Diskusijas

Locked
Made

Re: Diskusijas

Post by Made »

Puķīte wrote:Žēl tikai dikti ka vecāki neatgriežas labi jau ka zivis nes bet diezin vai viņam ar to pietiek :(
Tas ir Puķītei, ja viņa ienāks.
Elina wrote:Šobrīd Durberts ir vairāk kā 40 dienas vecs līdz ar to viņš pats spēj baroties ar ligzdā pienesto barību. Pieaugušam un aktīvam Jūras ērglim vajag aptuveni 500-600 gramus barības dienā. Ziemā, kad Jūras ērgļi ir mazāk aktīvi, viņiem pietiek ar 200-300 gramiem pārtikas. Durberts nav pieaudzis ērglis un, tā kā viņš vēl nelido un aktivitātes līmenis ir zemāks kā putnam, kuram pašam sevi ir jānodrošina ar barību, tad arī nepieciešamais barības daudzums ir zemāks.
Vērosim visi kopā, jo neviens jau nav visu zinošs.
Var pavērot, cik viņš pa dienu apēd. Vai, piemēram, 200 grami zivs varētu būt viena zivs? Puszivs?
Es tā sapratu no ierakstiem forumā, ja viņam vēders iziet stiprā šļācienā, tad ar veselību viss kārtībā, skatīsimies :)
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Vadzi, man tā vien šķiet, ka Durbe sēž šaipus kamerai un hlabic to tik pa laikam atslēdz, jo bieži vien kamera atslēdzas tieši tad, kad Durberts saspringti kaut ko vēro. Atslēdz, pielido, sabužina mazo un atkal prom. Kamera atsāk strādāt. Publika pie ekrāniem šņukst mutautiņos, Durbertiņš žēli skatās tālē. Par tumšajām naktīm vispār nerunāsim. Sēž visi trīs ligzdā, rimti gremo zivis un ķiķina spārnos par dīvainajiem, bezspalvu divkājiem.
mega2

Post by mega2 »

Vispār Durbei ir vairākas vietas,kur viņa var maskēties un palikt nemanāma mūsu acīm[kamerai].Esmu piefiksējusi to pašu egli,kurā ir ligzda--virs vai zem tās,vēl kameras labajā pusē ir vēl viena egle,kura nav tik labi redzama--tur pat ir novērots,ka ielido.Nu un protams,ka slavenais ozols,kurā viens no vecākiem uzturas regulāri,varbūt,ka arī ka abi.Tā,kā abi vecāki uzturas turpat tuvumā,protams ļoti gribētos redzēt Durbi ligzdā.Es saprotu,ka Durberts jāradina pie patstāvības un jāatstāj viens,bet kaut kā ļoti strauji tas notika un nu jau nedēļa [7dienas] pagājušas...... :cry:
Emotion

Post by Emotion »

Es saprotu,ka Durberts jāradina pie patstāvības un jāatstāj viens,bet kaut kā ļoti strauji tas notika un nu jau nedēļa [7dienas] pagājušas...... :cry: "

viņu pameta "pierast pie pastāvības" 32 dienu vecumā, kad īsti nesaprata ko darīt ar pienesto zivi, kā sadalīt, lai ēstu. Cik beidzot cālīts bij laimīgs, kad tētis viņu baroja, jo beidzot viņš dabūja ēst. Knakstīšanos nevar saukt par ēšanu. daudz, daudz par ātru.. nesagatavotu lielajai dzīvei.
Made

Post by Made »

Emotion ir Emotion :)
Pārnes nu uz šejieni ierakstus no galvenās lapas, kas ir cilvēciska interpretācija par to, kas redzams kadrā (piemēram, "šoks") un to, kas ir tīra attiecību skaidrošana ar Maz-ko-zinu bez nevienas saistības ar notikumiem ligzdā (jokoju, bet sava daļa nopietnības ir katrā jokā).
Emotion

Post by Emotion »

Made wrote:Emotion ir Emotion :)
Pārnes nu uz šejieni ierakstus no galvenās lapas, kas ir cilvēciska interpretācija par to, kas redzams kadrā (piemēram, "šoks") un to, kas ir tīra attiecību skaidrošana ar Maz-ko-zinu bez nevienas saistības ar notikumiem ligzdā (jokoju, bet sava daļa nopietnības ir katrā jokā).

