Diskusijas

Locked
magic

Re: Diskusijas

Post by magic »

Elina wrote:Ornitologi arī pirms tam norādīja, ka tik lielu mazuli parasti nepamet.
Šādi teksti ir ļoti nomierinoši.
"Mana ideja par maģiju nav saistīta ar skatuves trikiem un ilūziju. Visa pasaule ir maģiska. Daba ir vislabākā burvju māksliniece. Tās maģija ir neizsakāmi bagāta un viss ko mums vajag darīt ir novērtēt to." - MJ "Magic"
Emotion

Post by Emotion »

magic wrote:Piekrītu visam, ko woods rakstīja. Sabiedrība vienkārši netiek pietiekami informēta. Tāpēc loģiski rodas jautājumi, drūzmēšanās, nervozitāte. Bet tad turpmāk, lūdzu, šeit, savā starpā tad arī atbildēsim, ka atbildēt nevar, jo nav zināms. Nevis lieki izvairīties ar pretjautājumiem vai nedod Dievs vēl nosodījumiem par to, ka vispār uzdrošinās kāds pajautāt. Mēs visi esam dabas mīļi ar atvērtām sirdīm, izturēsimies viens pret otru saprotošāk :)
tā ir. Neziņa dara savu.
Made

Post by Made »

Derētu paskatīties (to es sev, bet varbūt, lai ierosinu arī citus ne tikai jautāt) citu gadu forumos, ap kādu mazuļu attīstības laiku vecāki vairs neuzturas pastāvīgi ligzdā un nečubina mazos.
Es saprotu, ka zivs iebarošana notiek ilgi, bet "gulēšana zem spārna" ?

Emotion - gribas tā sirsnīgāk, bet tomēr uzsvērt, ka mūsu nervozitāte, satraukums, ir mūsu pašu "problēma". Ir jāveido pacietība. Turklāt, mēs šeit, kā teica jau kāds, visticamāk 99.9% esam tādi pat vērotāji, kas neko neizlemj un nav teikts, ka profesionāļiem ir pienākums mums atbildēt.
Last edited by Made on 02 Jun 2015 10:42, edited 3 times in total.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Šis "cepiens", par iejaukšanos,- nesaprotu!!! Mana profesija ir auto krāsotājs. Es pat eļļu savam auto nemainu, jo priekš tam ir auto atslēdznieks. Kādas man vispār tiesības spriest par asinizāciju, ihtioloģiju astroloģiju,... ornitoloģiju, bez kaut elementārām priekšzināšanām? Tāpēc ir profesionāļi, kas /esmu par to pārliecināts/ tāpat seko līdzi notikumiem, un kuri tomēr ir spējīgi pieņemt lēmumus. :?:
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Elina

Post by Elina »

Emotion wrote: diemžēl tā bija tikai viena (vai divas?) reizes, kad mē svarējām vērot kā viņš baro mazuli. Roberts tikai piegādā zivis, kas arī ir nepieciešams, taču tikpat labi mēs redzam, ka Durberts viens pats netiek ar zivīm galā. Kautko paknibina, jā, bet ne pieēd pilnu guzu kā tas bija tad, kad Roberts viņam palīdzēja piestumt pilnu māgu tā, ka mazais no sāta nogāzās un ilgi pēctam gulēja.
Emotion wrote:Māte ir tā, kas ir kopā ar bērniem, sargā, čubina un baro. Tēvs piegādā ēdamo.
Pirmās 20–25 dienas barību pienes tēviņš, kas to nodod mātītei, kas baro mazuļus. Vēlāk barības meklēšanā iesaistās arī mātīte. Mazuļi paši spēj baroties ar ligzdā pienesto barību 35–40 dienu vecumā.

Šobrīd Durberts ir vairāk kā 40 dienas vecs līdz ar to viņš pats spēj baroties ar ligzdā pienesto barību. Pieaugušam un aktīvam Jūras ērglim vajag aptuveni 500-600 gramus barības dienā. Ziemā, kad Jūras ērgļi ir mazāk aktīvi, viņiem pietiek ar 200-300 gramiem pārtikas. Durberts nav pieaudzis ērglis un, tā kā viņš vēl nelido un aktivitātes līmenis ir zemāks kā putnam, kuram pašam sevi ir jānodrošina ar barību, tad arī nepieciešamais barības daudzums ir zemāks. Durberts vienā piegājienā neuzņem lielu barības daudzumu, tomēr ēd regulāri, līdz ar to var pieņemt, ka arī vienatnē barojoties viņš uzņem pietiekamu barības daudzumu. Protams, ja Durberts tiktu barots, tad lielāko daļu no dienas devas viņš uzņemtu vienā ēšanas reizē. Barība tiktu uzkrāta guzā un lēnām tiktu sagremota visas dienas laikā.

