Diskusijas

Locked
Maz-ko-zinu

Re: Diskusijas

Post by Maz-ko-zinu »

Sakarā ar Sergeja Jevstifejeva slaidrādi... Kas tas par augu, ko mums demonstrē 4:33? Iepriekšējā kadrā viens tāds no zemes bija izspraucies.
Raganiņa, kas par zālīti? :D
Made

Post by Made »

Maz-ko-zinu - tā ir sēne :) Domāju, ka Ravenela mutīne (Mutinus ravenelii) Esmu to Purvciemā ielasmalas zālājā redzējusi, laikam tāda melnzeme bija uzbērta.
http://www.la.lv/zemestauku-radiniece-2

Te ir vairākas bildes, salīdzinājums ar suņu mutīni un lejā saite uz lielisku Delfu bildi, kur tā tikko "izšķīlusies" (he, tāpēc tai vieta te pie putniem :P )
http://www.senes.lv/species/mutinus_ravenelii.htm

un jā - mūsu pašu mājās Dabas datos var meklēt to nosaukumu un skatīties, vai ir
http://dabasdati.lv/lv/seek/Ravenela+mut%C4%ABne/
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Paldies, Made par skaidrojumu.
Izlasīju. Sapratu, ka nemaz jau tāds liels retums tas augs, kas izrādījās sēne, nav.
Tad kāpēc mums to īpaši izcēla? Vai tam ir vai, iespējams - tiek piedēvētas, kādas ārstnieciskas īpašības?
Made

Post by Made »

Nezinu, laikam viņiem likās "dikovina" :))
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Man tas raisa fantāzijas par tautas nostāstiem un ticējumiem. Kā par degunradža ilkņa pulverīti un līdzīgiem "brīnumlīdzekļiem".
Pasvītroju, tās ir tikai manas fantāzijas. Priekš kam tad ņema?
pelecite

Post by pelecite »

Lūdzu, vai man kāds var izskaidrot, kā notiek gredzenotā putna atpazīšana pēc kāda laika? Kaut vai nākošajā gadā. Kā nolasa gredzena datus? Man ir skaidrs, ka pavisam vienkārši to izdara putniņam, kurš ir gājis bojā un ir atrasts gredzens, bet kā var izsekot bez raidītāja dzīvam putnam?
melisa

Post by melisa »

Jautājums Verotājai:
Kā jaunie ērgļi apgūst medījuma iegūšanas prasmes - kurā vietā, kādā veidā nomedīt zivi? Vai šīs prasmes viņiem kaut kādā veidā parāda vecāki? Vai paši visu to apgūst instinktīvi? Kā Durberts iemācīsies ķert zivis?
Vērotāja

Post by Vērotāja »

pelecite wrote:Lūdzu, vai man kāds var izskaidrot, kā notiek gredzenotā putna atpazīšana pēc kāda laika? Kaut vai nākošajā gadā. Kā nolasa gredzena datus? Man ir skaidrs, ka pavisam vienkārši to izdara putniņam, kurš ir gājis bojā un ir atrasts gredzens, bet kā var izsekot bez raidītāja dzīvam putnam?
Īsti nesaapratu jautājumu. Ja runa par konkrētu putnu, tad konkrētam putnam bez raidītāja nekā nevar izsekot.
Par gredzeniem vispār - gan ornitologi, gan putnu vērošanas entuziasti nolasa gredzenus dažādos apstākļos. Kā tehniskus līdzekļus izmanto tālskati. Ir gredzenošanas sistēmas un pēc nolasītā gredzena ir zināms kurā valstī gredzenots putns. Par nolasītu gredzenu tiek zņots un ornitologs uzzin, ka, piemēram, Durberta gredzens nolasīts teiksim Igaunijā (nākošgad). Tāpēc gredzenus taisa lielus, krāsainus un ar viegli saredzamiem burtiem un cipariem, lai nolasīšana būtu iespējami efektīgāka.
Te piemēram vietne ziņojumiem http://www.cr-birding.org/lv

Savu artavu gredzenu nolasīšanā dod arī webkameras. Teiksim 2013.gadā jūras ērgļu ligzdā neviens tā arī neapmetās, taču ligzda izrādījās uz jūras ērgļu "Brodvejas" un tika nolasīti daudz ērgļu gredzeni.
Lūk Jāņa Ķuzes komentārs 2013.gadā:

Sveiki!

Paldies par ziņu!
Šis novērojums tiešām ir pārsteigums, pirmajā brīdī domāju, ka tas ir tas pats 2007. gada izcelsmes putns, kas te ligzdā atrādījās 2. aprīlī (ērglis, kas stāvēja sniegā, gredzena numurs V461), bet tomēr šis ir cits! Gredzens Nr. V460, ērglis ir gredzenots 30.05.2007. Engures ezera apkārtnē. Šis ir pirmais šī gredzena nolasījums!

