Diskusijas
Re: Diskusijas
Ielikšu te Māra Strazda teikto no gredzenošanas video par to, ka pats videomateriāls ir kaut kas labs - gribēju īsu konspektu ar viņa paša tekstu, bet pierakstīju gandrīz vārds vārdā sākumu (varbūt kādam noderēs, bet video tāpat jāskatās).
~~~~~~~~~~~~~~~
Ko šajos pētījumos ienes webkamera?
Māris Strazds:
Es vēl nevaru atbildēt uz šo jautājumu detalizēti, tāpēc ka esmu redzējis varbūt kopā divas stundas no visiem tiem simtiem stundu, kas tur ir nofilmēts. Pilnīgi noteikti ir pāris ļoti interesantas lietas, kas ir dokumentētas, un ne obligāti tas ir tas, kas ir ļoti atraktīvs un varbūt patīk cilvēkiem, un vizuāli izskatās labi, jo ne viss, kas ir interesants, ir atraktīvs un otrādi.
Protams, tas, kas notika ar tām divām olām, ka jūras ērglis tādā veidā izrīkojās, cik man zināms, ir pirmais tāda veida dokuments vispār. Mums bija pamats domāt, ka jūras ērglis ir viens no ligzdu postītājiem, bija vairāki gadījumi ļoti ticami, ka viņš ir izēdis mazuļus, bet nebija zināms, ka viņš varētu mēģināt šādā veidā arī olas aiztikt, un dokumentēts tas nebija nekur. Tas jau pats par sevi ir viens interesants moments.
Ir vēl vairākas epizodes – šis te domstarpības, kas ir bijušas ar to lieko stārķi. Pirmais kautiņš nebija nekāds pārsteigums, divas dienas pēc tam bija viena epizode, kad svešais putns mēģināja ielaisties ligzdā, kad tur bija mamma, nevis tēviņš, mamma viņam iedeva pa muti vienā setā, putns uzturējās ligzdā varbūt trīs sekundes un pēc tam viņš vairāk nerādījās kādu laiku. Nevar izslēgt to, ka tas ir tas pats, kurš vēlāk pavisam nesen mēģināja apciemot to ligzdu tad, kad tajā jau bija palieli cāļi. To mēs nezinām, jo bildē var redzēt tikai to, ka tas ir melnais stārķis un pēc uzvedības ir skaidrs, ka tas nav partneris, bet tikpat labi tas var būt kāds pilnīgi cits putns.
Šādām epizodēm uzkrājoties, pateicoties tam, ka tās ir dokumentētas, sāk tas priekšstats veidoties daudz labāks, ņemot vērā, ka tā ir Latvijā pirmā sekmīgā stārķu vebkamera, kur ir olas, mazuļi, viss notiek. Ir vairākas, bet es nezinu, cik pilnīgi dokumentētas un cik sekmīgas ligzdošanas sezonas Beļģijā, Ungārijā un Čehijā, bet kopumā šādu materiālu, kur viss notiekošais ir ne tikai redzams, bet arī uzfilmēts, ir joprojām uz vienas rokas pirkstiem skaitāms.
Turklāt šis materiāls ir ļoti labā tehniskā kvalitātē, un būs iespējams kaut ko par barības sastāvu konkrētajā ligzdā pateikt. Protams, barošanas reižu skaits, barošanas uzvedība – interesanti, ka no automātiskajām fotokamerām vai no novērojumiem to gandrīz nav iespējams pateikt, bet šeit dažos gadījumos, ko es esmu redzējis, skatoties dzīvajā – kamēr cāļi bija mazāki, kamēr viens no putniem bija visu laiku klāt, barošana notiek tā - nu, kad sīkie sāk ņerkstēt, tad iedod viņiem kaut ko, lai aizveras - bet te viens no putniem, kas tanī brīdī baroja, viņš nevis vienkārši iedeva zivis, bet …. nu tas lielākais ir divas dienas vecāks, viņš ir jaudīgāks (patiesībā ir ļoti jūtama svara starpība, kas arī ir galvenais arguments šajā gadījumā, lai gandrīz droši apgalvotu, ka vecākais ir puika un jaunākā ir meitene, priekš saviem vecumiem, tas ir diezgan nepārprotami), bet šā vai tā, ja tās barības būtu nepietiekoši, tad tas mazākais nedabūtu gandrīz neko un visu apēstu lielais… bet tas vecais putns to lielo pastūma malā vienā situācijā un to zivi atrija mazākajam otrā pusē tā, lai tas lielais netiek viņai klāt.
Un tā nav nekāda … kādreiz senos laikos teica: tie ir refleksi… tā ir pilnīgi apzināta rīcība ar konkrētu mērķi – ja tu esi pieēdies, es dodu tam. Pavērojot šo putnu uzvedību, kur ir iespējams, tā pilnīgi netraucēti, var redzēt.. nu, var jau man pārmest, ka es pārāk cilvēciskoju, bet viņiem ar mums šādā sociālajā ziņā, attieksmē, ir ļoti, ļoti daudz kas kopīgs, daudz vairāk nekā vienam otram cilvēkam gribētos atzīt.
To nevar novērtēt šobrīd, cik daudz procentu jaunu zināšanu ir nācis klāt, bet skaidrs, ka tādas ir. Nevar jau katrai ligzdai pielikt [kameru] un tad kādam vajadzētu mūžu pavadīt, lai visu to uzfilmēto materiālu izietu cauri un atrastu tās interesantās lietas, bet, šādiem materiāliem uzkrājoties, jau tikai tas priekšstats sāk veidoties par to, kas ir ikdienišķs, kas ir neikdienišķs, kas ir būtisks, kas nav būtisks. Kamēr mums ir viena bildīte, viens gadījums … nu, ja tev pasaka, ka kaut kāds dzīvnieks ir divus metrus garš, un tas ir viss, ko tu par viņu zini, un tu nezini ne par vienu citu sugas brāli, vai tas ir daudz vai tas ir maz, vai tas ir lielākais, vai tas ir mazākais … tāpat ir ar jebkuru faktu. Varbūt šādi kautiņi par partneriem ir pilnīga ikdiena. Es jau nezinu. Tie šodien ir ikdiena, gandrīz katrā ligzdā, kur pieliek klāt kādu pašfiksējošu aparatūru, tie parādās regulāri. Cits jautājums, cik lielā mērā tā ir problēma, cik lielā mērā tas ir kaut kas neparasts vai slikts. Nu ir fakts, ka tas notiek. Zināšanas jau no gaisa nekrīt.
~~~~~~~~~~~~~~~
Ko šajos pētījumos ienes webkamera?
Māris Strazds:
Es vēl nevaru atbildēt uz šo jautājumu detalizēti, tāpēc ka esmu redzējis varbūt kopā divas stundas no visiem tiem simtiem stundu, kas tur ir nofilmēts. Pilnīgi noteikti ir pāris ļoti interesantas lietas, kas ir dokumentētas, un ne obligāti tas ir tas, kas ir ļoti atraktīvs un varbūt patīk cilvēkiem, un vizuāli izskatās labi, jo ne viss, kas ir interesants, ir atraktīvs un otrādi.
Protams, tas, kas notika ar tām divām olām, ka jūras ērglis tādā veidā izrīkojās, cik man zināms, ir pirmais tāda veida dokuments vispār. Mums bija pamats domāt, ka jūras ērglis ir viens no ligzdu postītājiem, bija vairāki gadījumi ļoti ticami, ka viņš ir izēdis mazuļus, bet nebija zināms, ka viņš varētu mēģināt šādā veidā arī olas aiztikt, un dokumentēts tas nebija nekur. Tas jau pats par sevi ir viens interesants moments.
Ir vēl vairākas epizodes – šis te domstarpības, kas ir bijušas ar to lieko stārķi. Pirmais kautiņš nebija nekāds pārsteigums, divas dienas pēc tam bija viena epizode, kad svešais putns mēģināja ielaisties ligzdā, kad tur bija mamma, nevis tēviņš, mamma viņam iedeva pa muti vienā setā, putns uzturējās ligzdā varbūt trīs sekundes un pēc tam viņš vairāk nerādījās kādu laiku. Nevar izslēgt to, ka tas ir tas pats, kurš vēlāk pavisam nesen mēģināja apciemot to ligzdu tad, kad tajā jau bija palieli cāļi. To mēs nezinām, jo bildē var redzēt tikai to, ka tas ir melnais stārķis un pēc uzvedības ir skaidrs, ka tas nav partneris, bet tikpat labi tas var būt kāds pilnīgi cits putns.
Šādām epizodēm uzkrājoties, pateicoties tam, ka tās ir dokumentētas, sāk tas priekšstats veidoties daudz labāks, ņemot vērā, ka tā ir Latvijā pirmā sekmīgā stārķu vebkamera, kur ir olas, mazuļi, viss notiek. Ir vairākas, bet es nezinu, cik pilnīgi dokumentētas un cik sekmīgas ligzdošanas sezonas Beļģijā, Ungārijā un Čehijā, bet kopumā šādu materiālu, kur viss notiekošais ir ne tikai redzams, bet arī uzfilmēts, ir joprojām uz vienas rokas pirkstiem skaitāms.
Turklāt šis materiāls ir ļoti labā tehniskā kvalitātē, un būs iespējams kaut ko par barības sastāvu konkrētajā ligzdā pateikt. Protams, barošanas reižu skaits, barošanas uzvedība – interesanti, ka no automātiskajām fotokamerām vai no novērojumiem to gandrīz nav iespējams pateikt, bet šeit dažos gadījumos, ko es esmu redzējis, skatoties dzīvajā – kamēr cāļi bija mazāki, kamēr viens no putniem bija visu laiku klāt, barošana notiek tā - nu, kad sīkie sāk ņerkstēt, tad iedod viņiem kaut ko, lai aizveras - bet te viens no putniem, kas tanī brīdī baroja, viņš nevis vienkārši iedeva zivis, bet …. nu tas lielākais ir divas dienas vecāks, viņš ir jaudīgāks (patiesībā ir ļoti jūtama svara starpība, kas arī ir galvenais arguments šajā gadījumā, lai gandrīz droši apgalvotu, ka vecākais ir puika un jaunākā ir meitene, priekš saviem vecumiem, tas ir diezgan nepārprotami), bet šā vai tā, ja tās barības būtu nepietiekoši, tad tas mazākais nedabūtu gandrīz neko un visu apēstu lielais… bet tas vecais putns to lielo pastūma malā vienā situācijā un to zivi atrija mazākajam otrā pusē tā, lai tas lielais netiek viņai klāt.
Un tā nav nekāda … kādreiz senos laikos teica: tie ir refleksi… tā ir pilnīgi apzināta rīcība ar konkrētu mērķi – ja tu esi pieēdies, es dodu tam. Pavērojot šo putnu uzvedību, kur ir iespējams, tā pilnīgi netraucēti, var redzēt.. nu, var jau man pārmest, ka es pārāk cilvēciskoju, bet viņiem ar mums šādā sociālajā ziņā, attieksmē, ir ļoti, ļoti daudz kas kopīgs, daudz vairāk nekā vienam otram cilvēkam gribētos atzīt.
To nevar novērtēt šobrīd, cik daudz procentu jaunu zināšanu ir nācis klāt, bet skaidrs, ka tādas ir. Nevar jau katrai ligzdai pielikt [kameru] un tad kādam vajadzētu mūžu pavadīt, lai visu to uzfilmēto materiālu izietu cauri un atrastu tās interesantās lietas, bet, šādiem materiāliem uzkrājoties, jau tikai tas priekšstats sāk veidoties par to, kas ir ikdienišķs, kas ir neikdienišķs, kas ir būtisks, kas nav būtisks. Kamēr mums ir viena bildīte, viens gadījums … nu, ja tev pasaka, ka kaut kāds dzīvnieks ir divus metrus garš, un tas ir viss, ko tu par viņu zini, un tu nezini ne par vienu citu sugas brāli, vai tas ir daudz vai tas ir maz, vai tas ir lielākais, vai tas ir mazākais … tāpat ir ar jebkuru faktu. Varbūt šādi kautiņi par partneriem ir pilnīga ikdiena. Es jau nezinu. Tie šodien ir ikdiena, gandrīz katrā ligzdā, kur pieliek klāt kādu pašfiksējošu aparatūru, tie parādās regulāri. Cits jautājums, cik lielā mērā tā ir problēma, cik lielā mērā tas ir kaut kas neparasts vai slikts. Nu ir fakts, ka tas notiek. Zināšanas jau no gaisa nekrīt.
- Lianaliesma
Paldies, tas ir labs. Protams, ar tiešraides kameru filmētais dod iespēju papildus kvantitatīvajiem datiem iegūt kvalitatīvus datus par putnu dzīvi ligzdā, par izturēšanos starp partneriem, par mazuļu audzināšanas procesu, par svešo putnu traucējumiem pāra ligzdošanas laikā. Arī es sliecos domāt, ka, uzkrājoties vairāk tādas nepārtrauktas un tuvas vērošanas informācijai, līdzās instinktiem pētniekiem nāksies atzīt vairāk emociju un apzinātības putnu dzīvē.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus.
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus.

