Lielie dumpji Latvijā 2015

Botaurus stellaris - Eurasian Bittern
Locked
Made

Re: Lielie dumpji Latvijā 2015

Post by Made »

Māri, nedomā par liju "meņū", paliec pie ķīseļa, būs salda gulēšana :P
CerambyX

Post by CerambyX »

Ligzdas gariņš wrote:Nezinu vai pareizi ka lieku šo video te,bet liekas ar pieder pie tēmas :oops: Niedru lija ja nemaldos :?:
Atradu šo video pie fleur3979 un gribējās padalīties ar jumsīm ;)
Gr. Kiekendief - 18-06-2015: Voeren 3 kuikens. 11:19

liekas ka ir kamera uzstādīta ar pie šī plēsoņa ligzdas,tik kur? :?varbūt kāds zin :?:
Tā nav niedru lija, bet gan pļavu lija. Radniecīgas sugas, bet ar diezgan atšķirīgiem ligzdošanas biotopiem (niedru lija - ezeru u.c. ūdeņu niedrājos, pļavu - dažādās pļavās, arī slapjākās ar kkādām niedrēm, atmatās utml.) un attiecīgi arī medī citus radījumus (niedru lija - medī virs ūdeņiem, pļavu - virs laukiem/pļavām)
Ligzdas gariņš

Post by Ligzdas gariņš »

MĀRIS wrote: Un kas ir interesanti, ka citās kamerās nav gandrīz nekādas dzīvības, bet šeit iet ņigu ņegu! :P
labāk ņigu ņegu :lol: nekā ja aiz garlaicības mušas sprāgtu Image
Ligzdas gariņš

Post by Ligzdas gariņš »

Made wrote: Ligzdas gariņ - reku vēl ir tas Grauwe Kiekendief, izskatās, ka 2014.gads un varbūt arī 2015.viņiem ir. Nīderlande varbūt? Kameru gan neatradu.
https://www.youtube.com/watch?v=Jav7epr ... 60bz9smzxY
http://werkgroepgrauwekiekendief.nl/ind ... voland2015
paldies,paskatīšos vismaz ierakstus ;)
Ligzdas gariņš

Post by Ligzdas gariņš »

CerambyX wrote: Tā nav niedru lija, bet gan pļavu lija. Radniecīgas sugas, bet ar diezgan atšķirīgiem ligzdošanas biotopiem (niedru lija - ezeru u.c. ūdeņu niedrājos, pļavu - dažādās pļavās, arī slapjākās ar kkādām niedrēm, atmatās utml.) un attiecīgi arī medī citus radījumus (niedru lija - medī virs ūdeņiem, pļavu - virs laukiem/pļavām)
paldies par izskaidrojumu :oops: bet tik līdzīgas šīs ir :?
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

22.jūnijs
Paldies, jums visiem, Māri, Made, Ligzdas gariņ, CerambyX, par saturīgiem komentāriem.
sanda

Post by sanda »

Māri, Made -
kliedzējs naktī, ja pareizi sapratu pēc LK foruma un cita balss parauga, bija ormanītis. Aurēja gan.

Ligzdas gariņš - tas bija drosmīgs solis - ielikt te it kā niedru lijas video.
Labi, ka atzinies šaubās par pareizību un atzīmēji, ka plēsoņa :)
Man šķiet, ka niedru (nevis pļavu) lijas izskatās pēc bandītiem :)

20.gs. 80.-to gadu literatūrā pat esmu manījusi norādes, ka putnu ligzdošanas periodā niedru liju skaits ir jāierobežo. Pati, protams, nezinu vai tas ir pareizi.
Made

Post by Made »

sanda - paldies! :idea: pameklēju :)

Te var noklausīties nakts dziedoni LK forumā (nelieku tikai video, jo tur var vēl šo to palasīt);
http://www.looduskalender.ee/forum/view ... &start=720

Un tad pameklēt visās putnu lapās (tik skaļi gan nebūs, kā mūsu ieraksts :) )
Spotted Crake / Porzana porzana / Погоныш об.

Ormanītim arī ir zaļas bridējkājas :P
Made

Post by Made »

Ligzdas gariņ - šajā video no 3:22 līdz 3:47 ir niedru lijas ligzda, barošana, mazuļi
https://www.youtube.com/watch?v=ATw_MLAEEYk

Kad skatījos šo video pirmo reizi, dumpēni bija mazi un līdz video redzamajam (no 1:56) lielumam likās tik tālu..
roosaluristaja

Post by roosaluristaja »

sanda wrote:Māri, Made -
kliedzējs naktī, ja pareizi sapratu pēc LK foruma un cita balss parauga, bija ormanītis. Aurēja gan.

20.gs. 80.-to gadu literatūrā pat esmu manījusi norādes, ka putnu ligzdošanas periodā niedru liju skaits ir jāierobežo. Pati, protams, nezinu vai tas ir pareizi.
Niedru lijas, protams, var nodarīt zināmu kaitējumu ūdenstilpnēs ligzdojošajiem putniem, tomēr to nevar salīdzināt ar zīdītaju kārtas plēsjēu, pirmām kārtām Amerikas ūdeles, nodarītajiem postījumiem. Bez tam niedru lijas pārtiek arī no peļveidīgajiem grauzējiem, tādējadi tās var pieskaitīt pie "cilvēkam labu darošajām" sugām.
Visbeidzot jāatzīmē, ka niedru lija ir ierakstīta ES Putnu Direktīvas 1.ajā pielikumā un Eiropa mūs nesapratīs, ja mēs sāksim to apkarot.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Maz-ko-zinu wrote:22.jūnijs
Paldies, jums visiem, Māri, Made, Ligzdas gariņ, CerambyX, par saturīgiem komentāriem.
Gribētu paturpināt - paldies visiem Jums, kas šeit esat, vienkārši par to, ka Jūs esat! :P :P :P Kolosāli! :P Viens pa nakts melnumu nobļaujas- internets tiek apgriezts ar kājām gaisā, un atbilde tiek sameklēta! Tāpat par Niedru liju! Kā tas var nebūt par tēmu?! Patiesi PALDIES VISIEM saprātīgajiem foruma lietotājiem! Zinu, ka man jālasās uz diskusiju lapu, bet šajā sadaļā jau arī tādas diskusijas par tēmu vien notiek. Un šis arī pieder pie tēmas! :P Moderator- nerājies! :P :P :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Ligzdas gariņš