Sardzes funkciju veic abi vecāki. Tā kā abi putni ir novēroti ligzdas tuvumā, tad nav pamata uzskatīt, ka šis pienākums ir atmests.

Mātītei vislielākā nozīme ir mazuļa pirmajās nedēļās, kad viņam ir nepieciešama sildīšana, sargāšana no laikapstākļiem un barošana. Putnēni tiek gredzenoti, kad viņi jau ir pietiekami veci, kad lielākā daļa no šīm "mātes funkcijām" nav nepieciešamas. Kā novērotāji jau secināja, mātīte uzturas ligzdas tuvumā un regulāri komunicē ar Durbertu, līdz ar to varam pieņemt, ka viņu emocionālā saikne nav pārrauta.

Līdz ar to neredzu pamatu apgalvojumam, ka Robertam ir jāpārņem Durbes funkcijas vai arī ka viņš viens pats (kaut arī viņš nav viens) nevar izaudzināt Durbertu. Ja Jūs uzskatāt savādāk, tad labprāt redzētu argumentētu viedokli, kas pamatotu Jūsu bažas.
Leo

Post by Leo »

Emotion wrote:
magic wrote:Piekrītu visam, ko woods rakstīja. Sabiedrība vienkārši netiek pietiekami informēta. Tāpēc loģiski rodas jautājumi, drūzmēšanās, nervozitāte. Bet tad turpmāk, lūdzu, šeit, savā starpā tad arī atbildēsim, ka atbildēt nevar, jo nav zināms. Nevis lieki izvairīties ar pretjautājumiem vai nedod Dievs vēl nosodījumiem par to, ka vispār uzdrošinās kāds pajautāt. Mēs visi esam dabas mīļi ar atvērtām sirdīm, izturēsimies viens pret otru saprotošāk :)
tā ir. Neziņa dara savu.

Nez vai visai sabiedrībai tas interesētu. Līdz šim tiešām ne LU, ne tā paspārnē esošais Bioloģijas institūts, ne Gredzenošanas centrs nesniedza tādu informāciju. Tā pati Ornitoloģijas biedrība- kaut kas vispārējs, paši iesaistīti dažnedažādos projektos, bet informācijas pamaz. Ir pētnieki, kuri savu pētniecības uzdevumu ietvaros rušinās katrs savā dārziņā. Māris Strazds- melnie stārķi, Oļegs Boiko- gulbji, Edmunds Račinskis- zaļā vārna, Oskars Keišs- grieze utt. Ir taču Dabas aizsardzības pārvalde, Valsts vides dienests, Pasaules Dabas Fonds kur uzdot jautājumus un saņemt atbildes.

Manuprāt nav tādu apstiprinātu ZINĀTNISKI TICAMU DATU,kas ļautu spriest par kādu sugu kopumā. Nav un objektīvi arī nevar būt. Ne tehnisku, ne materiāltehnisku iespēju, ne arī finansējuma. Ir pētījumu virzieni un atsevišķi noskaidroti un pārbaudīti fakti sugas bioloģijā, bet kopēja bilde nav. Pretējā gadījumā nevajadzētu neko vērot datorā, dabā viss būtu.

Atbalstāma ir Latvijas Dabas Fonda ideja veidot forumu, kur cilvēki var diskutēt par sev interesējošiem jautājumiem. Man konkrēti tas patīk, interesē. Arī izlasot uzdotos ATSEVIŠĶOS jautājumus, kuri pēc formas un satura atgādina nenobrieduša tīņa psihes vibrācijas.
Varbūt bērni varētu domāt un spriest tādās kategorijās nevis pieauguši cilvēki. Bet tas kopumā parāda sabiedrības briedumu, attieksmi, izglītotību.
Made

Post by Made »

Nu jā, tagad saprotu, ka arī retoriski jautājumi ir jautājumi :)

Tāpat kā zinātniskā darbā negatīva atbilde uz hipotēzi arī ir rezultāts.