paldies, Made, par ieteikumu! :D :D bet kautko būsi pārpratusi, jo attiecības gan ne ar vienu necenšos skaidrot :roll: esmu šeit, lai būtu kopā ar Durbertiņu un pārējiem ligzdu iedzīvotājiem.
Ragana neparastā

Post by Ragana neparastā »

:lol: :lol: Gribiet anekdoti?Ragana šodien paņēma lupu,un sāka pētīt ozolu.Ar to diez kas nebija.Tad paņēma kārtīgu jūrnieku binokli,un vēroja caur ekrānu ozolu. :lol: :lol: :lol:
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Ragana neparastā wrote::lol: :lol: Gribiet anekdoti?Ragana šodien paņēma lupu,un sāka pētīt ozolu.Ar to diez kas nebija.Tad paņēma kārtīgu jūrnieku binokli,un vēroja caur ekrānu ozolu. :lol: :lol: :lol:
Vai to video, kad Durbe ar Robertu pārojās? :lol: :lol: :lol:
Vērotāja tieši ielika video Jautājumu un atbilžu sadaļā.
Joks.
Ko tad tu tur redzēji, Ragana neparastā?
Elina

Post by Elina »

Neliels tulkojums no ames ieraksta LK forumā:

Džons Lovs savā grāmatā "Jūras ērgļu atgriešanās" raksta par Jūras ērgļu atjaunošanas programu Skotijā. Šīs programmas ietvaros no 1979. līdz 1982.gadam tika ziedoti vairāki aptuveni 8 nedēļas veci Jūras ērgļu mazuļi no Norvēģijas. Ērglēnus turēja putnu mājās, kas bija novietotas augstienēš, līdz viņi iemācījās lidot un tad tika atbrīvoti. Viņi lielākoties tika baroti ar tuvākajā apkārtnē pieejamo barību un maksimāli tika samazināts viņu kontakts ar cilvēku

Loves raksta (172.lpp): "Ērglēnu uzņemtais barības apjoms katru dienu ir atšķirīgs - sākot no nekā (parasti pēc bagātīgas maltītes iepriekšējā dienā) līdz pat vairāk kā 1.4kg. Atklāju, ka nebrīvē esošs ērglis uzņem barību, kuras svars ir vidēji 10% no viņa paša masas dienā, aptuveni 450-600g. Guzā var tikt uzkrāts pietiekams barības daudzums divām dienām, tomēr lielākā daļa no šīs barības tika sagremotas tuvāko stundu laikā. Pēc pārtikas uzņēmšanas nebrīvē esošie ērglēni mēdza letarģīski sēdēt, skatīties apkārt un kārtot spalvas."

Angļu teksts:
John Love writes in his book The return of the sea eagle about the reintroduction program of WTEs to Scotland (Cambridge University Press 1983). in this program WTEaglets were donated from Norway as about 8 weeks old in years 1979 - 1982. the eaglets were kept in aviaries in the highlands till they were able to fly and were released. they were fed with as natural local diet as possible so that they saw humans as little as possible.

Love writes (p. 172):
Quote:
The amount of food consumed by the eagles varied from day to day - from almost nothing (usually following a hefty meal the previous day) to over 1.4 kg. on average i found that a captive eagle would consume about 10 % of its own body weight per day, about 450-600 g wet weight. Two of 3 days' supply could be stored in in the crop but most of this would pass through the digestive system within few hours. once having fed, the captive eagles tended to sit lethargically, looking around and preening.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Paldies, Elīna!
Vērtīgi.
No tā mēs varam izsecināt, ka vakar Durberts ēda maz, nevis tāpēc, ka tas viņam būtu ļoti grūti, bet tāpēc, ka pēc aizvakardienas pierīšanās viņam ne īpaši arī gribējās. Ja nu vienīgi - nedaudz paknakstīties, īpaši neapgrūtinot sevi.
sanda

Post by sanda »

Biju nobažījusies, ka Roberts barošanas reizē nepārbaro Dubertu. Bērns tad ir ticis galā ar barības daudzumu:))
Made

Post by Made »

Elina wrote:Džons Lovs savā grāmatā "Jūras ērgļu atgriešanās"
Pameklēju internetā, kas tā ir par grāmatu :)

Image

Un uzgāju šajā vietnē smukas bildes par projektu, ar ērgļa "ķepu" tuvplānā :) tik pamatīga! (nez, vai putnam ir vienkārši kāja un detalizētāk nekā nav?)

