Bet varbūt tādēļ radās šī leģenda? Bērns redzēja, ka stārķis izmet no ligzdas baltu vīstokli (pusdzīvu stārķēnu), bet kāda asprāte bērnam pateica - redz, stārķis tev atnesa brālīti. Nu lai nav par dzemdībām un visu pārējo jāstāsta.Elina wrote:Man par to bija pārdomas... tiesa nedaudz citā kontekstā. Zinot, ka viņi mēdz izmest savus bērnus no ligzdas, kuram ienāca prātā viņiem uzticēt cilvēkbērnus?!Dace F wrote:Protams, ka stārķi labāk pacieš cilvēkus, - viņi taču nes cilvēkbērnus
Melnie stārķi Latvijā, 2015 (Zīle un Ozols)
Re: Melnie stārķi Latvijā, 2015 (Zīle un Ozols)
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Hmm... laba ideja. It īpaši ņemot vērā cik patiesība brutālas bija lielākā daļa no pasakām pirms viņas tika padarītas "maigākas", piemēram, Sarkangalvīte un vilks, Ansītis un Grietiņa vai Apburtā princese.Vērotāja wrote: Bet varbūt tādēļ radās šī leģenda? Bērns redzēja, ka stārķis izmet no ligzdas baltu vīstokli (pusdzīvu stārķēnu), bet kāda asprāte bērnam pateica - redz, stārķis tev atnesa brālīti. Nu lai nav par dzemdībām un visu pārējo jāstāsta.
Es beigās aizgāju un pameklēju informāciju kāpēc tas ir tā, bet daži varianti ir pietiekami nepatīkami, lai varbūt labāk šeit neliktu. Ja ņem vērā punktu foruma noteikumos par bērnu klātbūtni forumā.
Hmm... tagad Tu izraisīji ziņkārību, Elina... Gan jau tik mazi bērni te nav, ka nevarētu mazliet padalīties par tām pasakāmElina wrote: Es beigās aizgāju un pameklēju informāciju kāpēc tas ir tā, bet daži varianti ir pietiekami nepatīkami, lai varbūt labāk šeit neliktu. Ja ņem vērā punktu foruma noteikumos par bērnu klātbūtni forumā.

- Lianaliesma
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus.
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.

Šie varianti gan ir ātrās meklēšanas rezultātiSunshine wrote:Hmm... tagad Tu izraisīji ziņkārību, Elina... Gan jau tik mazi bērni te nav, ka nevarētu mazliet padalīties par tām pasakāmElina wrote: Es beigās aizgāju un pameklēju informāciju kāpēc tas ir tā, bet daži varianti ir pietiekami nepatīkami, lai varbūt labāk šeit neliktu. Ja ņem vērā punktu foruma noteikumos par bērnu klātbūtni forumā.

Varianti:
- Laiks, kad stārķi atgriežas no siltajām zemēm, sakrīt ar laiku, kad pasaulē nāk Vasaras saulgriežos ieņemtie bērnie (auglības svētki

- Vācijā stārķi tiek asociēti ar bērniem, kas ir piedzimuši nedzīvi vai arī ar veselības traucējumiem. Skāde parasti tika nodarīt, jo stārķi bērnu pa ceļam nometa, vai arī to izdarīja, lai atriebtos par ģimenes pāri darījumiem. Šī ideja esot arī apspēlēta Hansa Kristiana Andersena pasakā "Stārķis", kur mazs puika pasmējās par stārķi. Vēlāk stārķis atriebās puikas ģimenei, atnesot nedzīvu mazuli.
- Cits Vācijas variants ir saistīs ar stārķu akmeņiem" (Adeborsteine). Vienā versijā bērnus atrada alās vai purvos pie "stārķu akmeņiem". Citā versijā bērni izšķiļas no šiem akmeņiem. Bērni pār savu plecu met melnbalto akmeni un izsaka stāķim vēlmi pēc brālīša vai māsiņas. Vēl vienā versijā "stārķu akmeņi" bija akemņi uz kuriem lika apžāvēties bērnus pēc tam, kad viņus izvilka no jūras.
- Dānijā ticis uzskatīts, ka, ja jaunā māmiņa ir piesieta pie gultas neilgi pirms bērna dzimšanas, tad viņai ir iekodis stārķis
- Grieķu mitoloģijā stārķis ir vairāk uzskatīts par bērnu zagli
- Ēģiptiešu mitoloģijā stārķis parasti reprezentēja cilvēka dvēseli. Stārķa atgriešanās nozīmēja, ka arī dvēsele ir atgriezusies. Ja dvēsele ir atgriezusies, tad tai ir atkal iespēja ieņemt dzīva cilvēka veidolu.
Avoti (angļu val.):
http://www.planetofbirds.com/the-white- ... baby-story
http://www.todayifoundout.com/index.php ... ng-babies/
Last edited by Elina on 12 Jun 2015 22:52, edited 1 time in total.
- Ligzdas gariņš
Putnu dzīves iepazīšana un mīlestība uz tiem vieno cilvēkus.
9-gadīgā Puķīte.........Sunshine wrote:Hmm... tagad Tu izraisīji ziņkārību, Elina... Gan jau tik mazi bērni te nav, ka nevarētu mazliet padalīties par tām pasakāmElina wrote: Es beigās aizgāju un pameklēju informāciju kāpēc tas ir tā, bet daži varianti ir pietiekami nepatīkami, lai varbūt labāk šeit neliktu. Ja ņem vērā punktu foruma noteikumos par bērnu klātbūtni forumā.

