Salīdzinot ar citām redzētajām klinšu ērgļu ligzdām, Spilve ļoti reti izlido un, ja izlido, atgriežas ļoti ātri.
9.48 Šorīt arī nekādas aktivitātes, izņemot nelielu knosīšanos, nav novērotas
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
6.05 Spilve piecēlās. Ļoti labi varēja vērot, ka viņai sākumā notirpušas kājas un tad viņa minās no vienas kājas uz otru, lai atjaunotu normālu asinsriti.
Spilve aizlidoja
Atgriezās 6.07
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Sveiks visiem.
Es ar ļoti lielu interesi vēroju šo tiešraidi, jo, tas ir lielisks avots kur es varu iegūt papildus informāciju par klinšu ērgļiem Latvijā. Es vēroju šīs ligzdas putnu savstarpējas attiecības, uzvedību perējot, rīcību teritorijas aizsardzība, metodes barības piegādes mātītei un vēl daudz ko interesantu, ko varu salīdzināt ar citiem Latvijas klinšu ērgļu pāriem.
Jāsaka liels paldies Latvijas valsts mežiem un personīgi Uģim Bergmanim, par šīs tiešraides uzturēšanu. Šī ir vienīga (vismaz šosezon) tiešraide Latvijā ar šo ļoti retu un skaistu putnu sugu.
Interesanti, bet vērojot šos putnus, manu uzmanību piesaistīja tas, ka Latvijā ir tik neliels cilvēku skaits kuri interesējas par šiem putniem un seko līdzi viņu dzīvei. Acīmredzot, cilvēki nespēj aptvert cik unikāli un reti ir šie putni. Bet, var būt, ka tā pat ir labāk.
Kā pēc es šo visu rakstu? – lai dažos teikumos aprakstīt to kas tagad notiek ligzdā.
Tā tad:
Barība mātītei tiek nodrošināta, un protams, tas ir tēviņa prioritātes uzdevums.
Kamēr ligzdā nav cāļu, tad 80% barība mātītei tiek nodota tā saucama “virtuve”. Kas ir “virtuve”? Ja ligzdas teritorijā veģetācija ir samēra neliela, tad klinšu ērgļi ar maltīti mielojas uz zemes, ja veģetācija ir augsta un bieza, tad barība tiek nesta uz ligzdu. Iespējams, ka šādai rīcībai, priekš mums, cilvēkiem, ir arī loģisks skaidrojums – ligzdas sanitārais stāvoklis, kas ļauj ilgāku laiku to uzturēt bez kaitēkļiem un parazītiem.
Perēšanas laikā tēviņš ir atbildīgas arī par ligzdas drošību, visi nelūgtie viesi no teritorijas tiek “likti ārā” ļoti agresīva veida, jūras ērgļi, kraukļi, vārnas, vistu vanagi un t.t.
Ir arī jāpatur prātā, ka klinšu ērgļiem, atšķirība no jūras ērgļiem ir citā ēdienkarte un barības iegūšanā nav tik viegla. Klinšu ērgļi neēd zivis, vismaz pieauguši putni noteikti ne, savukārt jaunie putni, ka atrasto ziema “brīnumu” var arī uzkost, bet paši neķer, kā to dara jūras ērgļi.
Vēlu jums aizraujošu vērošanu un sekmīgu sezonu šiem majestātiskiem putniem.