Domāju , ka ne g r i l s , ne t o t a l i z a t o r s nav piemērota doma šai lapaiJaans wrote:Totalizators!!!
Par Durberta izlidošanu no ligzdas.
Es lieku 07.07.2015.
Balvu domāt jums.

Pārfrāzējot kāda multfilmas varoņa teikto- dzīvosim draudzīgi!
Jā, nevar noliegt, ka emocijas bieži sit augstu vilni. Ir grūti saglabāt vēsu prātu kādā putnu dzīves īpašā momentā. Bet ar to jau mēs atšķiramies no putniem un zvēriem (kuriem arī ir savas jūtas un to izpausmes). Manuprāt, forums jau tam ir domāts, lai izteiktu savus vērojumus, dalītos ar iespaidiem. Jā, mēs nevaram iejusties putna "ādā" un izteikt, mūsuprāt, viņa domas un sajūtas. Un, ja nu pavisam kaut ko greizi sākam runāt, Moderatori mūs piebremzē. Esmu tīrs jaunpienācējs (sākoties Durberta ērai) šāda tipa forumā, bet, nudien, lasīt "sausu" atskaiti par dienas norisēm ligzdā, bez smaidiņiem un domu apmaiņas, nebūtu īpaši interesanti, jo mēs jau neesam zinātnieki, mēs esam Cilvēki- parastie.
Ir tik labi vakarā ierušināties siltā midziņā un ķerties pie notikumu pārskata lasīšanas. Labs garastāvoklis un smaids pār "visu ģīmi"
garantēts. Bet pētnieki tāpat meklēs un pārskatīs video, Pontu un ieraudzīs to, kas interesē viņus.
Sanāca tāds pagarāks runas (raksta) gabals. Šeit ir tikai un vienīgi manas domas, negribēju nevienu aizvainot vai kaut ko pārmest, varbūt vienīgi nemācēju ko ātrumā pareizi noformulēt.
Priecīgus svētkus!