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... coast.html
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Made,
Noteikti ir nagi. Un, domāju, ka pirksti - arī. Un tām spalvām arī ir kāds nosaukums - kājas apspalvojums vai kas līdzīgs. Un arī pirkstam vai nagam, kas uz aizmuguri, ir savs nosaukums. Es tikai tos nezinu.
P.S. Apskatīju un palasīju ielikto atsauci. Jāatzīstas godīgi, nezināju, ka pirkstu un nagu ir seši.
Pie tā uzskaitījuma, ko safantazēju augstāk, neredzot to kāju, noteikti jāpievieno kājas vai pēdas spilventiņi.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Woods :P :P :P

Mans liels paldies forumietei/forumietim Woods.
Nopietnas pārdomas, tieši tādas sagaidu dabas vērošanas tiešraides kameru kontekstā vērojumu komentāros. Un tad bez speciālistiem un brīvprātīgajiem atbalstītājiem informācijas apmaiņā ar sabiedrību neiztikt. Tieši cilvēku apzinīgums saskarsmē ar dabu taču ir tas, uz ko ar savu darbību aicina dabas zinātāji un speciālisti, amatieri un mīļi. Tad ir jēga ieguldītajiem līdzekļiem un darbam, un ir cerības, ka būs rezultāti – cilvēku labāka izpratne par savvaļas putniem nepieciešamajiem apstākļiem un cilvēku darbības tīšu vai netīšu apdraudējumu to izdzīvošanai. Mums jāsadzīvo ar dabu, un ir taču labi, ka par to izpratne aug.

Pakomentēšu Woods sacīto (kursīvā mans teksts):

1.Palasīju Igaunijas Ērgļu kluba mājas lapu par gredzenošanu. Tur teikts: "Depending on the species less than 1% of the ringed birds are found later".

Tātad, mazāk kā 1% gredzenoto putnu ir atrasti vēlāk. Lūk, tas ir tas, par man bija aizdomas – ka gredzenošana nevar dot cerēto plašo informāciju, jo nav nekādas garantijas, ka vēl reiz gredzenotais putns tiks satikts. Ja kāds to redzēs kaut kur pasaulē, vai piefiksēs gredzena numuru, vai ziņa nonāks līdz tiem, kas tieši par šo putnu grib ko zināt. Vai putns vispār izdzīvos, jo tieši pirmie gadi ir kritiskākie. Tātad no 100 gredzenotajiem putniem tikai 1 putnu izdodas atrast un saņemt kaut kādu atgriezenisko informāciju vēlāk. Tātad varbūt nav jēgas traucēt dabisko ligzdošanu visās šo 100 mazuļu ligzdās, radot stresa traumu vismaz 300 putnos, ar varbūtību par kaut kādu atgriezenisko saiti no 1 putna.

2.Pie Protection/Aizsardzība igauņu klubs uzskaita: "There are three main directions in the protection of eagles: habitat protection, monitoring and spreading information among people."

Tātad, Izšķir 3 galvenos virzienus ērgļu aizsardzībā: izplatības vietas aizsardzība, monitorings/vērošana un sabiedrības informēšana. Priecājos par to, jo šādā tandēmā aizsardzības pasākumiem tiešām nevar nebūt rezultātu!

3.Es saprotu, ka Latvijas ornitologiem nepietiek cilvēkresursu un īpaši nav laika sabiedrības izglītošanai, bet būtu tiešām ļoti lietderīgi. ... jo rodas iespaids, ka neviens nezina, ko dara, jo uz būtiskajiem jautājumiem neviens neatbild. Piemēram, kādi ir noteiktie konkrētie kritēriji un skaiti katrai sugai, lai sāktu ieviest aizsardzības pasākumus? Kamēr tāda info neeksistē, nevar teikt, ka gredzenošana ir saistīta ar aizsardzības pasākumu ieviešanu.

