Jautājumi par mārītēm.

Post Reply
Admix
Posts: 2
Joined: 22 Feb 2012 20:15

Jautājumi par mārītēm.

Post by Admix »

Šodien (22.02.2012), pamanīju, ka man mājās parādījušās 2 vai vairākas mārītes. Tām ir oranžīgi spārni ar vairākiem melniem punktiem (+/- 8 uz viena spārna) un ar gaiši brūnu vai pelēku priekšējo daļu (tur arī ir punkti). Kāds nevar pateikt, kas tā par sugu un ko ar viņām darīt, laist laukā vai atstāt mājās? Vēl, kādu laiku iepriekš, redzēju vairākas brūnas garenas vaboles ar brūniem spārniem, tā nevarētu būt kāda mārīšu iepriekšējā stadija?
Bilžu nav, jo nav pašlaik normālas kameras.
User avatar
CerambyX
Posts: 428
Joined: 14 Apr 2011 18:03
Contact:

Re: Jautājumi par mārītēm.

Post by CerambyX »

Jā, es ar šodien pamanīju savā dzīvoklī mārītes :) Pēc apraksta izklausās, ka suga varētu būt tā pati - Oenopia conglobata. Var ar šo bildi, piemēram, salīdzināt - plankumi uz spārniem gan var būt arī mazāk saplūduši, kā šim konkrētajam eksemplāram. Bet tas tik tāds minējums, jo mārīšu sugu jau pie mums ir daudz (virs 60). Protams, ne visas varēs atrast pārziemojam mājokļos, bet vairākas sugas noteikti varētu būt.
Image

Pagaidām tomēr ieteiktu vēl nelaist ārā, jo temperatūra tomēr priekš mārītēm vēl ir par aukstu (it īpaši naktī) + vēl pamatīgs slapjums, kas noteikti ārā izlaistai mārītei par labu nenāks. Galvenokārt tāpēc, ka mārīte varētu arī nespēt atrast kādu citu slēptuvi, kur paglābties no slapjuma un vēsuma - tās mārītes, ko šodien aplūkoju tomēr bija vēl samērā kuslas un ne ļoti aktīvas. Tā ka, ja ļoti netraucē, tad var vienkārši atstāt kur ir. Parasti jau tās pa dienu dzīvojas loga tuvumā (lido tā kā uz gaismu) - uz aizkariem un palodzēm, tā ka pa visu mājokli gluži neizklīdīs. Bet ja nu negribas, lai viņas tā brīvi apkārt skraida, tad var ielikt varbūt kādā trauciņā, uzlikt vāciņu ar caurumiņiem, vai ar kādu citu gaiscaurlaidīgu matereālu nosegt un tur paturēt līdz brīdim, kad paliek ārā siltāks. Tur var ielikt kādu saņurcītu avīzes, papīra gabalu, lai ir tām mārītēm tāda kā paslēptuve. Un tad trauciņu var nolikt kaut kur tumšā, vēsā vietā (bet ne gluži ledusskapī). Ja mārītēm būs pietiekamas enerģijas rezerves, tad kādu laiciņu vajadzētu tām spēt izdzīvot. Tās kaut kā pabarot varētu būt pagrūti, jo mārītes tomēr ir plēsējas, kas pārtiek no citiem kukaiņiem, piemēram laputīm.
Kad kādu dienu būs sausāks laiks, spīdēs saule un gaiss būs uzsilis līdz kādiem +5...+7 grādiem un vairāk, tad gan var laist ārā, manuprāt. It īpaši, ja uzliek uz palodzes saules pusē (ja ir tāda iespēja), kur tās var astāt, lai saulē kārtīgi uzsilst.

Tās brūnās vabolītes būs bijušas kāda cita suga. Konkrēti grūti pateikt kas tieši, bet nu mājokļos vēl mēdz uzturēties dažādas ādgraužu, melnuļu sugas un gan jau kāda cita vabole arī.
Admix
Posts: 2
Joined: 22 Feb 2012 20:15

Re: Jautājumi par mārītēm.

Post by Admix »

Paldies par informāciju. :)
samsons23
Posts: 19
Joined: 18 Jun 2014 11:17
Contact:

Re: Jautājumi par mārītēm.

Post by samsons23 »

izskatās pēc kolorādo vaboles :D
zintnieks
Posts: 1
Joined: 21 Apr 2015 13:20
Contact:

Re: Jautājumi par mārītēm.

Post by zintnieks »

Esmu redzējis visvisādas- dzletenas baltas utt. cik sugas LV vispaŗ ir sastopamas? :)



.
nekovarnis
Posts: 7
Joined: 13 Feb 2015 09:18

Re: Jautājumi par mārītēm.

Post by nekovarnis »

Cik man zināms, tad Latvijā ir vairāk par 60 mārīšu sugām. Te saite priekšstata gūšanai -
http://www.kerbtier.de/cgi-bin/enFSearc ... cinellidae
Tās gan Vācijā sastopamās mārītes, bet pa lielam sakrīt ar mūsējām.
Te vēl viena interesanta saite par to cik mainīgs var būt mārītes krāsojums sugas ietvaros -
http://www.kerbtier.de/Pages/Themenseit ... lidae.html
Post Reply

Return to “Vaboles”