Jā, nevar noliegt, ka emocijas bieži sit augstu vilni. Ir grūti saglabāt vēsu prātu kādā putnu dzīves īpašā momentā. Bet ar to jau mēs atšķiramies no putniem un zvēriem (kuriem arī ir savas jūtas un to izpausmes). Manuprāt, forums jau tam ir domāts, lai izteiktu savus vērojumus, dalītos ar iespaidiem. Jā, mēs nevaram iejusties putna "ādā" un izteikt, mūsuprāt, viņa domas un sajūtas. Un, ja nu pavisam kaut ko greizi sākam runāt, Moderatori mūs piebremzē. Esmu tīrs jaunpienācējs (sākoties Durberta ērai) šāda tipa forumā, bet, nudien, lasīt "sausu" atskaiti par dienas norisēm ligzdā, bez smaidiņiem un domu apmaiņas, nebūtu īpaši interesanti, jo mēs jau neesam zinātnieki, mēs esam Cilvēki- parastie.

Sanāca tāds pagarāks runas (raksta) gabals. Šeit ir tikai un vienīgi manas domas, negribēju nevienu aizvainot vai kaut ko pārmest, varbūt vienīgi nemācēju ko ātrumā pareizi noformulēt.
Priecīgus svētkus!
- Attachments
-
- Forums.jpg (36.76 KiB) Viewed 3550 times
No vienas puses nosliecos atbalstīt Ģeogrāfu- laikam jau pašā foruma sākumā vajadzētu strikti formulēt, kam šis forums ir domāts. Ornitologiem, speciālistiem, sausu faktu konstatēšanai. Bez kaut kādas liekvārdības, emociju izpausmēm...! Vai arī cilvēkam parastam, kur var gan notikumus aprakstīt, gan papriecāties, gan paraudāt! Teiksim godīgi- no šiem galējību variantiem mani neapmierinātu neviens. Es jau vairākas reizes esmu izteicies, ka ir jābūt visam saprāta robežās! Bez emocijām tas nebūtu nekāds forums, bet kaut kāda zinātniskā lapa, kur uzskaitīt varžu kājas, zivju skaitu. Bet, ja ieejot lapā, tā ir pilna ar vārdu zivs jebkādās variācijās, tad man brīžiem rokas trīc. Tāpat tekstu, bilžu pārkopēšana! Vienkārši cienīsim sevi un citus, kas esam šajā forumā! Pie tam ne visi cilvēki prot rakstiski izteikties /ir rakstnieki/, tāpēc pirms nospiedīsim pogu "Apstiprināt"- padomāsim!
Bet vispār, es atkārtošos, šis veidojums kopā - nezinu, kā viņu nosaukt- forums ar visiem dalībniekiem - man ļoti patīk! Pieci!`
Visiem, visiem, visiem!
Lustīgus Līgo- Jāņu svētkus