Tās ir atrunas, jo sabiedrība, vismaz liela tās daļa, nav tik daudz jāizglīto, cik emocionāli jāuzrunā un jādod iespēju iesaistīties labajos darbos brīvprātīgiem. Jāuzņemas tādu kā lokomotīves lomu. Man, piemēram, kā dabas draugam nemaz negribas zināt visu zinātnisko informāciju par putniem vai citiem dzīvniekiem, tāpat kā par augu valsti! Es vienkārši gribu, lai cilvēks - un tai skaitā arī es - nenodara postu citām dzīvām radībām tīšuprāt vai nezinot. Es gribu labot jau nodarīto. un palīdzēt izplatīt informāciju, ar ko cilvēki var nodarīt šo postu, pat negribot. Un es gribētu, lai vēloties darīt labu, mēs vēlreiz nenodarām sliktu. Tāpēc es labprāt paļaujos uz speciālistu specifiskajām zināšanām un priecājos par mūsu iespējamo sadarbību, aizsargājot dabu. Turklāt, brīvprātīgie ne-ornitologi bieži vien ir labāki plānotāji, organizatori un darbu vadītāji nekā paši speciālisti ornitologi. Nepieciešama plaša sabiedrības sadarbība. Par to norāda kaut vai tas, cik sarežģīti vispār pasaulē viss notiek ar sabiedrības informēšanu par dabai draudzīgas cilvēka darbības nepieciešamību mūsu pašu izdzīvošanai.

4.Pašlaik izskatās, ka gredzeno visus pēc kārtas, bet nav pētījumu par gredzenošanas ietekmi uz putnu izdzīvošanu un par gredzenošanas saistību ar turpmākajiem pasākumiem. Visur, ne tikai Latvijā. Konkrēti Latvijā netiek pat sniegta informācija par pēdējo 4 gadu vebkamerām, ieskaitot Durbes uzvedību pagājušajā gadā pēc gredzenošanas.

Precīzi. Ir jāanalizē gredzenošanas plusi un mīnusi. Nevar vienu kaitniecību putniem aizstāt ar citu, atrunājoties ar frāzēm par vispārēju labumu. Ir atklāti jārunā par to, ka mazuļu gredzenošana atstāj ietekmi gan uz vecajiem putniem, gan uz mazuļiem, uz to turpmāko dzīvi ligzdā un iespējams, pēc tam. Tikai tad var izvērtēt rīcību. Tas, ka varam izmantot tiešraides kameras, ļauj padziļināti pētīt gredzenošanas darbības sekas, kā arī aizstāt kvantitatīvos rādītājus ar kvalitatīviem. Jāgūst skaidras atbildes uz jautājumu, kāpēc vajag gredzenot šos vai citus putnus. Mana pārliecība ir, ka gredzenošana ir attaisnojama un pat vajadzīga, putnam nonākot kontaktā ar cilvēkiem, kad tas ir ticis savainots.

5.Bija gan kaut kur cerīgs teikums, ka šis ir ilgākais zināmais laiks, kad pēc bērna gredzenošanas māte vairs neatgriežas ligzdā - kas liek domāt, ka pagājušajā gadā atgriezās, bet info nav.

2013.gadā varējām vērot mazo ērgļu Igaunijā Ehas un Koita ligzdošanu, kad pēc gredzenošanas mātīte neatgriezās ligzdā 6 diennaktis, tēviņš epizodiski piegādāja grauzējus, bet mazulis vēl nespēja sadalīt barību, to parasti bija veikusi mātīte, un mazulis tiešām netika barots kā parasti tas būtu bijis, tāpat tika pārtraukta jebkāda pozitivo emociju saskarsme starp mazuli un lielajiem putniem. Protams, daba ir unikāla un tā nemitīgi koriģē mūsu rīcības sekas. Arguments, ka arī bez cilvēku iejaukšanās mēdz būt, ka vecāki ilgstoši neatlido uz ligzdu, neiztur kritiku. Mēs nezinām iemeslus, iespējams, arī tie ir bijuši cilvēku izsaukti iemesli. Piemēram, tai pašā mazo ērgļu Igaunijā Ehas un Koita ligzdā vēl pirms gredzenošanas tika novērota cilvēku skaļa klātbūtne ligzdas tuvumā, tad mātīte neatgriezās ligzdā 1 vai 2 diennaktis.

6.Man personīgi nav arī skaidrs, kādi dati tiek vākti ar webkamerām? Piemēram, uz doto brīdi - vai ornitologi var pateikt, cik Durberts ir ēdis pēdējās diennakts laikā?

Protams, lai pēc iespējas piesaistītu finansējumu tiešraides kamerām, kas tomēr ir pašlaik visnekaitīgākais un visvairāk sabiedrību informējošais līdzeklis par labu dabas aizsardzībai, kameru vērojumus vajadzētu izmantot maksimāli tieši pētījumos un informācijai par tiem. Kā ir izdarījis vērotājs LK forumietis Hagnat, apkopojot savus vērojumus Lielo dumpju mammas barības sagādē mazuļiem (skat. http://www.looduskalender.ee/forum/view ... 94#p394694 ).

