmīgi lido un ligzdo jau vairākus gadus. Iespējams rekordists ir dzeguze vārdā Kriss (http://www.bto.org/science/migration/tr ... _year=2011), kas uz Āfriku un atpakaļ ar raidītāju mugurā lido jau kopš 2011. gada. Slokām ir vismaz 3 putni, kas ar raidītājiem aprīkoti kopš 2013. gada. Tajā pašā igauņu putnu lapā (http://birdmap.5dvision.ee/en) varam aplūkot, ka vidējais ērglis Iti jau ar raidītāju riņķo kopš 2010. (!) gada. Tur pat arī citi putni ir tādi, kas mierīgi dzīvo jau vairākus gadus un nekas tam nekait. Līdz ar to, pat ja raidītājs apklust un vairs neraida - putns var turpināt mierīgi dzīvot savu dzīvi.
Ko no tā var secināt? Melno stārķu augstajai mirstībai praktiski nav nekāda sakara ar to, ka tos aprīko ar satelītraidītājiem. Ja tā būtu, tad arī citu sugu putni kristu un mirtu kā mušas. Bet nē - tie dzīvo savu dzīvi un to mirstības % īpaši neatšķiras no dabiskā (jo mazāks putns, jo parasti augstāka mirstība - tāpēc ir tikai loģiski, ka, piemēram, daudzas dzeguzes/slokas tomēr pirmajā gadā aiziet bojā). Galu galā pētnieka interesēs ir ar raidītāju aprīkot putnu, kas ar to dzīvos maksimāli ilgi, lai varētu no viena putna iegūt maksimāli daudz informācijas. Neviens zinātnieks neies aprīkot putnu ar nāves mašīnu uz muguras, jo tad absolūti zūd pētījuma jēga - tik vējā izmesta nauda (jo īpaši, ja runājam par finansējuma stāvokli LV). Tātad melnie stārķi mirst kādu citu apstākļu iemeslu vai apstākļu kopuma dēļ. Un satelītraidītāji iespējams ir vienīgā efektīvā metode, kā šos apstākļus noskaidrot. Viss ir tik vienkārši. Varu tikai citēt Māri dažus komentārus augstāk, kam varu tikai pievienoties:
Ko no tā var secināt? Melno stārķu augstajai mirstībai praktiski nav nekāda sakara ar to, ka tos aprīko ar satelītraidītājiem. Ja tā būtu, tad arī citu sugu putni kristu un mirtu kā mušas. Bet nē - tie dzīvo savu dzīvi un to mirstības % īpaši neatšķiras no dabiskā (jo mazāks putns, jo parasti augstāka mirstība - tāpēc ir tikai loģiski, ka, piemēram, daudzas dzeguzes/slokas tomēr pirmajā gadā aiziet bojā). Galu galā pētnieka interesēs ir ar raidītāju aprīkot putnu, kas ar to dzīvos maksimāli ilgi, lai varētu no viena putna iegūt maksimāli daudz informācijas. Neviens zinātnieks neies aprīkot putnu ar nāves mašīnu uz muguras, jo tad absolūti zūd pētījuma jēga - tik vējā izmesta nauda (jo īpaši, ja runājam par finansējuma stāvokli LV). Tātad melnie stārķi mirst kādu citu apstākļu iemeslu vai apstākļu kopuma dēļ. Un satelītraidītāji iespējams ir vienīgā efektīvā metode, kā šos apstākļus noskaidrot. Viss ir tik vienkārši. Varu tikai citēt Māri dažus komentārus augstāk, kam varu tikai pievienoties:
MĀRIS wrote:Māris Strazds ļoti daudz ir runājis, rakstījis... par raidītāja plusiem. Un,es domāju, Viņš ir cilvēks, kurš zina, ko runā, ja runa iet par melnajiem stārķiem. Es viņam ticu! Nevar šādu darbu darīt, ja tā nav sirdslieta. Bagāts neviens ornitologs nav palicis. Un es neticu, ka Viņš varētu vēlēt mūsu Zīļukam ļaunu. Pamēģini noticēt Viņam arī Tu!