Lustīgus Līgo- Jāņu svētkus
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Māri , paldies par jaukajiem novēlējumiem ! Domāju , ka visu lieko un nevajadzīgo Vērotāja izdzēsīs . Tā jau tas ātrumā notiek - tempā rakstām to z i v i ,jo gribas piefiksēt laiku, kad tas notiek un tad nu iznāk tā kā iznāk. Novēlu jauku , dziesmotu un sausu svētku laiku un stiprus nervus un sirdsmieru ! ( bez ironijas !)
Viņa /Vērotāja/ jau to dara, un tik klusi un nemanāmi! Mēs par šā foruma veidošanu kā tādu, kāds viņš ir tagad, esam lielu pateicību viņai parādā!Hildiņa wrote:Māri , paldies par jaukajiem novēlējumiem ! Domāju , ka visu lieko un nevajadzīgo Vērotāja izdzēsīs . Tā jau tas ātrumā notiek - tempā rakstām to z i v i ,jo gribas piefiksēt laiku, kad tas notiek un tad nu iznāk tā kā iznāk. Novēlu jauku , dziesmotu un sausu svētku laiku un stiprus nervus un sirdsmieru ! ( bez ironijas !)

Māri, neko jau tā pārāk nedzēšu, tikai ja nu galīgs sviests panesās. (un vēl tad, ka cilvēks pats to lūdz vai arī kā šodien, kad kādam komentārs bija nodublējies)
Domāju tāpat, ka vispareizākais ir vidusceļš. Kur mēs visi pierakstam dienas notikumus iekrāsojot tos ar savu attieksmi, kādu joku, kādu faktu.
Bet par to kam forums ir domāts - mums visiem. Pirmkārt, lai tie kas nav kādā brīdī pie datora, varētu izlasīt kas viņu prombūtnes laikā noticis. Plašākā jēgā - lai ir vieta, kur kopā apspriest, dalīties, uzzināt kaut ko jaunu.
Visiem priecīgu Līgo vakaru
Domāju tāpat, ka vispareizākais ir vidusceļš. Kur mēs visi pierakstam dienas notikumus iekrāsojot tos ar savu attieksmi, kādu joku, kādu faktu.
Bet par to kam forums ir domāts - mums visiem. Pirmkārt, lai tie kas nav kādā brīdī pie datora, varētu izlasīt kas viņu prombūtnes laikā noticis. Plašākā jēgā - lai ir vieta, kur kopā apspriest, dalīties, uzzināt kaut ko jaunu.
Visiem priecīgu Līgo vakaru

Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Made, ziņa Tev kā atbilde uz komentāru Durberta tēmā:
Dzīvās bildes vienkārši salādē kādā no gif taisāmajiem saitiem.
Populāri ir
http://makeagif.com/pictures-to-gif
http://picasion.com/
Murkjelis grāmatu ņēma te http://funny.pho.to/ru/
Atver, salādē bildes http://funny.pho.to/ru/old-photo-book/
Dzīvās bildes vienkārši salādē kādā no gif taisāmajiem saitiem.
Populāri ir
http://makeagif.com/pictures-to-gif
http://picasion.com/
Murkjelis grāmatu ņēma te http://funny.pho.to/ru/
Atver, salādē bildes http://funny.pho.to/ru/old-photo-book/
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Priecīgu Līgo vakaru!
Un - ņemot piemēru no mūsu vērojamajiem putniem - lai bagāts zivju galds un lietus nemaz nebojā omu!!!
Un - ņemot piemēru no mūsu vērojamajiem putniem - lai bagāts zivju galds un lietus nemaz nebojā omu!!!
Kaut kur daļēji piekrītu, gan Ģeogrāfamgan Mārim.Es arī šim forumam pievienojos tādēļ,ka iepatikās Jūsu rakstītie komentāri tieši tādā veidā ,kāda tie tika pasniegti--visiem[priekš manis] saprotamā valodā
Pieskaitu sevi jau pie pusmūža vecuma cilvēkiem un neesmu arī īpaši draugos ar datoru[galīgi garām foto,video ielikšana],tāpēc liels paldies visiem tiem,kas to dara un vēl pieliek klāt kādu kolosāli smieklīgu komentāru.Arī es domāju,ka šajā forumā[nu vismaz šogad] ir sapulcējušies vairāk neprofesionālu vērotāju,nekā zinošu speciālistu,līdz ar to lielākā daļa forumiešu ir apmēram vienādā zināšanu līmenī[tās ir manas domas]
Protams ir labi,ka parādās ornitologu-speciālistu viedokļi,visi kuri grib uzzināt kaut ko vairāk jaunu par tēmu--saņem atbildi.Bet es vairāk par parasto ļaužu skaidrojumu par redzēto [zive,zivīte,zivte,dorša,vobla utt.] un tas taču ir tik jauki.Labi,beigšu spriedelēt un novēlu Jums visiem Priecīgu Līgo vakaru un Jāņu dienu!!!!Vērotāj,ja aizbraucu auzās,dzēs ārā 