Post by Ligzdas gariņš »

Paldies visiem par atbildēm ;) izlasīju,noskatījos :oops: neesmu droša ka nākamreiz redzot šos putnus nesajaukšu atkal :D nu tāda es esmu - niedrēs atrasta,kokā augusi,no knābja barota :mrgreen: :mrgreen:
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Ligzdas gariņš wrote:Paldies visiem par atbildēm ;) izlasīju,noskatījos :oops: neesmu droša ka nākamreiz redzot šos putnus nesajaukšu atkal :D nu tāda es esmu - niedrēs atrasta,kokā augusi,no knābja barota :mrgreen: :mrgreen:
Kā jau gariņš! :P Un ar to arī foršs! :P
Brūnā Lācene

Post by Brūnā Lācene »

18.25 Sinepju dzeltenbrūns putniņš pārsoļoja pāri ligzdai. Pusminūti vēlāk šķērsām citā virzienā aizstaigāja brūns niedru staigātājs.
Ar niedru staigātāju es domāju, ka viņš tāpat, kā dumpe, ar 3 pirkstiem ieķeras niedēs un staigā.
Emotion

Post by Emotion »

sanda wrote:Māri, Made -

Interesanti...kas un kā to dara? mednieki? vai mūsdienās arī tas ir aktuāli?
MĀRIS

Post by MĀRIS »

01.05.Ormanītis atkal klāt. Līdz 01.09 liek vaļā aizelsdamies! 01.20. -01.30. arī! Atstāju šo klaigājot!:P
Made

Post by Made »

Brūnā Lācene wrote:18.25 Sinepju dzeltenbrūns putniņš pārsoļoja pāri ligzdai. Pusminūti vēlāk šķērsām citā virzienā aizstaigāja brūns niedru staigātājs.
Ar niedru staigātāju es domāju, ka viņš tāpat, kā dumpe, ar 3 pirkstiem ieķeras niedēs un staigā.
Lejuplādēju video, jo domāju - ja nu tas ormanītis aizstaigāja :P
Bet nē, maziņi tie putniņi, dikti grūti apskatīt. Kreisajā pusē ar zaļganu ir pirmais putniņš no 18:25:09, kas ligzdā bija ilgāk - pārdesmit sekundes, sākot no apakšējā labā stūra un beidzot dziļi vidusfonā niedru galotnēs. Tad 18:25:41 no kreisās malas ielidoja otrs, tas gan uzreiz aizgāja pa otru pusi ligzdai niedrēs pa kreisi.

Man likās, ka viņi abi vienādi pārvietojas - te lido, te lec, te pārkāpj, ložņā pa niedrēm visā to augumā un visādos ķermeņa stāvokļos.

Image
sanda

Post by sanda »

Varbūt ormanīša dēļ dumpīšu ģimene pameta ligzdu, gulēt tur nevar :lol: 02.30 ormanītis arī trokšņoja.

roosaluristaja - paldies par atbildi!

Pret niedru liju šobrīd esmu subjektīva, apzinos.
Dumpēnu pazušanas lietā gan niedru liju var uzskatīt, tikai par aizdomās turamo. Kriminālistikā bijuši daudzi gadījumi, kad vainīgais izrādās cits.
Ar dažādu dzīvnieku apkarošanām jābūt uzmanīgiem, sekas var būt citādas nekā cerēts.

Emotion - zinu tikai to, ka laiku pa laikam kāds grib kaut ko apkarot - te krauķus ( aizstāvu, cik varu), te vārnas (man pie mājas ir gan vārnas, gan dziedātājputni, arī aizstāvu - gudri putni) u.c., piesauc arī medniekus...
Last edited by sanda on 23 Jun 2015 03:56, edited 1 time in total.
Made

Post by Made »

Niedru lija ir īpaši aizsargājamo putnu sarakstā, to jau nu nešaus:
http://www.lad.gov.lv/files/ipasi_aizsarg_putni.pdf
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Made wrote:Niedru lija ir īpaši aizsargājamo putnu sarakstā, to jau nu nešaus:
Šajā sarakstā ir gan Niedru lija, gan Lielais dumpis. Ja kamera būtu pie Niedru lijas ligzdas, tad mēs visi fanotu par viņas mazuļiem un pat nepadomātu par to, ko vecāks atnes viņiem ņammāt. :P Būsim reāli, un nešausim nevienu no viņiem. Vērosim un fanosim par tiem, kuri ir mūsu redzes lokā, jo DABA savā būtībā, pēc cilvēku saprašanas ir ļoti nežēlīga!/Ēd, un mūc, vai tiksi apēsts! Kā tagad Durberta ligzdā!/ :P
Locked

Return to “Lielais dumpis”