Kopumā līdz ar to šajā ligzdā šopavasar nolasīti jau 5 gredzeni, kas ir necerēti daudz - vienam Lietuvas izcelsmes putnam un četriem vietējiem. Te ir īss kopsavilkums:

1) 28.02 atlidoja nepieaudzis LT izcelsmes putns (gredzenots 23.06.2009.);
2) 02.04 - jau pieminētais V461 (gredzenots 31.05.2007. Usmas ezera apkārtnē);
3) 07.04 - B520 (gredzenots 06.06.2009. rajonā starp Kuldīgu un Usmas ezeru);
4) Tajā pašā dienā atlidoja - G451 (vietējā pāra mātīte, kas ir gredzenota 22.06.1997. pie Sātiņu zivju dīķiem);
5) 10.04 (šodien) - V460..

http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... 7&start=40

Igaunijā dažas ziemas iepriekš lika webkameras pie vietas, kur tika baroti ērgļi un izdevās nolasīt daudzus gredzenus. Ne bez mūsu kolēģu - LK forumiešu palīdzības.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Vērotāja

Post by Vērotāja »

melisa wrote:Jautājums Verotājai:
Kā jaunie ērgļi apgūst medījuma iegūšanas prasmes - kurā vietā, kādā veidā nomedīt zivi? Vai šīs prasmes viņiem kaut kādā veidā parāda vecāki? Vai paši visu to apgūst instinktīvi? Kā Durberts iemācīsies ķert zivis?
Nekad neesmu lasījusi, ka kāds no vecākiem būtu mācījis jaunajam ērglim medīt. Instinkti noteikti nostrādā, jau tagad Durberts ar nagiem dažbrīd imitē zivs saķeršanu. Taču pēc izlidošanas Durberts uzreiz nespēs medīt, tā prasme attīstīsies aptuveni divu mēnešu laikā. Līdz tam Roberts nesīs bērnam zivis tāpat kā līdz šim. Zivis bērns var saņemt gan ligzdā, gan tuvu ligzdai.
melisa

Post by melisa »

Vērotāja wrote:
melisa wrote:Jautājums Verotājai:
Nekad neesmu lasījusi, ka kāds no vecākiem būtu mācījis jaunajam ērglim medīt. Instinkti noteikti nostrādā, jau tagad Durberts ar nagiem dažbrīd imitē zivs saķeršanu. Taču pēc izlidošanas Durberts uzreiz nespēs medīt, tā prasme attīstīsies aptuveni divu mēnešu laikā. Līdz tam Roberts nesīs bērnam zivis tāpat kā līdz šim. Zivis bērns var saņemt gan ligzdā, gan tuvu ligzdai.
Paldies!
pelecite

Post by pelecite »

Paldies, Vērotāja, par atbildi! Apmēram kļuva skaidrs. Es nesapratu, kā, piemēram, var zināt, ka jaunā māmiņa ir Berta(nosacīti), ja gredzenu apskatīt ir grūti.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

pelecite wrote:Paldies, Vērotāja, par atbildi! Apmēram kļuva skaidrs. Es nesapratu, kā, piemēram, var zināt, ka jaunā māmiņa ir Berta(nosacīti), ja gredzenu apskatīt ir grūti.
Ja gredzenu nav iespējams nolasīt, tad uzzināt, ka tā ir Berta nevar.
Tomēr novērotajs noteikti redzēs gredzena krāsas un ziņos, ka tur-un-tur redzēts Latvijā gredzenots jūras ērglis.
Tāpēc gredzeni mūsdienās tiek veidoti iespējami labi redzami un salasāmi.

Putna gredzenošana nenozīmē, ka par viņa gaitām noteikti būs nākotnē kas zināms. Procentuālā atdeve nav 100%. Te mūsu speci izteica dažādus viedokļus par atdevi - tas ir par ziņotiem nolasījumiem. Mazputniņiem tie esot 10%, lieliem putniem ievērojami vairāk.
roosaluristaja

Post by roosaluristaja »

Vērotāja wrote:
pelecite wrote:Paldies, Vērotāja, par atbildi! Apmēram kļuva skaidrs. Es nesapratu, kā, piemēram, var zināt, ka jaunā māmiņa ir Berta(nosacīti), ja gredzenu apskatīt ir grūti.
Ja gredzenu nav iespējams nolasīt, tad uzzināt, ka tā ir Berta nevar.
Tomēr novērotajs noteikti redzēs gredzena krāsas un ziņos, ka tur-un-tur redzēts Latvijā gredzenots jūras ērglis.
Tāpēc gredzeni mūsdienās tiek veidoti iespējami labi redzami un salasāmi.