-
Lietus jau nelīst.Viņš tikai noskalo visu,kam jāaiziet.Iziesim zaļā pļavā ar plikām pēdām,noskalosim visu,kam jāaiziet.Lai lietus noskalo sejas un attīra domas.Ar uguni sildīsimies un aizdedzināsim jaunās domas .Sajutīsim zāļu,madaru un meiju smaržu.Atvērsim logus un ielaidīsim kokus,pļavas savās istabās.Lai tie ienāk ar savu dzīvības spēku.Galu galā ielaidīsim arī putnus savās istabās,lai viņi vītero un dzied.
Atstāsim visas rūpes lietum,lai noskalo,lai aizskalo....Būsim paši,sajutīsim,izsmaržosim.Kopā ar dabas brīnumiem,kur paši esam brīnums.
Līgo,leigo,rūto!Visur un visās ligzdās!Lai vienmēr mums katram sava ligzda,kur atgriezties un vieta,ko mēs varam saukt par mājām.
Ceru,ka visiem travkas katli jau kūp!!!
Atstāsim visas rūpes lietum,lai noskalo,lai aizskalo....Būsim paši,sajutīsim,izsmaržosim.Kopā ar dabas brīnumiem,kur paši esam brīnums.
Līgo,leigo,rūto!Visur un visās ligzdās!Lai vienmēr mums katram sava ligzda,kur atgriezties un vieta,ko mēs varam saukt par mājām.
Ceru,ka visiem travkas katli jau kūp!!!

Ļoti jauks novēlējums , paldies !!!Ģeogrāfs wrote:Raganiņ, mīļā! Tavu jauku novēlējumu!

Vērotāja, paldies, šķiet ka ar Tavu pirmo norādīto vietni izdevās 
Vieni paši mājās

Es tikai domāju, cik ilgi tās ārējās vietnes glabās manus anonīmos bilžukus. Nu šai sezonai jau pietiks laikam. Bet vai Jums nebūs žēl, ja jūsu vairākus gadu krātie albumi vienā jaukā brīdī no jums neatkarīgu iemeslu dēļ nebūs pieejami (tpu-tpu-tpu, un Tev jau arī nav anonīmi tie bilžuki).
Es skatos, ka Durberta ligzdas tēmā vairāki pievienotie faili vairs nav redzami (sākumā tak bildes bija - šķiet lasīju, ka katra atvēršana tās samazina? interesanti.. un bēdīgi..)
Man arī liels prieks par visiem mums te
un paldies par jaukām sajūtām!
un Līgo!

Vieni paši mājās

Es tikai domāju, cik ilgi tās ārējās vietnes glabās manus anonīmos bilžukus. Nu šai sezonai jau pietiks laikam. Bet vai Jums nebūs žēl, ja jūsu vairākus gadu krātie albumi vienā jaukā brīdī no jums neatkarīgu iemeslu dēļ nebūs pieejami (tpu-tpu-tpu, un Tev jau arī nav anonīmi tie bilžuki).
Es skatos, ka Durberta ligzdas tēmā vairāki pievienotie faili vairs nav redzami (sākumā tak bildes bija - šķiet lasīju, ka katra atvēršana tās samazina? interesanti.. un bēdīgi..)
Man arī liels prieks par visiem mums te

Super! Paldies.Ragana neparastā wrote:Lietus jau nelīst....Lai vienmēr mums katram sava ligzda,kur atgriezties un vieta,ko mēs varam saukt par mājām...Ceru,ka visiem travkas katli jau kūp!!!