7.Notika cilvēka radikāla iejaukšanās dabā un nav arī zināms plāns B, kas liek domāt, ka tāds neeksistē. Vedīs uz zoo, nodrošinās papildus barošanu, liks citu ērgļu ligzdā kā Skotijā?

Nu jā, tas viss ir par informēšanu. Un pēc tā arī var spriest, cik nopietni ir tie pētniecības un aizsardzības pasākumi ieplānoti.

8.Kā Latvijā pierasts - darīsim tik un cerēsim uz to labāko? Ja nebūs labi, domāsim? Es patiešām augsti novērtēju ornitologu darbu kopumā un droši vien, ka gredzenošana turpināsies, kamēr cilvēce sāks pētīt tās sekas un izdomās ko labāku, bet ja awareness /apzinātības celšanai plašai sabiedrībai ir pieejamas kameras, tad tomēr tās ir arī jāpavada ar informāciju par jautājumiem, uz kuriem ir atbildes. Uz kuriem nav, tad tā arī jāsaka, ka nav. Ja sabiedrība tiktu informēta, būtu daudz mazāka šūmēšanās.

Atklāta un pilnvērtīga saruna (kā tas notiek citviet pasaulē) starp dabas izpētes un aizsardzības speciālistiem un tiešraides kameru vērotājiem tādā specifiskā forumā kā dabasdati arī ir tas instruments, kas informētu plašu sabiedrību ātri vien, reāli piesaistot dabas aizsardzības pasākumiem gan brīvprātīgos, gan finansētājus .
Last edited by Lianaliesma on 02 Jun 2015 21:04, edited 2 times in total.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
magic

Post by magic »

Liels paldies, lianaliesma, par komentāriem. Arī mani šie jautājumi interesē. Lasīju ar interesi.
"Mana ideja par maģiju nav saistīta ar skatuves trikiem un ilūziju. Visa pasaule ir maģiska. Daba ir vislabākā burvju māksliniece. Tās maģija ir neizsakāmi bagāta un viss ko mums vajag darīt ir novērtēt to." - MJ "Magic"
Prizhs

Post by Prizhs »

Viedoklis interesants, bet šķiet pārāk subjektīvs, jo skaidrs, ka, acīmredzot, Lienaliesma ir PRET gredzenošanu, būtu interesanti palasīt kādu tik pat spēcīgu un zinošu cilvēku, kurš atbalsta gredzenošanu :)
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Jāsaka godīgi, ka lianaliesma savā rakstā uzdeva man vienu jautājumu- kāpēc šis forums pastāv, kāda ir viņa sūtība? Izglītojoša? Tad, pēc manām domām būtu jābūt daudz vairāk speciālistu komentāriem. Kaut vai šis pēdējais Durberta izlēciens pret Robertu. Es patiešām n-padsmit reizes noskatījos to video, lai kaut kādu atbildi atrastu, bet... Un tas nevarēja Robertam nesāpēt! Ko Durberts ar to gribēja pateikt? Jo pēc tam viņa balsī es nedzirdēju naidu. Es nekad nebūšu starp tiem,/vismaz tā es tagad domāju/, kas taisa grafikus, skaita kumosus, utt, bet tas nenozīmē, ka man neinteresē kas notiek apkārt.
Last edited by MĀRIS on 02 Jun 2015 21:27, edited 1 time in total.
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Made

Post by Made »

Man likās, ka viņam tā kāja pakampās neapzināti (paskat, kāja ir priekšā zivij, kad nolaidās) un viņš pats nobijās, kad Roberts iesaucās (taču iesaucās, ne?).
Es laikam gribēju teikt, ka nevar jau sagaidīt, lai visu būtu iespējams izskaidrot. Arī speciālisti ir tikai cilvēki, nevis putni.
Last edited by Made on 02 Jun 2015 21:33, edited 2 times in total.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Made wrote:Man likās, ka viņam tā kāja pakampās neapzināti (paskat, kāja ir priekšā zivij, kad nolaidās) un viņš pats nobijās, kad Roberts iesaucās (taču iesaucās, ne?)
Viņš to kāju sagrāba vēlreiz! Un ilgi turēja! Man pat gandrīz gribas piekrist Murkjelim.
Murkjelis:
"Es teiktu, ka Durberts nevis cenšas tēvu aizdzīt, bet grib noturēt aiz kājas, lai paliek."
Jo pēc tam tā viņa smilkstēšana ēdot!!! Noklausieties.
Last edited by MĀRIS on 02 Jun 2015 21:33, edited 1 time in total.
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Elina

