Lielie dumpji Latvijā 2015
-
Re: Lielie dumpji Latvijā 2015
15:09 - soreiz ilgi ligzdā.
Aizgāja 15:12. Bija neparasti ilgi ligzdā - 25 min. gandrīz.
Re, kā viņa ienāca
Aizgāja 15:12. Bija neparasti ilgi ligzdā - 25 min. gandrīz.
Re, kā viņa ienāca
- roosaluristaja
Uz šo jautājumu es diemžēl nevaru precīzi atbildēt. Mana specializācija ir pūces, nedaudz dienas plēsīgie putni. Dumpji līdz šai kameras sezonai man bija stipri tumša bilde. Tomēr es pieļauju, ka dumpjiem niedres nebūt neliekas tik viscaur vienādas kā mums. Es šaubos ka viņi, meklējot ligzdu, nepārtraukti pielieto kaut kādu navigāciju kā migrāciju laikā.Vērotāja wrote:[
Diemžēl par lielajiem dumpjiem zināšanas ir tikai wikipēdijas datu līmenī. Skatamies pirmo reizi.
Bet Jūs nedaudz pagaidiet, noteikti ienāks vai nu šī projekta autors Jānis R vai mūsu ilggadējais procesu skaidrotājs - ornitologs roosaluristaja un atbildēs.
Nedaudz pacietības, viņu darbs acīmredzot nav pie datora, tāpēc ieskatās, kad tas ir iespējams.
Iespējams Jānis R. še iegriezīsies un varēs paskaidrot labāk.
- Brūnā Lācene
Tad man ir jautājums: ja paaugušies dumpēni klejo pa niedrāju, kā viņi sarunā randiņu ar mātī- barotāju? Ligzdā?Maz-ko-zinu wrote:Mums te skaidroja, ka baro līdz 2-3, ja nemaldos, mēnešiem.Brūnā Lācene wrote:Nesaprotu: Ja dumpēni apmēram 2 nedēļu vecumā pamet ligzdu, tad no kā viņi pārtiek? Viņus joprojām baro māte, jeb cāļi paši ķer zivis? Pa kuru laiku viņi to iemācās? Līdz šim vēl nav redzēts, ka cāļi mēģinātu makšķerēt.
-
Var manīt, ka tiem ir skaļas balsis un ļoti laba dzirde.Brūnā Lācene wrote:Tad man ir jautājums: ja paaugušies dumpēni klejo pa niedrāju, kā viņi sarunā randiņu ar mātī- barotāju? Ligzdā?Maz-ko-zinu wrote:Mums te skaidroja, ka baro līdz 2-3, ja nemaldos, mēnešiem.Brūnā Lācene wrote:Nesaprotu: Ja dumpēni apmēram 2 nedēļu vecumā pamet ligzdu, tad no kā viņi pārtiek? Viņus joprojām baro māte, jeb cāļi paši ķer zivis? Pa kuru laiku viņi to iemācās? Līdz šim vēl nav redzēts, ka cāļi mēģinātu makšķerēt.
Esmu jau vairākkārt pārliecinājusies, ka dumpēni ātrāk sadzird Dumpes tuvošanos, kā mūsu jūtīgajā mikrofonā un manā datorā uz lielu skaļumu uzlikto tuvošanos sadzirdu es.
-
16:21 - jau atkal dumpēni vītero vai pogo. Izstiepjas, mutes puspavērtas un rīklītes vibrē. Skaņu nedzird.
Bildē to nevar redzēt. Tad vajag video. Bet es nemāku.
Bildē to nevar redzēt. Tad vajag video. Bet es nemāku.
-
17:10 - atkal kas draudīgs.
Mazie skaļi vervelē, buldurē, izstiepušies gari un piepūtušies.
17:20 - atkal tas pats.
17:43, 17:44 - atkal.
Bet Dumpe neradās.
Mazie skaļi vervelē, buldurē, izstiepušies gari un piepūtušies.
17:20 - atkal tas pats.
17:43, 17:44 - atkal.
Bet Dumpe neradās.
- Ligzdas gariņš
- Lianaliesma
18.29, 18.36 Abi mazie tik prātīgi. Viens otru apskata, paknābā. Kad liekas, ka kāds svešais, abi uzbož savas pudeļbirstes un bubina. Kad atkal miers mājās, mazākais pārkāra dupsi pār ligzdas malu un nokārtojās.

Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus.
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.

-
Kādas
tev bildes, lianaliesma!

-
Pārskrēju pāri pontu bildēm, lecot pāri trim-četrām-piecām, Dumpe nav bijusi kopš 15:12.
Paskatījos LK forumā un viņi arī par to spriež, ka Dumpe nav rādījusies jau vairāk kā 7 stundas. Ka tikai ar viņu nav kas noticis.Maz-ko-zinu wrote:Pārskrēju pāri pontu bildēm, lecot pāri trim-četrām-piecām, Dumpe nav bijusi kopš 15:12.
22:33 Kāds staigā... mazie iečiepstējās
22:35 Mamma mājās

22:36 Vakariņas, ko pavada salīzinoši izmisīgi, steidzīgi pīkstieni no dumpēnu puses
Redzot cik izmisīgi otrs mazais cenšās tikt pie vakariņām un kā Dumpiene viņu atraida, rodas iespaids, ka viņai bija slikta copes diena. Nav ko iedot?

22:45 Brunītis būtu gatavs gulētājs, bet Gaišais vēl ar vien prasa vakariņas. Dumpiene vairākas reizes viņu klaji atraidīja.
22:50 Mazie sagūluši zem mammas. Gaišais vēl ar vien ik pa brīdim dīc un prasa ēst. Brunītis izdod tādas sēcoši kliedzošas skaņas. Mamma neliekas ne zinis par abiem un bužina savas spalvas. Fonā atskan Liela Dumpja balss.
22:55 Visi guļ. Dažu brīdi atskan žēlabaini pīkstieni. Fonā Lielais Dumpis
- Ligzdas gariņš
Acīmredzot šamā ligzdā mazajiem jāpierod pie patstāvības jau agrā vecumā,galvenais mamma ir atkal mājās un visi čupiņā liekās uz naktsguļu.
Brūnā Lācene wrote:Tad man ir jautājums: ja paaugušies dumpēni klejo pa niedrāju, kā viņi sarunā randiņu ar mātī- barotāju? Ligzdā?Maz-ko-zinu wrote:Mums te skaidroja, ka baro līdz 2-3, ja nemaldos, mēnešiem.Brūnā Lācene wrote:Nesaprotu: Ja dumpēni apmēram 2 nedēļu vecumā pamet ligzdu, tad no kā viņi pārtiek? Viņus joprojām baro māte, jeb cāļi paši ķer zivis? Pa kuru laiku viņi to iemācās? Līdz šim vēl nav redzēts, ka cāļi mēģinātu makšķerēt.
vai tad viņi neklejo visi bariņā, kopā a mammu?
- Ligzdas gariņš
8:00 Labrīt ,visiem! Dumpes nav mājās,mazie vieni paši stāv izslējušies pilnā augumā un vēro debesis 

- Lianaliesma

8:22 viens mazais dumpēns aizbrien pa kreisi
8:27 arī otrs uz to pusi ārā no ligzdas
8:27 arī otrs uz to pusi ārā no ligzdas
- Lianaliesma