Iedomājos, ka webkameru arhīvs vēl ilgi kalpos arī kā datu bāze ornitologu un studentu zinātnisko darbu projektos. Kāds pētīs barību, kāds vecāku uzvedību, kāds ligzdas būvniecību. Tas apjoms uzreiz taču nav pieveicams, turklāt aktīvākajā sezonas laikā. Garos ziemas vakaros, kad putni guļ, ornitologi "sēdēs ligzdās" :)
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Emotion, kas mainīsies, ja Tev ornitologs atskaitīsies par to pēc cik stundām kurā ligzdā un kurā gadā kurš putns atgriezās?

Par iepriekšējiem gadiem -
būtu lietderīgi netērēt laiku komentāru rakstīšanai, bet izlasīt pērnā gada jūras ērgļu tēmu no viena gala līdz otram http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... =25&t=1405
Tev daudz kas kļūs daudz saprotamāks. Piemēram tas, ka no aptuveni 40 dienu vecuma, jūras ērgļu vecāki vairs neuzturas ligzdā un ērglēni ligzdā aug vieni paši. Arī tas, ka no aptuveni no šī paša vecuma ērglēni paši sāk sadalīt ēdienu.
Un nesēž māte un nečubina. Tā māte dara, kamēr ērglēns ir mazs.

Un visbeidzot, ne Jānis Ķuze, ne kāds cits nav sadisti un, ja būs apdraudējums putna dzīvībai, izcels viņu no ligzdas. Taču atkārtoju, kamēr Durbertam tiek pienests ēdiens, viss ir normāli. Protams, gribētos, lai Durbe pa laikam ielido ligzdā, taču šis fakts Durberta augšanu un attīstību neietekmē.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Leo wrote: Varbūt bērni varētu domāt un spriest tādās kategorijās nevis pieauguši cilvēki. Bet tas kopumā parāda sabiedrības briedumu, attieksmi, izglītotību.
Leo, domāju un daļēji arī zinu, ka daži komentētāji ir ļoti jauni.
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Nespēju neapbrīnot Vērotājas un citu spečuku pacietības līmeni. Nudien. Visu cieņu.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Murkjelis wrote:Nespēju neapbrīnot Vērotājas un citu spečuku pacietības līmeni. Nudien. Visu cieņu.
Es arī apbrīnoju :lol:
Brīžiem gribās sadauzīt datoru, bet tad 10 reizes dziļi ieelpo un pāriet :lol:
magic

Post by magic »

MĀRIS wrote:Šis "cepiens", par iejaukšanos,- nesaprotu!!! Mana profesija ir auto krāsotājs. Es pat eļļu savam auto nemainu, jo priekš tam ir auto atslēdznieks. Kādas man vispār tiesības spriest par asinizāciju, ihtioloģiju astroloģiju,... ornitoloģiju, bez kaut elementārām priekšzināšanām? Tāpēc ir profesionāļi, kas /esmu par to pārliecināts/ tāpat seko līdzi notikumiem, un kuri tomēr ir spējīgi pieņemt lēmumus. :?:
Tas nenozīmē, ka par tām tēmām nevar diskutēt vai, ka Tu nevari uzdot jautājumus, vai ne? Ne jau es prasu vai jūs forumā kaut ko darīsiet. Protams nē. Bet vai mums ir aizliegts uzdot jautājumus?
Vai foruma jēga nav kopīga vērošana, informēšana, izglītošana? Vismaz es to tā sapratu, kad atnācu uz forumu. Ne visi atnācēji momentā kļūst par spečukiem. Ir jārēķinās ar jautājumu uzdošanu. Es arī par ornitologu darbu pilnīgi neko nezinu kā un ko viņi dara kādās situācijās, ko viņi drīkst un ko nedrīkst. Tie, kuri vēro putnus ilgāku laiku, to noteikti zina.

Un vēlreiz atgādināšu, varbūt ir vērts uztaisīt biežāk uzdoto jautājumu/ atbilžu sadaļu? Parasti forumiem tādas ir.
...ja būs apdraudējums putna dzīvībai, izcels viņu no ligzdas.
Un tieši šī ir atbilde uz manu uzdoto jautājumu. Liels paldies!
"Mana ideja par maģiju nav saistīta ar skatuves trikiem un ilūziju. Visa pasaule ir maģiska. Daba ir vislabākā burvju māksliniece. Tās maģija ir neizsakāmi bagāta un viss ko mums vajag darīt ir novērtēt to." - MJ "Magic"
Made

Post by Made »

Atbildes izdabūšana no Vērotājas man atgādina dumpēnu barošanos : :D
Leo

Post by Leo »