Made,
Par raidītāju kaitīgumu nav gandrīz nekādu pētījumu, tāpēc zinātniskā līmenī, ar faktiem būs grūti mierināt. Šīs avots bija nedaudz apspriests LK forumā pirms gadiem trim (Tracking equipment could be harming wild birds, experts warn).
Mans komentārs - Viņu publikācijā secināts, ka saindēšanās ar svinu notiek tāpēc, ka klijas ēd dzīvniekus, kas nošauti ar svina lodēm un kuru organisms ir saindēts ar svinu. Tā kā saindēšanās notikusi gan nebrīvē turētajiem putniem, gan īpašajās teritorijās vēlāk palaistajiem brīvībā, viņi rekomendē nebrīvē turētos putnus nebarot ar meža dzīvniekiem, kas nošauti ar svina lodēm.
Par raidītāju kaitīgumu nav gandrīz nekādu pētījumu, tāpēc zinātniskā līmenī, ar faktiem būs grūti mierināt. Šīs avots bija nedaudz apspriests LK forumā pirms gadiem trim (Tracking equipment could be harming wild birds, experts warn).
Aptuvens tulkojums-Četriem mirušajiem putniem, kam bija pielikti raidītāji ar baterijām un kas tos nesa no 3 līdz 5 gadiem, bija vidēji līdz smagi audu bojājumi.Four of these, which had carried the battery-operated equipment for between three and five years, had moderate to severe lesions.
Mūsu darbā raidītāji bija vērtīgi, jo brīvībā esošas slimās un mirušās sarkanās klijas var ātri atrast un izmeklēt, un iegūt info par draudiem to veselībai un dzīvībai. Piemēram, esam publicējuši pierādījumus par saindēšanos ar svinu un tas ļāva pieņemt mērus šī drauda mazināšanai.In our own work, they have been valuable because free-living sick and dead red kites can be quickly detected, and health and post-mortem examinations carried out within a short period. The examination of fresh carcases increases the value of the information we can obtain on the threats to red kite health. For example, we have published evidence for harm due to lead poisoning in red kites and these findings allowed mitigation measures to be implemented to reduce the threat to these birds."
Mans komentārs - Viņu publikācijā secināts, ka saindēšanās ar svinu notiek tāpēc, ka klijas ēd dzīvniekus, kas nošauti ar svina lodēm un kuru organisms ir saindēts ar svinu. Tā kā saindēšanās notikusi gan nebrīvē turētajiem putniem, gan īpašajās teritorijās vēlāk palaistajiem brīvībā, viņi rekomendē nebrīvē turētos putnus nebarot ar meža dzīvniekiem, kas nošauti ar svina lodēm.
No 142 ar raidītājiem aprīkotajām sarkanajām klijām no 2000. līdz 2009.g. tikai 12% atrastas mirušas.142 red kites fitted with harness-mounted transmitters between 2000 and 2009, only 12% have been found dead.
Katru reizi, kad jūs putnam uzliekat jebkādu smagumu, tas atstās kaut kādu ietekmi. Svarīgi, lai tas ir pēc iespējas mazāks.Ian Carter, a co-author of the report and an ornithologist for Natural England, told the Guardian: "Any time you add any kind of weight to a bird, it will have some kind of effect. It is important to keep that to a minimum."
Relatīvais iepriekšēju pētījumu trūkums bija pārsteidzošs, ievērojot daudzu putnu tracking projektu augsto profilu un sabiedrības rūpes par dzīvnieku labklājību.The relative lack of previous research on the issue was "somewhat surprising, given the high profile of many bird tracking projects and the depth of public feeling in relation to animal welfare."
I possess a device which is capable of accessing the entirety of information known to man. I use it to look at pictures of cats and get into arguments with strangers.
Un tagad iestājas "vistukšākās ligzdas sindroms", jo no četrām /kādreiz/ kamerām kaut ko redzi tikai vienā. Skumji, bet laikam jau viss labais reiz beidzas.