Putna gredzenošana nenozīmē, ka par viņa gaitām noteikti būs nākotnē kas zināms. Procentuālā atdeve nav 100%. Te mūsu speci izteica dažādus viedokļus par atdevi - tas ir par ziņotiem nolasījumiem. Mazputniņiem tie esot 10%, lieliem putniem ievērojami vairāk.
Man slinkums meklēt, kur par to bija runa un pats diži nezinu, jo ar gredzenošanu neaizraujos, bet manuprāt mazputniņiem atgriezeniskā saite nav vairāk par 1%. Lielākiem putniem tas ir atkarīgs no tā, vai runa ir par krāsainajiem gredzeniem vai parastajiem metāla. Krāsainos tiešām var nolasīt daudz: kaijas - izgātuvēs, zosis un gulbji - vietās, kur tie apstājas atpūsties migrāciju laikā vai ziemošanas vietās, ērgļi - vietās, kur tie ziemās barojas ar speciāli izliktu vai nejauši atrastu maitu utml. Bet, ja runā par parastajiem metāla gredzeniem, tad šaubos, ka arī lielajiem putniem sanāks 10%
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Atvaino, Lianaliesma, bet es pats tādu laiku atpakaļ rakstīju, ka šeit ir forums latviešu valodā, un es nerakstu šeit krievu, mozambikāņu, maoru, angļu...valodā. Priekš tam ir forumi viņu valodā, un tāpēc nav jāapvainojas. Mēs taču neesam šeit lai kašķētos, bet patīkami pavadīt laiku. Uztraukumiem te tāpat pietiek iemeslu. Lianaliesma! Lūdzu, LŪDZU saproti mani pareizi. Davaite žitj družno /dzīvosim draudzīgi/! Galu galā Vērotāja, Tu, un varbūt vēl kāds esiet tie vaļi, uz kuriem ŠĪ pasaulīte turas. :P
Last edited by MĀRIS on 19 Jun 2015 18:31, edited 1 time in total.
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Lianaliesma
Arī tematiski tavs ieraksts lieliski iederētos šeit Diskusiju telpā.
Vai piekrīti?
Nemaz jau nerunājot par manām problēmām ar meteolapu, kurām īstā vieta būtu pie Jautājumiem un atbildēm :D
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Paldies, Māri, biju lasījusi Tavu komentāru, bet neiedomājos, ka tas varētu attiekties uz mani.
Jo es parasti rakstu savu tekstu latviski un, tikai ilustrējot teikto, citēju kādu interesantu citu forumu komentāru angliski, jo tā ir pieņemts - nevis atstāstīt, bet citēt.
Tā kā liela daļa saprot angliski, tad vairs netulkoju, ko darīju agrāk un kas man aizņēma daudz laika, turklāt diezgan nevajadzīgi, jo maz cilvēku interesē vērojumu detaļas.
Man liekas, ka tas tomēr nav temats sūdzībai, bet gan vai nu personiskai vēstulei ar lūgumu iztulkot sīkāk - un tad tā ir otrā poga no kreisās, apakšā - vai šāds lūgums diskusiju tēmā, kā to tagad dari Tu, Māri.
Turklāt, ja kāds komentārs liekas par garlaicīgu vai nesaprotamu, var taču to ignorēt. Sūdzību poga, manuprāt, attiecas uz apvainojumiem vai rupjībām.

P.S. Turklāt, biju domājusi, ka izdaru labu darbu, citējot un īsumā apkopojot kādu interesantu informāciju no plašā LK foruma ;)
Last edited by Lianaliesma on 19 Jun 2015 20:09, edited 3 times in total.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Nieki par valodām un meteo lapām. Te ir ieperinājies - Страхование Торговых центров, kam, nudien, te nebūtu jābūt. Gan jau acīgie moderatori pamanīs :)
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Maz-ko-zinu wrote:Lianaliesma
Arī tematiski tavs ieraksts lieliski iederētos šeit Diskusiju telpā.
Vai piekrīti?
Nemaz jau nerunājot par manām problēmām ar meteolapu, kurām īstā vieta būtu pie Jautājumiem un atbildēm :D
Nu nepiekrītu.
Tēma par Durbes&Roberta ligzdu tomēr attiecas tikai uz viņiem konkrēti. Tas, kāda ir putnu izturēšanās pēc gredzenošanas, ir pētāma lieta un noteikti to kāds gribēs salīdzināt gadu pēc gada, lai izdarītu secinājumus un citā diskusiju tēmā tos komentārus nevarēs vairs atrast.

Par meteolapas nolasīšanas studijām - tur man gan Tev jāpiekrīt.

Bet liekas, ka tieši Moderators to izlemj.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Sūdzības, rupjības! Galu galā mēs paši šo pasaulīti ,šeit, forumā, veidojam, un kādu nu mēs viņu šeit radīsim, tāda viņa būs, ar visām labestības izpausmēm, negācijām, mīlestību, naidu.....! Davai, nesitīsim! Smaidīsim! :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

lianaliesma
Varbūt es ko jaucu, bet tos tekstus no LK jau nu nekādi nevar saukt par novērojumu.
Tie bija prātojumi, kas būs, kas nebūs un nekādu konkrētu pienesumu tas pētniekiem nedos. Es domāju, ka pētnieki jau pamanīja neparedzētās īpatnības Durbes uzvedībā un noteikti izdarīs secinājumus.
Tāpēc es palieku pie sava viedokļa.
Neņem ļaunā.
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”