Post by Elina »

Prizhs wrote:Viedoklis interesants, bet šķiet pārāk subjektīvs, jo skaidrs, ka, acīmredzot, Lienaliesma ir PRET gredzenošanu, būtu interesanti palasīt kādu tik pat spēcīgu un zinošu cilvēku, kurš atbalsta gredzenošanu :)
Pāris atbildes no zinošiem cilvēkiem, kas ir publicētas jau iepriekš.
CerambyX wrote: Maza atkāpe, par gredzenošanu. Tas par 15000 putniem varētu arī būt +/- atbilstoši patiesībai (bet gads no gada atšķiras utt.), bet jāņem vērā, ka absolūts vairums no šiem gredzenotajiem putniem ir zvirbuļveidīgie sīkputni. Un tiem gan 'atgriezeniskās saites' % ir krietni vien mazāks par 20%. Tik augsts tas var būt tikai tik lieliem putniem kā ērgļiem, kam 1) ir mazāka jauno putnu mirstība, 2) krāsainos gredzenus dažādām metodēm ir daudz vieglāk nolasīt (līdzīgi kā, piemēram, gulbjiem ar kakla gredzeniem - tiem atradumu % varētu būt vēl lielāks). Mazputniņiem ottreiz noķertu gredzenotu putnu procents drīzāk svārstās kaut kur ap 1-3% robežās - tie tomēr dzīvo krietni vien īsāku mūžu, jaunajiem putniem daudz augstāka mirstība (tāpēc sīkputni dēj krietni vairāk olu kā lielie putni) utt. Taču arī ja tas iegūtu ziņu % ir tik niecīgs, arī šie dati ir absolūti unikāli un ļoti vērtīgi :)

Bet kopumā, kā jau te iepriekš tika minēts - gredzenošana, lai arī, protams, rada putniem kaut kādu zināmu stresu, tomēr kopējā ainā, tā ir putnu labklājībai visnotaļ nekaitīga metode. Daudzas citas cilvēku darbības (mežistrāde utt. utjp.) nodara daudz lielāku traucējumu un kaitējumu. Daudzu gadu desmitu gaitā šī metode tomēr ir pierādījusi, ka pareizi un profesionāli uzlikts gredzens putnam (te jāatzīmē, ka ar putnu gredzenošanu var nodarboties vien tiešām pieredzējuši un profesionālu putnu pētnieki - tātad putni ir drošās rokās) nekādīgi netraucē. Ja traucētu, tad Durbe nebūtu visus šos 16 gadus nodzīvojusi utt. It kā jau esam gan nonākuši moderno tehnoloģiju laikmetā un palēnām parādās arī citas alternatīvas putnu iezīmēšanas metodes ar kuru palīdzību varētu izsekot putna gaitām, piemēram, putnu aprīkošana ar satelītraidītājiem, taču realitātē šīs tehnoloģijas tomēr ir vēl stipri dārgas, sarežģītas un man arī gribētos teikt, ka tomēr nedaudz vairāk putna dzīvi traucējošas kā vienkārši viens viegls un neliels metāla gredzens ap kāju (kaut gan visā pasaulē šobrīt rit daudzi un dažādi projekti, kuros dažādas putnu sugas veiksmīgi, raidītāju netraucētas, lido kur nu šiem labpatīk - tā ka arī satelītraidītāji visticamāk putna dzīvi īpaši neietekmē). Ar laiku noteikti šādi raidītāji kļūs lētāki, mazāki un iespējams aizstās gredzenošanu, bet noteikti tuvāko dažu desmitu gadu laikā tas vēl nenotiks.