Mazais Zīļuks TĀ izvicināja spārnus un ... neapgāzās! 

Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
-
22:15 Viens Z piecēlies,vicina spārnus,solīti pasper.Kad viņi tā dara izskatās pēc tādām vecākām kundzēm,kam aubes uz galvas,un tad tādās baltās zeķubiksēs,naktskreklos ar rišām mēģina steberēt pēc vakara tējas.Apsveicu ar mūža gredzenu-truļļaļļa.
- Ligzdas gariņš
Sveika raganiņ prieks tevi atkal satikt,sailgojos jau pēc tevis un taviem jokiemRagana neparastā wrote:22:15 Viens Z piecēlies,vicina spārnus,solīti pasper.Kad viņi tā dara izskatās pēc tādām vecākām kundzēm,kam aubes uz galvas,un tad tādās baltās zeķubiksēs,naktskreklos ar rišām mēģina steberēt pēc vakara tējas.Apsveicu ar mūža gredzenu-truļļaļļa.

Elīna, paldies, ļoti interesantas leģendas 

-
10-gadīgaHildiņa wrote:9-gadīgā Puķīte.........Sunshine wrote: Hmm... tagad Tu izraisīji ziņkārību, Elina... Gan jau tik mazi bērni te nav, ka nevarētu mazliet padalīties par tām pasakām

Bet tā jau tikai pie Durberta.
Lapas apakšā paskaties http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... start=1100Maz-ko-zinu wrote: 10-gadīga
-
Nu, jā. Ko tad tagad, nedzēsīs tak ārā? Lai paliek, kā ir.Vērotāja wrote:Lapas apakšā paskaties http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... start=1100Maz-ko-zinu wrote: 10-gadīga
Un man šķiet, ka jaunatne te nāk pašizpausties, daudz mazāk lasīt.
Uzreiz atvainojos, ja mans teksts kādu nepelnīti ir aizvainojis.
Un Vērotāja varētu izdzēst, man nebūtu iebildumi.
Nu, kas zin, pati esmu patiesībā tikai vēl bērns, pateicoties vienai skolotājai, kura man parādija Mētras un Mačo ligzdas tiešraidi, esmu nokļuvusi tik tālu, cik tagad esmu! Liels paldies šai skolotājai! Šī putnu vērošana tiešām ir labā atkarība, man patīk!!Maz-ko-zinu wrote: Nu, jā. Ko tad tagad, nedzēsīs tak ārā? Lai paliek, kā ir.
Un man šķiet, ka jaunatne te nāk pašizpausties, daudz mazāk lasīt.
Uzreiz atvainojos, ja mans teksts kādu nepelnīti ir aizvainojis.
Un Vērotāja varētu izdzēst, man nebūtu iebildumi.

Starp citu ļoti daudz bērniem interesē šī visa ērgļu, stārķu vērošana, tikai liela daļa nav tik aktīvi tajā, lai reģistrētos forumā, bet mājās noteikti skatās!

Pedodiet, ne par tēmu!

- Lianaliesma
13.jūnijs
Labrīt!
6.56 Barošana

7.05 Vērtīgas norādes dienas darbiem Zīļukiem no mammas Zīles

7.20 Sākam ar ligzdas kārtošanu

Labrīt!
6.56 Barošana

7.05 Vērtīgas norādes dienas darbiem Zīļukiem no mammas Zīles

7.20 Sākam ar ligzdas kārtošanu

Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa

- Ligzdas gariņš
11.55 Lielais Zīļuks maziem solīšiem apgāja apkārt brālim.

Putnu dzīves iepazīšana un mīlestība uz tiem vieno cilvēkus.