Gāju pa ielu Rīgas VEF mikrorajonā. Satiku lielu saucošu putnabērnu gandrīz uz braucamās daļas, no augšas viņam atsaucās lielais putns. Iemānīju sētas ielokā pie mājas ieejas durvīm, lai nav uz ceļa, domāju - ja noķertu, pārliktu pāri sētai, vismaz "dārzā" staigātu. Viņš no bezizejas pacēlās spārnos un lidoja tieši uz mani, labi, ka pacēlās augstāk un tīri mierīgi aplidoja pāri mašīnām un prom no ceļa, visu laiku saukdams. Un tad ieskatījos, ka otrā sētā staigā vēl viens. Nu jā, lielajiem jumtaputniem (kaijas? zīriņi?) sākas bērnu izlidošanas laiks. Reizēm notiek traģiska bērnu krišana. Un nekad jau nezini, cik nopietni tas ir tādam raibam vistas lieluma putnam, kas paskrien uz garajām kājām pa pagalmiem, trotuāru malām un ielām, bet gaisā neceļas. Paskatījos, ka tie bērni pa jumtiem kur nu kurais, lielie lidinās apkārt vai stāv uz skursteņiem saukdami, ģimenes krustu šķērsu laikam bērnus gana.
Tā jau ir - gribas, lai izlido, bet ceļi trīc, kā nu būs

- roosaluristaja
Made wrote:Gāju pa ielu Rīgas VEF mikrorajonā. Satiku lielu saucošu putnabērnu gandrīz uz braucamās daļas, no augšas viņam atsaucās lielais putns. Iemānīju sētas ielokā pie mājas ieejas durvīm, lai nav uz ceļa, domāju - ja noķertu, pārliktu pāri sētai, vismaz "dārzā" staigātu. Viņš no bezizejas pacēlās spārnos un lidoja tieši uz mani, labi, ka pacēlās augstāk un tīri mierīgi aplidoja pāri mašīnām un prom no ceļa, visu laiku saukdams. Un tad ieskatījos, ka otrā sētā staigā vēl viens. Nu jā, lielajiem jumtaputniem (kaijas? zīriņi?) sākas bērnu izlidošanas laiks. Reizēm notiek traģiska bērnu krišana. Un nekad jau nezini, cik nopietni tas ir tādam raibam vistas lieluma putnam, kas paskrien uz garajām kājām pa pagalmiem, trotuāru malām un ielām, bet gaisā neceļas. Paskatījos, ka tie bērni pa jumtiem kur nu kurais, lielie lidinās apkārt vai stāv uz skursteņiem saukdami, ģimenes krustu šķērsu laikam bērnus gana.
Ja vistas lieluma - tad tās ir sudrabkaijas. Bieži ligzdo Rīgā uz jumtiem. Ja vecie putni ir tuvumā, tad lielai panikai nav iemesla.
Sudrabkaiju mazuļus esmu cēlusi ārā no pagrablogu nišas (uzmanīgi uz sniega lāpstas), vēl nezinu, vai bērni būtu tikuši ārā.
Nākamajā dienā šie mācījās lidot - devu ceļu, jo manevrēja tie neveikli
.
Ezi arī izcēlu no tādas nišas.
Nākamajā dienā šie mācījās lidot - devu ceļu, jo manevrēja tie neveikli