Emotion wrote:Ārstam, veicot, operāciju, ir zināms iznākums, bet gadās, kad viss aiziet ne tā kā plānots. Šoreiz ir tieši tāda situācija.

par to jau arī ir cepiens, ka neviens nedod skaidru atbildi, kas notiks tālāk ar mātes pamesto Durbertu. Šim mazulim vēl faktiski dziļā vientulībā jāpavada 30 dienas šajā 1x1m2 ligzdā līdz izlidošanai. Tas ir ļoti daudz. Vrabūt putniem ir cita laika izjūta, bet jau tagad ir redzams, cik vienmuļi mazajam ērglēnam paiet katra diena. Ļoti jau neticās, ka Roberts viens pats uz šo laiku uzņemsies viņa barošanu.

Made, jā, protams, jautājums ir retorisks, jo kā noskaidrojām, plāna B vienkārši nav.
Man ir vairāki jautājumi Emotion

Varbūt ir normāli, ja vecāki,putnam pieaugot, atstāj to vienu, piegādā barību un turpat tuvumā uzturās?

Ka licis domāt,ka māte ir pametusi Durbertu?

1x2 m ir daudz vai maz ērgļu ligzdai? Kas būtu bijis, ja būtu piedzimuši 3 vai 4 Durberti, kur būtu dzīvojusi māte ar tēvu?

Kas devis pamatu neticībai, ka barība turpmāk tiks piegādāta?

Vai tas,ka Durbertam būtu bijuši brālīši un māsiņas, ja vien nebūtu bijusi vārna, neliek kaut kā vērsties pret vārnām?

Faktiski dziļa vientulība un acīmredzama vienmuļi pavadāma katra diena ? Empātijas spējas vai ne ar ko neapamatota emocionalitāte?
Leo

Post by Leo »

Nedaudz no bioloģijas 7.klasei.

Ja spainim izdur vairākus caurumus, citus sānos, citu apakšā, citus zemāk citus augstāk,tad ielej ūdeni un uzdod uzdevumu: neļaut ūdenim iztecēt.

Ar ko sākt, lai izpildītu uzdevumu?
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Atvainojos! Pārāk sausi sanāca. Spriest mēs spriežam un spriedīsim. Tāpēc jau mēs esam forumā, ka tie notikumi nav mums vienaldzīgi. Savādāk mūsu šeit nebūtu. Vienkārši padomāsim arī par citiem, nevis tikai par sevi.
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Made

Post by Made »

magic wrote:Un vēlreiz atgādināšu, varbūt ir vērts uztaisīt biežāk uzdoto jautājumu/ atbilžu sadaļu? Parasti forumiem tādas ir.
Es sapratu, ka Vērotāja ir Moderators savā brīvajā laikā (eh, mans maizes darbs stāv nepadarīts ar šo fanošanu).
Varbūt mēs varam visi kaut kā viņu atbalstīt - pienest viņai zivis - citātus no biežākajiem jautājumiem un labākajām atbildēm jaunā jautājumu sadaļā un tad lai viņa tās sakārto pa savam laiku pa laikam.
magic

Post by magic »

Te jau augstāk sākas ņirgāšanās par iesācējiem :roll:
Es sapratu, ka Vērotāja ir Moderators savā brīvajā laikā (eh, mans maizes darbs stāv nepadarīts ar šo fanošanu).
Varbūt mēs varam visi kaut kā viņu atbalstīt - pienest viņai zivis - citātus no biežākajiem jautājumiem un labākajām atbildēm jaunā jautājumu sadaļā un tad lai viņa tās sakārto pa savam laiku pa laikam.
Pilnīgi atbalstu!
Made

Post by Made »

magic - ja par manu smaidiņu, tad tas ir par situācijas redzējumu kopumā komplektā ar manu uzskatu, ka mierinājums ir jāmeklē nevis ārējās garantijās, bet iekšējā spējā pacietīgi vērot, veidot savu priekšstatu, pieļaut jebko, bet cerēt uz labāko, ko bieži vien nemaz nevajag formulēt vārdos.
magic

Post by magic »

Made wrote:magic - ja par manu smaidiņu, tad tas ir par situācijas redzējumu komplektā ar manu uzskatu, ka mierinājums ir jāmeklē nevis ārējās garantijās, bet iekšējā spējā pacietīgi vērot, veidot savu priekšstatu, pieļaut jebko, bet cerēt uz labāko, ko bieži vien nemaz nevajag formulēt vārdos.
nē, nē, tas ne par smaidiņu :)
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”