Šīs un citu kameru kontekstā varu tik vēlreiz atgādināt šad un tad emocijas atmest pie malas un paskatīties uz to visu mazliet pragmatiskāk un zinātniskāk - ar ligzdās redzamo tomēr nevajadzētu vilkt paralēles ar cilvēku dzīvi :) Ērgļiem, stārķiem, dumpjiem u.c. dzīvām radībām dzīve iekārtota pavisam savādāk kā mums cilvēkiem un mēģinot tur saskatīt pārlieku daudz cilvēcisko mēs varam tomēr mazliet zaudēt šo unikālo klātienes iespēju iepazīt dabu un tās procesus, ko iespējams daudziem cilvēkiem pilsētu labirintos nemaz nav tik viegli izdarīt :) Bet tas tā - tas nāks ar laiku. Vērotāja jau ar sākumā ļoti visu uztvēra emocionāli un cilvēciski, bet nu jau pēdējos gados kameras vēro un komentē gandrīz vai kā profesionāls ornitologs :) Novēlu visiem šādu izaugsmi!
Jānis Ķuze wrote: Ņemts no http://www.delfi.lv/mansdraugs/zveru-dz ... es-ligzdai
Jūras ērgļu gredzenošana starptautiskas programmas ietvaros notiek nu jau gandrīz 40 gadus. Latvija šai programmai pievienojās 1984. gadā un kopš tā laika pie mums ir apgredzenoti vairāk nekā 400 jūras ērgļu, absolūtais vairums kā jaunie putni ligzdās. Līdz šim mums nav bijis pamats domāt, ka gredzenošana radītu kritisku traucējumu (jo savādāk programmas īstenošana būtu pārtraukta), lai gan detalizēti pārliecināties par putnu uzvedību pēc ligzdas kontrolēšanas nav bijis iespējams – ar tiešsaistes kamerām Latvijā strādājam tikai četrus gadus un arī citur pasaulē kameras pie šīs sugas ligzdām ir uzsākts likt salīdzinoši nesen.

Galvenie ieguvumi no gredzenošanas jeb putnu individuālas iezīmēšanas ir šādi: pateicoties gredzenu nolasījumiem, mēs varam spriest par individuālu putnu produktivitāti, dzīves ilgumu, teritoriju un pāru noturību, pārvietošanās ceļiem, arī populāciju izcelsmi (kā Latvijas gadījumā – par jūras ērgļu atgriešanos varam pateikties populācijai, kas bija saglabājusies Igaunijā).

Gredzena uzlikšana ir tikai viens no iemesliem, kādēļ ligzdas šajā laikā tiek apmeklētas klātienē – iespējams, pat svarīgāks iemesls ir tas, ka apmeklējuma laikā tiek ievākts jauno putnu spalvu paraugs, kas tiek izmantots DNS analīzēm un paver ļoti plašas pētniecības iespējas. Spārna mērījumi ļauj spriest par cāļa vecumu (šo mērījumu Durbertam neveicu, jo šī putna vecums mums ir zināms), un attiecīgi arī olu dēšanas laiku, tas savukārt ir ļāvis pamatot aizsardzības pasākumu piemērošanu ligzdošanas vietām ļoti agri sezonā – jau no februāra sākuma.

Par to, ka pieaugušie putni pēc gredzenošanas mēdz atgriezties ligzdā ar krietnu nokavēšanos, uzzinājām pēc pirmo ar kamerām aprīkoto ligzdu datiem. Jaunie putni tiek gredzenoti četru līdz astoņu nedēļu vecumā, kad tie jau ir pietiekoši lieli, lai pieaugušo putnu prombūtne vairs neradītu kritiskas problēmas (Durberts ir ilgstoši atstāts viens arī pirms gredzenošanas).

Tomēr jāņem vērā arī tas, ka pieaugušo putnu attieksme var individuāli krietni variēt – ir tādi, kuri pret traucējumiem izturas krietni jutīgāk, nekā citi. Par to liecina arī novērojumi, kas izdarīti pavisam citās situācijās. Domājams, ka Durbes ligzdas gadījumā šis tolerances slieksnis ir ļoti zems. Tajā pašā laikā būtiski ir tas, ka pieaugušie putni mazuli turpina barot un Durberts jau ir pietiekoši liels, lai barību sadalītu pats. Vecie putni arī pastāvīgi uzturas ligzdas tuvumā, līdz ar to uzskatīt, ka ligzda ir pamesta, šobrīd noteikti nevar.
EDIT: Papildus ielikšu arī šo rakstu. To ir vērts palasīt ne tikai gredzenošanas sakarā - http://ornitofaunistika.com/lvp/pdf/Kuz ... s_2010.pdf
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”