Ezi arī izcēlu no tādas nišas.
-
Visiem-gan lieliem,gan maziem.Pus-pa-jokam un pus-pa-nopietnam.
Pasaka Nr.2.
Beidzot pienācis laiks-velku atkal ārā savu slotu un lidoju ciemos pie Durberta.Ja pirmo reizi viņš mani sagaidīja ar savu neuzticīgo acu skatu,tad tagad mani ieraudzījis,vēlīgi izpleta savus spārnus,pielieca galvu,spiegdams un klikinādams teica:,,Sēdi."Slotu atstutēju pret egles zaru,kājas pārkāru pāri malai,un mēs atkal skatījāmies uz ozolu.,,Tavējie",es klusu teicu.Klusums.Pēkšņi viņš piecēlās,izslējās un teica:Jā,manējie.Un vienmēr tie būs manējie."
Ļāvu viņam turpināt,jo galu galā viņa novads,viņa pils.Es te tikai ciemiņš.Atcerējos,ka savā tarbiņā biju ielikusi reņģīti.Kur dabūju?Nu protams,ka nopirku. Durberts to ieraudzījis sāka grozīt galvu uz visām pusēm un skaļi ar savu klik-klik-kli-smieties:Nu,raganiņ,vai tad tā ir zivs?Paskat kādas man te Durbe un Roberts nes.Bet nu paldies,paldies,Tu esi īsts draugs."
Vējš svilpoja,plivināja manu matu ērkuli un Durberta brīnumskaistās visu toņu brūnganās spalvas.Mani urdīja viens jautājums,tas pats kas jūs urda-Kad būs pirmais lidojums?Dīdījos un domāju-nu kā lai viņam to pavaicā.Jo visu laiku atrodoties viņam blakus,nepameta sajūta..ka viņš visu,visu zin.Zin,kad būs lietus,zin kāds būs vējš,kad jānoguļas,kad jāizslejas.Sāku skaitīt savu penteri:,,Pret rietumiem,pret ziemeļiem..."
Un tad atskanēja viņa monologs:"Jā,pret visiem vējiem un pa visiem vējiem,pret sauli un pret mēnesi būs mans ceļš.Pret zvaigznēm un ar zvaigznēm būs mans lidojums.Ar saules un ar mēness spēku pacelšos un izjutīšu īsteno brīvību.Tādi mēs,raganiņ,esam,un tas ir mūsu ceļš-plašuma un brīvības ceļš.Bet es te vēl atgriezīšos,es noteikti pie Jums atgriezīšos-jo te ir mana pils.Nekas jau nebeidzas,viss tikai turpinās.Bet nu lido!"
Jutu ka manās raganiskajās acīs sariešas asara,Durberts ar labo spārnu notrausa to,un es sapratu,ka tie ir īstie vārdi.
Ka viss tikai sākas.
Pasaka Nr.2.
Beidzot pienācis laiks-velku atkal ārā savu slotu un lidoju ciemos pie Durberta.Ja pirmo reizi viņš mani sagaidīja ar savu neuzticīgo acu skatu,tad tagad mani ieraudzījis,vēlīgi izpleta savus spārnus,pielieca galvu,spiegdams un klikinādams teica:,,Sēdi."Slotu atstutēju pret egles zaru,kājas pārkāru pāri malai,un mēs atkal skatījāmies uz ozolu.,,Tavējie",es klusu teicu.Klusums.Pēkšņi viņš piecēlās,izslējās un teica:Jā,manējie.Un vienmēr tie būs manējie."
Ļāvu viņam turpināt,jo galu galā viņa novads,viņa pils.Es te tikai ciemiņš.Atcerējos,ka savā tarbiņā biju ielikusi reņģīti.Kur dabūju?Nu protams,ka nopirku. Durberts to ieraudzījis sāka grozīt galvu uz visām pusēm un skaļi ar savu klik-klik-kli-smieties:Nu,raganiņ,vai tad tā ir zivs?Paskat kādas man te Durbe un Roberts nes.Bet nu paldies,paldies,Tu esi īsts draugs."
Vējš svilpoja,plivināja manu matu ērkuli un Durberta brīnumskaistās visu toņu brūnganās spalvas.Mani urdīja viens jautājums,tas pats kas jūs urda-Kad būs pirmais lidojums?Dīdījos un domāju-nu kā lai viņam to pavaicā.Jo visu laiku atrodoties viņam blakus,nepameta sajūta..ka viņš visu,visu zin.Zin,kad būs lietus,zin kāds būs vējš,kad jānoguļas,kad jāizslejas.Sāku skaitīt savu penteri:,,Pret rietumiem,pret ziemeļiem..."
Un tad atskanēja viņa monologs:"Jā,pret visiem vējiem un pa visiem vējiem,pret sauli un pret mēnesi būs mans ceļš.Pret zvaigznēm un ar zvaigznēm būs mans lidojums.Ar saules un ar mēness spēku pacelšos un izjutīšu īsteno brīvību.Tādi mēs,raganiņ,esam,un tas ir mūsu ceļš-plašuma un brīvības ceļš.Bet es te vēl atgriezīšos,es noteikti pie Jums atgriezīšos-jo te ir mana pils.Nekas jau nebeidzas,viss tikai turpinās.Bet nu lido!"
Jutu ka manās raganiskajās acīs sariešas asara,Durberts ar labo spārnu notrausa to,un es sapratu,ka tie ir īstie vārdi.
Ka viss tikai sākas.